Zašto odrasli mačak piški?

Beogradoholik

Početnik
Poruka
7
Imamo odraslog mačka starog malo više od godinu dana. Našli smo ga, kao vrlo malog na moru, u Boki Kotorskoj. Pametan je, i rekao bih, neobično vaspitan. Vrlo brzo je naučio da vrši nuždu u svojoj kutiji sa peskom. Od pre dva-tri dana počeo je da piški na trosedu, i to otprilike na istom mestu! Iako smo bili 2 meseca na moru sa njim, on je nastavio da piški u svojoj kutiji, kao da nikad nije odlazio. Zašto sad odjednom povremeno piški na trosedu? Da li pokušava nešto da nam kaže i šta?

Imamo odraslog mačka starog malo više od godinu dana. Našli smo ga, kao vrlo malog na moru, u Boki Kotorskoj. Pametan je, i rekao bih, neobično vaspitan. Vrlo brzo je naučio da vrši nuždu u svojoj kutiji sa peskom. Od pre dva-tri dana počeo je da piški na trosedu, i to otprilike na istom mestu! Iako smo bili 2 meseca na moru sa njim, on je nastavio da piški u svojoj kutiji, kao da nikad nije odlazio. Zašto sad odjednom povremeno piški na trosedu? Da li pokušava nešto da nam kaže i šta?

Pokusava da vam kaze da NE MENJATE PESAK NA VREME, KADA JE VLAZAN...

Kada pesak uvek bude suv, vratice se on tamo.

СПОРНА КУТИЈА СА ПЕСКОМ(НЕПРИКЛАДНО ПРАЖЊЕЊЕ)

Мачке су врло чисте животиње које воле навику тако да, када Ваш мали
крзнати пријатељ почне да обавља своје потребе на местима друкчијим од кутије са песком,
можете да будете сигурни да нешто није у реду. Овај проблем може да значи озбиљно
оштећење здравља, као што је инфекција бубрега, гастритис или рак, па све до једноставног
проблема у понашању, који лако може да се исправи. Ако Ваша мачка има проблем са
кутијом са песком (посебно ако истовремено показује и знакове болести) најпре треба да
консултујете свог ветеринара, да бисте искључили сваки медицински разлог као позадину
проблема. Ако је утврђено да је мачка здрава, а ипак прави „инциденте”, онда то можете
мирно да сврстате у проблематично понашање.

Разлози за неприкладно пражњење могу да буду следећи:
- Кутија је превише прљава да би се нормално користила. Мачке су врло
чисте и ако је кутија прљава, наћи ће друго место.
- Кутија је на прометном месту. Мачке неће да „иду у WC” на бучна или
закрчена места, зато кутију држите негде где је тихо и мирно.
- Кутија је премала/превелика. Кутија треба да је довољно велика (не
превелика) да мачка може да стане у њу и помера се у њој, а песак не би требало да буде
дубљи од 5cm.
- Сам песак се не допада мачки. Мачка може да има склоност ка одређеном
квалитету песка, а та склоност се јавља у младости. Ако је у питању мачка коју сте набавили
као већ поодраслу, покушајте да сазнате на шта је навикла и да јој удовољите.
- Кутија је преблизу храни или води. Мачке неће да се хране и „иду у WC” на
истом месту, зато раздвојте ове две области.
- Променили сте место кутији и Ваша мачка има проблем да упамти то ново
место. Пошто се мачка једном навикне на место на коме се кутија налази, настојте да га
више не мењате. Ако морате да мењате место, будите стрпљиви док мачка не навикне на
ново.
- Кутија нема два пута за лако бекство. Мачке воле када могу да виде два
чиста правца за бекство док су у кутији, ово је инстинктивно осећање које потиче од жеље
да не постану залогај и то у неприкладном тренутку.
- Друге мачке такође користе ову кутију (у кућама са више мачака), а Ваша
мачка жели да има своју сопствену. Опште правило би било да имате по једну кутију за
сваку мачку у кући.
- Ваша мачка не воли да уринира и дефецира у истој кутији. Ако је тако,
пробајте да имате две кутије и често их чистите.
- Ваша мачка тражи да се пари па врши обележавање урином. Због много
других разлога, поред овог наведеног, стерилишите (или кастрирајте) мачку/мачка.
- Мачка вам је превише агресивна и обележава. Пробајте да сазнате разлог за
превелику агресивност и стишајте је. Ваша мачка можда осећа да јој је територија
нападнута па је обележава. Да ли сте можда набавили нову мачку или другог љубимца?
Може ли Ваша мачка да види друге мачке кроз прозор? Да ли се у кући нешто променило?
- Ваша мачка обележава да испољи своју доминацију у кући. Ово може да се
догоди ако у кућу дође нова мачка, или са Вашом мачком поступате противно природној
хијерархији у кући.
- Ваша мачка има лоше искуство са кутијом и боји се да иде тамо. Ово је
један од разлога да не гурнете нос своје мачке у „грешку” а затим је баците у кутију. Свако
лоше искуство са кутијом само ће да допринесе да је мачка још више избегава.
- У мачкином животу се јавио велики стрес, као што је пресељење у нову
кућу, или се у кући појавило ново дете, или је донета нова мачка. У овом случају такође
може да буде потребно да мачку поново научите да иде у кутију.

