Зашто не би?

Sanovnik

Buduća legenda
Poruka
37.478
Питам се , зашто ми не би снимили филм о одбрани Београда, 1915 године, ( нашој српској Масади)? Или на пример о битци код Чокешине, ( нашим српским Термопилима). Или на пример о боју на Мишару, ( нашем Ватерлоу). Или на пример ослобађању Београда 1806 године, ( нашем Севастопољу). Или на пример о битци на Равњу, ( нашем Аламу). Или о било којем од стотина спектакала храброст, жртве за општу ствар и дубоког осећања заједништва, којима је наша историја пребогата. Да ли је Колубарска битка заиста тако не занимљива? Да ли у опште има ишта филмичније од, на пример, хероизма који су показале жене и лекари Ваљевске болнице? Има ли ишта драматичније од поновног враћања наших војника, сељака у Мачву 1915 године и призора које су тамо затекли? Да ли је драмтуршки интересантна трагедија наших најбољих синова на Виду и Крфу или кроз голготу смрзнуте Албаније. Шта би то могло бити драмскије од грча који су осећали Васојевићи и Цуце, кад је Стјепан Саркотић по први пут срушио Његошев маузолеј на Ловћену, па за то добио титулу ... Стјепан од Ловћена од своје царевине? Има ли ишта интересантније од тихе српске завере, коју су спровели Михиз и Мира Траиловић, дајући кодно име новом позришту, Атеље 212, а да се нико не досети да је прогнани Краљ Петар II Карађорђевић провео ( пададкосално ) најлепше године свог живота у лондонском хотелу управо у апартману са бројем 212, за шта су могли бити сурово кажњени за титиног вакта? Какав би то политички трилер био. Зар није логично да овом народу буде занимљива прича о опсади Жиче од стране Кумена, или одбрани Хиландара на челу са монахом Данилом, од Каталена, професионалних разбојника? Какву фризуру треба да има министар културе да би се остварио било који од ових пројеката? У ствари, какву кошуљу треба да носи било који министар културе Србије, да би се ми мало бавили собом, јер материјала имамо? Дакле, да се бавимо собом а не да министарство културе плаћа пројекте, који су пре свега субверзија и саботажа и која имају за циљ да српско лице лажима и фантазијом наруже, па да га тако наруженог прикажу свету, који ће то свакако наградити у светлу демонизације Срба ан женерал, која траје у овом другом таласу већ 25 година. И пре их је било, ал је ова најдужа, јер је медијска моћ порасла.

Глумаца, Богу хвала, имамо на претек. Никад овај народ није оскудевао у броју добрих глумаца. Чак и кад их не би било, створили би их. Многи наши велики глумцил, на почетку каријере, били су бледи исмешни, па су се онда изграживали да би касније постали маестрални. Ал и сад , у овом часу, имамо их сијасет.

Пошто познајем овај народ добро, обзиром да зобг посла нон стоп путујем уздуж иппопреко, тако нешто би желело да гледа више од 4 милиона Срба. Сад, што се тиче комерцијалности, то је сасвим друго питање. Многе ствари треба правити, чак и ако нису комерцијалне, мада сматрам да ово апсолутно привлачи пажжњу Да не причам шта бисе десило, ако би било изрекламирано.

zašto bi? srpski narod je previše ostrašćen. prosto ne mogu da zamislim jednog, lupam, danca koji kuka zato što se ne snimaju filmovi o isttorijskim bitkama. lično žalim što nemamo filmove na nivuo jagten-a, što su svi gledali montevideo i šišanje a za beli beli svet nisu ni čuli...

Dlugomir ti je dao odgovor - slabo su komercijalni. Danas sam primetio da ljude zabole ona stvar za istorijom i šta se dešavalo pre 100, 200, 300 godina... Srbi su narod koji najbrže zaboravljaju svoju istoriju...

То је потпуно нетачно. Одлично познајем наш народ, и морам да ти каем да дебело грешиш. Било који од ових филмова, гледао би сваки Србин. Сад, то што нема биоскопа, то је друга ствар. Иначе, интерсовње не недостаје, Поготово кад се адекватном рекламом подгреје. Исто као што људи не би никад рекли колико је интерсовање за класичну музику у Нишу.... а тамо не да је позориште пуне, него се још уносе стотине столица унутра, а исто онолико људи који уђу , остану наппоље, јер нема места. То сам својим очима видео, кад сам дошао у Ниш да гледам Севиљског берберина.

