Zašto mnogi više vole stranu od domaće muzike?

E sa ovim se ne slazem (barem ne kad se radi o nekim top izvodjacima odredjenih zanrova na domacoj sceni), mislim neki nasi bendovi i izvodjaci sigurno da su inspirisani tim nekim stranim izvodjacima i da se trude da isfuraju taj neki fazon i isprate te neke tokove i kriterijume ali opet uglavnom to rade na neki nas nacin i furaju neku pricu prilagodjenu nasem podneblju.

Recimo primera radi kad se pojavio pokojni brat Gru vecna mu slava, ono videlo se da se fura na crnce (i uglavnom neki njujorski East Coast fazon) i da ovako stilom repovanja, produkcijom, bitovima, stajlingom, nastupom se trudi da isprati taj neki fazon i te neke kriterijume ali opet ni u jednom trenutku se nije istripovao da je fazon crnac iz Njujorka i da bi trebao da bude njihova bleda kopija (bleda doslovce :d) vec je svo vreme bio lik sa Vidikovca i uvek je prezentovao pricu iz tog ugla i govorio kroz svoju muziku o ovdasnjim aktuelnim temama i nasim problemima i stvarima sa kojima neki prosecan lik odavde moze da se poistoveti.
Recimo isto Monteniggersi, Igor i Nebo (vecna i njemu slava) koji su isto obelezili taj neki period kao i Gru, ono jesu skoro sve bitove "pozajmili" od americkih kolega tipa Warren G, Snoop i Dr Dre, pokojni Nate Dogg, itd i vidi se da su se lozili na taj West Coast fazon i G-Funk zvuk ali opet to su radili na neki potpuno svojstven nacin i te bitove pokrili svojim tekstovima koji su prepuni nekog naseg lokalnog humora i satire, zezanja na nas nacin (doduse bilo je i nekih malo ozbiljnijih tema ali opet vezano za nas) i opet su sve radili iz svog nekog ugla i na nacin koji je prilagodjen nama i nasem podneblju i na nacin da mi iz ovog podneblja mozemo da se identifikujemo sa time.
Slicno kao recimo Sunshine koji neki porede ne znam sa Cypress Hill-om, Rage Against The Machine-om i sta ja znam, ono uticaji se mozda daju naslutiti ali je ocigledno da su autenticni, pravi novobeogradski bend i da nisu nicija kopija, isto kao i sto ne znam Bajagu porede sa Starship-om, Queen-om ili nekim tako kultnim bendovima koji su verovatno uticali na njegov muzicki ukus.

Mislim sta uopste znaci "kopija", mislim ako je neko reper onda i treba da zvuci i izgleda kao reper i da fura taj neki fazon, ako je roker ili metalac onda valjda isto.........mislim po meni neka doza prepoznatljivosti i uticaja u smislu pripadnosti odredjenom zanru i odredjenoj subkulturi i treba da postoji.

Mislim brate ako ti se svidja taj fazon i ako su u tome onda budi u tome ali stvarno i onako iskreno i od srca, nemoj ono tu kao neki likovi, tipa neki reperi, rokeri, pankeri ili sta ja znam da ono preko nedelje furas odelo i aktivku, zivis 100% nekim korporativnim nacinom zivota, pritom si mozda jos i clan neke stranke, ono maltene stidis se da nekom kazes da si reper, roker ili vec sta jer je to kao klinacki i mislis da bi ti se smejali zbog toga, ono izlazis na splavove i fensi mesta, itd a onda kao jednom u dva meseca ili u pola godine snimis neku pesmu, mozda odradis neki nastup negde (sam ili sa ekipom) i kao glumis satro nekog zajebanog repera, nekog hard core lika i neki bunt.
E to je ono fejk, mislim budi ono sto jesi, ono ako vise ne zelis to da budes i ako smatras da si kao prerastao to onda nemoj, ono mani se toga ali nemoj onobda glumis nesto sto nisi ili sto vise nisi, ako si u necemu onda budi u tome iskreno i stvarno i postuj to nesto.
Pa dobro, nije Gru repovao o temama o kojima su repovali američki izvođači, ali je od njih preuzeo muzički žanr, nastup, stil odevanja, inspiraciju... isto kao što je BS preuzeo od Wu Tang Clana. Da ne pričam o rok muzici, Čorbi i Dugmetu itd.

Ali kao što rekoh, sve je to prirodno i normalno. Pa koliko je samo filmova iz žanra trilera pravljeno po uzoru na Hičkokova ostvarenja. Umetnici se ugledaju jedni na druge, preuzimaju jedni od drugih i dalje nadograđuju sa nekim svojim pečatom.

Jedno je voleti sopstvenu muziku, a drugo je mlatiti kako je bolja od sve ostale muzike na svetu.

Imamo odlicnu izvornu muziku, ali medeno kolo Ljubise Pavkovica je jedna neverovatno dobra kompozicija, bolje je od svakog izvornog narodnog kola.

Ali da kazem da smo zbog par takvih dela bolji od svega ostalog sto ima van nasih granica - bilo bi imbecilno.

Metallica je obrnula igricu. Nema dalje. Nikada, ni za milion godina nece moci da ih iko nadmasi u njihovom zanru.
Queen je stvorila sopstveni zanr u okviru pop muzike, jednostavno toliko su originalni da nema dalje, i nema nikoga tu osim njih. Lebde usamljeni u nekom svom svetu - a najbolji.
Dalje, David Bowie i Mike Oldfield su opet price za sebe, i nema im slicnima na planeti. Sta su njih dvojica stvorili i uradili - pa to je brutalno.
Dalje, Vangelis - komsija iz Grcke, koji je pokidao. Emocija koju on proizvodi je brutalna.
Zatim, pre desetak godina sam gledao/slusao kako Ennio Morricone diriguje dok simfonijski orkestar izvodi njegova dela. Plakao sam pola vremena.
A da slusam uzivo John Williamsa ni ne smem.....
Itd, itd...

