Zasto je to dokaz?

PAK PAHA:
Gost:
Da zanemarim ostalo ali samo mi reci kako je to jasno da su ekvivalentne??????? :roll:

pa ne znam dal' odgovaram istom Gostu koji je u mraku na putu za frizider udario glavom u otvorena vrata viseceg elementa u kujni al ako je to sluchaj:

Gost:
... velicinu koja je mera ukupne energije tela u mirovanju [a koja] je ekvivalentna masi mirovanja.

o toj ekvivalenciji je rech.

Ajd sto su te na nekom tehnickom faksu naucili pojednostavljenoj verziji fizike a uz to ti dali "mocno" oruzje u vidu termina "interpertacija" al da su te bar negde naucili da citas :roll:
kakve veze imaju to sto sam ja napisao da je invarijantna velicina koja je mera ukupne (potencijalne ovo sam progutao izvinjavam se) energije tela u mirovanju), a koja se moze izracunati iz E=mc^2, ekvivalentan masi mirovanja sa tvojom tvrdnjom da su velicine _masa_ i _energija_ ekvivalentne :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Uostalom ja sam pitao KAKO su one ekvivalentne po teoriji relativnosti, a to je prilicno razlicito od onoga na sta ti pokusavas da odgovoris svojim infantilnim opaskama o friziderima, visecim elementima i sl. (pomislio bi covek da si fiziku pokupio izmedju casova domacinstva :twisted: ).

Anonymous:
i za pocetak, Gost bi mogao da se registruje. pa, onda da...
odzdrav,
joe
p.s. i od kada je masa invarijantna??naravno u str. dobro, ne secam se bash al cini mi se da skalari ne podrazumevaju invarijantnost u odnosu na Lorentzove transf. ili beshe podrazumevaju!?? al onda masa nije skalar! voleo bih da me neko podseti!

Ajd i ti citaj malo pazljivije nisam nigde pomenuo Lorencove transformacije. Moraces da naucis da se preciznije izrazavas na faksu ali nema frke doci ce to za koju godinicu :wink:

Gost:
Ajd sto su te na nekom tehnickom faksu naucili pojednostavljenoj verziji fizike a uz to ti dali "mocno" oruzje u vidu termina "interpertacija" al da su te bar negde naucili da citas.

Bubac, razmetjesh razumevanjem u najelementaranijem obliku onoga o chemu prichash.

Znachi, ako ti je interpretacija "interpretacije" koju pominjem samo "retorichka shtaka" to znachi da imash nakaradnu predstavu o tome sta je jedna fizicka teorija i sta ona pretenduje u opisu prirode.*

Gost:
kakve veze imaju to sto sam ja napisao da je invarijantna velicina koja je mera ukupne (potencijalne ovo sam progutao izvinjavam se) energije tela u mirovanju), a koja se moze izracunati iz E=mc^2, ekvivalentan masi mirovanja sa tvojom tvrdnjom da su velicine _masa_ i _energija_ ekvivalentne.
Uostalom ja sam pitao KAKO su one ekvivalentne po teoriji relativnosti, a to je prilicno razlicito od onoga na sta ti pokusavas da odgovoris svojim infantilnim opaskama o friziderima, visecim elementima i sl.

Kao neko kome, eto bogca ti, tenzori sluze za igru (a citalac upoznat s time ce sa strahoposhtovanjem i divljenjem zakljuciti da se radi o veshtom matematicharu/teorijskom fizicaru koji, eto, iz dosade reshava jednachine OTR lako kao dr. Karaklajic ukrstenice u "bosanskoj reci") pokazujesh prirodnu nezainteresovanost da obratish paznju na elementarne fizicke formule i da im pridruzish fizicku interpretaciju (nu ti znash neki bolji metod - pustimo to filozofima - fizicari su tu samo da se bave matematichkim zonglerajem). Ona o kojoj je ovde rech je E = m*c^2. Ova jednachina pokazuje, a to nije teshko primetiti ako znash da chitash (nevichnost chemu onako, bosanski bez blama, spochitavash drugima), da je, s jedne strane, ukupna energija fizickog objekta jednaka masi objekta pomnozenoj kvadratom brzine svetlosti. [Ako se pominje invarijantnost evo ovde se moze videti velichina/formula/jednachina koja je invarijantna prema Lorentzovim transformacijama.] Ova jednachina pokazuje da svaka promena energije tela rezultuje promenom mase tela i obrnuto, pa sledi da ukoliko su promene jedne velicine *uvek* vezane s promenom duge, pri tome josh i nezavisno od vrste fizickog procesa kojim se to postize, da se radi o velichinama koje su ekvivalentne i da su to dva pojmovna/opazajna oblika (tako vidjeno zahvaljujuci predstavama iz klasichne mehanike gde su energija i masa stvari koje opisuju razlicite stvari u fizickoj realnosti - to je bolest od koje i ti patish) jednog fenomena.

