Zasto kupujemo skuplje?

gost 159032

Veoma poznat
Poruka
12.404
http://www.politika.rs/rubrike/Ekon...ije-nego-u-Beogradu-nema-konkurencije.lt.html

BEOGRAD – Cene nekih proizvoda u Srbiji dosta su više nego u zemljama Evropske unije jer nemamo razvijenu konkurenciju i zdravu tržišnu utakcimu, dok je životni standard naših građana daleko ispod evropskog, ocenjuju stručnjaci. U zemljama EU mogu se kupiti mnogi proizvodi, počev od hrane, preko obuće i odeće po mnogo povoljnijim cenama nego u Srbiji, tako u Beču patike koštaju 80 evra, a iste takve u Beogradu 110 evra, što je posledica monopolskog ponašanja trgovaca na našem tržištu, rekla je za Tanjug predsednica Centra za zaštitu potrošača Vera Vida.

Zasto i pored nizih primanja imamo vece cene?

U sutini postoje dva odgovora:

1) Niko ne zaradjuje, neefikasnost, gubici, korupcija i ostali faktori su toliko veliki da niko ne zaradjuje i prisljeni su da prodaju skuplje.

2) Trziste nije otvoreno. Cim ima zarade, dolaze zainteresovani ljudi da zarade, znaci da je nase trziste zatvoreno i to iznutra, ne spolja, sto je zakljucak i ovog clanka.

Prema njegovim rečima, monopolizacija privrede stvara neefikasan sistem u kojem postoje kartelski sporazumi, dominiraju pojedine grupe i monoplisti mogu da diktiraju cene.

U jednom nije u pravu

Bolja konkurencija će doneti niže cene, bolji kvalitet i zaštitu potrošača, i Srbija mora dobro da prione na žaštitu i unapređenje konkurencije.
Konkurencija donosi nize cene, ali kvalitet dolazi povecanjem prihoda, informisanoscu kupca i vecim zahtevima kupca, ne samo kroz konkurenciju.

Zastitu potrosaca pre svega promovise drzava, kontrolom trgovaca i ispravnosti robe koja se prodaje, sto danas nije slucaj, verovatno zato sto neko od toga ima u koristi u samom drzavnom aparatu.

ако немаш глогов колац, не вреди да се уплићеш у овакве теме панда...

Nemam, ali imam razne vrste bambusovih

bamboo_edging.jpg

mogu li da posluze. :mrgreen:

Ovo je vrlo teska tema i pisanje mnogih moze jedva malo da promeni stvar, ali to ne znaci da ne treba pisati.

Zato što narod visoke cene skupih proizvoda (skupljih nego u inostranstvu!) prihvata kao nešto normalno!

Kakvo razmišljanje - takav rezultat!

Polovicno si u pravu.
Dok kupac ne postane zahtevan i pocne svesno da trazi i kupuje gde se isti kvalitet prodaje jeftinije i samo tamo, prodavci ce odbijati da se prilagode.

Problem je sto cesto nema gde da se kupi jeftinije, jer su svi u dogovoru oko minimalne cene ili drze niskim cene samo par proizvoda, a ostali su preskupi. Pojedinacnom kupcu je onda preskupo da nabavi jeftino, recimo kupi iz inostranstva.
Ovo stanje medjutim ne moze da postoji samo od sebe, ono opstaje jer postoji dogovor trgovaca i delova drzavnog aparata da se spreci ulaz konkurenata ili da se vrsi pritisak na konkurenciju da odustane od smanjivanja cena.

Nemam, ali imam razne vrste bambusovih

bamboo_edging.jpg

mogu li da posluze. :mrgreen:

Ovo je vrlo teska tema i pisanje mnogih moze jedva malo da promeni stvar, ali to ne znaci da ne treba pisati.

не знам бате, чудим се да нас ветар још није одувао, а то што је скупо, скупо па скупо све кад се нема паре..

не знам бате, чудим се да нас ветар још није одувао, а то што је скупо, скупо па скупо све кад се нема паре..

Ako se ne gleda na cene, svaka plata je mala.
A male promene u navikama kupaca, mogu da naprave veliki uticaj kad se saberu.

Diplomirani je lepo sagledao jedan deo price, u onoj meri u kojoj je to moguce, potrebno je kupovati povoljnije. Svi oni rade za pare, ako vide da velike marze na prolaze spustice ih.

Polovicno si u pravu.
Dok kupac ne postane zahtevan i pocne svesno da trazi i kupuje gde se isti kvalitet prodaje jeftinije i samo tamo, prodavci ce odbijati da se prilagode.

