Зашто не би?

pa nek se onda naša braća bave našom istorijom :confused: mi za takve filmove, ako želiš da budu kvalitetni, nemamo para.
ovaj narod bi trebao da pruži podršku kulturi, od pravljenja spiskova "antisrpskih" filmova niko nema vajde

У овом случају, наводници заиста нису потребни. Зар постоји ико ко Српски филм, ( у коме нема ништа српско) сумња да је антисрпски. Или на пример шишање... она јефтина и лажна прича. Клип. Турнеја. ... и тако даље. Ако си мислио на Русе, они су на прагу велиог рата, а и сасвим скоро су направили државу поново. Требаће им времена. Но, како су кренли са истраживањем злочина хрвата над Србима, не би ме чудило да покрену снимање виско буџетског филма о јединм логору за клање деце на свету, Јастребарско, у коме није ни било усташа и у коме су часне сестре и хрватски сељаци из околине убијали српску децу. Могуће је да ће се упустити у тај пројекат. Наравно уз велики отпор из Београда.

čemu se više smeješ? narod nije apatičan? zar si stvarno uveren u to da bi jedan film pokrenuo revoluciju? posle svih dokazanih laži, ne ispunjenih obećanja, poplave itd. jedan film će probuditi narod? možeš li da mi daš primer nekog filma koji je imao uticaj na promene?

Smejem se glupostima koja se danas mogu svuda pročitati. Kakva crna apatija, rekao sam ti, takvo dijagnoziranje treba ostaviti profesionalcima. Možeš ti meni da daš primer gde kinematografija nije imala nikakav propagandni uticaj?

Као народ, ми смо склони да за час пређемо из понора најдубље ашатије, у висине, најсвечанијег и највишег усхићења. То нам се догодило стотину пута до сад у историји. А тако ће бии опет. Буђење националног поноса , веома је лака ствар.

Smejem se glupostima koja se danas mogu svuda pročitati. Kakva crna apatija, rekao sam ti, takvo dijagnoziranje treba ostaviti profesionalcima. Možeš ti meni da daš primer gde kinematografija nije imala nikakav propagandni uticaj?

ja nisam siguran da l mi pričamo o istom narodu :confused: samo se u poslednjih pola godine desilo dovoljno užasnih stvari na koje narod reagovao pisanjem preko raznih foruma... pričam o masi, ništa lično.
gde sam ja pomenuo propagandu? tačno je, film je neretko služio u propagandne svrhe. da li isti može da "podigne" narod? gotovo nemoguće

Нарпод се може процењивати, само н а основу пажљивог порцењивања последњих 200 година. Не на основу последњих пола године, ни на основу задњих 40. . У осталом, живи били па видели. Наравно да се народ неће дизати против страња у самој нашој земљи, јер је та врста енергије просута 5ог Октобра у америочкој мини револуцији. Нисмо глупациу па да наседамо два пута. Е кад су у питању ствари општег родољубља, то је сасвим друга ствар. У осталом, грчевита борба да се наша култура не бави нашом историјом или делима наших великих предака, указује на то да наши непретељи и те како знају у ком грму лежи зец.

ja nisam siguran da l mi pričamo o istom narodu :confused: samo se u poslednjih pola godine desilo dovoljno užasnih stvari na koje narod reagovao pisanjem preko raznih foruma... pričam o masi, ništa lično.
gde sam ja pomenuo propagandu? tačno je, film je neretko služio u propagandne svrhe. da li isti može da "podigne" narod? gotovo nemoguće

Definitivno ne pričamo o istom narodu, koju ti masu pratiš ja iskreno nemam pojma. Spekulacije u vezi uticaja kinematografije su bespotrebne, svi znaju koliko uticaj ona poseduje zato se i ne snimaju projekti koje je Sanovnik naveo.

