Zašto lažu da je karate neprimjenjiv u uličnim borbama? Ne shvatam.

SveSuStraže

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
168
znam da, recimo, jedan pravilno izveden đaku zuki ili kako se već zvaše može da nanese protivniku mnogo veće "nepogode" nego bilo koji udarac koji koriste bokseri i ljudi koji ne znaju za borilačke vještine osim boksa i kik boksa. A postoje i odlične bolokade od napada nožem ili bilo čime... Međutim, svi pričaju kako je Karate samo stvar umjetnosti, nepraktična za odbranu države, žene, kćerke, nevinih napadnutih od strane više lica odjednom... Odakle im ta ideja? Neka bokser neki složi dvadeset tigli i slomi ih svojim bokserskim udarcem pa ću da mu čestitam. (ne kažem da sam ja lomio tigle)

znam da, recimo, jedan pravilno izveden đaku zuki ili kako se već zvaše može da nanese protivniku mnogo veće "nepogode" nego bilo koji udarac koji koriste bokseri i ljudi koji ne znaju za borilačke vještine osim boksa i kik boksa. A postoje i odlične bolokade od napada nožem ili bilo čime... Međutim, svi pričaju kako je Karate samo stvar umjetnosti, nepraktična za odbranu države, žene, kćerke, nevinih napadnutih od strane više lica odjednom... Odakle im ta ideja? Neka bokser neki složi dvadeset tigli i slomi ih svojim bokserskim udarcem pa ću da mu čestitam. (ne kažem da sam ja lomio tigle)

malo je pravih karatista otud i takvo pitanje.

Interesi druže, interesi.Nažalost svet borilačkih veština umesto da bude jedna opšta, drugarska radionica za zajedničko učenje i istraživanje se pretvorio u buvlju pijacu i to onu najgoru.Sad...nije to neka lova , ili prestiž.Ali za nekog prosečnog lika koji uči "realniju" veštinu od Karatea, to čini razliku između rada u nekoj fabrici, njivi, ili malo se zezati u nekoj vežbaonici.Pusti te priče.Trenirao sam solidan broj godina Karate i gledao sam na delu ljude koju mogu da usmrte u par poteza - nikog nisu ubili naravno, ali je svakom intelegentnom od prisutnih bilo je jasno šta bi se zaista desilo da je tehnika realizovana.Tako da ne obraćaj pažnju na priče, nego sledi zdrav razum.Karate je dobra borilačka veština i sa Karateom možeš da se odbraniš.U krajnoj liniji razmisli zašto se ljudi iz raznih veština koji su tu negde oko dvadeset i nešta godina treninga, crni pojas 5. dan ne mlate među sobom.Jer nisu budale.Ishod bi bio neprijatan za obe strane.

Poslednja izmena:
fala ***** da je neupotrebljiv. kad si jos cuo da je ikad igde neki karatista uvatio i osusio tri lika i poslo ih u hitnu ? nikad nigde. a da karatisti su fini momci oni ne treniraju da bi se tukli nego da eto tako primene kad pa nikad posto i nije bas primenjivo lol

Tek kad sam počeo da treniram Aikido, nakon fantastičnog Karatea bio sam zapanjen.Neverovatna veština.

Poslednja izmena:
zato braco sto ja u svom zivotu nisam upozno ajkidistu koji je nekog odvalio od zivota. a da tu ima velika fora u tome sto ti ljudi ne treniraju da bi to primenili sem u cilju krajnje nuzde a mozda ni tad i obzirom da je koncept tih besmislenih tvrdnji takav niko nikad ili retko ko retko kad nije bio ni u stanju realno da proveri dal to vredi cemu.. a u onim slucajevima koje znam ti sto su verovali u to su doziveli veliki demant na vlastitom primeru.

os aikido izvoli treniraj izadji na crtu bokseru pa kikbokseru pa nekom ko trenira sistemu itd pa vidi dal je to istina. ja kazem da nije al ajde verujmo u tu pricu koja se bazira na tvrdnjama nekih trenera amatera koji plasiraju tu pricu roditeljima osnovaca ne bi li im uzeli neki dinar

- - - - - - - - - -

eo mogo bi ti djedo da u prilog svoje tvrdnje dodjes jedan dan na livadu. obavezno u tom elementu qrcevitom da me bolje stimulises da te poducim

zato braco sto ja u svom zivotu nisam upozno ajkidistu koji je nekog odvalio od zivota. a da tu ima velika fora u tome sto ti ljudi ne treniraju da bi to primenili sem u cilju krajnje nuzde a mozda ni tad i obzirom da je koncept tih besmislenih tvrdnji takav niko nikad ili retko ko retko kad nije bio ni u stanju realno da proveri dal to vredi cemu.. a u onim slucajevima koje znam ti sto su verovali u to su doziveli veliki demant na vlastitom primeru.

