Šta god da je novo, ovo znači da su svetske sile odlučile da hrvatska više neće imati nikakvu ulogu na Balkanu, ako bude i postojala
Neko joj je nekada "dao" opciju naftovoda (koji ponoviću u kontekstu ex države nije imamo nikakva smisao, najzapadnija tačka te države je ulazna za energent koji dolazi sa istoka) i uslovnu kontrolu enrgetskih tokova ovog područja , sada kada Srbija izlazi iz te priče znači samo jedno ode hrvatska na smetlište istorije .. više nikome ne treba
Čini mi se da se nekad pojavila vest da se gradi neki cevovod od Srbije u toku Save, znači povezivanje BL tako da im i BiH izmače
Hrvatska se uopšte više i ne spominje u kontekstu Zapadnog Balkana i to ne samo potencijalnih zemalja Otvorenog Balkana, već i ostalih zemalja u okruženju - Grčka, Bugarska, Rumunija, Mađarska,Turska - ka kojima mi sad gravitiramo i ostvarujemo sve veću saradnju. Balkanski fokus se seli na istok.
Руска, казахстанска и азербејџанска нафта не пролазе Босфор. Дакле то не може бити разлог за Драч. Молсим следеће објашњење?
Драч није ништа повољан, Драч је исто што и хрватске луке за Србију. То је лудост радити. Докле форсирње албанаца и зашто?
Ко каже да Грци ниус заинтересовани и запшто не би?
Zato što se nekome tako hoće.
Ovaj naš kraj - zapadni Balkan - je jedno vreme bio totalno skrajnut i nebitan, ali izgleda da sada, povodom novih dešavanja u svetu, počinje da dobija na značaju - kao u neka stara vremena.
Prirodno je da niko ne želi iz toga da bude isključen, a neke do sad nebitne države, mogu dobiti na značaju.
Pitanje je kakvi su planovi za nas.
S obzirom da nemamo direktni izlaz na more - nama je sve jedno. I Grčku bi sutra EU mogla pritisnuti u nekoj politici prema nama, pa bi preko noći odustali od "prijateljstva" i uveli nam sankcije, kao što su već radili.
Posle još malo pa 30 godina od rata i konstantnim natezanjem sa Hrvatskom, mislim da je red da je pustimo niz vodu. Neka zamajavaju malo druge (ako se iko bude dao zamajavati).