Глумаца, Богу хвала, имамо на претек. Никад овај народ није оскудевао у броју добрих глумаца. Чак и кад их не би било, створили би их. Многи наши велики глумцил, на почетку каријере, били су бледи исмешни, па су се онда изграживали да би касније постали маестрални. Ал и сад , у овом часу, имамо их сијасет.
sada ne postoji ni1 jedini glumac mladje generacije koji je flexibilan da odglumi bilo sta do jeftine komedije za ovaj zatucan narod,samo kad pomislim na te naglaske ulicarsko sarkasticne ni trunku duhovite koje provlace od 90ih na ovamo,kao da znas svaku recenicu na koji nacin ce izgovoriti,i to se ne menja koji god zanr da je u pitanju,kod svih od aktuelnih starijih vojina cetkovica,zorana cvijanovica,nikole djuricka mladje ne racunam tek su oni sprdnja,a uporedi ih za flexibilnim legendama bata zivojinovic,ljubisa samardzic,dragan nikolic ne zna se jel su bolji u komedijama il ozbiljnim ulogama

zašto bi? srpski narod je previše ostrašćen. prosto ne mogu da zamislim jednog, lupam, danca koji kuka zato što se ne snimaju filmovi o isttorijskim bitkama. lično žalim što nemamo filmove na nivuo jagten-a, što su svi gledali montevideo i šišanje a za beli beli svet nisu ni čuli...

Данцима други праве филмове. Сви филмови о Викинзима се тичу Данаца. У време Викинга, сви викинзи су, кад се сретну, међусобно говорили Данјск Тонг, језик свих викинга. И они из Шведске и они са Исланада. А после викинга и нису иали баш тако узбудљиву историју. Нису Срби острашћени, него су гладни таквих садржаја. Не видим на који начин је овде узет у обзир филм шишање. Мада сам такве филмове споменуо при крају мог уводног поста. За Монтевидео ми је потпуно јасно. Тај филм кодно говори о Србима који су узели медаљу на светском привенству, под лажним именом " југословенска репрезентација". Иначе, потпуно сам сигуран да сваки човек прво треба да упозна сосптевену клтуру и историју, па тек онда да обилази и упознаје туђу. Само са врха своје планине, можеш да сагледаш и остале планине, које те окружују.

sada ne postoji ni1 jedini glumac mladje generacije koji je flexibilan da odglumi bilo sta do jeftine komedije za ovaj zatucan narod,samo kad pomislim na te naglaske ulicarsko sarkasticne ni trunku duhovite koje provlace od 90ih na ovamo,kao da znas svaku recenicu na koji nacin ce izgovoriti,i to se ne menja koji god zanr da je u pitanju,kod svih od aktuelnih starijih vojina cetkovica,zorana cvijanovica,nikole djuricka mladje ne racunam tek su oni sprdnja,a uporedi ih za flexibilnim legendama bata zivojinovic,ljubisa samardzic,dragan nikolic ne zna se jel su bolji u komedijama il ozbiljnim ulogama

Вук Костић

Данцима други праве филмове. Сви филмови о Викинзима се тичу Данаца. У време Викинга, сви викинзи су, кад се сретну, међусобно говорили Данјск Тонг, језик свих викинга. И они из Шведске и они са Исланада. А после викинга и нису иали баш тако узбудљиву историју. Нису Срби острашћени, него су гладни таквих садржаја. Не видим на који начин је овде узет у обзир филм шишање. Мада сам такве филмове споменуо при крају мог уводног поста. За Монтевидео ми је потпуно јасно. Тај филм кодно говори о Србима који су узели медаљу на светском привенству, под лажним именом " југословенска репрезентација". Иначе, потпуно сам сигуран да сваки човек прво треба да упозна сосптевену клтуру и историју, па тек онда да обилази и упознаје туђу. Само са врха своје планине, можеш да сагледаш и остале планине, које те окружују.

