Zašto nestaju limuzine (sedani) osim u najvišim klasama?

A 1,5DCi je star koliko?
Pojma ti o kolima nemas.

Vidis kod motociklova je ranije bilo 4 cilindra u vecini slucajeva a onda se pojavljuju sa tri koji su se odlicno pokazali jer imaju veci obrtni momenat i traju.
Ja vozim sa dva cilindra box masina i nepoderiva je a sve vise je motora sa dva i tri cilindra.
Imao sam Polo 1,2 koji je perfektno radio i palio i nista nije radjeno na motoru a presao je preko 200k km.
Da kupis nov takav auto i budes miran 200k km da li bi rekao da je los?
Da ,ali motocikli su znatno laksi .

Drugar isao sa Patfinderom 2,5DCi u Grcku i kaze da ga je vise kostalo gorivo nego apartman tamo za 10 dana.
Kaze da mu je trosio 10L na autoputu.
Jednostavno gabariti SUV-a su problem i trose a vozio sam se i licno u Q5 2.0TDI 2015 sa automatskim menjacem i potrosnja na 130-140 mu je 8L.
Limuzini na toj brzini je potrosnja 5-5,3 a toliko mi je trosila Alfa 1,9 JTDM sa 120ks.
Sve vise se lozim da registrujem Zafiru jer sedis vislje,ima prostora koliko hoces, trosi manje u novcu od ostalih jer je na metan a i ne izgleda lose.
Samo blizi se prolece polako i sigurno a mene tad auto ne vidi po mesec dana jer sam na motoru.

auuuu dulee prelaziii na metaaan z:D :klap:

Kaškai je inače otpad od auta. To kupi samo onaj ko ne zna, i koga zajebu. Moj kum kupio nov Kaškai 2015-te, već 2018-te mu produvao motor. Popravka 3500 evra, nisu mu priznali garanciju. Mali prdavac od 1.2L... navukli ga kao nekom top opremom i povoljnom cenom... Ali 1200 kubika i 115 konja na toliki auto?!? Trošio je kao đavo na autoputu. To samo debil može da stavi pod haubu.

bez 2000 kubika nista.

Eto makar 1600 sa turbinom je ok.

Ali taj trend autoindustrije guranje na veliki auto motora od 1200 kubika je najveci moguci idiotizam.

Taj motor nema sanse da izdrzi 10 godina a u vecini slucajeva ni 5.

Jednostavno preoterecen je , pogotovo na autoputu mora da se tera u visoke obrtaje, samim tim nema ni ustede nikakve, na kraju izgore karike dihtunzi i motor rikne.

Trocilindraš je besmislen. Svi ti novi auti male kubikaže prave se na ivici tehničkih specifikacija i izdržljivosti materijala, i to ne može da valja.

Što se Golfa tiče, imali su i dobrih motora, ali ovi mali novi to svakako nisu.

VW ima ubedljivo najgore motore od svih. Ne valjaju im ni benzinci ni dizeli. Zato te svapske sklopocije zaobilazim u sirokom luku. Em su najskuplji em kvalitet nula.

Sve to radi dok je u garanciji a posle neki posustanu a neki mogu da idu jos poprilicno.
Sve se svodi na odrzavanje.

Proizvodjaci nemackih kanti su digli servisni interval sa 10-15.000 na cak 30.000 a negde i na 45.000 km

I koliko mislis da ce da traje motor na kojem se menja ulje na 30-45.000 km?

Pa dok ne izadje iz garancije.

auuuu dulee prelaziii na metaaan z:D :klap:

bez 2000 kubika nista.

Eto makar 1600 sa turbinom je ok.

Ali taj trend autoindustrije guranje na veliki auto motora od 1200 kubika je najveci moguci idiotizam.

Taj motor nema sanse da izdrzi 10 godina a u vecini slucajeva ni 5.

Jednostavno preoterecen je , pogotovo na autoputu mora da se tera u visoke obrtaje, samim tim nema ni ustede nikakve, na kraju izgore karike dihtunzi i motor rikne.

VW ima ubedljivo najgore motore od svih. Ne valjaju im ni benzinci ni dizeli. Zato te svapske sklopocije zaobilazim u sirokom luku. Em su najskuplji em kvalitet nula.

