- Poruka
- 3.404
Zašto ?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zavisi od kog mesaZašto ?
Sva sreca ja ne podnosim cvarke, ni mrtav gladan ih ne bih jeoproces kuvanja, spremanja u kazanu čvaraka je toliko extra skuplje od kilo mesa
pa to je kriminal !!
okej, poštujm ukuse svakogSva sreca ja ne podnosim cvarke, ni mrtav gladan ih ne bih jeo![]()
mesnati čvarci su onako malo više hrskaviji, oni sa više masnoće su puterastijičvarci su zakon (al ne svi)
Ma zajebavaš nas, ne postoji čovek koji ne voli čvarke.Sva sreca ja ne podnosim cvarke, ni mrtav gladan ih ne bih jeo![]()
To i kavurmu, ne mogu da smislimMa zajebavaš nas, ne postoji čovek koji je voli čvarke.
Ne volim ni ja kavurmu, ali nema razloga ne voleti čvarkeTo i kavurmu, ne mogu da smislim![]()
Их... Правио их много пута у оранији.. Ништа слађе кад се спреме па онако вруће и слане ..Sva sreca ja ne podnosim cvarke, ni mrtav gladan ih ne bih jeo![]()
Шваргла је екстра... За кавурму сам чуо али не знам шта је.Ја волем чварке али не баш сваке. А што се кавурме тиче, свашта се данас назива тим именом. Људи често мешају кавурму и шварглу. Ја волим лесковачку спржу али праву, то у Бгд нема да се купи, уствари има али то није то. Спржа је нешто између, дуван чварака и кавурме али опет има своје специфичности.
ja da prodajem cvarke i meso i da su mi cvarci skuplji od mesa, to bih opravdao cenom pripreme.Zašto ?
Mnogo gresis,,, verovatno i pihtije ne volisTo i kavurmu, ne mogu da smislim
Cudo jedno kako tu *opravdanost* ljudi nisu uvidjali par stotina godina unazad nego tek poslednjih nekoliko godina?ja da prodajem cvarke i meso i da su mi cvarci skuplji od mesa, to bih opravdao cenom pripreme.
da bi se dobilo 1kg mesa treba zaklati svinju i izseci meso na delove.
da bi se dobilo 1kg cvarka, treba uraditi sve isto kao i za kilo mesa + odvojiti slaninu, iseci na sitne komada, topiti par sati, ocediti mast, odvojiti cvarke...za sve to je potrebno uloziti neki rad koji treba da se kroz krajnji proizvod naplati. ko danas jos nesto radi za dz?! isto tako kazan ne sagoreva vazduh, treba loziti drva/ugalj ili eventualno gas (a znas verovatno i sam kakve su cene energenata u poslednje vreme), tu stavku isto treba uracunati u cenu krajnjeg proizvoda.
po meni je potpuno opravdano da cvarci budu skuplji od mesa
ti bi radio za dzabe ovo sve sto sam napisao da je potrebno za dobijanje cvaraka? uz to i da iz svog dzepa platis drva/ugalj gas...Cudo jedno kako tu *opravdanost* ljudi nisu uvidjali par stotina godina unazad nego tek poslednjih nekoliko godina?![]()
znaci ne bi radio za dz, ali ti je ok da neko drugi to radi za dz i u svoj proizvod ne uracuna rad, nego da ti proda samo sirovinu?!Gresis u zakljucivanju - sama velika kolicina rada ulozena u neku aktivnost (pa i troskovi te aktivnosti) nisu opravdanje da rezultat te aktivnosti ima visoku cenu. I prenosenje (ili prevozenje) gomile kamenja iz mesta A u mesto B (i vracanje istog kamenja nazad) zahteva mnogo rada ( ili troskova goriva, vozila i sl.) pa to ipak ne znaci da ta gomila kamenja treba da se prodaje po visokoj ceni.
Cena treba da (u principu) bude presudno odredjena upotebnom VREDNOSCU neceg.Upotrebna vrednost cvaraka je ista kao i uvek sto je bila.
Cena cvaraka je visoka zbog drugih faktora vec vise godina unazad a ne zbog cene energenata (koji su skupi tek poslednjih meseci a pre nekoliko godina su bili nistavni) i rada
Ne volim pihtije sa mesom.... bez mesa moze...Mnogo gresis,,, verovatno i pihtije ne volis
Ne znam zasto od pocetka pokusavas da prebacis raspravu na to da li bih ja nesto radio dzabe ili ne bih... sto je potpuno nebitno za temu (da li bih ja ili ne bih u *industriji cvaraka* radio za dzabe...ili da li bih npr. za dzabe radije obradjivao babe, itd.)znaci ne bi radio za dz, ali ti je ok da neko drugi to radi za dz i u svoj proizvod ne uracuna rad, nego da ti proda samo sirovinu?!
diskusija o tome "da li bi ti nesto radio za dzabe" je vrlo bitna tj. od sustinskog znacaja! iz toga sto ne dajes odgovor zakljucujem da ne bi radio za dz i u tome se slazemo, zasto bi iko bilo sta danas radio za dz?! dakle, svaciji rad treba da se plati, pa i onih koji pripremaju cvarke!Ne znam zasto od pocetka pokusavas da prebacis raspravu na to da li bih ja nesto radio dzabe ili ne bih... sto je potpuno nebitno za temu (da li bih ja ili ne bih u *industriji cvaraka* radio za dzabe...ili da li bih npr. za dzabe radije obradjivao babe, itd.)
Za ovu temu je bitno da li na visoku cenu cvaraka poslednjih godina (recimo desetak unazad) presudno utice to 1) sto su oni koji (stvarno) rade u proizvodnji cvaraka (posle vise vekova rada za *dzabe*) naprasno doziveli trenutak lucidnosti i tako *prosvetljeni* tek tako resili da okrenu drugi list i da se kupcima te strateske robe*nahebu mile majke* za sve one prethodne vekove cenovne potlacenosti? Sto je tvoja hipoteza ovog fenomena ... ILI
2) Postoje drugi razlozi (jer, kako rekoh, energija i rad su i pre 7,8 godina kad su bili mnogo jeftiniji nego danas bili ukalkulisani u cenu a cvarci su vec tada cenovno divljali) zasto se bas tada (u to *savremeno doba*) desila toliko drasticna promena pariteta (medjuodnosa) cena cvaraka u odnosu na cene drugih klanicarskih proizvoda (a najprimetnije u odnosu na cenu mesa) - vise nego vekovima pre tog perioda? Sto je moja hipoteza za objasnjenje istog fenomena
Zato sto, kako ti vec vise puta napisah, nije logicno da su SVI *cvarkari* vekovima bili glupi a sad (u novije vreme) se presaldumili... I da su isti ti *glupaci* bili glupi da naplate svoj rad samo pri proizvodnji JEDNOG svog proizvoda (cvaraka) a nisu bili glupi u naplati bezbroj DRUGIH svojih proizvoda.zasto mislis da se mozda i nije desilo to, da su mesari zakljucili da svoj rad treba da naplate?!