Mašiš poentu posta...

Mašiš poentu posta...

Могуће је. Савим могуће . Ако је тако, извињавам се.

- - - - - - - - - -

Вук Костић

И он, и цела екипа из монтевидеа, и гомила нових глумаца. И сви глумци који су играли у оној неуспешној серији о Дражи. И сви ови који су играли у филму који за основни мотив има ординарну лаж " Свети Ђорђије убија Аждају" . Ма има . Увек је било и увек ће бити. таки смонарод. Тога нам не фали. А ако неко од њих и није баш добар, направиш га да буде. Не буде добар у прва два таква филма, буде добар у трећем. И тако даље.

Zato što trenutno nije politički podobno da se prave filmovi sa patriotskom simbolikom kako se ne bi narod digao na noge. Umesto toga se snimaju kvaziumetnička, socijalrealistična preseravanja ili romantičarski filmovi. Naravno repriziranje onih partizanskih preseravanja ili nekih drugih serija se podrazumeva.

Poslednja izmena:
Zato što trenutno nije politički podobno da se prave filmovi sa patriotskom simbolikom kako se ne bi narod digao na noge. Umesto toga se snimaju kvaziumetnička, socijalrealistična preseravanja ili romantičarski filmovi. Naravno repriziranje onih partizanskih preseravanja ili nekih drugih serija se podrazumeva.

I ja mislim da je to razlog. Samo bi dodao... da su upravnici pogresno procenili da nije politicki podobno. I da upravnike zabole uvo za bilo sta sa rodoljubivom simbolikom. Narocito ako je vezano za srpsku rodoljubivu simboliku. Ko sto je i do sad bilo.

I ja mislim da je to razlog. Samo bi dodao... da su upravnici pogresno procenili da nije politicki podobno. I da upravnike zabole uvo za bilo sta sa rodoljubivom simbolikom. Narocito ako je vezano za srpsku rodoljubivu simboliku. Ko sto je i do sad bilo.

Не само сад, већ одувијек. Кад год смо правили филмове, увијек смо се устезали да кажемо да смо и ми жртве. И увијек се то избјегавало. Али зато кад Срби треба да кољу, силују, ждеру пите и свињетину и лочу до несвјести, онда се има пара на претек.
Занимљив је нови "турско-турски" филм тј. Турска је финансирала Сарајево за пројекат, а глуме Турци из Турске. Филм се романтично зове Плави лептир (или тако нешто), а у филму Војска Републике Српске изгледа као група терориста (као руски терористи у Холивуду - кожна јакна, црна пљачкашка капа, АК 47 итд.) и наравно једини злочинци. У фазону, двоје младих се воле, хоће да се вјенчају, планирају будућност,и дођу Срби и све их покољу.

Ako ne moze o nasim junacima moze film i o Škotskim ženama na srpskim ratištima 1914-1918
Doktorka Elsi Inglis, osnivač Bolnice škotskih žena
dr Beatrisa Makgregor,dr Alisa Hačison ,dr Mejbel King-Mej,(Leteća bolnica Stobart)
Elsi Korbet i Katlin Dilon,Sinkler Stovart
LEILA Pedžet, supruga tadašnjeg britanskog ambasadora u Beogradu, vredna, hrabra i odvažna žena, veoma je zadužila srpski narod. Bila je upravnica bolnice i neumoran radnik sa izvanrednim smislom za organizaciju. Prva iskustva stekla je u balkanskim ratovima, kada je sa engleskim lekarima osnovala vojnu bolnicu u Beogradu. Ledi Leila Pedžet odlikovana je najvišim Ordenom reda Britanske imperije i najvišim odlikovanjem Srbije Ordenom Sv. Save. Jedna ulica u Beogradu nosi ime hrabre ledi Pedžet.

Zahvalni Srbi hteli da proglase dr Elsi Inglis za sveca. Umrla na rukama srpskih vojnika 25. decembra 1917.

Sa srpskom vojskom i narodom preko Albanije povlačila se doktorka Harijet Kolberi, članica Medicinske misije iz Kanade.

FLORA Sends... Juna 1919. godine Narodna skupština Srbije proizvela je Floru Sends u čin potporučnika srpske vojske.