Proizvodjaci nemackih kanti su digli servisni interval sa 10-15.000 na cak 30.000 a negde i na 45.000 km

I koliko mislis da ce da traje motor na kojem se menja ulje na 30-45.000 km?

Pa dok ne izadje iz garancije.
ja sam vec reko da su nemacki automobili dno dna u autoindustriji.
Biser je Polo motor od 999 kubika sa 95 konja a cena ko da je Aston Martin.
A unutra manji od "peglicu". Pa pogledajte samo A4 , posle 100 km voznje mora da te hitna iznese iz njega.....sav se ukocis od mali prostor.....ne mos se okrenes u njega.
A Golf sve manji i sve skuplji. Uporedimo samo Golf 2 i ovaj danasnji mikro-Golf.
Necu trosim reci na tu djubrad. Francuzi su marka za svabe.I u dizajn i u tehniku i u komfor i u trajnost i u potrosnju..........daleko ispred svaba.

Neinformisan si total jer citava Evropa menja ulje na 30k km i to odavno.
Nesto se ne hvalis sa Subaru-om?
Navikli smo od tebe da non stop pises kako je fantazija i kako nema bolje a odavno nista nismo procitali "dobro" o tvojim kolima.
Jesu posustala?

Pa o tome i pricam digli su servisni interval da bi motori brze i vise crkavali . Dno dna.

Sto se tice mog voznog parka...

Kola rada perfektno i Accord i Subaru. Nemam sta da pisem , ne vozim ja nemackog lesa dizelasa sa 500.000 km ko neki pa da mora da se okumim sa mehanicarima , ne crkava mi ni motor, egr, dizne, turbina, uljna pumpa ne havarise motor i slicno :)

Na Accorda se ne secam kad sam nesto zamenio od delova sve radi perfektno a auto star 13 godina. Na Subaru sam zadnje zamenio lezaj tocka letos i to je to.

Japanska i koreanska vozila su pojam za nemacke krseve i po ceni i po kvalitetu.

Opet pretpostavljas?
Jel ti to tako u zivotu pretpostavljas?
A ovaj milun ne da pojma nema nego je to tek za medalju.
Eno juce na fejsu covek kuka sa 307 na taksiju i kaze da je pre toga vozio Golf V i da nikad nije imao problem sa peticom a ovaj 307 malo malo u kvaru i ne moze da radi.
Naravno sve zavisi od primerka do primerka ali ja licno ne volim Golf V i jedan od najgorih mi je ali zato volim Golf IV koji se drasticno bolje pokazao. Ove novije nesto i ne volim jer su euro5 i 6 i imaju sve ono sto meni ne treba u gradskoj voznji.

Neinformisan si total jer citava Evropa menja ulje na 30k km i to odavno.
Da, večina proizvođača propisuje te velike intervale, ali bukvalno svi mehaničari s kojima sam pričao kažu da je to pogrešno i da su zbog toga nastajali problemi, naročito sa turbinama i kanalima za protok ulja. Ako mislite da vozite duže svoj auto onda menjajte ulje na najviše 20k. Oni koji pretežno voze po gradu najbolje i češće, recimo na 15.

Da, večina proizvođača propisuje te velike intervale, ali bukvalno svi mehaničari s kojima sam pričao kažu da je to pogrešno i da su zbog toga nastajali problemi, naročito sa turbinama i kanalima za protok ulja. Ako mislite da vozite duže svoj auto onda menjajte ulje na najviše 20k. Oni koji pretežno voze po gradu najbolje i češće, recimo na 15.
Malo je tu dublja priča nego na prvi pogled, ja sa domaćim gorivom ne mogu da pređem više od 500 km sa jednim rezervoarom dok kada sipam preko glat dobacim 700 km. Dakle tu je i amortizacija veća za 30% nego u EU. Veću amortizaciju dodaj na taj dugi km period zamene ulja i eto ti siguran recept za propast.

@dule jel sipaš reciklirano motorno ulje?

