Зашто се богати увек жале да немају пара?

Да ли се богати више жале на недостатак новца од ,,обичних''?

• да

• не

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Fiamma

Iskusan
Poruka
6.964
Под овим ,,богати'' мислим на људе са солидном количином новца, за које би свако рекао да могу фино да живе...
Е управо такви се увек жале и све им је скупо, и увек ми фали пара... :evil:

Да ли и ви имате такве особе у околини?
Или сте и сами такви...?

Тема је помало и психолошке природе, јер се своди на оно да што човек више има, то је гладнији... :neutral:

Halavost, pohlepa, bahacenje....

Uvek misle da im nije dovoljno, pa cak i sa debelom stednjom, slazu na gomilu a zive prosecno, jer stek se ne koristi.
Dok drugi zive samo za materijalne stvari, imaju plan pa odma to kupuju (kola, kuca, opremaju stan,...) pa se to vidi na taj nacin, a para nikad nemaju !
A zajednicko je da je sve van plana (kupovine/steka) je trosak, pa kukaju oko toga.

Jeste psiholoska tema. Ranije sam malo istrazivao slicnu temu. Nema tu neke nauke. Jednostavno, sto vise imas, otvaraju ti se apetiti. Prvo si pre 40 godina kupio TV. Onda si pozeleo TV u boji. Sad ne mozes da zamislis TV bez daljinskog :) Onda, zasto ne bi imao plazma TV? Zasto u drugoj sobi ne bi imao TV? Zasto u drugoj sobi ne bi imao plazma TV? A vrhunac je: posle jedne jahte, daj da kupim zeni jednu. Imas mnogo takvih primera.

Takvi ljudi su u sustini nesrecni. Nikada ne stanu i kazu "dosta je".

Mozda nije vezano bas za temu, ali da kazem. Smatram da je najbitnije u ovom, realno, surovom svetu kapitalizma, pod navodnicima napraviti spisak materijalnih stvari, i okrenuti se drugim, mnogo lepsim stvarima (recimo, besplatno je sat vremena dnevno prosetati pored reke, a preskupo je toliko voziti najnoviji model audija). Ko uspe da se zadovolji ovim prvim (za mene realno mnogo boljim) bice srecniji s te strane. Ovaj sa audijem ce posle godinu dana pozeleti jos noviji model, a reka je uvek tu....

Zato sam ja raskrstio s tim. Ne vredi teziti, jer nikada necete biti zadovoljni. Meni licno od materijalnih stvari treba samo kuca. Eventualno auto. Kada bih dobio na lotou, isto bih ziveo kao sad. Samo bih napravio humanitarnu organizaciju.

Poslednja izmena:
Ljudi koji nemaju o tome pricaju. Oni koji pricaju da nemaju, iako imaju, na kraju i zavrse tako. Pricanje o nemastini je najcesca tema u nas. Postalo je kulturno da se slozis sa poznanikom & da saslusas coveka kako zakljucuje da je kriza, da se ne moze, da je sve sranje sto je kako jeste. Da li to i tebe cini "saucesnikom" sto se ne usprostavis da nije tako crno? Prokomtarisali bi da nisi normalan ili bi trazili novac na zajam. Realno.
Sto se tice opaske da covek sto vise ima da je gladniji - pa zar borba za necim boljim nije poenta svega? Ja ne razumem ljude koji sanjaju o tome da imaju toplu sobu, TV i eventualno devojku sa kojom mogu da se vide povremeno. I nista vise. I da prizeljkuju dan da to ostvare i da mogu da setuju mozak na autopilot. Ne opravdavam nacine na koji vecina kod nas dolazi do bogatstva i takve treba pljuvati u svakoj prilici, ali zar nije normalno zeleti vise, pod uslovom da ne gazis nekoga? Ako nemas posao da ga nadjes, a kad imas posao da zelis vecu zaradu? Svoj stan ili kad ga kupis neki veci? Da odes i na zimovanje nakon sto mozes da priustis letovanje? Gorepomenuti zivot na autopilotu & zivot na racun nekog drugog a da mozes da pogledas sebe u ogledalu po meni nije normalan.

Najpribliznije je to opisao "dulebass" ako se ne varam, ljudima jednostavno porastu apetiti u zelji da bolje i udobnije zive, to samo po sebi i nije nista strasno pod uslovom da se zna granica i da se zna stati, svi mi tezimo nekom boljem zivotu, ali i ta teznja treba da ima neku realnu osnovu da ne bi postala opasna teznja umjesto uzivanja, treba znati povuci granicu i kontrolisati tu teznju.

