Zašto je testenina super-hrana

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
378.950
Naučnici tvrde da razlog nije samo u njenom neodoljivom ukusu i aromatičnim dodacima, već i u načinu na koji utiče na naše raspoloženje.
Istraživanja pokazuju da testenina podstiče proizvodnju hormona sreće, što je jedan od razloga zašto je toliko omiljena širom sveta.

Mnogi ljudi, posebno u mediteranskim zemljama, Francuskoj, Italiji, Španiji i Grčkoj, popularnu „pastu” smatraju super hranom.
Ova percepcija je podstaknuta njenim sadržajem aminokiselina L-fenilalanin i triptofan, za koje se zna da povećavaju nivo serotonina u mozgu, doprinoseći osećanju sreće.

Triptofan i fenilalanin su esencijalne aminokiseline, što znači da naše telo ne može da ih proizvede, već da moramo da ih unosimo hranom. Aminokiseline imaju važnu ulogu u našem organizmu, jer su potrebne za sintezu raznih proteina, serotonina, melatonina i niacina.

Serotonin je neurotransmiter koji utiče na naše raspoloženje, spavanje, apetit i bol, dok je melatonin hormon koji reguliše naš ciklus spavanja i budnosti.
Pored toga, i ugljeni hidrati u testenini su identifikovani kao faktor u povećanju proizvodnje serotonina, neurotransmitera povezanog sa pojačanim osećanjima sreće.

Testenina je dobar izvor proteina, koji su neophodni za izgradnju i održavanje mišića, kostiju, kože, kose i noktiju. Proteini, takođe, učestvuju u proizvodnji hormona, enzima i antitela, koji su važni za naš imunitet i odbranu od bolesti. Oni nam, takođe, daju osećaj sitosti, što sprečava prejedanje i gojaznost.

Testenina je i dobar izvor vitamina B grupe, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, metabolizma, krvotoka i ćelijskog rasta. Vitamini B, takođe, pomažu u prevenciji anemije, umora, slabosti i gubitka pamćenja, a utiču i na naše raspoloženje, jer pomažu u regulaciji nivoa homocisteina, aminokiseline koja je povezana sa depresijom i demencijom.

Niacin je vitamin B3, koji je u većoj meri zastupljen u testenini i koji pomaže metabolizam i održavanje zdravlja kože, nervnog sistema i digestivnog trakta.
Testenina je, takođe, dobar izvor vlakana, koji su važni za pravilno varenje, eliminaciju toksina i regulaciju šećera u krvi. Vlakna pomažu i u snižavanju holesterola i krvnog pritiska, kao i u smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i raka debelog creva, jer povećavaju osećaj sitosti, što smanjuje unos kalorija i pomaže u kontroli telesne težine.
Makarone, rezanci, špagete i ostali oblici testenine, ako se konzumiraju umereno i u skladu sa našim potrebama i ukusom, imaju mnogo benefita za naše zdravlje. Pasta je, takođe, veoma pristupačna, raznovrsna i laka za pripremu, što je čini idealnom namirnicom za svakodnevnu ishranu.

maza-i-lunja.jpg

Italija – Kolevka moderne testenine

Poreklo testenine je složeno i prepleteno sa istorijom nekoliko drevnih civilizacija. Iako se često povezuje sa Italijom, testenina je nastala mnogo pre nego što su je Italijani usavršili i učinili svetski poznatom.Mada Italijani s pravom nose titulu majstora „paste”, ova jednostavna i svestrana hrana ima korene koji sežu hiljadama godina unazad, kroz različite kulture i kontinente.

Najstariji arheološki dokazi o testenini pronađeni su u Kini. U mestu Lađija otkriveni su ostaci rezanaca napravljenih od prosa, stari oko 4.000 godina.
Ovo upućuje na to da su Kinezi, možda, prvi pravili neku vrstu testenine.

Stari Grci i Rimljani su, takođe, imali jela slična testenini. Rimljani su pravili „laganum“, vrstu ravnog testa koje je kasnije postalo osnova za današnju lazanju.
Arapski narodi su, s druge strane, razvili suvu testeninu, koja se lako skladišti i prenosi na dugim putovanjima.

Iako testenina nije isključivo italijanski izum, upravo su Italijani tokom srednjeg veka usavršili njenu proizvodnju i učinili je sastavnim delom ishrane.
Postoji popularan mit da je Marko Polo doneo testeninu iz Kine u 13. veku, ali istorijski izvori pokazuju da je testenina već bila poznata u Italiji pre njegovog putovanja.