Poslednja izmena od moderatora:
У овом случају, наводници заиста нису потребни. Зар постоји ико ко Српски филм, ( у коме нема ништа српско) сумња да је антисрпски. Или на пример шишање... она јефтина и лажна прича. Клип. Турнеја. ... и тако даље. Ако си мислио на Русе, они су на прагу велиог рата, а и сасвим скоро су направили државу поново. Требаће им времена. Но, како су кренли са истраживањем злочина хрвата над Србима, не би ме чудило да покрену снимање виско буџетског филма о јединм логору за клање деце на свету, Јастребарско, у коме није ни било усташа и у коме су часне сестре и хрватски сељаци из околине убијали српску децу. Могуће је да ће се упустити у тај пројекат. Наравно уз велики отпор из Београда.

pa zar nisu ove godine izbacili film u koji su uložili 10 miliona(nije jedini koji premašuje cifru od 5m)? ne napadamih, naprotiv, obožavam njihovu kinematografiju, samo konstatujem da imaju pare za film

- - - - - - - - - -

Definitivno ne pričamo o istom narodu, koju ti masu pratiš ja iskreno nemam pojma. Spekulacije u vezi uticaja kinematografije su bespotrebne, svi znaju koliko uticaj ona poseduje zato se i ne snimaju projekti koje je Sanovnik naveo.

- - - - - - - - - -

neka bude da film ima veći uticaj od pada helikoptera.

Jao dajte više banujte ovog retarda. Jel moguće da vas toliko boli *****, pričam ovo supermoderatorima, znaju zašto.

+12312

@ Sanovnik, to je zapravo budućnost srpskog filma. Već se vide nagoveštaji da se ide u tom pravcu, recimo serija Čizmaši, ne pratim, samo spominjem.
Doduše još ima trendovskih projekata, kao što je režiser Šišanja, zapanjujuće banalnog i površnog filma upravo snimio novi film šta se desi u srednjoj školi kad tinejdžerima oduzmu mobilne telefone.:rotf:

Poslednja izmena:
@ Sanovnik, to je zapravo budućnost srpskog filma. Već se vide nagoveštaji da se ide u tom pravcu, recimo serija Čizmaši, ne pratim, samo spominjem.
Doduše još ima trendovskih projekata, kao što je režiser Šišanja, zapanjujuće banalnog i površnog filma upravo snimio novi film šta se desi u srednjoj školi kad tinejdžerima oduzmu mobilne telefone.:rotf:

Ta;no. To je buducnost srpskog filma, sasvim sigurno.

Коле. Ми нисмо Данска, нити је Русија Амерка, Богу хвала. оште не разумем, каков је то оправдање да ми Срби не снимамо наше српске филмове, са тезом да наше српске филмове треба да снимају Руси, јер забга, данске снимају американци. Наша кинематографија је иначе далеко богатија од Данске. Наша књжевност је, колико знам исто гтако богатија од Данске. Влео је ти, или не. У том смислу, ничија пристрасност не може да негира чињеницу да ми Срби, најбоље можемо да знамо и да осетимо, како су се осећали српски војници у Првом Светском рату или како се осећао Михиз. Шта је падало на памет Мири Трааиловић и Црњанском, кад су дали име Атељеу 212, за шта су могли бити једноставно поубијани у то време.

Poslednja izmena:
Коле. Ми нисмо Данска, нити је Русија Амерка, Богу хвала. оште не разумем, каков је то оправдање да ми Срби не снимамо наше српске филмове, са тезом да наше српске филмове треба да снимају Руси, јер забга, данске снимају американци. Наша кинематографија је иначе далеко богатија од Данске. Наша књжевност је, колико знам исто гтако богатија од Данске. Влео је ти, или не. У том смислу, ничија пристрасност не може да негира чињеницу да ми Срби, најбоље можемо да знамо и да осетимо, како су се осећали српски војници у Првом Светском рату или како се осећао Михиз. Шта је падало на памет Мири Трааиловић и Црњанском, кад су дали име Атељеу 212, за шта су могли бити једноставно поубијани у то време.

nisam rekao da iko treba da snima :lol: ruse sam pomenuo zato što imaju para za istorijsku dramu.
konstataciju da je naša kinematografija bolja od danske ne želim da komentarišem.