Ако је Ваша мачка направила грешку приликом пражњења, НЕМОЈТЕ да је
одвлачите „на место злочина” и да јој њушку трљате у фекалију или је на други начин
кажњавате! Многи старатељи воле да после инцидента ставе мачку у кутију и вичу на њу.
Осим ако мачку нисте „ухватили на делу”, сва је прилика да она неће имати појма зашто је
кажњена, нити ће моћи да доведе у везу флеку на тепиху са упадањем у проблеме ако не
буде користила кутију. Све што ће знати јесте да је коришћење кутије или „одлазак у WC”
један опасан тренутак који доводи до казне. Ово ће само да појача проблем јер ће мачка још
више да избегава кутију.
У већини случајева проблематично понашање, као у напред наведеним
случајевима, може да се исправи једноставним изменама на кутији или квалитету песка.
Међутим, ако осећате да сте све испробали а Ваша мачка једноставно неће да користи
кутију, можда ће бити потребно да је поново увежбате како да је користи. Ово није тешко,
али може да одузме време и стрпљење. Поново покажите мачки кутију и то како се она
користи, дајући јој награде и посластице када „уради како треба”. Такође посматрајте мачку
да уочите знаке да хоће „у WC”, па ако их видите однесите је до кутије и затим јој дајте
посластице ако кутију употреби. Може такође да буде потребно да примените технике
одбијања да бисте мачку спречили да „иде у WC” на нова, омиљена места. Потрудите се да
добро очистите таква места средством које одстрањује мирис мачјег урина, што ће
вероватно помоћи да се мачка не враћа „на место злочина”, да тако кажемо. Уобичајена
средства неће да обаве посао. Иако простор Вама можда лепо мирише, уколико не
употребите прикладно средство он ће мачки још увек да мирише на урин. А ако мирише као
кутија за песак, мачка ће врло вероватно тако и да га третира.
Iz knjige ,,Ponesto o mackama'', ima vrlo korisnih napomena, mozda nesto moze da pomogne.

Ukratko, pesak mora REDOVNO da se cisti (onaj grudvajuci je zgodniji, jednostavno izbacis grudve i dospes malo novog peska) a macak, ako zivi u stanu, pa i ako ne zivi, da se kastrira. Jer dva najcesca razloga mokrenja van posude su prljav pesak i obelezavanje teritorije.

Ukratko, pesak mora REDOVNO da se cisti (onaj grudvajuci je zgodniji, jednostavno izbacis grudve i dospes malo novog peska) a macak, ako zivi u stanu, pa i ako ne zivi, da se kastrira. Jer dva najcesca razloga mokrenja van posude su prljav pesak i obelezavanje teritorije.
Ukratko, da. :lol:
Jos bih samo dodala da se to mesto na trosedu mora dobro da se opere, da se izvuce miris urina, da bi maca izgubila svaku asocijaciju da trosed moze da posluzi umesto kutije sa peskom. Ne znam koja hemija moze da posluzi u tu svrhu, soda bikarbona izvlaci mirise, posipa se i narednog dana usisa, onda se opet pospe i postupak se ponavlja dok miris ne nestane.

Verovatno je problem neredovno vadjenje tih grudvica posle nuzde,moj macor je poceo bio da kaki van posude i nisam znala zasto i onda sam provalila da on voli da mu se odmah izvadi govance ili mokraca ( a ja sam cekala po par sati ) i cim sam to pocela da primenjujem,on vise ne radi van nuzde i kao sto rekose dezinfikuj to mesto gde je vrsio nuzdu,da izgubi miris.Mada ako nije kastriran,a ima vise od god dana,mozda obelezava teritoriju :)

da se ne slaze sa necim...nesto ste mu promenili....ili imate nekog novog clana u kuci koji mu remeti ustaljeni red..
i meni je moj macor to isto radio nekolikoputa...jer mu je moja mama izbacila posudicu za hranu na terasi (koja je inace stajala u kuhinji)

Hvala na odgovoru, veoma interesantan i informativan tekst!

