Zašto je Mark Bolan bio 'savršena pop zvezda'

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.262
Prenosim vam deo teksta objavljenog u septembru 2020 godine na portalu The Gardian, pisanog od Alexis Petridis, sa pozivom da učestvujete sa komentarima i prilozima o Mark Bolanu.

Pevač T. Reksa plenio je generacije svojom muzikom i hiperseksualnom harizmom. Nakon izdavanja tribjut albuma 2020, zvezde objašnjavaju zašto je on najveća glam ikona.

Početkom 1971. devetogodišnjak po imenu David Evans sedeo je kod kuće u predgrađu Dablina i gledao Top of the Pops. Već je bio obožavatelj Bitlsa, ali je, po sopstvenom priznanju, bio potpuno nespreman za ono što će se dogoditi na ekranu.

„Bilo je pomalo izazovno“, kaže Evans – poznatiji kao gitarista U2 Edge – o proslavljenom nastupu Ti Reks-a u izvedbi Hot Love, frontmena Marka Bolana koji je imao šljokice ispod očiju, što je pravi trenutak za glam rok. „Marc Bolan je bio magičan, ali i seksualno pojačan i androgin, sa ovim sjajem i šminkom. Smešno je, go-go plesači tog doba bili su legendarni Panovi ljudi - bio je seksualno intrigantniji od njih. Nikada nisam video nešto slično: „Šta je dođavola ovo? Pravi momci ne vole ovakve stvari – ovo je očigledno muzika za devojke.’ Ali kada sam uzeo gitaru godinu dana kasnije, Hot Love je bila prva pesma koju sam naučio da sviram.“

T. Rex - Hot Love (1971) HD 0815007​

Četrdeset i devet godina kasnije, U2 su objavili obradu nastavka Hot Love-a, Get It on. U njemu se pojavljuje Bolanov prijatelj Elton Džon kao gostujući pijanista – ulogu koju je takođe igrao kada je T Reks izveo Get It on 1971. na Christmas Top of the Pops – i snimljena je po nalogu renomiranog muzičkog producenta Hala Villnera.

Bang A Gong (Get It On)​

Poslednji projekat na kojem je Vilner radio pre smrti od korona virusa u aprilu, bio je sastavljanje Angelheaded Hipster, Bolan tribute albuma koji okuplja niz umetnika, od Nika Kejva i oca Džona Mistija do Peaches i Keše, preko Toda Rundgrena, Marka Almond i Peri Farel; njegova lista specijalnih gostiju uspeva da uključi i Donalda Fagena iz Steeli Dan i Jima Thirlvella iz Foetusa.

Keša je rođena deceniju nakon Bolanove smrti 1977. u saobraćajnoj nesreći i prvi put je čula Ti Reksa početkom 20. veka. „Samo se sećam da sam pomislila, kakva god da je ova muzika, to je bila muzika moje duše: zaista mi je pomogla da oslobodim stvari u sebi. Osećam se kao da me je odgajio Ti Reks, jer nisam imala tatu, pa su muške figure u mom životu bile one o kojima sam čitala ili slušala.”

5035.jpg

„Bio je savršena pop zvezda“, kaže Džon. „Njegove pesme su bile sjajne, njegove ploče su potresle, imao je stav, imao je izvođačke veštine, izgledao je fantastično, obukao je ulogu. U vreme kada sam još postajao Elton Džon, on je bio veliki uzor. Pomislio sam: 'Ovog momka ne 'ebe nikog, on je samo ono što jeste i voli svaki njegov minut.' I to je imalo veliki uticaj na mene.

Za četiri albuma, i uz pomoć producenta Tonija Viskontija, zvuk Tiranosaurusa Reksa se proširio, Bolan je postepeno pojačavao svoju električnu gitaru.

Mogli ste čuti nejasne nagoveštaje šta će se dogoditi – na singlu King of the Rumbling Spiers iz 1969. i na A Beard of Stars, prvom albumu koji je Bolan snimio sa perkusionistom Mikijem Finom koji je zamenio Peregrin-Tooka – ali očigledno niko nije očekivao Ride a White Swan, prvo izdanje pod oštrijim imenom T Reks: oštrije, aerodinamičnije, više maka, svaki instrument natopljen ehoom koji se nalazi na starim rokenrol pločama.

Tekstovi su i dalje zvučali hipi, ali ako bilo koja ploča može tvrditi da je najavila dolazak 70-ih, to je Ride a White Swan. „Čuo sam Džona Pila kako je svira i pomislio sam: ’Ovo je neverovatno’“, kaže Džon. „Zvučalo je kao nešto što je palo sa svemirskog broda; bilo je tako van vremena.”

T REX - RIDE A WHITE SWAN HQ 1970.avi​

Mark Bolan, rođen kao Mark Feld u Hakniju u Londonu, oduvek je znao da će postati pop zvezda, čak i kada je bio dete.

Bio je fasciniran ranim rokenrol zvezdama poput Edija Kokrana, Litl Ričarda i Elvisa i kaže u filmu: „Uvek sam znao da sam drugačiji – od samog početka, od trenutka kada sam rođen. Kada sam bio mlađi , sigurno sam mislio da sam neka vrsta superiornog bića."

1ac2bf349c4567aff04498526f0433a94b508726.jpg

https://www.bbc.co.uk/music/articles/e059d91d-1141-47e9-8c67-c779db4190b6

Njegov prvi bend je imao pesmu koju je BBC zabranio

9be462711c436bfa64ea719c7833710cd032c22e.jpg

Desdemona - John's Children

Mark je upoznao menadžera Sajmona Napier-Bela 1966. godine, a oni su u početku počeli da prave Marka zvezdom tako što su ga promovisali kao kantautora po uzoru na Boba Dilana.

Kada su njegovi rani singlovi propali, Napier-Bell je predložio da se pridruži bit grupi kojom je takođe rukovodio, John's Children.

Naučio je mnogo o nastupu iz njihovog nečuvenog nastupa uživo, ali njihov život kao benda bio je kratkog veka.

Godine 1967. objavili su singl Desdemona koji je napisao Bolan, koji je sadržao tekst "Podigni suknju i poleti" - o veštici, tvrdio je Mark, ali je ta linija izazvala sumnje.

Bi-Bi-Si je zabranio pesmu, a ime njihovog jedinog albuma, Orgazam, izazvalo je probleme iu SAD.

Godine 1968. bend ga je napustio, iako su se reformisali između 2006-2013, dugo nakon što je Marc umro.

Back