os aikido izvoli treniraj izadji na crtu bokseru pa kikbokseru pa nekom ko trenira sistemu itd pa vidi dal je to istina. ja kazem da nije al ajde verujmo u tu pricu koja se bazira na tvrdnjama nekih trenera amatera koji plasiraju tu pricu roditeljima osnovaca ne bi li im uzeli neki dinar

- - - - - - - - - -

eo mogo bi ti djedo da u prilog svoje tvrdnje dodjes jedan dan na livadu. obavezno u tom elementu qrcevitom da me bolje stimulises da te poducim

Nisam ni ja upoznao nekog kik boksera i boksera koji je nekoga "odvalio od života" jedino ako misliš na to da je uleteo i krenuo da udara nekog čoveka kao idiot i to nazivaš boksom ili kik boksom. Znam poznanika koji se odbranio od par likova tako što je zadnjim direktom pukao kolovođu u nos i ovaj pao dole na bulju a ostali ****** zbrisali, one je jedno godinu dana pre tog događaja trenirao kik boks. Znam takođe i Aikidoku koji se odbranio od nekih cigana koji su ga spopali za badnje veče kada se vraćao kući, jedan od njih je izvadio skakavac i krenuo prema njemu dal da preti ili da ubode ko će ga znati i lik je odmah uleteo sa kotegaeši tehnikoma i uspeo da mu iščupa nož iz ruke, stao je ispred ostalih cigan i rekao ajde p*čke ko će da proba i naravno niko nije smeo na njega pa je zbrisao kući i zvao policiju. Ti koji su "verovali" , ma šta god to značilo, su i zaslužili demant jer jedini način na koji ćeš da upoznaš svoje mogućnosti jeste konkretna provera tehnika, samo je pitanje kako su ih učili tim tehnikama što sam primetio da je veliki problem u Aikido svetu.

Da bi karate bio primenjiv na ulici - moras da budes veliki majstor karatea.

Ali, nekada ni to nije dovoljno ako nemas yaya.....
Nisam veliki majstor, znao sam za zuti i pola stvari od crvenog pojasa, a sa tim znanjem sam, u situacijama kada su me napadali, znao da:
iz jednog jedinog udarca covjeka koji je htio da me nagrdi sa motkom (koju sam slomio prvo napola, pa onda polovinu kojom me napao napola) tako raznesem da pada na pod, oko glave na tlu na kome lezi formira mu se lokva krvi precnika malo manjeg od pola metra. Vecu lokvu krvi ja u zivotu nisam vidio uzivo, osim na filmovima.
drugi put, napala me troica, veoma nabildovaniji od mene, jedan je zavrsio u hitnu gdje su mu jedva spasili oko, ali bukvalno jedva, a vazio je za jednog od najboljih tucarosa u tom gradu
MOGU MISLITI sto bi mu uradile one mrsave i tanusne u misicima djevojke, ali koje zato imaju crni pojas... one bi mu izvadile oba oka za 5 sekundi rukama... ili bi ga ubile iz dva poteza za 3 sekunde, ali ponavljam
NEKA SE SLOZI 20 CREPOVA
neka dodje 1). najbolji bokser ili ulicni borac na svijetu i 2). jedna djevojka koja ima tanusne misice ruku a zna karate
neka slome sto vise mogu iz jednog udarca
ako ovaj uspije iz dva udarca da slomi 10% od toga sto je ona slomila jednim udarcem ja cu da mu dam 10201230023013 miliona dolara.

Poslednja izmena:
fala ***** da je neupotrebljiv. kad si jos cuo da je ikad igde neki karatista uvatio i osusio tri lika i poslo ih u hitnu ? nikad nigde. a da karatisti su fini momci oni ne treniraju da bi se tukli nego da eto tako primene kad pa nikad posto i nije bas primenjivo lol
moja oda brata od tetke su u 8mom osnovne bili nasilni prema 4tvrtacima osnovcima. U WC su napali malog koji je znao karate (njih dvoje imaju svoju privatnu teretanu tada, gdje primaju samo odabrano drustvo). OBOJE su zavrsili u hitnu.

Onda, recimo, postoji udarac koji se uči za crveni pojas, udarac nogom, koji laik za borilačke vještine i ne može da blokira, a udarac može udarenog da odvoji od tla i baci metar unazad, ako taj nije zazeo stav koji bi onemogućio da ga udarac odvoji od tla, ili recimo, sa tim udarcem je moguće polomiti vrata ulazna na svakoj drugoj kući (probao sam na svojoj kad sam se iznervirao, bila su odlična)... I sad, kao, dolaze ljudi i pričaju da je Karate vrsta baleta...

- - - - - - - - - -

Nisam ja kurčevit, nego mi se slošilo od takvih nepotrebnih omalovažavanja tuđeg rada.Ne, ne želim da se oprobavam sa tobom, jer nisam klinac da nekom nešta dokazujem, nego odrastao čovek.

