Zašto ne možemo piti slanu vodu?

Ali pazi, logično je da bi ljudi moglii vremenom da razviju mogućnost filtriranja slane vode? I ne samo ljudi nego mahom sve životinje
Čovekov organizam misliš?
Čovek je dovoljno evoluirao ,( barem neki od njih :lol: ) da ne mora da menja sebe da bi preživeo , već nađe način i vrši desalinizaciju morske vode.
Hipernatremija izaziva hiperosmolarnost ekstracelularne tečnosti i povlačenja vode iz intra ( unutar ćelije) u ekstracelularni prostor( van ćelije ) i dovodi do intracelularne dehidratacije , da ne govorimo koliko je to opterećenje za bubrege.

Verovatno se sastav vode menjao tokom vremena.
Što zbog rastvaranje minerala i spiranja kišom, što zbog ledenih doba i promene zbog toga salinitet vode.
Neki organizmi su se prilagodili da mogu višak soli da izbacuju.
Neki mogu da žive i u slanoj i u slatkoj vodi, tj migriraju zbog potrebe za mreščenjem ili u potrazi za hranom.

U slučaju neke ekstremne situacije da nema dostupne pijaće vode, čak je preporučljivo je uopšte ne piti vodu ili piti urin nego morsku vodu.
U našoj litri krvi ima 9 g soli, a u morskoj 34-35g u većini mora.

Verovatno se sastav vode menjao tokom vremena.
Što zbog rastvaranje minerala i spiranja kišom, što zbog ledenih doba i promene zbog toga salinitet vode.
Neki organizmi su se prilagodili da mogu višak soli da izbacuju.
Neki mogu da žive i u slanoj i u slatkoj vodi, tj migriraju zbog potrebe za mreščenjem ili u potrazi za hranom.

U slučaju neke ekstremne situacije da nema dostupne pijaće vode, čak je preporučljivo je uopšte ne piti vodu ili piti urin nego morsku vodu.
U našoj litri krvi ima 9 g soli, a u morskoj 34-35g u većini mora.
znači kad zagusti, bolja je reciklaža

nesto se secam da kod brodolomnika, kada nemaju slatku vodu,strogo kontrolisana mala kolicina morske vode moze da bude spasonosna kada se kombinuje sa malim kolicinama slatke vode.tih par dana sto ce duze da zive povecava sansu za prezivljavanje.znam da teska voda -deuterijum umesto vodonika-d2o,ne gasi zedj kod dobrovoljaca koji su je pili.sasvim je drugi metabolizam kod unosa d2o.

Samo da znate i ona "Rosa" voda nema u sebi minerale. Da se nađete u Sahari, pocrcali bi pored nje ko pilići 😁 što se ovih flasiranih voda tiče. Zanimljivo da se ona najčešće pije😊. Ja npr ne mogu da utolim žedj njome, onda sam shvatila posle kad mi objasnili iz laboratorije o čemu se radi.😁

Poslednja izmena:

Back