Problem je sto cesto nema gde da se kupi jeftinije, jer su svi u dogovoru oko minimalne cene ili drze niskim cene samo par proizvoda, a ostali su preskupi. Pojedinacnom kupcu je onda preskupo da nabavi jeftino, recimo kupi iz inostranstva.
Ovo stanje medjutim ne moze da postoji samo od sebe, ono opstaje jer postoji dogovor trgovaca i delova drzavnog aparata da se spreci ulaz konkurenata ili da se vrsi pritisak na konkurenciju da odustane od smanjivanja cena.
Vi ste se uhvatili za gace i patike, a ja bih da navedem i druge proizvode koje sa Kinezima nemaju nikakve veze, ali zato sa Srbjom.
Ja pijem shampanjac ( doduse ima ona zamena za shampanjac, zove se penusavo vino ima ga u svim varijacijama po svetu, izuzev u Srbiji).
E , posto to pijem, onda u Srbiji nekakav spanski shampanjac placam 10 evra, a po Evropi ( ukljucujuci i Madjarsku i Italiju) to kosta 5 evra.

Zasto se u Srbijji, zemlji u kojoj se vekovima gajilo vino, ne proizvodi to penusavo vino. I nemoj da mi neko navodi sada onas shit od Fruskogorskog
bisera jer to pas sa maslom ne bi popio.
Zato u Srbiji nema vina?

Vi ste se uhvatili za gace i patike, a ja bih da navedem i druge proizvode koje sa Kinezima nemaju nikakve veze, ali zato sa Srbjom.
Ja pijem shampanjac ( doduse ima ona zamena za shampanjac, zove se penusavo vino ima ga u svim varijacijama po svetu, izuzev u Srbiji).
E , posto to pijem, onda u Srbiji nekakav spanski shampanjac placam 10 evra, a po Evropi ( ukljucujuci i Madjarsku i Italiju) to kosta 5 evra.

Zasto se u Srbijji, zemlji u kojoj se vekovima gajilo vino, ne proizvodi to penusavo vino. I nemoj da mi neko navodi sada onas shit od Fruskogorskog
bisera jer to pas sa maslom ne bi popio.
Zato u Srbiji nema vina?
Ne radi se samo o gacama i patikama. :lol: Sva roba je skuplja.

Ne znam, ne pijem sampanjac. Kad pijem, pijem Gorki List i vino, ali otprilike 2-3 godine traje jedna marka, posle toga pocnu sa ekstratima, preimenovanjem vina i slicnim glupostima.
Niko ovde nema smisao za standardizaciju kvaliteta i ocuvanje kvaliteta, ako se nesto prodaje i pomije ce preimenovati u to i pokusati da prodaju. :confused:

Ne radi se samo o gacama i patikama. :lol: Sva roba je skuplja.

Ne znam, ne pijem sampanjac. Kad pijem, pijem Gorki List i vino, ali otprilike 2-3 godine traje jedna marka, posle toga pocnu sa ekstratima, preimenovanjem vina i slicnim glupostima.
Niko ovde nema smisao za standardizaciju kvaliteta i ocuvanje kvaliteta, ako se nesto prodaje i pomije ce preimenovati u to i pokusati da prodaju. :confused:

Ja zaista ne mogu nista da kazem za gace i patike ( to ne kupujem ni ovde;)).

Al jeste sve skuplje i to za barem 30% u onim Zara-ma, Beneton-ima , a onda kada se u Becu, Frankfurtu ili Parizu snize cene za 70% ( kraj sezone), ona
je u proseku jeftinije i za 50%

Ja u samoposlugama vidim da je recimo i koka kola skuplja, dobri sokovi takodje, zacini svi od reda, cak mozda i so ( biber svakako).
Pivo je dostiglo cenu ( mislim na limenku Jelen piva) kao sto je ovde prosecna cena mnogo boljeg piva. U Ceskoj na pimer je pivo barem
20% jeftinije od Jelen ( uzimam Jelen samo kao primer). Vina su zaista mnogo skuplja, ali mislim da je zbog jako malih kolicina koje
se uvoze u Srbiju i zbog jako malog trzista. Nasa dobra vina ( Radovanovic, na primer) neplativa su za normalnog potrosaca.

Karteli su krivi kod nas za ovolike marze koje imamo i tu je krivac drzava jer nije oslobodila trziste monopola,a monopol se stvara politickim putem,a ukida se skoro nikada i nikako.Postpoje u nekim zemljama anti-monopolski zakoni ,ali tamo ako nema monopola onda na scenu stupa oligtopol.Nije znaci bitna forma,nego krajnji rezultata,a on je kontrola trzista i njegova pokrivenost.Da bi se sa trzista sklonio monopol ili neka vrsta duopola,mora postojati konkurencija u ceni i kvalitetu,a da bi se to postiglo,proizvodjac mora suzbiti postojece troskove do maximuma i onda uci u rat cenama i kvalitetnijom ponudom robe.Mora proci test vremena u kojem ce potrosaci poceti trositi njegovu robu i tako skloniti uticaj kartela.Da bi se uspelo do kraja u tome nije samo dovoljno da takav proizvodjac sam skrese svoje troskove i krene nego mora postojati i validan kurs moneta tj.kolicina novca u opticaju ne sme dovoditi inflaciju na trziste.Ukoliko bi postojala inflacija ili pak deflacija izazvana od strane drzave,samostalni preduzetnik ne bi jednostavno mogao financijski izdrzati protiv kartela .Znaci,sve je do drzave i njene umesanosti.Treba znati gde se i sa kojom namerom stvorio problem,da bi se mogao uopste poceti resavati.