Prosle godine, najprodavaniji automobil u Americi je bio Toyota Camry sedan. Od 15 najprodavanijih automobila, 14 su sedani i samo jedan je crossover. Ali tacno je da sedani nestaju u Americi a zasluga za to najvise pripada crossover CUV modelima (Crossover Utility Vehicle). Ne samo da CUV izbacuju sedane sa trzista, vec izbacuju i SUV modele. Vecina crossover modela su u stvari sedani, samo vise izdignuti od zemlje od sedana i sa visljom vertikalnom karoserijom. Neki su i izgradjeni na platformi sedana. Na primer crossover Toyota RAV4 je napravljena na istoj platformi kao i Toyota Camry. Imaju i isti motor ali zbog koncepta otvorenog gepeka i visine karoserije, RAV4 ima pet puta vecu zapreminu gepeka od Camry-a. A Toyota RAV4 osnovni model kosta oko $28,000 dolara, isto koliko i Toyota Camry. Kada se ova cena uporedi sa vecim sedanom Toyota Avalon, cija je pocetna cena $43.000 dolara, dobije se jedan od razloga zasto sedani nestaju. Inace, 2022 je i zadnja godina da se Avalon pravi u Americi. Od 2023 vise ne prave Avalon i jos jedan sedan odlazi u istoriju. A sta je zamenilo Avalon? Novi crossover (baziran na Toyota Corolla platformi) po imenu Toyota Cross, koji kosta $25.000 dolara.
Kupci u Americi zapravo nisu izgubili interesovanje za velike sedane, vec su oni preskupi i sve vise su izvan finansijske mogucnosti prosecne americke porodice. Takodje, kada je americka vlada pocela da se mesa svojim regulacijama u auto industriju, kao potrosnja benzina u motorima, kolicina izduvnih gasova, itd....uticali su tako sto su americki proizvodjaci postepeno prestajali da prave velike sedane. A sa time su postepeno nestajali i veliki americki sedani sa sest sedista. Tada su se pojavili crossover modeli da popune prazninu. Familija sa decom ce lakse staviti decije sediste na zadnje sediste RAV4 crossovera koji ima mnogo vise mesta, nego na zadnje sediste sedana. Veca familija sa vise dece ce se radije odluciti za CUV koji ima tri reda i sedam sedista nego za sedan od pet sedista. Jednostavna cinjenica je da CUV pruzaju vise od sedana, pa nije ni cudno sto preuzimaju primat i sto sedani nestaju u Americi.

Ford i Buick su americki proizvodjaci koji vise ne prave sedane..... Zapravo, Ford pravi Mustang ako neko hoce da nazove Mustang sedanom. Chrysler, Chevrolet, Dodge i Cadillac imaju samo po jedan model sedana. Uskoro, nece biti ni njih. Ford Fusion sedan je pre samo par godina bio na sestom mestu po prodaji u Americi, a sada se vise ni ne pravi. Ford sada pravi samo CUV, SUV i pick up truck-ove. A upravo pick up truckovi vec imaju prodaju od 25% u preko 20 americkih drzava, dok je prodaja crossovera samo tokom prosle godine veca za 30%. Lista najprodavanijih automobila ce poceti da se drasticno menja tokom sledecih godina. CUV ce potisnuti i sedane i SUV.

