Zašto razvijene države imaju veći nominalni BDP od BDP(PPP)?

Primetio sam da većina država EU i SAD imaju veći nominalni bdp od bdp-a po paritetu cena?
Dok recimo Rusija, Srbija i većina istočnih imaju veći PPP od nominalnog?
Kod nas je duplo veći PPP i šta uopšte predstavlja BDP po paritetu cena...
I zašto razvijane države više uvoze no što izvoze?

Grasjas.
Зато што су им капиталне вредности и услуге скупље него на истоку, нпр цена куће/стана, или изнајмљивање истих, цена енергије јер се из те цене финансирају многе друге ствари, скупо здравство итд.
Више увозе јер је производња одавно дислоцирана на подручја ниже цене рада, а могу те робе(и делом услуге) да плаћају креираним(нестварним) новцем, тј доларима и еврима.
Док траје, траје...

Зато што су им капиталне вредности и услуге скупље него на истоку, нпр цена куће/стана, или изнајмљивање истих, цена енергије јер се из те цене финансирају многе друге ствари, скупо здравство итд.
Више увозе јер је производња одавно дислоцирана на подручја ниже цене рада, а могу те робе(и делом услуге) да плаћају креираним(нестварним) новцем, тј доларима и еврима.
Док траје, траје...

Pa kako onda imaju rast ako manje izvoze no sto uvoze?
Kako se racuna to po paritetu cena, polozio sam ekonomiju prepisivajuci oprosti :lol:

A cekaj da nije realni bdp isto sto i ppp?

Poslednja izmena:
Pa kako onda imaju rast ako manje izvoze no sto uvoze?
Kako se racuna to po paritetu cena, polozio sam ekonomiju prepisivajuci oprosti :lol:
Раст имају у оним секторима који се пласирају или за извоз, или у потрошњу на домаћем тржиту.
Паритет цена... Па у Атини за 1000 евра можеш обезбедити знатно већу количину истих роба и услуга него у Хелсинкију за такође 1000 евра, а и у Грчкој, и у Финској евро је средство плаћања.

Раст имају у оним секторима који се пласирају или за извоз, или у потрошњу на домаћем тржиту.
Паритет цена... Па у Атини за 1000 евра можеш обезбедити знатно већу количину истих роба и услуга него у Хелсинкију за такође 1000 евра, а и у Грчкој, и у Финској евро је средство плаћања.

Da, to sam znao...

Ali mi je cudno kako to uopste racunaju, ako imamo da je cena hleba

u Srbiji 0.5 evra, u Hrvatskoj 0.8 evra

u Srbiji za 10 evta mozes kupiti 20 hlebova, a u Hrvatskoj 12 kako sad iz ovoga dobiju BDP(PPP), BDP po stanovniku itd?
Je l' se cene sabiraju pa se izvuce neki njihov indeks pa to sve se mnozi ili deli sa nom. BDP-om?

Ova slika mi je objasnila, hvala Poznavalac :)

Big_Mac_index_50USD_2columns.png

Da, to sam znao...

Ali mi je cudno kako to uopste racunaju, ako imamo da je cena hleba

u Srbiji 0.5 evra, u Hrvatskoj 0.8 evra

u Srbiji za 10 evta mozes kupiti 20 hlebova, a u Hrvatskoj 12 kako sad iz ovoga dobiju BDP(PPP), BDP po stanovniku itd?
Je l' se cene sabiraju pa se izvuce neki njihov indeks pa to sve se mnozi ili deli sa nom. BDP-om?

Racunanje po teorijama PPP je besmisleno i ono ne odredjuje nista...Cene se odredjuju prema trzistima i svugde su razlicite a ni potraznja za istim proizvodima nije ista svugde

Back