Zasto potreba za kupivinom stana?

vladster

Primećen član
Poruka
771
Nesto mi nije jasno, naime ne zivim u Beogradu vec duze vremena pa vas molim da me naucite.

Koliko vidim, u Beogradu je cena stana otprilike 2000 evra po kvadratnom metru. Sa obzirom da je vecina zgrada u ocajnom stanju, a iznajmljivanje kosta izmenju 200-250 evra, zasto se svi redjaju da otkupljuju stanove?

Recimo da su plate 500 evra mesecno (sto mislim da je iznad proseka). Trebaju vam 4 plate da otkupite kvadratni metar, ili oko 20 godina za citav stan i to da ne placate kamatu. Kako se to isplati?

Pa sto bi davo drugom pare i na kraju nemas nista svoje da ostavis..prodas..zapalis ako oces

To je logika koja je dovela citavu Ameriku u krizu. Ljudi kupovali stanove po neverovatnim cenama misleci da ce stalno ici gore i "zasto davati pare nekome kada mozes sebi otplacivati stan".

Kako se isplati kupiti stan od 100,000 evra, sa prosecnom platom od 500 evra koji moze da se iznajmi za 250 evra mesecno. Koliki su troskovi mesecno na kamate i stanarine na recimo 25 godina?

Uopste mi to ne ide u glavu.

To je logika koja je dovela citavu Ameriku u krizu. Ljudi kupovali stanove po neverovatnim cenama misleci da ce stalno ici gore i "zasto davati pare nekome kada mozes sebi otplacivati stan".

Kako se isplati kupiti stan od 100,000 evra, sa prosecnom platom od 500 evra koji moze da se iznajmi za 250 evra mesecno. Koliki su troskovi mesecno na kamate i stanarine na recimo 25 godina?

Treba da znas da titaj stan kroz kiriju otplatis za 25 godina, stim sto nikad nisi siguran kada ce ti gazda povecati kiriju i sto je kirija za stan od 100 000 evra veca i zavisi od lokacije.

pa stan ti je najbolje ulaganje. Sve moze da propadne, ugasi se banka, ukradu ti slamaricu, slupas kola ili svejedno padne cena kola za dve godine, a stan ces uvek moci da prodas ili da izdajes to je jedina sigurna investicija. Jedino ako se bas srusi zgrada (a nemas osiguranje), ali to je ipak dosta retko kod nas :)

A ako padne cena stanovima kao u USA ili ponuda za rentu postane prevelika pa nema stanara .Što će se prema prognozama i desiti u sledećih 5 godina .
Zemlja ,plodna i rodna blizu puta sa dobrom infrastrukturnom pokrivenošću blizu jakih saobraćajnica,mogućnost navodnjavanja prva kategorija i slično to je jedina sigurna investicija ,uvek je daješ u arendu a kada je prodaješ niko te ne pita koliko je stara

Ok das ti na kraju cak 50% vise ako uzmes kredit..al ovako si bacio za 10ak god iznajmljivanja stana 30 000..za te pare se strpis i imas montaznu kucu i par ari placa..nesto treba kombinovati a placanje stanarine je jedina utopija

To što si ti rekao nema nikakve veze sa krizom u Americi:lol:...ali ajde....ako imaš platu od 500 eura nikad nećeš moći da podigneš kredit za stan koji košta 100.000 eura....a i bolje da plaćaš ratu za stan 250 eura mesečno i tako ga otkupljuješ da jednog dana bude u tvom vlasništvu nego da daješ nekom novac + ne plaća porez + te zahebava i proverava da li si platio račune+ može da ti otkaže stan kad god mu se navrne ili kad mu rođak iz nekog drugog kraja Srbije dođe na studije u BG...itd.