- - - - - - - - - -

da se ne slaze sa necim...nesto ste mu promenili....ili imate nekog novog clana u kuci koji mu remeti ustaljeni red..
i meni je moj macor to isto radio nekolikoputa...jer mu je moja mama izbacila posudicu za hranu na terasi (koja je inace stajala u kuhinji)

Hmmm, možda smo mu nešto poremetili, a da nismo primetili. Pogledaćemo.

Ovaj Deda Zikin savet da ne trljamo macki nos u "minuli rad" me podsetio na jedan Petin (cini mi se) savet kako nauciti stene da ne piski po stanu. Kaze, smotaj novine, drzi ih pri ruci i kad vidis stene da piski na nedozvoljenom mestu ili radi bilo sta drugo nedozvoljeno, ud'ri se po glavini sto nisi pazio na stene i sprecio ga PRE nego sto je napravilo stetu. :lol:

Hvala na odgovoru, veoma interesantan i informativan tekst!

- - - - - - - - - -

Hmmm, možda smo mu nešto poremetili, a da nismo primetili. Pogledaćemo.

to zna bit simptom problema s mokracovodima i bubrezima
kad macka boli dok mokri on to u momentu poveze s dotadssnjim wceom
ili ne moze kontrolirati nagon
pregledaj sta je ispiskio - koliko i koje je boje, da li ima krvi u mokraci... takodjer, uprati da li se napinje kad piski
i koliko puta to opce radi....
u svakom slucaju, da je moj macak u pitanju, vodila bi ga veterinaru
mi smo imali slican problem i zavrsilo se tako sto je Vuk na methazidu vec godinama

to zna bit simptom problema s mokracovodima i bubrezima
kad macka boli dok mokri on to u momentu poveze s dotadssnjim wceom
ili ne moze kontrolirati nagon
pregledaj sta je ispiskio - koliko i koje je boje, da li ima krvi u mokraci... takodjer, uprati da li se napinje kad piski
i koliko puta to opce radi....
u svakom slucaju, da je moj macak u pitanju, vodila bi ga veterinaru
mi smo imali slican problem i zavrsilo se tako sto je Vuk na methazidu vec godinama

Eto, vidis... Svi smo posli od pretpostavke da je zdrav ali u pravu si, ako i uz sve mere nastavi, trebalo bi ga odvesti i kod nekog boljeg veta.

Eto, vidis... Svi smo posli od pretpostavke da je zdrav ali u pravu si, ako i uz sve mere nastavi, trebalo bi ga odvesti i kod nekog boljeg veta.

trebalo bi ga prvo odvesti vetu
jer mu mogu otkazat bubrezi ako je to u pitanju
s tim se ne ceka
ako nije to, onda ispitujes...psiholoske momente
nazalost, kod muzjaka, urinarni problemi i kamenci dosta su cesti
ima teorija da je to do hrane ( sta god da mu dajes nije isto kao plijen i fali odredjenih aminokiselina u tome)
da je do vode - macke u prirodi piju manje vode, ali i jedu drukcije...ne jedu dehidrate, sto je najbitnije...
da je genetika...
tesko je tu bit pametan i samim vetovima
ako se ispostavi da je to
moj savjet je da batale one price o specijalnim hranama i stave macka na methazid - to nije lijek vec suplement, veterinarski, za pse i macke
i najeftinija je opcija s kojom ce mirno i zdravo zivjeti
i problemi se nece ponavljati
u slucaju nuzde ima i uropet pasta
al nije isto
nas macan pastu nece, a tableticu popije sam
samo je sotavimo ispred njega
i tako vec trecu godinu
al problema vise nije imao

Uh, iole bolje vetove-privatnike sad ganjaju distributeri tih medicinskih hrana tako da... :neutral: Ne znam, mi smo imali problema sa artritisom, i pacijenta teskog za saradnju tako da dodatnih 200din/kg u odnosu na "obicne" RC koje je jeo nije bitno menjalo situaciju a dalo fine rezultate ali sa urinarnim traktom se nije igrati ipak, valjalo bi proveriti kolicinu, teksturu i poreklo jer se razliciti kameni tretiraju razlicitim supstancama, ako im uopste i treba tretman. I nisu samo kamenci uzrok problema, i to da dodam. Opet, potraziti dobrog veta! Ako se dobro secam, Deda Zika je imao fina iskustva sa prof. Ticom sa fakulteta.

