Зашто пишете ошишаном латиницом?

• Začetnik teme Začetnik teme zx16
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zx16

Elita
Banovan
Poruka
18.580
Српско писмо је фонетска ћирилица, са правилом једна фонема (глас) – једна графема (слово).
Један број страних експерата за интернет је изнео став да је наша ћирилица, због своје готово математичке једноставности врло погодна за интернет комуникацију.

Латиница, она која се још увек обилато користи у Србији и региону, због своја три двознака (lj,nj,dž) спада у недовољно фонетска писма, а због употребе „квачица“ (дијакритичких знака изнад слова) је потпуно неразумљива изван региона и само прави забуну странцима кад покушају да је читају.

Још гора варијанта је латиница без квачица, тзв, ошишана или уштројена која се обилато користи у српско српској комуникацији?

Зар вам је толико тешко писати матерњим писмом?

Ja pisem puno pa je pitanje vazno....
Ranije su postojale kodne stranice 850 852 1052 i razne ne unicode nekodne stranice.
Nije toliko do toga koliko posle toga kad se pojavio unicode sto se nastavilo u forumima da se koriste razne kodne varijante...kad je vec bila ta mogucnost...
Medjutim, iz nekog lenjog razloga, vecina administratora raznih foruma to nije radila..
Bukvalno je bilo i za titlove i za forume stalno skakanje na novi i novi software i novu kodnu stranicu nekad noviju nekad goru...

Stav vecine foruma je drzi vodu dok majstori odu , tj osnovno nepostovanje clanstva...nego vise svadjalacke publike i klikova..
Tako je i ovaj forum..

Ne postuje postove korisnika, niti kodne stranice, niti samog korisnika..
U takvom slucaju , korisnik koristi ono sto zahteva najmanje truda a donosi najlaksi transfer teksta, a to je osisana latinica...
Tu nema ni unicode problema sa dva bajta ni transfera jedne kodne stranice na drugu sa totalno drugacijim rasporedom..

Opsta kultura postovanja je nikakva i to se manifestuje u konacnom...u komunikaciji svih prema svima..

jedva se ustosio sto se tice brzine, na tastaturi koju koristim...kad prebacim na cirilicu, raspored slova drugaciji, a o slovima kao dj, dz, nj, lj, da i ne pricam...imam tri opcije - da nastavim ovako jer sam navikao, da se navikavam iznova na cirilicni raspored kao da sam na na pocetku, ili da zadovoljim opravdane kritike, pa tri puta sporije kuckam post, ne bi li koristio i cirilicu....kao vjeciti oportunista, odlucih se za ovo prvo...

Ranije sam pisao. Ali me nerviraju strane reči koje su ne mogu prevesti valjano. Ali ako je već latinica, onda isključivo sa š,đ,lj,nj,ž,ć.
Речи које се тешко преводе или звуче рогобатно ја пишем у оригиналу. Није ми тешко да пребацим тастатуру на латиницу а потом се вратим на ћирилицу.
Ево, јутрос сам окачио огроман текст о рутерима који је на ћирилици док су поједини термини на латиници.
Ништа није тешко кад се хоће!
Одмах да додам, у опште није реч о томе да ли писати латиницом. Свако ко жели нека пише писмом којим се више служи. Реч је о накарадној, ошишаној латиници.

nešto nisam viđao mnogo ćirilične tastature(ima ih da,ali čini mi se nešto slabo),mislim može jezik unosa da se podesi kao srpska ćirilica ali ko će da pamti gde je koje slovo ako ti je qwerty ili qwertz tastatura.Na tabletu i telefona je lakše da se podesi ona optička tastatura ali koji mazohita još koristi tablet ili telefon za forum od odnih malih ekrančica bole oči XD

nešto nisam viđao mnogo ćirilične tastature(ima ih da,ali čini mi se nešto slabo),mislim može jezik unosa da se podesi kao srpska ćirilica ali ko će da pamti gde je koje slovo ako ti je qwerty ili qwertz tastatura.Na tabletu i telefona je lakše da se podesi ona optička tastatura ali koji mazohita još koristi tablet ili telefon za forum od odnih malih ekrančica bole oči XD
Slepo kucanje. :D
Vise i ne razmisljam o tome, prsti mi automatski lete.
To sto vidite da sada pises osisanom latinicom jeste zato sto koristim fon.

Али имам и ћирилицу. Хахаха.

Максимално треба да запамтиш 5-6 позиција? Не видим у томе проблем?
Такође, имаш тзв Адрија тастатуру али мало је ко купује?

Ja sam dinosaurus , pa ne mogu da prstima nabodem ono na smartovima...ali sad na najnovijem nekako , ali nekako mi ide...
A12 ima poveci ekran...plus sam stavio valjda opciju za slepce tj da mi tastatura bude max max...
U svakom slucaju sad mi malo lakse ide kucanje na mobilnom....
Ali ja ne koristim mobilni inace za forum...slepo kucanje to je, ali bih mogao i slepim kucanjem raditi i neosisanu latinicu , a verovatno i cirilicu , sta je to , ocas posla prebacis u glavi par pozicija...

Najvise je sto ne postoji user friendly podrska i onda sam sebi ne zelis da pravis problem..

Slepo kucanje. :D
Vise i ne razmisljam o tome, prsti mi automatski lete.
To sto vidite da sada pises osisanom latinicom jeste zato sto koristim fon.

Али имам и ћирилицу. Хахаха.
pa džaba slepo kucanje ako je neko učio da kuca,kao na primer ja qwertz i qwerty taststaurom i ne može na slepo da se prebaci na novi layout ako ne može da gleda u tasteree dok se izvežba XD
I kako te ne bole oči od fona?

pa džaba slepo kucanje ako je neko učio da kuca,kao na primer ja qwertz i qwerty taststaurom i ne može na slepo da se prebaci na novi layout ako ne može da gleda u tasteree dok se izvežba XD
I kako te ne bole oči od fona?
Ne koristim ja fon dugo. Vecinom sve preko kompa pisem. Na fonu uglavnom PP i po koji post. :D

Back