Zašto mnogi više vole stranu od domaće muzike?

Da li zato što misle da mi nismo dorasli te ne možemo/znamo da odradimo kao stranci?

Ovde isključujum narodnu koja je specifična samo za naše podjeblje.
Па пази брате имам своју неку теорију

Ако говоримо о квалитету музике данас, који је много опао, страно тржиште због наравно огромног броја слушалаца и извођача на енглеском посебно али и на свим осталим "светским језицима" (који се говоре на више континената и међу стотинама мил. људи) постоји много већи избор нпр рока, попа и сваког жанра него код нас

Е сад, до распада југославије имали смо дефинитивно једну од најјачих музичких сцена не само међу источним земљама већ у европи.

Старе поп рок и етно рок хитове мало ко не зна

Ima dobre domaće muzike ali prirodno je da kvantitet rađa kvalitet a Srbija je suviše mala zemlja da bi kvalitet koji rađa mogao da se meri sa onime koji dolazi iz ostatka sveta.
Да то сам и ја споменуо доле. Много више извођача пева на енглеском него на српском (и хрватском...) па је и већи избор

Ma ne, nik je eto onako pao na pamet, iliteratu
Ко мени што сам лупио бернардо а нико од мојих нити ја нема везе са тим именом

Нешто су ме прозивали на политичким темама "како можеш бити србин ако се зовеш бернардо?!"

Па ко каже да се зовем бернардо јегиба

Da li zato što misle da mi nismo dorasli te ne možemo/znamo da odradimo kao stranci?

Ovde isključujum narodnu koja je specifična samo za naše podjeblje.

зато што је рокенрол тј поп, западни ЕВРОПСКА музика
а РАДИО ТЕХЕРАН је домаћа музика онима са средоземним генима, а то је око 40% срба
ето зато.
дакле кад кажеш ДОМАЋА музика мислиш на грко-турско-арабску музику а то није домаћа музика.
и у недостатку другог избора људи слушају европске музике.

Oduvijek sam više slušao stranu nego domaću muziku. To je zato što više obraćam pažnju na muziku, nego na tekst. Uporedimo Hendrixa i Gilmoura naspram Točka i Vlatka. Dobri su naši, ali ne mogu se porediti sa najboljim stranim muzičarima. Ista poenta važi i za ostale žanrove pop rock muzike.
A i da budemo potpuno realni, domaća pop, rok i hip hop muzika je samo kopija strane pop, rok i hip hop muzike. Čak i domaći narodnjaci imaju mnogo toga stranog u svojoj muzici. I to je sve potpuno prirodno.
Da domaći muzičari izvode nešto potpuno novo i originalno veruju samo oni koji nisu videli da to isto stranci rade odavno i da ih ovi naši samo kopiraju.

Ne znam.
Mene nikada nije interesovala domaca muzika i tako je ostalo do dana danasnjeg. Mislim da sam tek sa 20 godina prvi put poslusala neku nasu pesmu.
Verovatno je tome doprinelo sto ni moji nikada nisu slusali domacu muziku pa je ni kuci, u zivotu, ni jednom nisam cula.
Ovo.
Iako se kod mene u kuci slusala i domaca muzika (iako manje nego strana), narodnjaci, tamburice i slicne stvari nikada se nisu slusale, pa polazim od toga da ih zato ne volim ni ja.

Ma, sve i jer sam studirala neki strani jezik i saživela se sa njim kao da mi je maternji, npr., vrlo mi je lako da slušam muziku na tom jeziku, da pevušim tekst, ali da me ne dotiče ni najmanje ono o čemu se tu peva.
Baš juče tokom višesatne vožnje je naišao blok ove popularne srpske muzike, i... bez ikakve želje da se udubljujem, s vremena na vreme sam postajala svesna šta ti ljudi hoće da kažu.
Kao prvo, nigde veze... poetike nimalo, klepaju se pesme tek da se reči rimuju i budu, a i dalje nisu pevljive u masama.
Pravo da vam kažem, često se osećam uznemireno, pa i izmaltretirano kad čujem šta pevaju naši ljudi.

Konačno, nije da je strana muzika obavezno bolja od naše, ali, bre... strana muzika, strana i stvar. Nikad nisam slušala pesmu, npr. 50 Cent-a, i razmišljala o tome ko će kome dati da lizne lollipop, i tandara-mandara! :zcepanje:

Slušajući aktivno neke naše visoko obrazovane, a ipak nedovoljno obrazovane ljude, palo mi je sad na pamet da vam postavim jedno od najodvratnijih, i najuvredljivijih pitanja koje neko može ikom, ma i detetu od tri godine, da postavi nakon nekog svog izlaganja:

"Ne znam da li me razumete?"
"Da li me razumete?":zeek:

Back