Al sto verovati meni? Najveci autoritet za pitanje odnosa mase i energije u relativnosti je sigurno tvorac STR i OTR. Pa evo sta je Ajnstajn rekao o ekvivalenciji energije i mase:

"Sledi iz specijalne teorije relatvnosti da su masa i energija oboje manifestacije jedne iste stvari - unekoliko nepoznatog koncepta za prosecan um (prepoznaj se, bubatz). Nadalje, jednacina E = m*c^2, u kojoj je energija izjednacena s masom pomnozenom kvadratom brzine svetlosti je pokazala da veoma male kollicine mase mogu biti pretvorene u veoma velike kolicine energije i obratno. Masa i energija su ustvari ekvivalentne, po jednacini pomenutoj ranije. To je demonstrirano od strane Cockcroft-a i Walton-a 1932, eksperimentalno."

Stvar sa energijom i masom je nalik dualizmu talas-cestica u kvantnoj mehanici gde se od pocetnog paradoksa koji potiche od (predrasuda o) nespojivosti cestichne i talasne prirode doslo do evolucije misli u shvatanje da su "cestichno" i "talasno" ponashanje samo razlichite ("klasichne") manifestcije jedinstvene ("neklasichne" - sto je postalo sinonim za nepojmljivo sa stanovishta svakodnevnog iskustva, "zdravog razuma" ili "prosecnog uma") sustinske prirode elementarnih cestica pod specifichnim uslovima.

Bubac, nisi josh ocigledno pometlao po glavi pa razvrsto gde koj pojam ide i u kakvoj su relaciji pojmovi/fizicke velicine izmedju sebe. Drugim rechima doope je zinulo da proguta relativizam a glava josh uvek chami u rastroju klasichne mehanike... i realnosti.

* - Ocigledno je da imash odredjeno znanje o pojmovima koji se pominju na ovom topicu ali takvo znanje o pojmovima teorije relativnosti je odavno postalo i sastavni deo "zvake za zurku" mediokritetskih paljevina koje, eto, prosipaju relativistichke termine (jer vlada opshte uverenje da je to samo u domenu suvih genija) sa dozom samouverenosti al' bez dovoljno pameti da naprave odabir gde to moze da prodje. Obichno impresioniraju totalne duduke od kojih, tragichno, nadaju za/ocekuju priznanje i... zivot je odmah lepshi. Nu, onaj ko nema taj i ne (moze da) bira a poznavanje nikada nije bilo ekvivalent razumevanju...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ovo ti je dobro ja jos nisam rascistio sa klasicnom mehanikom a TI se drzis Ajnstajnovog mehanickog formalizma u formulisanju specijalne teorije relativnosti koji je i sam Ajnstajn jako brzo napustio (da nije ne bismo imali OTR).

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kad vec volis da citas probaj da nadjes sta je o ovome isti taj Ajnstajn napisao u svom pismu Linkolnu Barnetu 1948. A ako ti je tesko da to nadjes probaj da nadjes American Journal of Physics iz 1987 godine (mislim da je avgustovski broj u pitanju) gde je to pismo citirano u clanku Karla Adlera.

