Zasto smo se posle 50 godina odselili iz Beograda u Nis?

cudan potez...Nis nije drasticno jeftiniji za zivot od Bg...ako je to bio glavni razlog onda bi njihov izbor bio Majdanpek

Pazi ako imas penziju ti npr 25 000 i zena tu negde mozda mozes skromno da zivis u bgd.Jedna penzija ti svakao ide za komunalije ,struju,telefon,kablovsku,internet,mobilne za dodatne programe tipoa HBO,CINEPLEX,sada moras da das i za porez na nekretnine da izdrzavas one pacove.Ona druga za hranu .Slozices se da ne moze da se prehranis dnevno ispod 1000 dinara za dvoje. A gde je oblacenje .lekovi sto moras kad tad .Kada jedno umre ono drugo je nahebalo.

Mogli su u principu negde daleko bliže Beogradu da se smeste sa istom računicom...mislim da je blizina low cost letova iz Sofije za Madrid učinila svoje...hrabro u tim godinama.

jos jeftinije bi prosli da su se preselili u Dimitrovgrad a ne u Nis

- - - - - - - - - -

Pazi ako imas penziju ti npr 25 000 i zena tu negde mozda mozes skromno da zivis u bgd.Jedna penzija ti svakao ide za komunalije ,struju,telefon,kablovsku,internet,mobilne za dodatne programe tipoa HBO,CINEPLEX,sada moras da das i za porez na nekretnine da izdrzavas one pacove.Ona druga za hranu .Slozices se da ne moze da se prehranis dnevno ispod 1000 dinara za dvoje. A gde je oblacenje .lekovi sto moras kad tad .Kada jedno umre ono drugo je nahebalo.
cena nekretnina i komunalija je niza u Nisu. za mnoge druge stvari Nis je skuplji od Bg.

Mogli su u principu negde daleko bliže Beogradu da se smeste sa istom računicom...mislim da je blizina low cost letova iz Sofije za Madrid učinila svoje...hrabro u tim godinama.

Mislim da je presudila blizina preostale familije jer im sin i njegova porodica nikada nece doci da zive u Srbiji.Opet da im salje po 100 evra nedostajucih svaki mesec, mozda ni on ne moze.

Једини спас је да деца оду у иноземство и да шаљу паре. Зато родитељи терају децу да се како знају и умеју пребаце преко гране. Један од начина је да им тотално огаде Србију и зато им од малих ногу стално понављају да овде немају шта да траже, да никад неће бити боље и да је све одвратно. Чак и ако имају новца за чоколаду, или играчку, то им не купују, него кажу: "Немамо. То је зато што живимо у Србији. Ако не одеш из Србије, никад нећеш пробати чоколаду."

Eh bas sad najezdi...
Па добро ствар перцепције, али има их доста, мада се слабо сналазе с гасом, то је код њих мало где присутно, па неки спремају храну само на шпоретима на струју и мењају грејаче на бојлерима.

Једини спас је да деца оду у иноземство и да шаљу паре. Зато родитељи терају децу да се како знају и умеју пребаце преко гране. Један од начина је да им тотално огаде Србију и зато им од малих ногу стално понављају да овде немају шта да траже, да никад неће бити боље и да је све одвратно. Чак и ако имају новца за чоколаду, или играчку, то им не купују, него кажу: "Немамо. То је зато што живимо у Србији. Ако не одеш из Србије, никад нећеш пробати чоколаду."

А онда деца узму да читају Дучића и Шантића, и лупетају по интернет форумима и свађају се са Иво Ђимом по крстарици да ли је већи Србима или Хрватима, и да ли Хрватице добију више***у Београду на сплавовима или Београђанке у Дубровнику и на плаветноме Хвару.

И напојени тим патриотизмом реше да остају овдје, под сунцем овога неба. И онда после факса траже посао и не да не могу да га нађу, него их потенцијални послодавци терају уз речи "иш, иш Сотоно, иди у иноземство, не требаш ми ти, радно место у правној служби Паркинг Сервиса Мајданпек чувам ја за МОЈУ ћерку". А кад им се родитељи разболе, сви, од радника тог истог паркинг сервиса, преко лекара, сестара, и радника мртвачнице, дају све од себе да их што више унизе, понизе, испљују, извређају и загорчају им живот.

У деци тада проради пркос, и науче колекцију уврнутих језика. И након што распродају све што имају да плате трошкове амбасаде и којекаквих регистрација и нострификација, заиста се пробуде једног јутра у неком шведском селу са платом од 2000 евра а трошковима од 1200.

Мали део њих се фасцинира лепотама шведске природе, и успе да привуче Ингрид или Торвалда (зависно од пола али и преференција) да се греју у топлој колиби по хладним белим ноћима и иду на шопинг туре у Фиренцу.

Већина остане потпуно сама, и шаље 800 евра кући, а онда се ожене-удају за особу из отаџбине коју не воле да их не би појеле мачке, и добију децу коју не воле нешто посебно и са којима немају никакав однос, и кад напуне 60 година врате се у родне Велике Мокре Лугове да тамо скончају. И убије их локални пајдоман због пензије од 800 евра. Иронија је да је он унук њихове другарице из разреда која је добила посао преко везе пре много година.