Да ли мжеш да набројш уопште 50 добрих Данских глумаца. Или 20 добрих данских режисера. НО , пази, то и није важно. Данци имају савим другачију историју него ми. Све је код њих другачије. оште, реко бих, да сусве то данска посла. Њхова ствар. Ми имамо на посла, и нашу српску ствар. А ово о чему сам ја писао, тиче се наших филмова, које би ми у будуће морали да снимамо. Срамота је брате, да имамо толико добрих режисера, глуамаца и сценариста на располагању... тако вличанствено занимљиву историју, а да имамо само 3-4 ратна филма у целокупној кинематографији.

čoveče... možeš li ti da nabrojiš tri vrhunska ostvarenja domaće kinematografije u poslednjih deset godina? poznaješ li uopšte njihovu ili samo veličaš našu zato što ne prihvataš da neka druga nacija ima nešto bolje od nas? na ovom pdf-u ima velikih filmofila, nemoj da se brukaš

čoveče... možeš li ti da nabrojiš tri vrhunska ostvarenja domaće kinematografije u poslednjih deset godina? poznaješ li uopšte njihovu ili samo veličaš našu zato što ne prihvataš da neka druga nacija ima nešto bolje od nas? na ovom pdf-u ima velikih filmofila, nemoj da se brukaš

Многе нације имају много тога бољег од нас. Но, ти су поменуо Данце, а не ја. Последнјих 10 година, ове окупације, нiсу у опште релевантне ни за шта. У разнм окупацијама, ми Срби смо се сналазили на разне начине. У овој се нисмо снашли, још увек.

Poslednja izmena:
Е сад би можда могао да нам напишеш нешто о Данској кинематографији, да нас просветлиш, што би веома ценили, и да нам објасниш како је то Данска кинематогафија аргумент да се не снимају српски филмови?

Zašto mene pitaš? Sam si rekao da je naša kinematografija daleko bogatija... Anders Thomas Jensen, Thomas Vinterberg, Lars von Trier, Susanne Bier, Nicolas Winding Refn(upropastio se sa poslednja dva filma)to su ljudi koji danas izbaciju vrhunska ostvarenja. Ne smemo zaboraviti ni manifest koji supisali dva već pomenuta reditelja. Ako nisi, pogledaj Sutra ujutru(film skoro da prati sva pravila manifesta). Kad toliko voliš ovu zemlju red bi bio da pogledaš taj film.
Ja stvarno ne znam kako da ti odgovorim na drugo pitanje... za mene je srpski film i BBS zato što poseduje kvalitet. U tom kontekstu, više žudim za bogatijom kinematografijom(otud pominjem Dance), makar ne snimali istorjske drame. Gore pomenuti reditelji ne snimaju takve filmove, ali zato su dosta obogatili kulturu svoje zemlje. Dakle, jedan patriota bi mogao da čezne i za bogatijom kinematografijom, ne mora na prvom mestu da budu filmovi o slavnoj nam istoroji. Patrotizam se ogleda i u tome koliko koliko podržavaš tj. pomažeš razvitku kulture npr. pomenuti film "Sutra ujutru" nije imao nikakvu prođu kod nas...

Zašto mene pitaš? Sam si rekao da je naša kinematografija daleko bogatija... Anders Thomas Jensen, Thomas Vinterberg, Lars von Trier, Susanne Bier, Nicolas Winding Refn(upropastio se sa poslednja dva filma)to su ljudi koji danas izbaciju vrhunska ostvarenja. Ne smemo zaboraviti ni manifest koji supisali dva već pomenuta reditelja. Ako nisi, pogledaj Sutra ujutru(film skoro da prati sva pravila manifesta). Kad toliko voliš ovu zemlju red bi bio da pogledaš taj film.
Ja stvarno ne znam kako da ti odgovorim na drugo pitanje... za mene je srpski film i BBS zato što poseduje kvalitet. U tom kontekstu, više žudim za bogatijom kinematografijom(otud pominjem Dance), makar ne snimali istorjske drame. Gore pomenuti reditelji ne snimaju takve filmove, ali zato su dosta obogatili kulturu svoje zemlje. Dakle, jedan patriota bi mogao da čezne i za bogatijom kinematografijom, ne mora na prvom mestu da budu filmovi o slavnoj nam istoroji. Patrotizam se ogleda i u tome koliko koliko podržavaš tj. pomažeš razvitku kulture npr. pomenuti film "Sutra ujutru" nije imao nikakvu prođu kod nas...