Venecija, Napulj i Sicilija postali su centri masovne proizvodnje testenine, a kasnije je pasta postala simbol italijanske gastronomije.
Tokom 17. i 18. veka testenina je postala popularna u Francuskoj i Španiji, dok je u Ameriku stigla sa italijanskim imigrantima u 19. veku.
Danas se testenina konzumira širom sveta, a svaki region ima svoje jedinstvene recepte i oblike, od špageta i fetučinija do rezanaca i makarona.
(piše Politika)

Naučnici tvrde da razlog nije samo u njenom neodoljivom ukusu i aromatičnim dodacima, već i u načinu na koji utiče na naše raspoloženje.
Istraživanja pokazuju da testenina podstiče proizvodnju hormona sreće, što je jedan od razloga zašto je toliko omiljena širom sveta.

Mnogi ljudi, posebno u mediteranskim zemljama, Francuskoj, Italiji, Španiji i Grčkoj, popularnu „pastu” smatraju super hranom.
Ova percepcija je podstaknuta njenim sadržajem aminokiselina L-fenilalanin i triptofan, za koje se zna da povećavaju nivo serotonina u mozgu, doprinoseći osećanju sreće.

Triptofan i fenilalanin su esencijalne aminokiseline, što znači da naše telo ne može da ih proizvede, već da moramo da ih unosimo hranom. Aminokiseline imaju važnu ulogu u našem organizmu, jer su potrebne za sintezu raznih proteina, serotonina, melatonina i niacina.

Serotonin je neurotransmiter koji utiče na naše raspoloženje, spavanje, apetit i bol, dok je melatonin hormon koji reguliše naš ciklus spavanja i budnosti.
Pored toga, i ugljeni hidrati u testenini su identifikovani kao faktor u povećanju proizvodnje serotonina, neurotransmitera povezanog sa pojačanim osećanjima sreće.

Testenina je dobar izvor proteina, koji su neophodni za izgradnju i održavanje mišića, kostiju, kože, kose i noktiju. Proteini, takođe, učestvuju u proizvodnji hormona, enzima i antitela, koji su važni za naš imunitet i odbranu od bolesti. Oni nam, takođe, daju osećaj sitosti, što sprečava prejedanje i gojaznost.

Testenina je i dobar izvor vitamina B grupe, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, metabolizma, krvotoka i ćelijskog rasta. Vitamini B, takođe, pomažu u prevenciji anemije, umora, slabosti i gubitka pamćenja, a utiču i na naše raspoloženje, jer pomažu u regulaciji nivoa homocisteina, aminokiseline koja je povezana sa depresijom i demencijom.

Niacin je vitamin B3, koji je u većoj meri zastupljen u testenini i koji pomaže metabolizam i održavanje zdravlja kože, nervnog sistema i digestivnog trakta.
Testenina je, takođe, dobar izvor vlakana, koji su važni za pravilno varenje, eliminaciju toksina i regulaciju šećera u krvi. Vlakna pomažu i u snižavanju holesterola i krvnog pritiska, kao i u smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i raka debelog creva, jer povećavaju osećaj sitosti, što smanjuje unos kalorija i pomaže u kontroli telesne težine.
Makarone, rezanci, špagete i ostali oblici testenine, ako se konzumiraju umereno i u skladu sa našim potrebama i ukusom, imaju mnogo benefita za naše zdravlje. Pasta je, takođe, veoma pristupačna, raznovrsna i laka za pripremu, što je čini idealnom namirnicom za svakodnevnu ishranu.
Volim testenine,na dosta nacina,ali ne mogu da ih jedem bez hleba,sto nije dobro.

^Ne znam baš puno ljudi koji testeninu jedu s hlebom. Što se mene tiče, ranije sam mnoga jela jeo sa hlebom pa ih danas ne jedem, kao na primer jela gde ima mesa, krompira i salate. I mislim da dobro postupam jer hleb hoće da goji, naročito beli. A ja imam par kila viška koje valja skinuti, pa sve kao nešto pokušavam.

Volim i ja testeninu spremljenu na razne načine, ali jedan razlog zbog koga je ne bih nazvao savršenom je činjenica da brzo "protrči" kroz mene, tj. da relativno brzo opet ogladnim. Ako želim nešto jednostavno što će dugo da me drži sitim dok opet ne ogladnim, uzeću recimo kačamak sa sirom.