Kupac ne može tražiti jeftinije kada jeftinijeg nema! (Ako je za robu čija je cena oko 1000 din. razlika nekoliko dinara - nije vredno traganja!)

Znaci,sve je do drzave i njene umesanosti.Treba znati gde se i sa kojom namerom stvorio problem,da bi se mogao uopste poceti resavati.
Ne, nije do države nego do vlastodržaca koji od svega pune svoje džepove. Zato vlastodršci ne rešavaju problem.

Narod uglavnom i ne shvata gde je problem jer je zaluđen onim što mu vlastodršci serviraju.

Kupac ne može tražiti jeftinije kada jeftinijeg nema! (Ako je za robu čija je cena oko 1000 din. razlika nekoliko dinara - nije vredno traganja!)

Zavisi od budzeta koji imas, ko ima malu platu, on nema puno prostora za manervisanje, ali ko ima malo vise, moze da planira kupovinu unapred, da prati akcije i snizenja, pa da kupuje robu samo na snizenju, za duzi period. I na taj nacin da ustedi malo, kad svi pocnu tako da se ponasaju to se oseti.

Zavisi od budzeta koji imas, ko ima malu platu, on nema puno prostora za manervisanje, ali ko ima malo vise, moze da planira kupovinu unapred, da prati akcije i snizenja, pa da kupuje robu samo na snizenju, za duzi period. I na taj nacin da ustedi malo, kad svi pocnu tako da se ponasaju to se oseti.
Tzv. "akcije" i "sniženja" ovde su samo varke jer nema značajnije razlike čak ni za robu koja je neispravna ili joj rok ističe sutra!

Uštede su, kupujući na sniženjima, moguće na zapadu ali u Srbiji - ne!

Tzv. "akcije" i "sniženja" ovde su samo varke jer nema značajnije razlike čak ni za robu koja je neispravna ili joj rok ističe sutra!

Uštede su, kupujući na sniženjima, moguće na zapadu ali u Srbiji - ne!

Cene variraju od marketa do marketa i 5-10%, a nekad i vise.

Treba se dobro informisati i samo kupovati jeftinije, to znaci uci u market i kupiti samo one stvari koje su jeftinije u odnosu na druge markete i da bi se takve kupovine isplatile, kupovati uvek barem za 2 nedelje, kako bi se smanjio broj odlazaka.

Marketi zaradjuju na ljudima koji nisu informisani ili koji ne mogu/nece da traze jeftinije i nece da koriste akcije.

I sad mene zanima tvoja prva poruka na temi
Zato što narod visoke cene skupih proizvoda (skupljih nego u inostranstvu!) prihvata kao nešto normalno!

Kakvo razmišljanje - takav rezultat!

Kako mislis da narod menjanjem svoga misljenja promeni rezultat, tj. dobije jeftiniju robu?

Cene variraju od marketa do marketa i 5-10%, a nekad i vise.

Treba se dobro informisati i samo kupovati jeftinije, to znaci uci u market i kupiti samo one stvari koje su jeftinije u odnosu na druge markete i da bi se takve kupovine isplatile, kupovati uvek barem za 2 nedelje, kako bi se smanjio broj odlazaka.

Marketi zaradjuju na ljudima koji nisu informisani ili koji ne mogu/nece da traze jeftinije i nece da koriste akcije.

I sad mene zanima tvoja prva poruka na temi

Kako mislis da narod menjanjem svoga misljenja promeni rezultat, tj. dobije jeftiniju robu?
Tako je...treba najpre ukljuciti mozak,pa onda krenuti u kupovinu.

Šta misliš ako dođe Lidl da če biti sve jevtinije ,neće dogovaraju se oni već oko cene.Dali je Aldi ili Lidl, pa to su braća i ne prave oni jedan drugom konkurenciju jer je to ista banda.

Aldi i Lidl su teska konkurencija, pri cemu ( moje licno vidjenje, ali i iskustvo) Aldi hara u Nemackoj, Lidl ( iako nemacka firma) u Francuskoj, ali i Italiji.
Svakako da ce ovim monnopilistima zagorcati lebac ako dodju u Srbiju.