Другар, тему си промашио. Говоримо о две сасвим разчите ствари. Нама све ово време нису биле забрањенен ни љубавне ини социјалне драме и ми смо их направли сијасет у последњих 60 година. У југословенској окупацији, српски филм се са таквим темама и те како пробио. Чак и у крајње партизанском окружењу Срби су успевали да се протну. Такав је филм Празник, на пример. Такав је и филм Тамо и Натраг или Задах тела. Такви су филмови Рој, са Миром Ступицом који је био у оно време ремек дело, или Анкикина времна. Чак и скори, модерни филм Свети Ђорђе убива аждаху и ако је у њему Ковачевић мрачно и злонамерно лагао. Ово о чему говорим, то нам је било забрањено. Уосталом, сад ћу да погледам филм који си препоручио. Дакле филм сутра ујутру... по теби је врхунско дело српске кинематографије, које треба погледати. УЗ то, прати неки манифест, за који није јасно зашто би га Срби пратили. ОК. Ево сад ћу. ИМам за то времена.

Poslednja izmena:
Другар, све сам сигурији, да опште ниси прочитао мој први пост. Дакле, ако је филм који си ми препоручио врхунско дело СРПСКЕ културе, онда одосмо у мајчину сви заједно. Недај Боже да пратимо некакве ледене манифесте са севера. О слабостима и мањкавостима сценарија и занатским рупама нећу ни да говорим. Ово је толико слабо, да чак ни неколико врло талентованх глумаца не може да га поправи. Спори ритам убија сваку пажњу. Готово дрипачки дијалози, нису ништа друго до недостатак правог текста. Чак ми се у једном тренутку учинило да је у питању некакв омаж музици и генерацији ондашњег новог таласа, кроз некакав љубавни петоугао. Једино што се ту може похвалити је технологја, којом су велике речи и дубока осећања убачене у прозаичну свакодневицу. Филм тескобе, али свакако другачије , марчније и јаловије тескобе, од оне која влада Чеховљевим приповедкама. Наравно да сам приметио мулти-носталгију у више генерација, где свако тихо пати за својим временом. Сценографија у Цнограду ( Црноград је мрачни двојник Београда, који се у Београд насилно населио, а у ствари не постоји, или једва да постоји. У сваком случају није Београд), гадно је окружила празне људе, све до једног несрећне и промашене. Тужна прича о несрећнм љубавима и промашенм људима. Ти и ја, јуначе, живимо у два различита града, а можда физички нисмо удаљени ни километар. Но, као што сам већ поменуо, сасвим је извесно, да говоримо о сасвим различитим стварма. Но ни ту нема много штете. Филмови о којма сам говоро у првом посту, заиста тебе не би надахнули. Ал сам сигуран да огромну већину би. Огромној већини би се допали и и те како би били значајни.

Po tvom opisu mi se čini da je u pitanju još jedno socijalrealistično preseravanje.

Да. Само овај пут, зачњено промашеним љубавма, а пре свега, промашеним тајминзима у љубави, побрканим лончићима, изгубљеним људима, погрешним местима и погрешном државом, у Црнограду, двојнику Београда, који постоји само у главама остарелих новоталасоваца. Апслутно прсеравање, због каквих се широм света на тај талас гледа са унверзалним презиром. Све сиво, мрачно, изгубљено, сетно, полунаркоманско, гадно и безвезе. Иначе, тај град не постоји. Нема га, осим у главама псеудо-урбаних квази-интелектуалаца. Солитерских џибера. Бетонско- асфалтнх ђилкоша, који су умислили да су урбани, јер немају краву и козу. А да би показао о чему се ради, те да не причамо у опште о истим стварима, врати се на први пост.

Poslednja izmena:

Back