Ovo prvi put čitam! Inače je označena kao namirnica koja goji.
Volim tjesteninu. Pravim je na više načina.
Najčešće sa sirom, umutim pavlaku, sir, jaja, tjesteninu skuham, zalijem to sa smjesom i u rernu 5-8 minuta.
Volim i sa tunjevinom iz konzerve. 2 konzerve tunjevine, mala teglica salse, 1 kisela pavlaka, kurkuma, vegeta, biber, origano.
Sa faširanim mesom. Ispržim faširano meso sa lukom i dodam začin. Skuham tjesteninu i u tepsiju red tjestenine, red gaude, salsa ili kečap, faširano i opet zapečem u rerni.
Sa gljivama. Napravim bešamel i dodam propržene gljive. Pjenasti umak stavim o ocijeđenu tjesteninu, dodam malo maslinovog ulja i to je to.
Ljeti skuvam tjesteninu, dodam isjeckane kisele krastavce, paradajz, sir, šunku, par kuvanih jaja. Umutim pavlaku sa senfom, malo maslinovog ulja i time začinim
Pravim još na desetak načina, da ne gnjavim više....

Jaja, brašno, so, voda, ulje. Razviti jufku i ostaviti da se osuši.
itekako je problem, moram tako da kažem jer ljudi ne vide mnoge stvari:
ako posmatramo testo kao skup prostijih sastojaka (jaja, brašno, voda, so ulje)
onda kvalitet ili dobrota testa zavisi od dobrote svakog sastojka:
najveći problem je voda ulje i brašno.
voda se truje raznim otrovima hlor i fluor, koji završe u testu
ulje takođe.. nekim otrovom koji diže krvrni pritisak
brašno se pravi od žita koje se prska više puta glifosfatima (jako loše) koje završi u testu.
------
na kraju krajeva, ja bih i podržao testo da se pravi od dobrih sastojaka - ali nije tako

itekako je problem, moram tako da kažem jer ljudi ne vide mnoge stvari:
ako posmatramo testo kao skup prostijih sastojaka (jaja, brašno, voda, so ulje)
onda kvalitet ili dobrota testa zavisi od dobrote svakog sastojka:
najveći problem je voda ulje i brašno.
voda se truje raznim otrovima hlor i fluor, koji završe u testu
ulje takođe.. nekim otrovom koji diže krvrni pritisak
brašno se pravi od žita koje se prska više puta glifosfatima (jako loše) koje završi u testu.
------
na kraju krajeva, ja bih i podržao testo da se pravi od dobrih sastojaka - ali nije tako
Ja mislim da izbor hrane ne utiče na zdravlje i duži život. Sve te priče o zdravoj ishrani su preuveličane zarad promocije nekih proizvoda i dr. Ako je organizam zdrav on će se izboriti i sa nekvalitetnom hranom. Bolesnom čovjeku šta god da ponudiš da jede to ga neće spasiti. Ljudski organizam se prilagođava i zagađenoj sredini.

Ja mislim da izbor hrane ne utiče na zdravlje i duži život. Sve te priče o zdravoj ishrani su preuveličane zarad promocije nekih proizvoda i dr. Ako je organizam zdrav on će se izboriti i sa nekvalitetnom hranom. Bolesnom čovjeku šta god da ponudiš da jede to ga neće spasiti. Ljudski organizam se prilagođava i zagađenoj sredini.
Organizam se i razboljeva boreći se s lošom hranom

Ishrana nije uvek presudna ali je vrlo važna, a bitan je i individualni pristup zdravlju

Kazu da narodi koji nikad nisu jeli testeninu i sad su gojazni je upravo zbog testenine. Italijani se bas ne ubise od zdravlja verovatno zbog mnogih drugih razloga ali tu im pasta ne pomaze. Jako su dobri da prihvate tudje i usavrse. Evropa je znala za Kinu pa tako i pastu pre MArka Pola. Verovatno doslo iz Kine i postali majstori u pravljenju paste. Mi smo jeli kvaseno testo pre Italijana verovatno su i pizzu "ukrali" od nas ali je eto doveli do savrsenstva.
Jednostavni sajstojci ali ima dosta caka da ima "ugriz" i kako se kuva. Pravim od tvrdog brasna.
Iako jedu jako slatko, uzasavaju se slatkih rezanaca, sto se jede kod nas.
Pasta sa proteinima je teska na stomak, to moze svako osetiti, pa ja jedem samo vegetariansku iako ne mogu odoleti karbonara, bolonjeze, sa skoljkama, sa ribom, ...

Back