Sve sto se sada kupi u Beogradu od nekretnina nece imati ni u pola vrednosti za par godina.Cene koje sada vaze su prenaduvane i videcete koliko ce to sto je sad palceno papreno biti prodavano za trecinu vrednosti kad banke pocnu da plene nelatise koje ce da puknu jer nemaju posla niti plata da ispalte rate kredita.

To što si ti rekao nema nikakve veze sa krizom u Americi:lol:...ali ajde....ako imaš platu od 500 eura nikad nećeš moći da podigneš kredit za stan koji košta 100.000 eura....a i bolje da plaćaš ratu za stan 250 eura mesečno i tako ga otkupljuješ da jednog dana bude u tvom vlasništvu nego da daješ nekom novac + ne plaća porez + te zahebava i proverava da li si platio račune+ može da ti otkaže stan kad god mu se navrne ili kad mu rođak iz nekog drugog kraja Srbije dođe na studije u BG...itd.

Kako nema? :)

Gledam neke listinge u Majamiju. Pogledaj na primer ovaj:

http://miami.condo.com/Condo-For-Sale_Miami_33130_BANKOWNED_WIND_2603_2-Bedroom_2-Bathroom_9858163

173.95 po kvadratnom skveru iliti oko $1750 po kvadratnom metru pa se ne prodaje. A pogledajte zgradu.

Presecna plata u Majamiju je recimo 40 hiljada dolara godisnje (minus takse) pa ovo niko ne kupuje zato sto je kao fora katastrofa u Majamiju sa 13.2 posto nezaposlenosti.

Mnogo ljudi je izgubilo kuce zato sto kada su cene pale sada duguju vise banci para nego sto sama kuca vredi.

Evo sada sam na raiffeisenbank banci. Gledam kamate i koliko razumem kamate su 4.75% plus Euribor (oko 1%). Recimo da rate ostanu iste tokom 30 godina otplacivanja matematika je: 10% ucesca 10,000 evra balans 90,000 evra znaci mesecno 521.35 evra.

Znaci citava plata, pa jos i nesto mesecno za stan. Gde je porez, hrana, struja, internet, TV....?

Ja razumem da je u Beogradu a i Srbiji uvek bila "nestasica" stanova pa su zato i cene velike. Ali sta ce da se desi ako Beograd pocne jednog dana stvarno da se gradi? Sve te olupine koje se placaju oko 2000-2500 evra mesecno ce biti bezvredne osim mozda na centralnoj lokaciji.... Slavija i sl.

Zar se vise ne isplati iznajmljivati stan za 200 evra, a ostalih 300 ustedeti, nego placati vise od 500 evra mesecno gde postoji mogucnost gubljenja stana.

Zaista mi nije jasno.

Sve sto se sada kupi u Beogradu od nekretnina nece imati ni u pola vrednosti za par godina.Cene koje sada vaze su prenaduvane i videcete koliko ce to sto je sad palceno papreno biti prodavano za trecinu vrednosti kad banke pocnu da plene nelatise koje ce da puknu jer nemaju posla niti plata da ispalte rate kredita.

Mislis kao ovako?

http://www.raiffeisenbank.rs/code/navigate.aspx?Id=466

Poslednja izmena:
Odose im stanovi koje su zalozili za ljubav sitnih zadovoljstava .Ziveli su par godina, sad ce da pate decenijama.Ali kad se pogleda ima tu neke vise pravde, kako doslo tako i otislo.Stanove su otkupili za par stotina maraka i red je da ih izgube.Na kredit su kupili stan a poslove su dobili na lepe oci.Nema logike da gologuzija poseduje bilo sta jer je navek bilo da se zna ko je gazda a ko gologuzan.

Nesto mi nije jasno, naime ne zivim u Beogradu vec duze vremena pa vas molim da me naucite.

Koliko vidim, u Beogradu je cena stana otprilike 2000 evra po kvadratnom metru. Sa obzirom da je vecina zgrada u ocajnom stanju, a iznajmljivanje kosta izmenju 200-250 evra, zasto se svi redjaju da otkupljuju stanove?