Neće potisnuti suv ako uvale još 2 sedišta u gepek neki to rade :mrgreen:
U tome je i poenta zasto kazu da ce potisnuti SUV. Tacno je, neki to rade i uvale dva sedista u gepek, osim sto ne uvaljuju dva sedista u SUV vec u crossovera. SUV vozilo ima specificne karakteristike po kojima se vozilo oznacava kao SUV.
Pravi SUV imaju posebnu ojacanu sasiju na koju je postavljena karoserija. Ako su karoserija i sasija napravljeni iz jednog dela, onda su to crossover vozila. SUV je americki izraz koji koriste za tu specificnu vrstu vozila jos od 40-tih godina kada su se pojavili prvi SUV, Jeep i Chevy Suburban. SUV imaju ojacanu sasiju, suspenziju i trap. Mnogo jacu vucu i pogon. I mnogo su bolji i udobniji za offroad nego crossoveri.
SUV je postao sveopste prihvacen pojam za svako vozilo izdignuto vise od sedana i sa petim vratima koje su evropski proizvodjaci a nakon njih i azijski koristili kao reklamu u Americi za svoja vozila, iako ona nisu bila SUV. I SUV naziv je prihvacen svuda bez da iko gleda specifikacije vozila. Kada se BMW X5 pojavio osamdesetih reklamiran je kao SUV u Americi iako nije SUV. Marketinski potez. Danas svi zovu BMW X serije SUV vozilima jer ih svi tako i znaju. To se verovatno nikada nece promeniti. I to jeste veoma siva zona izmedju crossovera i SUV. Mnogi se nece sloziti sa ovakvom raspodelom na SUV i CUV. Diskusije o tome su svuda po internetu. Ali u Americi je najvise onih koji nece priznati neki modela za SUV ako je unibody, odnosno ako su mu sasija i karoserija iz jednog dela. Pravi SUV mora imati nezavisnu sasiju a u slucaju americkih SUV modela ta sasija je zapravo sasija od pick up trucka.
Danas se u svetu pravi jos samo 17 SUV modela, i to su:
-Cadillac Escalade/ Chevrolet Tahoe/ Chevrolet Suuburban/ GMC Yukon... Svi imaju Chevrolet Silverado sasiju.
-Ford Expedition/ Lincoln Navigator.....Ford F 150 sasija.
-Ford Bronco....Sasija Ford Ranger
-Nissan Armada/ Nissan Patrol/ Infinity QX80
-Jeep Wagoneer/ Jeep Wrangler
-Lexus LX/ LexusGX
-Toyota 4Runner/ Toyota Sequoia
-Mercedes Benz G Class
Sve ostalo su crossoveri ukljucujuci i BMW X, Audi Q i ostale Mercedeove modele osim G klase. Mnogi americki auto magazini i auto kriticari, specificno nazivaju BMW X serije ili Audi Q, crossover/SUV vozilima da bi oni koji ne znaju sta su crossover modeli znali te modele kao SUV. I auto dileri koriste istu metodu. I zato kada su pisali temu o nestanku sedana u americkom magazinu, gde sam procitao detalje iznesene u prethodnom textu, autori clanka su napisali da crossoveri izbacuju sedane i SUV sa trzista. U prevodu zele da kazu da (primer) BMW X izbacuju sa trzista SUV kao GMC Yukon ili NIssan Patrol i ostalih 15 modela. Pre nekoliko godina bilo je vise od 20 pravih SUV modela, sada ih je ostalo jos samo 17. SUV nestaju isto kao i sedani.

Barem da si razumeo sta je napisano u textu, ali hajde sad. Ocigledno je da znas bolje od svih. Ali drugi deo tvog zadnjeg posta....wow. Izgleda da ti pises samo da bi napisao nesto i da ti broj postova ide gore. Stvarno, jesi li ti uopste svestan sta si napisao? Americka auto industrija je nerazvijena i zaostala? Pises o Ford i General Motors kompanijama da su nerazvijene? I tvrdis da je Americka industrija propala bez razlike na cinjenice da Tesla vredi vise od Fiata i Volkswagena zajedno, i sto je General Motors cetvrti po velicini na svetu. WOW. Ne treba dalji komentar.....