Da, ako nema promene u rutini, ako se odrzava higijena peska, i ako nema stresa za macku, preseljenje, guzve u stanu, druge macke u stanu ili dvoristu, ako se dooobro opere to mesto gde ja macka urinirala jednom..., moze da ukazuje na bolest kod macke.
Macka moje sestre je kutiju sa peskom potpuno batalila kad je bila bolesna i zbog pometnje, stalne guzve u stanu. Nije bilo pomoci dok macka nije ozdravila i vratila se stara rutina.
Ali ako je macak u pitanju i to star oko godinu dana mozda je u pitanju i obelezavanje teritorije i da je vreme za kastraciju.

Poslednja izmena:
trebalo bi ga prvo odvesti vetu
jer mu mogu otkazat bubrezi ako je to u pitanju
s tim se ne ceka
ako nije to, onda ispitujes...psiholoske momente
nazalost, kod muzjaka, urinarni problemi i kamenci dosta su cesti
ima teorija da je to do hrane ( sta god da mu dajes nije isto kao plijen i fali odredjenih aminokiselina u tome)
da je do vode - macke u prirodi piju manje vode, ali i jedu drukcije...ne jedu dehidrate, sto je najbitnije...
da je genetika...
tesko je tu bit pametan i samim vetovima
ako se ispostavi da je to
moj savjet je da batale one price o specijalnim hranama i stave macka na methazid - to nije lijek vec suplement, veterinarski, za pse i macke
i najeftinija je opcija s kojom ce mirno i zdravo zivjeti
i problemi se nece ponavljati
u slucaju nuzde ima i uropet pasta
al nije isto
nas macan pastu nece, a tableticu popije sam
samo je sotavimo ispred njega
i tako vec trecu godinu
al problema vise nije imao
Videla sam nesto ovde o tom suplementu.
http://www.fuetternundfit.de/Hunde/Leber/Methazid.html
VIdim, nema na netu nigde na srpskom reci o njemu, gde ga kupujes? I da li si pocela da ga primenjujes na svoju ruku ili po preporuci veterinara?
Da kopiram opet Deda Ziku
Вероватно знаш да сада већина произвођача закишељава храну додавањем DL-метионина (RC сигурно то ради и тиме се хвали на сав глас), да би спречили стварање струвита. Пошто кисели урин погодује стварању калцијум-оксалатног камена (за који мислим да је гори од струвита), закључио сам да је добро поништити киселост хране високим pH фактором Пролом воде (декларисано pH 8,5 - 8,7).
Znas li kako stoje stvari sa methazidom, da li postoje nezeljena dejstva da u kominaciji sa nekom hranom daje kontraefekte i da li sam dobro razumela, pomaze da ne dodje do problema masne jetre? Sad me to vise plasi od urinarnih problema, posto je macak gojazan, a nikako da ozbiljno poradim na dijeti, posto ce vec trajati nekoliko meseci.

Videla sam nesto ovde o tom suplementu.
http://www.fuetternundfit.de/Hunde/Leber/Methazid.html
VIdim, nema na netu nigde na srpskom reci o njemu, gde ga kupujes? I da li si pocela da ga primenjujes na svoju ruku ili po preporuci veterinara?
Da kopiram opet Deda Ziku

Znas li kako stoje stvari sa methazidom, da li postoje nezeljena dejstva da u kominaciji sa nekom hranom daje kontraefekte i da li sam dobro razumela, pomaze da ne dodje do problema masne jetre? Sad me to vise plasi od urinarnih problema, posto je macak gojazan, a nikako da ozbiljno poradim na dijeti, posto ce vec trajati nekoliko meseci.

po preporuci veta
nemam obicaj davat nilijekove, ni suplemente naslijepo....
za jetru ne znam sta radi tj da li na to ima neki efekt
znam da su mi za jetru, tvoru, preporucivali neki liv....i kapsule od ajkuline jetr, ali bolest je bila maligna tako da...:((((
nama je methazid preporucen zbog mackove sklonosti urinarnim tegobama...
a methazid i jest metionin - dl, onaj koji se dodaje u specijalne hrane
al ti je ovako puno lakse da znas koju je kolicinu zivotinja zapravo unijela
i da je drzis doziranu

od kad je na methazidu vuk sve jede normalno, al ja inace kombiniram meso, vlaznu hranu i male kolicine granulata (bez zitarica) svojima
tacno je i da postoje dvije vrste kamenaca - kad rjesavas struvite pa pretjeras s methazidom moze doci do formiranja ove druge vrste kamenca - na bazi kalcija...
tako da nam je receno da macana drzimo doziranog - regularno pije jenu tabletu svaka tri dana
ako je jeo vise suvog pratimo mu mokrenje pa damo svaka dva dana...
ili svaki dan ako je bas frka...mada, od kadje na tome, nsmo imali problema
bitno je, mislim, sto jee manje dehidrata i vise svjezeg mesa...( dodala sad, umalo da zaboravim napisat)

svakako, prvo konsultacija s vetom pa onda bilo suplementi, bilo lijekovi...
kod nas se methazid ne uvozi
ali se moze naci uz malo truda - donesu iz njemacke i madjarske
to je taj s linka koji si postavila
zamjena je uropet pasta kojom nas macan nesto nije odusevljen...

