zašto su francuzi moćni

louvredelacroix1_jpg_1360490820.jpg

Lončar, današnji zapadni svet kome toliko mana nalazimo,tamo tada je započeo.Francuski prosvetitelji ,pa Luter i Kalvin to su počeci pa ako su tada i imali poštene namere u životu je ispalo mnogo toga naopako što se sada vidi.Proklamovani cilj zapadnog društva- oslobodjena autonomna jedinka u otvorenoi,slobodnoj zajednisci je u velikoj meri promašen.Slobodu je zamenilo materijalno blagostanje a sada je i to ugroženo.Svi prepoznatljivi znaci su sada tu da zapad ide svom zalasku i da mu moć opada.
A i ta francuska revolucija..bila je dobrim delom krvava stihija.Ali istoriju pišu pobednici to znamo svi.

Malo sam preterao sa predhodnim komentarom razočaran dokle je stiglo ono u šta su tolike nade polagane.Nesporan je uspeh i napredak s jedne strane ali to na žalostan način izvitopereno Kalvinovo načelo da je profit mera za sve i malte ne Božiji blagoslov izazvalo je tolike nesreće u prošlom veku i prete još većim.A sa ti načelom vodjen zapadni svet je dospeo u svojevrstan ćorsokak.
Svi znamo vrednost francuskog duha.Brojna su svedočanstva o tom ali i on je ustuknuo pred nemačkom snagom i sve se manje oseća u Evropi i svetu.

..prijatelju dugujem ti odgovor u vezi teme i slike ....

..slika je poznada kao : "Sloboda vodi narod" ; inspirisana francuskom revolucijo koja je ( nezavisno od samih događ+aja u njoj ) izdigla čovečanstvo iznad propasti ...da baš tako... čovečanstvo je zapalo u državnu organizacionu dekadenciju i iz dana u dan razgrađivalo ljudsko biološko tkivo na planeti zemlji ... naime , kao što rekoh negde : kad ljudski život postane ništavan, oda u njemu smrt postane mizerna ( neljudska ili dno dna - kako se to kaže u žargonu ) .. moje su procene , da se mi ovih decenija nalazimo tu negde ( očigledno je da smo bar u umiranju dotakli dno dna ) ... slika (( Ežen Ferdinan Viktor Delakroa (fr. Delacroix Ferdinand Victor Eugène, 26. april 1798. - 13. avgust 1863.)) koju sam predstavio kao moć francuza , ako se posmatra iz ovog ugla o kome ja pričam ( dekadencija - masovno nestajanje u mizernom umiranju ), pedstavlja umetničko rešenje tog stanja ... obnažena žena kao " sloboda " ratuje prutivu mizerne smrti čija je sila/vojska duhovno propadanje sa dekadencijom i destrukcijom ljudskih umova ..... a takav ratnik " sloboda " moćan je saveznik života ... dakle , francuzi su moćni jer su ljubitelji sloboda i života ... -- tako nekako hteo sam da govorim o tim njihovim moćima ...ZXY , nadam se da razumeš moju zabrinutost i zebnju ... u ovome mislim da može biti i naše spasenje iz ovog stanja ...pozdrav !

...da ljubitelji slobode i života ....
...oni imaju usađenu duhovnu potrebu da stremi ka slobodi i životu u slobodi ....pogledaj tu obnaženu ženu ; tu lepotu volje hrabrog stremljenja u život , koja se očigledno prenosi na mlade saborce ( naročito vidljivo na likovima pored nje , sleve i desne strane ) ; i pogledaj vapaj dečaka ispred nje za slobodom i životom - koji puzeći preko mrtvih kao da pije slobodu i život iz njenih obnaženih dojki ( da , dečak iskače iz smrti i život u njemu vaskrsava ) .... zato mnogi vide u liku te žene Jovanku Orleanku --- što nije isključeno kao latentna misao i ideja Eženova ....

Inače , danas francuzi tu ženu Slobode , zovu francuskom Marijanom ; te od vremena De Gola biraju međ svojim ženama živu Marijanu ( prvo izabrana bila je Brižit Bardo ) ... danas je to : Leticija Kasta ....

zxy;bt131574:
Ne pada mi na pamet da sporim francuski duh,naprotiv žalim što on nije dominantan u bar Evropi samo asociralo me to na početak ovoga stanja koga danas imamo u zapadnom svetu.

ZXY , dali je ovo ceo tvoj komentar ustvari :

"Ne pada mi na pamet da sporim francuski duh,naprotiv žalim što on nije dominantan u bar Evropi samo asociralo me to na početak ovoga stanja koga danas imamo u zapadnom svetu.
Inače sama slika žene koja predstavlja slobodu liči mi na spomenik na Kalemegdanu podignut u znak zahvalnosti Francuskoj.Često gledam tu statuu žene koja predstavlja slobodu i ona me baš podseća na neku nemicu i to onako rasnu kako je Hitler preferirao,osim ako i on nije voleo slobodu.
Sa francuskim ženama nikakve sličnosti nema ;)

Back