зашто се прави толика наука од језика?

kognitivne funkcije mozga glede jezika su na zapanjujuce prirodnom defoltu
jesu zapanjujuće ali imaju svoj kapacitet (kao što je sve konačno u materijalnom svetu),

evo ti primer: prosečan čovek bez vežbi može da zapamti niz od 7 slučajnih jednocifrenih brojeva.
sa vežbom i talentom može malo više a sa uticajem zračenja se spušta čak na 2-3!

e sad to je u srpskom gde su brojevi...
zamisli jezik u kome moraš dodavati članove (recimo italijanski ima ih 11, engleski pišu the, pa još ne pišu kako izgovaraju.. prosto zaboraviš niz od 7 cifara kada moraš da misliš kako se kaže piše...o tome ti ja pričam)

-pebnMfzeDM.jpg

Englezi kroz vrlo "naglašen naglasak" (!!) zapravo izražavaju nedostatak PADEŽA, ako pažljivo oslušneš engleski engleski, mućke ili monti pajton su najbolji, videćeš da to njihovo zavijanje i pažljivo izabrani red reči je zapravo posledica neimanja padeža, oni ih zapravo i imaju, ali kroz naglasak reči i red reči.
ovo mora da se oseti, samo neko ka baš dobro govori engleski zna o čemu govorim, ako ne zna, ipak još uvek ne poznaje engleski dovoljno....

evo jednog prelepog primera......

Ja da se pitam, pitanje znacenja, tj lingvistike u jeziku bi bilo stalno otvoreno , ogroman budzet bi imalo i stalno bi moralo da ima svoju emisiju...i debate....ne radi suglasja nego da se kroz debatu uci...

Nista nije vaznije od ovog pitanja percepcije i rezolucije pojmovne mreze jednog jezika....to je odmah po vaznosti iza privrede hrane....znaci ako su bas svi gladni , kao sto je bilo posle ww2 , tu stavljam visi prioritet, zato otimanje i prinudni otkup partizanske vlasti ne osudjujem preterano iako znam sastav tih clanova, tek pridosli planinci...ali jos gore je pustiti crnu berzu posle rata da caruje...to je mnogo mnogo gore, kao sto su pustili krvav novac posle ex yu ratova da vlada Srbijom i evo sta smo dobili smrdljiv narod , koji ne zna zasto je smrdljiv, niti da moze da bude drugaciji a varka se vec 20 30 godina da je super i medju plemenitijima u svetu....

A ja sam fizicar i elektrotehnicar, znaci nista vezano za lingvistiku osim sto sam procitao mnogo knjiga pa znam vaznost znacenja dobro odabrane reci...

Otkrio ovaj da postoji lingvistika, jos kad bi razumeo da ona sluzi za izucavanje jezika, mozda bi jos i skontao nesto. Vuk Karadzic koga spominjes je bio, vidi cuda, lingvisticar.
jezik služi za maltretiranje raje,
evo ja govorim nemački italijanski engleski mađarski srpski.. i u slobodno vreme analiziram šta su radili:
engleski je svetski zato što su izbacili sve moguće gluposti latisnkog jezika,
nemački je toliko uvrnut da vam trebaju tri doktorata da ga pričate - sve što je moglo da se izvrne su izvrnuli, sve što je moglo da se oteža su otežali (unazadili komunikaciju kolikogod su mogli)
primer: na srpskom se kaže "ja sam počistio kuhinju danas" na nemačkom "ja očistion danas kuhinju po" - čak i kada prevedete na srpski deluje nerazumno!!!
neki stari jezici nemaju rodove kao mađarski i to umnogome pojednostavljuje jezik - mogu misli da lutaju gde hoćeš a na nemačkom je mozak opterećen da kažete sve gramatički kako treba - zato su i švajcarski poizbacivali sve to nepotrebno iz nemačkog!!!

Poslednja izmena:
Нешто сам тражећи о Ђури Даничићу налетео на чланак на српском ББЦ порталу. Ауторка Српкиња као ауторитет за српски језик интервјуише од свих српских лингвиста усташу Мариа Грчевића ;) Наравно треба претпоставити да је то све случајност и да се не ради ни о каквој британској агенди:
https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-63504508

Back