Ovo su Biblijskih 10 BZ:
Izlazak 20,1 Onda Bog izgovori sve ove riječi:
PRVA:
Izlazak 20,2 "Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
Izlazak 20,3 Nemoj imati drugih bogova uz mene.
DRUGA;
Izlazak 20,4 Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom.
Izlazak 20,5 Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena,
Izlazak 20,6 a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.
TREĆA:
Izlazak 20,7 Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.
ČETVRTA:
Izlazak 20,8 Sjeti se da svetkuješ dan subotni.
Izlazak 20,9 Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao.
Izlazak 20,10 A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata.
Izlazak 20,11 Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.
PETA:
Izlazak 20,12 Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj.
ŠESTA
Izlazak 20,13 Ne ubij!
SEDMA:
Izlazak 20,14 Ne učini preljuba!
OSMA:
Izlazak 20,15 Ne ukradi!
DEVETA:
Izlazak 20,16 Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!
DESETA:
Izlazak 20,17 Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!
- - - - - - - - - -
DESET BZ - PRAVOSLAVNA CRKVA
1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene.
2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti.
3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega.
4. Sjećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvojemu.
5. Poštuj oca svojega i majku svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.
6. Ne ubij.
7. Ne čini preljube.
8. Ne kradi.
9. Ne svjedoči lažno na bližnjega svojega.
10. Ne poželi ništa što je tuđe.