Zasto je najveci procenat turista u Srbiji sa istoka a ne sa zapada?

Kad se pogleda statistika stranih turista u Srbiji, top 15, uglavnom dominiraju turci, rusi i kinezi.
Kineza je ubedljivo najviše, vidi se kad se obiđu destinacije. Šalju ih planski kod nas. Ogromne koristi ima Srbija od toga što je bliska sa Kinom i tek će imati u buducnosti.

Screenshot_20251022_153138_Samsung Internet.jpg

Turci i Rusi su ovde da rade i otvaraju firme, Kinezi da rade u svojim kompanijama(železnica, putevi, rude) kao i familija koja ih posećuje.
Ec-x-Yu su manje više isto iz praktičnih rauzloga više tu nego što su klasični turisti.

Srbija nije turistička zemlja i malo njih će da dođu namenski kao turisti ako nemaju nekog konkretnog posla.
I tu ne možeš ništa.

Nemamo more? Sta ce kod nas ili u Madjarskoj. Mi mozemo da budemo magnet za susedne zemlje, ne znam otkud toliko Turaka. Mozda im je njihovo more dosadno kao i Grcima i hoce da vide nesto novo.
Budimpešta kao grad, ima više posetioca nego sve ex-yu manje Hrvatska zajedno. Tako da ne znam što ih koristiš kao primer. Mađarska ima oko 15 miliona turista godišnje. Srbija oko 2.
Rumunija ima more ali džaba...ima manje turista nego Mađarska

A šta će da vide u Srbiji? Gradovi su ružni i prljavi, osmanlijska i komunistička arhitektura (izuzev Vojvodine, a i tamo su komunisti dosta toga unakazili), fekalne reke pune smeća, planine poput Zlatibora... Hrana je turska, "provod" u evropskom Bankgoku ih ne zanima mnogo i ostalo.

Srbija nema šta da ponudi u turističkom smislu i to je realnost.

Kad se pogleda statistika stranih turista u Srbiji, top 15, uglavnom dominiraju turci, rusi i kinezi.

Dok iz zapadnih zemalja kao turisti dolaze uglavnom Srbi gastarbajteri.

Zasto?
Prvo, gastarbajteri nisu turisti, drugo turizam u Srbiji ne znam koliko je poznat u svetu i koliko uopšte razvijen (?!)
A zašto dolaze sa Istoka?
Zbog posla.
Ili smo baš napredni :mrgreen:, moguće da ima i toga.

Kineza je ubedljivo najviše, vidi se kad se obiđu destinacije. Šalju ih planski kod nas. Ogromne koristi ima Srbija od toga što je bliska sa Kinom i tek će imati u buducnosti.
Već imamo. Oslobađaju nas viška zlata i ostalih ruda.
Inače prošle godine mislim da sam negde čitao da je najviše u Novom Sadu bilo turista iz Turske.

A šta će da vide u Srbiji? Gradovi su ružni i prljavi, osmanlijska i komunistička arhitektura (izuzev Vojvodine, a i tamo su komunisti dosta toga unakazili), fekalne reke pune smeća, planine poput Zlatibora... Hrana je turska, "provod" u evropskom Bankgoku ih ne zanima mnogo i ostalo.

Srbija nema šta da ponudi u turističkom smislu i to je realnost.
Nju sada namerno "posrbljavaju" razni galensi, kutkoi, wd concordi i slicna mafija.

Na kraju ce i NS, PA, SU, SO, ZR, SM, VS, RU.... izgledarlti kao neki turski "grad".

Dok iz zapadnih zemalja kao turisti dolaze uglavnom Srbi gastarbajteri.

Zasto?
Nismo dovoljno atraktivni. Kod nas ce doci tek kada obidju druge zemlje koje imaju interesantniju ponudu.
Racunaj da prosecan covek godisnje ide jednom na letovanje i jednom na zimovanje. Tu u startu nemamo neke velike sanse.
Ostaju oni koji su radoznali i vec su videli mnogo toga ili oni koji nemaju dovoljno novca da recimo posete London, pa ce posetiti Beograd.

Nije da nam zemlja nije lepa, ali ljudi traze atrakcije. Najvece i najstarije crkve, naluksuznije i najstarije dvorove, najvise planine, najcistija mora, reke, jezera.

Back