Monika Kripner, dobrovoljna bolničarka iz Australije i mnoge druge..bilo je tu i ljubavi :)

Poslednja izmena od moderatora:
Могуће је. Савим могуће . Ако је тако, извињавам се.

- - - - - - - - - -

nema potrebe za cinizmom.
pratim dansku kinematografiju i do sada nisam naleteo na film o vikinzima ili njihovoj istoriji. festen, jagten, submarino itd. filmovi tog kvaliteta bi našoj kulturi značili više od bilo kog sa istorijskom tematikom. iz prethodnog posta sam hteo da poručim da bi ovaj narod trebao da bude gladan takvih filmova. šišanje i montevideo sam pomenuo zato što su to, za razliku od npr. belog belog sveta(svako ko se diči srpskim poreklom treba da pogleda) prosto loši filmovi.

p.s. ne ulazim u to da li su "antisrpski"

:hahaha: umetnost ne može da utiče na promene u društvu. osim toga, ovaj narod je zapao u toliku apatiju da je "progutao" poplave i razna srranja... očekivati da će film nešto promeniti zvuči infantilno

Poslednja izmena:
:hahaha: umetnost može da utiče na promene u društvu. osim toga, ovaj narod je zapao u toliku apatiju da je "progutao" poplave i razna srranja... očekivati da će film nešto promeniti zvuči infantilno

:rotf: Kinematografija je od svog komercijalnog potencijala apsolutni indoktrinator propagande najvećih razmera. Blatantno nepriznavanje te njene karakteristike ne "zvuči" nego jeste infantilno. Dijagnoziranje psiholoških stanja treba ostaviti profesionalcima.

Руска и Америчка кинематографија се беаве Данском, Шведском и Норвешком историјом, сасвим довољно. наравно да су је шишање лош филм, као и Српски фолм, , или Клипо, или >турнеја. Ал то што су лоши, то је под Б. Под А је да су антисрпски. И то дасу антисрпски, то је ту важна чињеница. Не то што су лоши. Леших филмова има колко оћеш и у другим земљама. Но, овде се ради о нечем ссвим другом. Оно што хоћиу да кажем, је то да су нама Србима, потребни филмови са нашом српском тематиком, а обзиром да имамо богату историју, мотива нам не недостаје.

- - - - - - - - - -

:rotf: Kinematografija je od svog komercijalnog potencijala apsolutni indoktrinator propagande najvećih razmera. Blatantno nepriznavanje te njene karakteristike ne "zvuči" nego jeste infantilno. Dijagnoziranje psiholoških stanja treba ostaviti profesionalcima.

Тачно-. После онолико изгуинућа у двадесетом веку и после страшног пораза који смо доживели на самом крају 20 века, изабрали смо инстиктивно да се мало правимо мртви. Да у мимикрији и псеудо апатији мало купујемо време. Но време за то убрзано истиче. Невероватно је лако то променити. Много је теже изабрати добар моменат и исправан правац.

čemu se više smeješ? narod nije apatičan? zar si stvarno uveren u to da bi jedan film pokrenuo revoluciju? posle svih dokazanih laži, ne ispunjenih obećanja, poplave itd. jedan film će probuditi narod? možeš li da mi daš primer nekog filma koji je imao uticaj na promene?

Руска и Америчка кинематографија се беаве Данском, Шведском и Норвешком историјом, сасвим довољно. наравно да су је шишање лош филм, као и Српски фолм, , или Клипо, или >турнеја. Ал то што су лоши, то је под Б. Под А је да су антисрпски. И то дасу антисрпски, то је ту важна чињеница. Не то што су лоши. Леших филмова има колко оћеш и у другим земљама. Но, овде се ради о нечем ссвим другом. Оно што хоћиу да кажем, је то да су нама Србима, потребни филмови са нашом српском тематиком, а обзиром да имамо богату историју, мотива нам не недостаје.

- - - - - - - - - -

pa nek se onda naša braća bave našom istorijom :confused: mi za takve filmove, ako želiš da budu kvalitetni, nemamo para.
ovaj narod bi trebao da pruži podršku kulturi, od pravljenja spiskova "antisrpskih" filmova niko nema vajde

Back