Poslednja izmena:
Zaista zašto se ne zna za neku spektakularnu tuču u kojoj je karatista ili aikidoka nadvladao nekog nasilnika?

Ustvari zna se, ali niko pametan ne priča javno, osim nekom prijatelju od poverenja, jer ako bi lajao unaokolo o svojoj pobedi otkriva identitet napadaču, ako je u pitanju nepoznata osoba rizikujući da ga taj sutra sačeka iza ćoška, ali sada ne goloruk nego naoružan ili sa gomilom siledžija.Niti priča o drugoj osobi koju poznaje jer je dovodi u sličan scenario.Ili ako je pitanju borba sa poznatom osobom, nepotrebno se hvaleći dovodi takvu osobu u položaj da se bori ponovo i protiv svoje volje, da bi sačuvala dostojanstvo, takođe naoružana ili sa grupom frendova, umesto da se na sve lepo zaboravi.Pored toga postoji nešto što se zove policija i zakon.A za obe strane u tuči je najmudrije da se ta treća strana reda i zakona ne upliće.

To se odnosi i na druge borilačke veštine - čovek spasao svoje dobro zdravlje ili život, srećan je zbog toga i ne želi dodatna nepotrebna sranja.Zato ne priča o tome.

Poslednja izmena:
Zaista zašto se ne zna za neku spektakularnu tuču u kojoj je karatista ili aikidoka nadvladao nekog nasilnika?

Ustvari zna se, ali niko pametan ne priča javno, osim nekom prijatelju od poverenja, jer ako bi lajao unaokolo o svojoj pobedi otkriva identitet napadaču, ako je u pitanju nepoznata osoba rizikujući da ga taj sutra sačeka iza ćoška, ali sada ne goloruk nego naoružan ili sa gomilom siledžija.Niti priča o drugoj osobi koju poznaje jer je dovodi u sličan scenario.Ili ako je pitanju borba sa poznatom osobom, nepotrebno se hvaleći dovodi takvu osobu u položaj da se bori ponovo i protiv svoje volje, da bi sačuvala dostojanstvo, takođe naoružana ili sa grupom frendova, umesto da se na sve lepo zaboravi.Pored toga postoji nešto što se zove policija i zakon.A za obe strane u tuči je najmudrije da se ta treća strana reda i zakona ne upliće.

To se odnosi i na druge borilačke veštine - čovek spasao svoje dobro zdravlje ili život, srećan je zbog toga i ne želi dodatna nepotrebna sranja.Zato ne priča o tome.
Pa evo na forumu možeš da pričaš o tome pošto niko neće znat kome nisi objasnio na privatne poruke, a ti sam biraš kome ćeš... ali nemoj pominjat one udarce za lomljenje ključnih kostiju, vilice, grkljana, ubitstva iz jednog poteza (ja znam samo za ono što se radi sa dvije ruke odjednom, ali ne bih umio da ga izvedem), pleksus itd.. A čuo sam i da postoji udarac kojim može da se probije lobanja sa samo 3 ili 4 prsta... e sad ne znam je li 3 ili 4. Uglavnom, ja bi bježao i od onoga ko ima plavi pojas, a crni da ima sam bi se ubio da me ne ubija on.

Poslednja izmena:
Pa evo na forumu možeš da pričaš o tome pošto niko neće znat kome nisi objasnio na privatne poruke, a ti sam biraš kome ćeš... ali nemoj pominjat one udarce za lomljenje ključnih kostiju, vilice, grkljana, ubitstva iz jednog poteza (ja znam samo za ono što se radi sa dvije ruke odjednom, ali ne bih umio da ga izvedem), pleksus itd.. A čuo sam i da postoji udarac kojim može da se probije lobanja sa samo 3 ili 4 prsta... e sad ne znam je li 3 ili 4. Uglavnom, ne bi se ja zezao sa nekim ko ima ni plavi, a kamo li crni...

Nije mudro ni na forumu, jer ima ljudi koji su sposobni da i preko neta otkriju identitet neke osobe.Treba se kloniti zla.Zamisli situaciju da neki afrički bivo koji se borio protiv lavljeg čopora i odbranio se, umesto da beži što dalje, srećan što je živ, zastane i počne da im viče, ***** jedne, ne znate vi ko sam ja, dovešću ja vama svoje ortake....:hahaha:

Poslednja izmena:
Nije mudro ni na forumu, jer ima ljudi koji su sposobni da i preko neta otkriju identitet neke osobe.Treba se kloniti zla.
U pravu si. Ali tema je ipak zanimljiva, možda više za podforum Psihologiju, jer je totalno nerazumna ta priča kako je Karate beskoristan za običnu tuču, to je jedna predrasuda tako velika da je stvarno za čuđenje... I uopšte, malo ljudi voli da gleda sportske borbe Karatista, a svi vole onaj dosadni boks... A zašto u Ultimate Fight ne koriste karate, to mi isto nije jasno baš.

Back