Nijedan muzicar iz Sribije, i nijedno delo proizvedeno na ovim prostorima, ne moze da mi probudi emocije kao gore nabrojani. A nisam ih ni pola nabrojao.

A najgore od svega je sto ova tema toliko vuce na politiku, gde se gleda da se oni koji ne vole domacu muziku proglase drugosrbijancima i izdajnicima koji mrze svoje.

Dakle, ne jed'te ono sto se ne jede!
U zdravlje!

Pa dobro, nije Gru repovao o temama o kojima su repovali američki izvođači, ali je od njih preuzeo muzički žanr, nastup, stil odevanja, inspiraciju... isto kao što je BS preuzeo od Wu Tang Clana. Da ne pričam o rok muzici, Čorbi i Dugmetu itd.

Ali kao što rekoh, sve je to prirodno i normalno. Pa koliko je samo filmova iz žanra trilera pravljeno po uzoru na Hičkokova ostvarenja. Umetnici se ugledaju jedni na druge, preuzimaju jedni od drugih i dalje nadograđuju sa nekim svojim pečatom.

Pa da, to je normalno mislim neki muzicki uzori, uticaji, vrsta zvuka, nastup, stajling........jer prosto on je reper, da nema toga ne bi bio reper nego bio bi narodni pevac, pop pevac ili nesto drugo, znaci ono ako pripadas odredjenom zanru i subkulturi podrazumeva se valjda neka vrsta spoljnog uticaja, odredjena vrsta zvuka, nastup, stajling i ti neki prateci elementi, nije to nikakvo "kopiranje".

Inace mislim da BS veze nema sa Wu Tang-om, jedina slicnost im je sto ih isto ima mnogo, Wu Tang Clan ima originalno 9 clanova + 10-ti clan Cappadonna koji se prikljucio grupi maltene neposredno po osnivanju grupe ali i on se smatra originalnim clanom grupe a BG Sindikalaca mislim da isto ima toliko, inace po nekoj tematici i zvuku mozda su pre slucniji Public Enemy-ju, te kao socijalno angazovane i politicke teme, prava crnaca, ovo ono, epa Sindikat radi to nesto slicno samo na nas nacin i prilagodjeno nasim prilikama i nasem podneblju.

Pogledajte prilog 1359230

po tebi je ovo kvalitetan tekst?

Da li ti kapiras da je to heavy metal i da glavna odlika tog zanra je glasan, agresivan,brz i distorziran zvuk (znaci ne bas cist zvuk i ritmican i melodican previse) i da je to neki vid bunta i poruke i da je akcenat na tome (recimo bitno je i refren da je dobar i dobro pogodjen) a ne na lirici i nekim dugackim i slozenim tekstovima, jer od te buke i distorzije ko bi cuo te dugacke tekstove ili se fokusirao na njih, pogotovo recimo na nastupu uzivo, znaci da bi lirika bila u prvom planu i dosla do izrazaja kako treba potrebna je druga vrsta zvuka, potreban je pre svega "cistiji" zvuk, sporiji i malo ritma ili melodije, recimo podzanr Nu-Metal vec zna da ima dugacke i slozene tekstvove ali to je vec malo drugacija vrsta zvuka, malo je onako cistiji i sporiji zvuk i melodicniji pa slusalac se moze vise fokusirati na sam tekst i pricu.

Da li ti kapiras da je to heavy metal i da glavna odlika tog zanra je glasan, agresivan,brz i distorziran zvuk (znaci ne bas cist zvuk i ritmican i melodican previse) i da je to neki vid bunta i poruke i da je akcenat na tome (recimo bitno je i refren da je dobar i dobro pogodjen) a ne na lirici i nekim dugackim i slozenim tekstovima, jer od te buke i distorzije ko bi cuo te dugacke tekstove ili se fokusirao na njih, pogotovo recimo na nastupu uzivo, znaci da bi lirika bila u prvom planu i dosla do izrazaja kako treba potrebna je druga vrsta zvuka, potreban je pre svega "cistiji" zvuk, sporiji i malo ritma ili melodije, recimo podzanr Nu-Metal vec zna da ima dugacke i slozene tekstvove ali to je vec malo drugacija vrsta zvuka, malo je onako cistiji i sporiji zvuk i melodicniji pa slusalac se moze vise fokusirati na sam tekst i pricu.

Kapira on nego politizuje temu, hoce da proglasi ljude koji vise vole stranu muziku izdajnicima 😂

da kapiram ja sve to i to sam uzeo samo kao jedan banalan primer ali nije mnogo drugačija situacija ni u ostalim muzičkim pravcima-opet kažem ima stvarno odličnih pesama

Da li zato što misle da mi nismo dorasli te ne možemo/znamo da odradimo kao stranci?
Ne znam uopšte koliko je moguće objektivno odgovoriti na ovo pitanje :D Meni je recimo ex yu super i nikad ga nisam poredila sa stranim bendovima, nisu mi lošiji već imaju svoj šmek koji sam uvek volela. Ovi prostori su iznedrili dosta kvalitetnih bendova, npr. Dobri Isak me mnogo podseća na Joy Division, pa Romantične boje i druge manje poznate bendove koji se nažalost nisu proslavili. Nikad naš rok nisam smatrala lošijim i nedoraslim zadatku, muzičari su radili najbolje što su mogli sa onim što su imali i bili su super. Na kraju krajeva, sve se svede na stvar ukusa :D

Back