Zašto ne ubijati paukove u kući?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
250814626_4427237510647529_453362278147706369_n.jpg

Sa previše dugih i tankih nožica i opasnim ujedom, pauk sigurno nije stvar koju želite da imate u svojoj blizini. Ipak, naučno je dokazano da svega oko 10 odsto ujeda pauka vodi do ozbiljnih problema, a ti opasni ujedi u svakom slučaju ne nastaju od naših domaćih i nevinih paukova koji bi samo da se skuće u vašoj kući. Zapravo, kažu naučnici, verovatnoća da taj domaći pauk uopšte poželi da vas ugrize tako je minimalna da je zapravo zanemarljiva.

A pauci su zapravo sjajna ispomoć u kući, jer kao prirodni predatori vrebaju sve ostale insekte u vašem domu, uključujući i insekte koji prenose bolesti. Ne govorimo ovde samo o mušicama - pauk će bez pardona nasrnuti na bubašvabu, komarca, uholažu pa čak i na višestruko većeg moljca. Što duže ostavite pauka da vam glumi podstanara, to ćete manje drugih insekata zaticati u kući.

Žene

Nikada me pauk nije ujeo niti nekoga od mojih u kući.. paučinu ipak nije lijepo vidjeti, ali negdje u nekim budžacima ipak je ima. :D

Zanimljivo. ali neka hvala. Paucima je mesto u prirodi, a ne u kući. Osim ako ja ne želim da imam tarantulu kao kućnog ljubimca.
pa ja gajim pauci u kucu. Imam ih na desetine ............a znas zasto ? Verovo il ne, svaki dan kad ugledam jedan pauk on mi donese najmanje 200 evra odnekud.
Ni ja nisam verovao dok nisam prihvatio savet mog poznanika i uverio se.

Nije autora glupog teksta nikad ujeo pauk.
Ne mož se čovek iščeše,.rane, užas. Komarac je mala beba.
nije tebe ujela konjska muva...........da vidis sta je bol i svrabez. Kilo leda da potrosis , casu rakije da saspes na ujed............, dzaba.
Ona bre otkida meso i tako se hrani . Nema goreg insekta od tu muvu.

Može biti da se to negdje dešavalo ali iz mog nekog iskustva, ne. Recimo, komarci su najgori, pa mušice.. :roll:
Imao sam iskustva sa decom,dok mene licno nikad nije pauk ujeo,ali sam video pauka kako odlazi s kapka deteta dok je spavalo.Odmah se nije primetilo,ali kada je ustala,nadulo se oko i veliko crvenilo na kapku.To se njima desavalo vise puta,a vidjao sam i kod drugih osoba.
https://zdravailepa.com/zdravlje/ujed-pauka-simptomi-slike/

Poslednja izmena:
Ja nikada ne ubijam pauke ( mnozina od pauk = pauci, nikako paukovi), tako mi je ostalo od moje
babe koja je uvek govorila da se pauci nikada ne ubijaju, a i ne znam zasto bih ih ubijala.
Isto. Ja ih izbacim rukama.. ove kućne zalutale naravno...

Da se ja pitam ni paučinu nikad ne bih uklonio...
Ali nažalost kuća/prostor gde žive ljudi nije i za pauke i paučine...

Čak i kad ti je ljubimac, imaš posebnu kućicu/terarijum za tog druga pauka..

Šta ću! Volim jezik, pa i kad primetim nesigurnosti oko nečega, obavezno proveravam.
Vuci, pauci, zraci, kraci, znaci...
Znakovi pored puta

Ne ubijam pauke nikada jednostavno ga dunem i nestane. Dok jednog dana na osiguračima nisam našao celo leglo crnih udovica. E to sam expresno usisao usisivačem. Ista kao ova gore sa uvodnog posta. Crna sa crvenim mrljama.
Iz detinjstva sam nekako zapamtio da kad se pauk spusti na tebe to oznacava srecu. Naravno ima ih otrovnih/opasnih ali verujem da je vecina bezopasna. Pogotovo oni mali.

Nemam animozitet prema paucima, smatram ih idealnim i korisnim kucnim ljubimcima koji ne traze puno paznje - sami se hrane, ne prljaju, ne prave buku, nije bas da traze da se maze a pritom oni sto pletu mreze lepo vataju letece insekte. Tako... mislim da su OK.

E sad bas da li bi imao / tolerisao tarantulu ili crnu udovicu, to bas i ne bih.

Poslednja izmena:
Nesto nisam ubedjen u efikasnost pauka...ono sto sam ja video , rodi se jedan na sto...ali ebiga naleti na paukoubicu , ne vredi da ga gajis...
Znaci ne vredi...ako si na mestu gde ima puno pauka, imaces ti stalnu navalu , doci ce i neki navezban pauk, i onda hajde da ga ostavis...ali samo dodje paukoubica , pauk koji ubija druge pauke...i sve to pocisti , a sam je nikakav...
A ovako , da nesto mnogo love, ne love...vise izmore...ili uspavane muve...bar tako ja vidim...nocu se krecu , muve negde parkiraju, a ovi im pridju i prave se mutavi, a doduse i muve se prave mutave, ne mrdaju iako je pauk tu u blizini , misle da ih ne oseca...nekad i ne oseca...

A sto se tice ljudi , oni su druga stavka, ako nema prve, eto ih kod druge...
Isto ako se naviknu da se greju kod ljudi...spustaju se sa plafona...tacno tamo gde osecaju topao uzgon...a osecaju...
Ja mislim i da cuju , jer uvek se nacrtaju tamo gde ima muva da zuji...
Nemam neko misljenje da su cistaci...ptice su bolji cistaci svih insekata...vrapci su mi omiljeni ...niti prljaju , niti su bezobrazni , cak su osetljivi, druzeljubivi su , jeste posvadjaju se nekad , ali se i pomazu , imam utisak da su ciste ptice, probirljivi su kod jela i tamane sve sto lici na insekta...parola prvo ga pojedi a posle razmisljaj da li je ukusno..
ako imam paucinu sa unutrasnje strane na staklu , to po 10 puta dnevno razbijaju glavu o staklo...pokusavajuci da pojedu pauka koji je iznutra...ili rese da se obracunaju pa udju i onda izudara se posteno ali sve gde vidi po sobi sto lici na muvu ili pauka, poulovi..

Na zalost vrlo su osetljivi na otrove, na otrovanu hranu , na losu hranu , umiru u talasima, macke ih ganjaju cak i vise od golubova...

Back