Litar maslinovog ulja je u tom ( Aldi i Lidl svejedno) 50% jeftiniji od tog istog ulja u nekom Makisju. Isto vazi i za vino, pivo, a narocito za mleko i mlecne proizvode.

Šta misliš ako dođe Lidl da če biti sve jevtinije ,neće dogovaraju se oni već oko cene.Dali je Aldi ili Lidl, pa to su braća i ne prave oni jedan drugom konkurenciju jer je to ista banda.

Lidl nigde gde posluje nije se dogovorio, nego je za agresivnih cena pokusao sto veci kolac trzista. To su uspeli tako sto podsticaju svoje dobavljace da budu sto jeftiniji i sto jedan radnik u Aldi Lidl dosta vise bazari nego u drugim prodavnicama.

Stvarno kao covek koji je iz Austrije gde ima i Aldi (pod imenom hofer) i lidl samo mogu da se smejem.

Drugo je pitanje dal cu srpski seljaci i srpska prehrabrena industrija biti u stanju da mogu kvalitet i cenu koje te prodavnice hoce, Grci to nisu mogli pa si mogo u Grckoj da kupis sok od pomorandze gde je voce bilo iz Grcke ali sok se pravio u Nemackoj.

Nemci imaju i mentalitet ako mleko malo poskupi u nekoj prodavnici ide u drugu i tako je svako povecanje cena bez toga da ostali to ne rade jako tesko.

Poslednja izmena:
Lidl nigde gde posluje nije se dogovorio, nego je za agresivnih cena pokusao sto veci kolac trzista. To su uspeli tako sto podsticaju svoje dobavljace da budu sto jeftiniji i sto jedan radnik u Aldi Lidl dosta vise bazari nego u drugim prodavnicama.

Stvarno kao covek koji je iz Austrije gde ima i Aldi (pod imenom hofer) i lidl samo mogu da se smejem.

Drugo je pitanje dal cu srpski seljaci i srpska prehrabrena industrija biti u stanju da mogu kvalitet i cenu koje te prodavnice hoce, Grci to nisu mogli pa si mogo u Grckoj da kupis sok od pomorandze gde je voce bilo iz Grcke ali sok se pravio u Nemackoj.

Nemci imaju i mentalitet ako mleko malo poskupi u nekoj prodavnici ide u drugu i tako je svako povecanje cena bez toga da ostali to ne rade jako tesko.

Da , i ja iz Nemacke, a momentalno iz Francuske gde Lidl caruje, mogu da se smejem.

I Lidl i Aldi bi bili majka Mara za Srbiju jer je paleta njihovih proizvoda jako ogranicena , svodi se na osnovne zivotne namirnice pa tako u Francuskoj preko puta svake raskosne
francuske samoposluge stoji ponosno uvek Lidl. Ljudi sa manje mogucnosti kupuju u Lidlu sve, ukljucujuci i hranu za pse i macke, malo imucniji kupuju u Lidlu neke
namirnice ( recimo fantasticne sokove, maslinovo ulje, mleko, buter, mlecne proizvode), ali za sitan luksuz odu ipak u samoposlugu preko puta.
I jos nesto: Lidl i Aldi imaju savrsene ponude za kompove, laptopove, mobilne, digitalne fotoaparate, baterije, a to je sve mnogo jeftinije nego u specijalizovanim
radnjama, usput daju i 3 godine garanciju.

Nisi pažljivo pročitao sve: narod svaku pljačku prihvata kao nešto sasvim normalno. Sve dok neki vlastodržac ne kaže "Ovo je pljačka!" niko se ne usuđuje da bilo šta kaže a kamoli da osudi, čak i najočigledniju pljačku. Kako su najveći pljačkaši upravo vlastodršci svaka pljačka ostaje bez ikakve javne osude!
Kada bi narod upro prstom u pljačkaše moglo bi doći do promena. (Ne znači da bi obavezno, i odmah, i došlo!) Ovako - ni slučajno!

Nisi pažljivo pročitao sve: narod svaku pljačku prihvata kao nešto sasvim normalno. Sve dok neki vlastodržac ne kaže "Ovo je pljačka!" niko se ne usuđuje da bilo šta kaže a kamoli da osudi, čak i najočigledniju pljačku. Kako su najveći pljačkaši upravo vlastodršci svaka pljačka ostaje bez ikakve javne osude!
Kada bi narod upro prstom u pljačkaše moglo bi doći do promena. (Ne znači da bi obavezno, i odmah, i došlo!) Ovako - ni slučajno!

Ok, onda sam te pogresno razumeo, ali te ni sad ne razmum.

Sta je to javna osuda, kako to izgleda?
Sta ljudi rade da bi doslo do promene?
Pisu peticije, mitinguju, pale skupstinu (poredjao sam gradacijski, odaberi metod koji mislis da najbolje odgovara tvom vidjenju javne osude).

Back