E a kad je u pitanju igranje sa tenzorima i resavanje jednacina OTR iz zabave pa promasio si sinak, ako cu vec necim da se igram koristicu spil (ili dva) karata :wink: naravno da pominjanje tenzora izaziva strahopostovanje kod ljudi koji zavrse tehnicke fakultete (a u tvom slucaju bih rekao da je u pitanju ETF cisto zbog nadobudnosti :wink: ) kad je za njih to bauk na Fizici te time tresnu u trecem semestru samo takoa dok je Dresevic predavao (cuo sam da je otisao u penziju) na ispitu iz matematike 1(b) obavezan je bio zadatak iz kvaterniona, pa je onda i logicno da se ljudi naviknu ne neke koncepte i da im nisu bauk (u krajnjoj liniji to im je alat, *bes fizicara koji se na snalazi sa Tenzorima) tako da se tenzorima igrao svako ko je upisao pomenuti faks. Uostalom ja sam pitao Opi-ja dal se igrao njima il samo zna za to,ocigledno me je on mnogo bolje razumeo.

Dakle ako te bas toliko interesuju ova pitanja utreniraj sebe da ti tenzori budu nesto sasvim prirodno, pa ces onda moci da batalis mehanicki formalizam i da lepo prihvatis prostor Minkovskog i sve ce ti biti mnogo jasnije, i kako foton moze da nema masu, i zasto pravim strogu razliku izmedju relativisticke mase i mase, i zasto kazem invarijantna masa itd itd itd

elem. bash lepo od tebe! tako dakle. pa... bash i sam kazesh MOZE da nema masu. al je ipak ima. a to sto moze da nema je pri c razlicito od c! komprende? i omladinac. oladi. ebali te tenzori. za str.pih 1 i 3 puta uaaaaaa minus (imash kod mene:) jedan!
aj sad uzmi klopaj curku i nadji neshto drugo da zamajavash!
P>S> ako nisi taj na koga mislim, izvini. al onda idi da popricash malko sa njime! :roll:

CCCCCCCCCC joe ja mislio da ti imas bar malo mozga, al sam se za*ebucnuo :twisted:
Mozda i ti da nacuis da citas,nisam ja rekao da foton moze, u smislu mogucnosti, da nema masu nego da moze, u smislu razloga zasto je tako, tj, foton nema masu i tacka.
Nego niej valjda da i tebe tenzori plase??? Nece to valjati.
BTW znas li ti da se to sto ti zoves masom kod fotona ne ponasa bas kao skalar tj zavisi mu vrednost o d smera i pravca???

bar ne koristim Vujakliju!!
hehe. i citam sta si napisao. za razliku od tebe. ok tensor boy. pa reci ti meni. jel te lepo pitah dal je skalar ako nije invarijantan!??
ohoh. i jesi li ti...
daj covece, bar se registruj! ovo moze svako!!
znash kako, anonimno je najsladje, al posle se ne zna kome pripisati zasluge za razvitak nauke!!
:"publish or perish"
pozdrav, lep dan zelim!
joe

Pa vidis joe ja cak ni ne posedujem Vujakliju, ne traba mi :wink:
A sto se registrovanja tice, pa ono nije bitno diskutuj sa porukom a ne sao sobom koja je istu posatvila :wink:
Kad vec pomenu publikovanje radova evo ti spisak literature, ako ista od toga uspes da nadjes neces vise pricati kako foton ima masu (ako se na varam ti negde pomenu nas Fizicki fakultet i pozele dobrodoslicu brucosima :wink: a nasi udzbenici su tako demode :wink: ), BTW spisak ide u originalu posto sumnjam da je nesto od toga prevedeno :(

Space-Time Physics, Taylor and Wheeler,

Concepts of mass, Max Jammer,

Einstein's Revolution, Elie Zahar

i naravno pomenuti clanak

Does mass really depend on velocity, dad? by Carl Adler, American Journal of Physics 55, 739 (1987)

E za za kraj jedno slatko pitanje KDA i GDE vazi ona cuvena E=mc^2 :wink:

naravno dragi kolega! :wink:
oprostite sto me dugo nije bilo i ja bih tome spisku pridodao i
Space Time & Matter Herman Weyl
Space &Time in Contemporary Physics by Morris Schlick
Theory of Relativity Max Born
ako se sve ovako pishe!!
OK??
ehm i malko me zamara al .. (Emc*c ... za neki drugi put!)
ma, samo nemoj da mi citash poruke na drugim forumima!!
ovde ima i ... private contemplations!! :roll:
pozdrav i
VIDIMO SE!! :P

Back