Zašto se kaže zaprositi?

mekflaj

Poznat
Poruka
8.291
on je prosi, tj. pita hoće li se udati za njega. kakve veze ima ta reč sa ovim činom?
možda je analogija što prosjak traži nešto za dž, tako i prosac traži njenu ruku čisto kao dar (jer ljubav nije nešto što se može kupiti).

nije li ironija kad sponzoruša mašta da je neki bogataš zaprosi?

on je prosi, tj. pita hoće li se udati za njega. kakve veze ima ta reč sa ovim činom?
možda je analogija što prosjak traži nešto za dž, tako i prosac traži njenu ruku čisto kao dar (jer ljubav nije nešto što se može kupiti).

Na hrvatskom je rec moliti prositi, a tako je i na skoro svim drugim slovenskim jezicima.
I na staroslovenskom je prositi.

pròsiti

pròsiti nesvrš. 〈prez. prȍsīm, pril. sad. pròsēći, gl. im. prȍšēnje〉

1. (, što) obraćati se moljenjem da se dobije milostinja, baviti se prosjačenjem
2. reg. u konvencionalnom obraćanju tražiti riječ, objašnjenje [prosim = molim]; moliti, pardonirati
3. (djevojku) predlagati brak, tražiti pristanak za brak

⃟ prosim (lijepo) reg. molim (lijepo);
prositi kao prosjak pren. ponižavati se tražeći što

✧ prasl. i stsl. prositi (rus. prosít', polj. prosić), lit. prašyti: pitati ← ie. *prek'-: moliti (lat. precari, got. fraihnan: pitati)

koja je poenta moliti neku, ili ima dopadanja i ljubavi ili nema.... moljakanjem se tu ništa ne postiže...

on -
moljenje: molim te udaj se za mene.
prosidba: hoćeš li da se udaš za mene? (pitanje)

interesantno je što običaj nalaže da prosac klekne prilikom tog čina.

- - - - - - - - - -

kako je izgledala vaša prosidba?

koja je poenta moliti neku, ili ima dopadanja i ljubavi ili nema.... moljakanjem se tu ništa ne postiže...

on -
moljenje: molim te udaj se za mene.
prosidba: hoćeš li da se udaš za mene? (pitanje)

interesantno je što običaj nalaže da prosac klekne prilikom tog čina.

- - - - - - - - - -

kako je izgledala vaša prosidba?

A kako je tek ženama!
Kaže se - uzeo je za ženu.
Pa majku mu, nije ona džak brašna da je uzmeš.
Znam da je ružno prositi, ali je ružno i uzeti.

ne prosi nju -vec pita njenog oca -kod njega prosi . to je patrijarhat. uzeti zenku bez dozvole od oca il brace moglo te kostati zivota!!!
Zato su se namnozile beta papuce oni su se trazili ,verni kerici , da zapnu cute i ne pitaju.
ko nju pita sta ona zna zensko, vidis kako sad mogu da biraju pa nikad vise kuknjave kako su nesrecne,ne mogu vise ni da se udaju same ,kratka pamet sta ces....:hahaha:

Poslednja izmena:
Zato shto bi pre 100 godina morao da odesh sa svojim ocem i stricem kod njenog oca i strica jednom, pa drugi put, pa tretji put, da domatjin vidi da si zasluzhan. Hvala je dobrom gospodu pa se moral u medjuvremenu promenio, ne znam kud bih da moram da prolazim kroz takvo shto, mada miraz je bio super stvar.

ne prosi nju -vec pita njenog oca -kod njega prosi . to je patrijarhat. uzeti zenku bez dozvole od oca il brace moglo te kostati zivota!!!
Zato su se namnozile beta papuce oni su se trazili ,verni kerici , da zapnu cute i ne pitaju.
ko nju pita sta ona zna zensko, vidis kako sad mogu da biraju pa nikad vise kuknjave kako su nesrecne,ne mogu vise ni da se udaju same ,kratka pamet sta ces....:hahaha:

Busnih polovnjaca nikad vise nego sad a polovare izgleda nece niko , metiljave bete im nisu po volji a prave alfe ih nece i eto muke za gnjiloguze koje zalaze u ozbiljne godine kad su za staro gvozdje

kad naidjes na pravu devojku (zenu) neces imati ovako nebulozne nedoumice

p.s. osim ako nisi furundzija

da li je moguće da ženska čeljad nisu pitana, već su roditelji odlučivali o ponudama???
ima li neka literatura da čitam o tome?

zamislite njenu patnju, udaju je za nekog ko joj se ne sviđa a maštala je o nekom frajeru iz kraja

ma sigurno je tata pitao nakon što bi sam dao zeleno svetlo - ćero, da li ti se sviđa ovaj (gde bi i ona i roditelji imali pravo veta)

Back