Gost:
Ajd sto su te na nekom tehnickom faksu naucili pojednostavljenoj verziji fizike a uz to ti dali "mocno" oruzje u vidu termina "interpertacija" al da su te bar negde naucili da citas.
Bubac, razmetjesh razumevanjem u najelementaranijem obliku onoga o chemu prichash.
Znachi, ako ti je interpretacija "interpretacije" koju pominjem samo "retorichka shtaka" to znachi da imash nakaradnu predstavu o tome sta je jedna fizicka teorija i sta ona pretenduje u opisu prirode.
*
Gost:
kakve veze imaju to sto sam ja napisao da je invarijantna velicina koja je mera ukupne (potencijalne ovo sam progutao izvinjavam se) energije tela u mirovanju), a koja se moze izracunati iz E=mc^2, ekvivalentan masi mirovanja sa tvojom tvrdnjom da su velicine _masa_ i _energija_ ekvivalentne.
Uostalom ja sam pitao KAKO su one ekvivalentne po teoriji relativnosti, a to je prilicno razlicito od onoga na sta ti pokusavas da odgovoris svojim infantilnim opaskama o friziderima, visecim elementima i sl.
Kao neko kome, eto bogca ti, tenzori sluze za igru (a citalac upoznat s time ce sa strahoposhtovanjem i divljenjem zakljuciti da se radi o veshtom matematicharu/teorijskom fizicaru koji, eto, iz dosade reshava jednachine OTR lako kao dr. Karaklajic ukrstenice u "bosanskoj reci") pokazujesh prirodnu nezainteresovanost da obratish paznju na elementarne fizicke formule i da im pridruzish fizicku interpretaciju (nu ti znash neki bolji metod - pustimo to filozofima - fizicari su tu samo da se bave matematichkim zonglerajem). Ona o kojoj je ovde rech je
E = m*c^2. Ova jednachina pokazuje, a to nije teshko primetiti ako znash da chitash (nevichnost chemu onako, bosanski bez blama, spochitavash drugima), da je, s jedne strane, ukupna energija fizickog objekta jednaka masi objekta pomnozenoj kvadratom brzine svetlosti. [Ako se pominje invarijantnost evo ovde se moze videti velichina/formula/jednachina koja je invarijantna prema Lorentzovim transformacijama.] Ova jednachina pokazuje da svaka promena energije tela rezultuje promenom mase tela i obrnuto, pa sledi da ukoliko su promene jedne velicine *uvek* vezane s promenom duge, pri tome josh i nezavisno od vrste fizickog procesa kojim se to postize, da se radi o velichinama koje su ekvivalentne i da su to dva pojmovna/opazajna oblika (tako vidjeno zahvaljujuci predstavama iz klasichne mehanike gde su energija i masa stvari koje opisuju razlicite stvari u fizickoj realnosti - to je bolest od koje i ti patish) jednog fenomena.
Al sto verovati meni? Najveci autoritet za pitanje odnosa mase i energije u relativnosti je sigurno tvorac STR i OTR. Pa evo sta je Ajnstajn rekao o ekvivalenciji energije i mase:
"Sledi iz specijalne teorije relatvnosti da su masa i energija oboje manifestacije jedne iste stvari - unekoliko nepoznatog koncepta za prosecan um (prepoznaj se, bubatz). Nadalje, jednacina E = m*c^2, u kojoj je energija izjednacena s masom pomnozenom kvadratom brzine svetlosti je pokazala da veoma male kollicine mase mogu biti pretvorene u veoma velike kolicine energije i obratno. Masa i energija su ustvari ekvivalentne, po jednacini pomenutoj ranije. To je demonstrirano od strane Cockcroft-a i Walton-a 1932, eksperimentalno."
Stvar sa energijom i masom je nalik dualizmu talas-cestica u kvantnoj mehanici gde se od pocetnog paradoksa koji potiche od (predrasuda o) nespojivosti cestichne i talasne prirode doslo do evolucije misli u shvatanje da su "cestichno" i "talasno" ponashanje samo razlichite ("klasichne") manifestcije jedinstvene ("neklasichne" - sto je postalo sinonim za nepojmljivo sa stanovishta svakodnevnog iskustva, "zdravog razuma" ili "prosecnog uma") sustinske prirode elementarnih cestica pod specifichnim uslovima.
Bubac, nisi josh ocigledno pometlao po glavi pa razvrsto gde koj pojam ide i u kakvoj su relaciji pojmovi/fizicke velicine izmedju sebe. Drugim rechima doope je zinulo da proguta relativizam a glava josh uvek chami u rastroju klasichne mehanike... i realnosti.
* - Ocigledno je da imash odredjeno znanje o pojmovima koji se pominju na ovom topicu ali takvo znanje o pojmovima teorije relativnosti je odavno postalo i sastavni deo "zvake za zurku" mediokritetskih paljevina koje, eto, prosipaju relativistichke termine (jer vlada opshte uverenje da je to samo u domenu suvih genija) sa dozom samouverenosti al' bez dovoljno pameti da naprave odabir gde to moze da prodje. Obichno impresioniraju totalne duduke od kojih, tragichno, nadaju za/ocekuju priznanje i... zivot je odmah lepshi. Nu, onaj ko nema taj i ne (moze da) bira a poznavanje nikada nije bilo ekvivalent razumevanju...