ako je macka gojazna gledaj da mu za pocetak smanjis porcije kolicinski na polovinu
i da mu dajes vise malih obroka
tako bi trebalo da se ok brzinom vrati na normalnu tezinu
vuk ima 4 godine i sterilisan je, ali problema s tezinom nema
mozda zato sto mi je hrana stalno dostupna pa nema osjecaj da ce ostati gladan ako odmah sve ne pojede

Poslednja izmena:
Ranije sam obracala paznju, gledala sam koja se hrana pravi od dehidriranog mesa, koja ne, RC koji kupujem je od dehidriranog, a koliko se secam u najboljem slucaju kod nas hrana za macke koja ima da se kupi je mesavina dehidriranog ili nedehidriranog, mozda se i varam. Ne znam ima li nekih novina po tom pitanju.
A to si u pravu, nije dobro ni kada se daje samo suva hrana, odnosno ganule. Ranije sam mu davala jedan obrok dnevno najmanje obavezno meso ili kesica, ali to sam izbacila jer nikakvu kontrolu nisam imala nad kalorijama, narocito kad je meso u pitanju, jako brzo se gojio kako je zatvoren u kucu i kako je kastriran, mada je uvek bio sklon gojenju, jos kao mali, samo sto je izlazio napolje, pa se i trosio i nije mu hrana stalno bila dostupna.
Mada mi se ipak cinilo da mu se naglo povecao apetit. Kako sam ga zatvorila stalno je trazio hranu, mjaukao ispred praznih cinijica, a mene je grizla savest i tako. Nije vredelo ni ako mu hrana bude stalno na raspolaganju, pojede koliko mu sipas.

Sad je problem sto kad skida kilazu mora da gubi negde oko 1.5% tezine nedeljno, sto je manje od 100g kolika je tacnost moje vage, inace preti opasnost od masne jetre, zatim anoreksije sa neizvesnim ishodom. Smanjila jesam porcije ali nedovoljno, a ne smem vise ni da odlazem, ne daj Boze da se razboli i da par dana ne moze da jede, zatim tu su i razni rizici, od secere bolesti.., a i kad skoci negde, na neki uredjaj ili na mene bas mi i nije svejedno.

vuk opce nema taj trip da kuka za klopu
on kuka samo kad je sam, to ne moze podnijeti ni 10 min :lol:

dajem svima - macanu i tvorovima kombinaciju slesira, brita i nd za macice - dehidrat
takodjer dobiju i porciju mesa - vuk svjeze, on nece kuhano nista osim srca, tvorovi kako kad...kuhano ili sirovo, ovisno sta ima
dobiju i jaja 1 tjedno, sirova, zumanjce ako je kokosije, cijela ako su prepelicija
vuk dobija i jos jednu kesicu ili konzervu vlazne hrane - to zavisi sta kupim, gledam da bude barem gurme, ako ne stignem u pet centar...

lora, pas, dobija jedan kuvan obrok dnevno i ima dehidrat / granule isto
ons obozava sve vrste ribe i mladi sir...
svi dobijaju i maslinovo ulje, a tvorovi jos i ferretone

granule svi imaju stalno dostupne, kao i vodu, al nisu nesto nalozeni da samo to jedu
mozda zato sto im dajem raznovrsno od malena

samo lora ima malo vise kilograma nego sto treba
zbam i zasto je tako - od selidbe se puno krace setamo tj nema dugacke setnje po sumi na koju je navikla od malena
ali za sada moramo tako

Za odvikavanje postoji sprej u pet centru, miris koji oni ne vole da se ne vraćaju na isto mesto......druga stvar vidi da li ima urinarne probleme tj. često mokrenje ili nemogućnost mokrenja.
Najvažnije, vakciniši mačku ako nisi.

etericno ulje citrusa - limun, naranca pomijesas s destiliranoj vodom i alkoholom
i poslije ciscenja, temeljitog, sredstvima bez amonijaka, poprskas i macke, kao i tvorovi, odustanu
jer citruse ne podnose

Back