A da uhvatim ponekad sebe da se zalim da nemam novca i pored vise nego solidnih primanja - i to je tacno, nije mi drago sto je tako, ali me ta cinjenica otrijezni da malo prikocim i "stanem na loptu", poenta je uzivati u zivotu, a ne stalno teziti...

Ljudi koji nemaju o tome pricaju. Oni koji pricaju da nemaju, iako imaju, na kraju i zavrse tako. Pricanje o nemastini je najcesca tema u nas. Postalo je kulturno da se slozis sa poznanikom & da saslusas coveka kako zakljucuje da je kriza, da se ne moze, da je sve sranje sto je kako jeste. Da li to i tebe cini "saucesnikom" sto se ne usprostavis da nije tako crno? Prokomtarisali bi da nisi normalan ili bi trazili novac na zajam. Realno
.
Sto se tice opaske da covek sto vise ima da je gladniji - pa zar borba za necim boljim nije poenta svega? Ja ne razumem ljude koji sanjaju o tome da imaju toplu sobu, TV i eventualno devojku sa kojom mogu da se vide povremeno. I nista vise. I da prizeljkuju dan da to ostvare i da mogu da setuju mozak na autopilot. Ne opravdavam nacine na koji vecina kod nas dolazi do bogatstva i takve treba pljuvati u svakoj prilici, ali zar nije normalno zeleti vise, pod uslovom da ne gazis nekoga? Ako nemas posao da ga nadjes, a kad imas posao da zelis vecu zaradu? Svoj stan ili kad ga kupis neki veci? Da odes i na zimovanje nakon sto mozes da priustis letovanje? Gorepomenuti zivot na autopilotu & zivot na racun nekog drugog a da mozes da pogledas sebe u ogledalu po meni nije normalan.

Ovo prvo sto si napisao je tacno u rec. Uglavnom je to tema manje obrazovanih ljudi, pre svega radnicke klase. Od 2000-te imaju iste teme: To su losa privatizacija, lopovi na celu drzave, price kako je za vreme Tita bilo bolje itd.

Sto se tice ovog drugog sto si napisao. Jeste cilj zeleti vise, ali u drugim stvarima. Nije tacno da danas sve mora da se plati. U stvari, kada kazem "druge stvari" pre svega mislim na nauku, a i knjige kostaju :). Slezem se za putovanja, na to vredi trositi, i stedeti za to. Ali, kazem, postoji toliko stvari kojima su ljudi i pre 100 godina bili prezadovoljni. Ziveli su bez interneta, telefona, televizije, danasnjih automobila itd. Zato se ja zalazem za stare (prave) vrednosti.

Под овим ,,богати'' мислим на људе са солидном количином новца, за које би свако рекао да могу фино да живе...

Или сте и сами такви...?

Тема је помало и психолошке природе, јер се своди на оно да што човек више има, то је гладнији... :neutral:

Uuuh ne pitaj, imam ih na svakom koraku . Strasno, ali strasno ... Verovatno to rade zato sto zele da nam stave do znanja da nemaju i da bi nam oni pomogli da imaju i tako to , a ustvari imaju i toliko su zaslepljeni "lepotom" novca da ne zele da ga da, pozajme ili sta vec ni svojim najblizima .

Najpribliznije je to opisao "dulebass" ako se ne varam, ljudima jednostavno porastu apetiti u zelji da bolje i udobnije zive, to samo po sebi i nije nista strasno pod uslovom da se zna granica i da se zna stati, svi mi tezimo nekom boljem zivotu, ali i ta teznja treba da ima neku realnu osnovu da ne bi postala opasna teznja umjesto uzivanja, treba znati povuci granicu i kontrolisati tu teznju.

A da uhvatim ponekad sebe da se zalim da nemam novca i pored vise nego solidnih primanja - i to je tacno, nije mi drago sto je tako, ali me ta cinjenica otrijezni da malo prikocim i "stanem na loptu", poenta je uzivati u zivotu, a ne stalno teziti...

Tako je...hebes pare ako ne smeš,ne možeš ili ne želiš da ih trošiš...a što će ti onda ?

Или сте и сами такви...?

Msm da je ovo više uklapanje u okolinu pa ko je lud da kaže da ima para u državi u kojoj 90% njih jedva sklapa kraj s krajem.

A pomalo je i alavost za novcem jer što ga više imaš- imaš i veće potrebe, što su po mom nekom rezonovanju više luksuz nego stvarna potreba a to sve košta pa što je za nekoga normalno da troši hiljadu dve eura mesečno za nekoga je to pravo bogatstvo i neka vrsta nedostižnosti.
Evo ako pogledam da u praksi (ne po zvaničnoj statistici) uglavnom su zarade oko 200 eura tako da za godinu dana neko zaradi 2400 eura koje praktično i ne vidi jer ih potroši pre nego što ih dobije.:aha:

Back