Recimo da su plate 500 evra mesecno (sto mislim da je iznad proseka). Trebaju vam 4 plate da otkupite kvadratni metar, ili oko 20 godina za citav stan i to da ne placate kamatu. Kako se to isplati?

U Srbiji je veliki problem sto kao podstanar nisi zasticen.
Ja znam neje ljude koji 20 godina zive u iznajmljenom stanu u Parizu-ALI
1.njima gazda nije dizao cenu rente kako mu se navije k.urac.
2.njima gazda nije dao otkaz jer 'mali kumin dolazi da stiudira u Parizu a nema stan'
3.Njima gazda NIJEDNOM nije banuo na gajbu za 20 godina.kiriju uplacuju na racun.
4.NJima gazda nije od 4 sobe koliko imaju u stanu zakljucao jednu i u njoj drzi svoje rke.
5,NJima gazda nijednom nije privalio svog rodjaka na spavanje (na par dana, pa da mu ucine)
6.Njima gazda nije trazio nikada 3 kirije unapred, jer mu nazalost trenutno trebaju pare da opravi auto.
....
:cool:

2.njima gazda nije dao otkaz jer 'mali kumin dolazi da stiudira u Parizu a nema stan'
3.Njima gazda NIJEDNOM nije banuo na gajbu za 20 godina.kiriju uplacuju na racun.
4.NJima gazda nije od 4 sobe koliko imaju u stanu zakljucao jednu i u njoj drzi svoje rke.
5,NJima gazda nijednom nije privalio svog rodjaka na spavanje (na par dana, pa da mu ucine)
6.Njima gazda nije trazio nikada 3 kirije unapred, jer mu nazalost trenutno trebaju pare da opravi auto.
....

Ja sam ziveo u Novom Sadu kao podstanar 4 godine, i nista sto si naveo mi se nije desilo! Kakav je to nacin da ti nakaci nekog da prespava?? Pa neka ga odvede kod sebe. Ja placam za sebe, a ne za njegovu rodbinu.

Ja nisam podstanar ali sve ovo sam i čuo i video ,čak smo itukli jednog gazdu stana .Zaključo jedno sobu za svoje stvari i doveo rođaka da prespava kada su mu rekli ne može on im reko izlazite odmah ljudi me zvali oko 12 h u noć gazda i rođak dobili batine ovi se iselili za sedam dana i nisu platili rentu .
Inače tip sada kada me vidi na ulici beži

....

Vidim. Hvala na odgovoru. Mozda je to razlog ali i dalje ne vidim premijum koju je vecina ljudi spremna da izvali da bi bili vlasnik.

Vidim. Hvala na odgovoru. Mozda je to razlog ali i dalje ne vidim premijum koju je vecina ljudi spremna da izvali da bi bili vlasnik.

Od koga bi neko iznajmljivao stan ako nebi bilo vlasnika koji izdaju. Znam ljude koji su se i po 2-3 puta godisnje selili, zbog toga sto nalete na neke bajksuze koji obecavaju kule i gradove a kada se covek useli, odmah drugi mesec povecava kiriju.

Normalno stanje je kada 120 mesecnih zakupa pokriva vrednost nekretnine.

Sve sto izlazi izvan toga - nije normalno.

Ne bih se slozio.
Imam stan od 56m2 cija je trzisna vrednost minimum 60k evra a izdajem ga za 300e
Pri tom u istoj zgradi isti takav stan(doduse verovatno slabije opremljen) moze da se nadje i za 250e.
Po tvojoj racunici trebao bih ga izdavati za 500e sto je apsolutno nemoguce,sve i da nije ove krize.

....