Prosle godine, najprodavaniji automobil u Americi je bio Toyota Camry sedan. Od 15 najprodavanijih automobila, 14 su sedani i samo jedan je crossover. Ali tacno je da sedani nestaju u Americi a zasluga za to najvise pripada crossover CUV modelima (Crossover Utility Vehicle). Ne samo da CUV izbacuju sedane sa trzista, vec izbacuju i SUV modele. Vecina crossover modela su u stvari sedani, samo vise izdignuti od zemlje od sedana i sa visljom vertikalnom karoserijom. Neki su i izgradjeni na platformi sedana. Na primer crossover Toyota RAV4 je napravljena na istoj platformi kao i Toyota Camry. Imaju i isti motor ali zbog koncepta otvorenog gepeka i visine karoserije, RAV4 ima pet puta vecu zapreminu gepeka od Camry-a. A Toyota RAV4 osnovni model kosta oko $28,000 dolara, isto koliko i Toyota Camry. Kada se ova cena uporedi sa vecim sedanom Toyota Avalon, cija je pocetna cena $43.000 dolara, dobije se jedan od razloga zasto sedani nestaju. Inace, 2022 je i zadnja godina da se Avalon pravi u Americi. Od 2023 vise ne prave Avalon i jos jedan sedan odlazi u istoriju. A sta je zamenilo Avalon? Novi crossover (baziran na Toyota Corolla platformi) po imenu Toyota Cross, koji kosta $25.000 dolara.
Kupci u Americi zapravo nisu izgubili interesovanje za velike sedane, vec su oni preskupi i sve vise su izvan finansijske mogucnosti prosecne americke porodice. Takodje, kada je americka vlada pocela da se mesa svojim regulacijama u auto industriju, kao potrosnja benzina u motorima, kolicina izduvnih gasova, itd....uticali su tako sto su americki proizvodjaci postepeno prestajali da prave velike sedane. A sa time su postepeno nestajali i veliki americki sedani sa sest sedista. Tada su se pojavili crossover modeli da popune prazninu. Familija sa decom ce lakse staviti decije sediste na zadnje sediste RAV4 crossovera koji ima mnogo vise mesta, nego na zadnje sediste sedana. Veca familija sa vise dece ce se radije odluciti za CUV koji ima tri reda i sedam sedista nego za sedan od pet sedista. Jednostavna cinjenica je da CUV pruzaju vise od sedana, pa nije ni cudno sto preuzimaju primat i sto sedani nestaju u Americi.

Ford i Buick su americki proizvodjaci koji vise ne prave sedane..... Zapravo, Ford pravi Mustang ako neko hoce da nazove Mustang sedanom. Chrysler, Chevrolet, Dodge i Cadillac imaju samo po jedan model sedana. Uskoro, nece biti ni njih. Ford Fusion sedan je pre samo par godina bio na sestom mestu po prodaji u Americi, a sada se vise ni ne pravi. Ford sada pravi samo CUV, SUV i pick up truck-ove. A upravo pick up truckovi vec imaju prodaju od 25% u preko 20 americkih drzava, dok je prodaja crossovera samo tokom prosle godine veca za 30%. Lista najprodavanijih automobila ce poceti da se drasticno menja tokom sledecih godina. CUV ce potisnuti i sedane i SUV.
Kod nas su odnosi cena drugačiji. Kad sam pokretao temu pre svega sam imao u vidu jeftinije modele i tu onda možemo videti da su krosoveri uglavnom skuplji od odgovarajućih ''običnih'' automobila. Recimo Fiat Tipo Cross je skuplji od sedana, Škoda Kamiq od Scale, a Karoq od Octavie, Toyota Yaris je dosta jeftinija od Cross verzije i tako dalje. Čak i u višim klasama, recimo BMW 5 s dizelom od 3000 kubika kreće od oko 80.000, a X5 s tim motorom i sličnom opremom od oko 100.000. Zato kažem da se kupovinom sedana ili sličnog nepovišenog automobila u startu štedi u ceni, a posle i u gorivu i održavanju.

Zamislite kako mario zna dobro a sad zamislite poslovnog coveka u nekom skupom odelu i izlazi iz Hyundai i20.:hahaha:
Kaze mario limuzine su za penzionere?
Pa da li ti uoste gledas oko sebe kad vozis taj tvoj plastikaner?
Eto moj Kum je pposlovan covek koji putuje na raznorazne sastanke i strogo vozi limuzine i samo u crnoj boji.
Jednostavno kad odes na sastanak ne mozes da dodjes u nekom kratkom autu jer znas za onaj izraz "poslovna limuzina".
Ti ocigledno znas samo za neke babe i dede.

Zamislite kako mario zna dobro a sad zamislite poslovnog coveka u nekom skupom odelu i izlazi iz Hyundai i20.:hahaha:
Kaze mario limuzine su za penzionere?
Pa da li ti uoste gledas oko sebe kad vozis taj tvoj plastikaner?
Eto moj Kum je pposlovan covek koji putuje na raznorazne sastanke i strogo vozi limuzine i samo u crnoj boji.
Jednostavno kad odes na sastanak ne mozes da dodjes u nekom kratkom autu jer znas za onaj izraz "poslovna limuzina".
Ti ocigledno znas samo za neke babe i dede.
Mario neuspešno pokušava da flejmuje temu.

Jedva čekam penziju da kupim Continental GT.

Back