Poslednja izmena od moderatora:
Тако ти је то, Носфи, овај свет је машина за млевење меса. Или си Швеђанинм, па те поједу мачке или Србин, па те убије пајдоман :)

Да, Лавкрафт је то најбоље описао, и зато га треба читати у Мејну док се грицка јастог.

Да, Лавкрафт је то најбоље описао, и зато га треба читати у Мејну док се грицка јастог.

Да, то је та космичка страва, there's no way out. Недавно је изашла збирка "Шаптач у тами", а у припреми је "The Dream Quest of Unknown Kadath".

Већина остане потпуно сама, и шаље 800 евра кући, а онда се ожене-удају за особу из отаџбине коју не воле да их не би појеле мачке, и добију децу коју не воле нешто посебно и са којима немају никакав однос, и кад напуне 60 година врате се у родне Велике Мокре Лугове да тамо скончају. И убије их локални пајдоман због пензије од 800 евра. Иронија је да је он унук њихове другарице из разреда која је добила посао преко везе пре много година.

Рекао би да је то тренд прошлије времена. Тренд враћања у родно село је ријетка појава овије дана, бар кад погледам ође око себе. Неки који су о томе годинама зборили, након пробног боравка у ОтаЂбини промијенили су мишљење о повратку.:eek:

Рекао би да је то тренд прошлије времена. Тренд враћања у родно село је ријетка појава овије дана, бар кад погледам ође око себе. Неки који су о томе годинама зборили, након пробног боравка у ОтаЂбини промијенили су мишљење о повратку.:eek:

Pa u stvari radi se nasim penzionerima. Slusao sam onog sizofrenika kada kaze da vise od 60%penzionera ima penziju manju od 23 000dinara.Pravo da vam kazem zabrinut sam ,Prvo kako da dobacim takvu cifru od 65 godina pa da se nadam penziji. Sta da radim sa 20 000 ili neka bude 200evra da li da se samoubijem ili da odem da zivim u Burkina Faso ,racunam da je to tamo cifra ali mogu da te pojedu ljudozderi ili lavovi.

Pa u stvari radi se nasim penzionerima. Slusao sam onog sizofrenika kada kaze da vise od 60%penzionera ima penziju manju od 23 000dinara.Pravo da vam kazem zabrinut sam ,Prvo kako da dobacim takvu cifru od 65 godina pa da se nadam penziji. Sta da radim sa 20 000 ili neka bude 200evra da li da se samoubijem ili da odem da zivim u Burkina Faso ,racunam da je to tamo cifra ali mogu da te pojedu ljudozderi ili lavovi.

Мислио сам на Србе који живе по инострансатву. Знам да су се многи планирали вратити, па одустали. Прије је тога било пуно.

cudan potez...Nis nije drasticno jeftiniji za zivot od Bg...ako je to bio glavni razlog onda bi njihov izbor bio Majdanpek

Pa, dobro su se oni iskalkulisali pre konačne odluke !
Prvo, drastična razlika u ceni nekretnina.
Kupili su sličan stan za u pola manje novca...
Drugo, Niš je fabrika hrane i logično da mora biti jeftinija nego u Beogadu.

Treće, reče neko u mome sećanju, otadžbina ti je uvek tamo gde ti je dobro....
Nisam baš siguran da je ovaj autor u celosti u pravu, ali realno zvuči....

- - - - - - - - - -

Niš je 1 gurmanski centar.

Tamo stvarno treba da budeš šampion da nađeš lošu kafanu.Sve je extra.

Skroz kapiram ove penzose.

Šta, preselili u Niš da jedu ?
Ne kontam !

- - - - - - - - - -

Za njih je neko prigradsko naselje manjeg grada, gde je mirno i tiho, a opet gde imas relativno blizu bolnicu, prodavnicu i uslove za zivot.
Kupe lepo neku manju kucicu sa vecim dvoristem, tu posade neko bilje i zanimaju se. Deda moze i da napravi sebi malu radionicu i da nesto delja.

I nabave Baxa da im trčkara oko nogu.
I donosi bačenu loptu dok ne padne u nesvest.....:p
Upravo taj život eksploatišem....

A, bonus mi je što čujem tišinu !
Po prvi put za moga veka.

Читава села по Банату су изложена најезди Београђана старијег доба који беже од скупоће, несигурности и криминала......
.... као и од грамзивости незаситих бирокраДских пацова и паразита!

Poreklom su iz Niša, režije su duplo jeftinije u Niš', možda i više nego duplo. Njima odgovara tamo
Oni koji su se trajno preselili iz Bg, dabome da su bili motivisani ek. razlogom, ali ne u tim godinama... Što kaže kolega Niš gurmanski N01. jeste, al pitanje je šta u tim godinama uopšte smeju da jedu. Upola su i kafane jeftinije. Njima je hrana najmanja stavka. Zdravstvo je isti k, ali su pogrebne usluge daleko jeftinije, pa tako otprlike i kažu...kad jedan ostane, ovaj drugi će moći da plaća komunalije. Tekst @ubedite svoju penzionerku da se vratrite u zavičaj....

Back