Ne,u Srbiji je veliki problem sto onaj koji izdaje stan nije zasticen
Naci normalne podstanare je ravno dobitku na lutriji
Kad kazem normalne podrazumevan:
1.Da redovno daju kiriju i placaju racune
2.Da vam ne uniste inventar
3.Da ne prave galamu,ulaze u konflikte sa komsilukom

Nije to sto su jeftini stanovi dovelo Amere u krizu vec bahatost i halapljivost njihovih bankara. Edukuj se -

Zasto davati pare u etar kad mozes da kupis stan & povratis dobar deo novca za 20 godina prodajom nekretnine ili barem da postedis svoju decu od placanja istog haraca?
Niko sa platom od 500 eura ne kupuje stan od 100.000 eura ili zivi u njemu.

Nije to sto su jeftini stanovi dovelo Amere u krizu vec bahatost i halapljivost njihovih bankara. Edukuj se -

Zasto davati pare u etar kad mozes da kupis stan & povratis dobar deo novca za 20 godina prodajom nekretnine ili barem da postedis svoju decu od placanja istog haraca?
Niko sa platom od 500 eura ne kupuje stan od 100.000 eura ili zivi u njemu.

Ja sam "edukovan" :eek:, ne trebaju mi crtaci sa youtube da me kao uce posto vidim sve iz prve ruke.

A sada, pogledaj sta si napisao. Bahatosi i halapljivost banaka. A sta sa bahatosti i halapljivosti naroda koji su dizali kredite koje nisu mogli da priuste zato sto su "ocekivali" da ce cene stanova samo da idu gore (kao na primer ti). I sta sa halapljivosti banaka koje u Srbiji daju kredite na lepe oci? Kako ce to mislis da se zavrsi? U suzama, eto kako :)

Usput, ne dajes pare u vetar kada iznajmljujes stan. U njemu zivis. Isto tako bi se moglo reci da bacas pare u vetar kada kupujes hranu. Mislim, bolje bi bilo da investiras u jednu kravu i par pilica.

Moje pitanje i dalje stoji. Kako se isplati kupovati stan od 2000-2500 evra po kvadratnom metru u supama, umesto jednostavno iznajmljivati?

Ja sam "edukovan" :eek:, ne trebaju mi crtaci sa youtube da me kao uce posto vidim sve iz prve ruke.

A sada, pogledaj sta si napisao. Bahatosi i halapljivost banaka. A sta sa bahatosti i halapljivosti naroda koji su dizali kredite koje nisu mogli da priuste zato sto su "ocekivali" da ce cene stanova samo da idu gore (kao na primer ti). I sta sa halapljivosti banaka koje u Srbiji daju kredite na lepe oci? Kako ce to mislis da se zavrsi? U suzama, eto kako :)

Usput, ne dajes pare u vetar kada iznajmljujes stan. U njemu zivis. Isto tako bi se moglo reci da bacas pare u vetar kada kupujes hranu. Mislim, bolje bi bilo da investiras u jednu kravu i par pilica.

Moje pitanje i dalje stoji. Kako se isplati kupovati stan od 2000-2500 evra po kvadratnom metru u supama, umesto jednostavno iznajmljivati?

Mozda sam zaboravio da napomenem "bez uvrede" na pocetku. :)

Elem, uvek ce biti ljudi koji ce voleti da se zaduzuju, ali zar nije na bankama da prave politiku ko i koliko moze da se zaduzi? Ne krivi dete sto se prejelo slatkisa pa ga boli stomak vec majku sto mu je dala toliko da pojede.

Po meni ima smisla uzeti kredit za kupovinu stana jer je to trajna invensticija koja ce isplatiti na duzi period. Gotovo je nemoguce da ustedetis dovoljno i da kesiras "jedan". Po meni ima itekako smisla otplacivati kredit za svoj stan nego placati stanarinu. Kao sto sam rekao - trajno ces imati nekretninu koju ne bi imao & tvoja deca ce ti biti zahvalna na tome ako nista drugo.

Po meni samo to je dovoljan razlog. Da su cene napumpane u BGu, to stoji.

Poslednja izmena:

Back