zašto dete

ko voli decu, poželeće svoje, ko ne voli, može slučajno da ga napravi, zadrži i zavoli ili ne zavoli, a može i da ne napravi i nema nijedno dete.. ihaha kombinacija
meni samo nije jasno zašto onaj ko kaže da jednostavno ne želi decu odmah biva okarakterisan kao nenormalan?
a normalno je roditi dete pa istresati svoje frustracije ubijajući boga u njemu i rukama i motkama?
neki ljudi bolje da ih ni nemaju

samo pitanje nema, ali odgovori se razlikuju prvo u zavisnosti da li osoba ima decu ili ne a posle se dodatno mogu grupisati i tumaciti odgovori samo onih koji nemaju decu.

kada nemas decu - odgovor moze da bude svakakav. kada imas jedno dete, mozes sigurno da odgovoris zasto si napravio drugo.

sto se tice nastavka rase - ljudska rasa mi se vise gadi nego sto je postujem ali kapiram da je ceo taj krug upravo ono sto i cini ovaj zivot zanimljivim. steta bi bilo ne proziveti ga (ok, bar u periodu istorije u kom su izmislili wc papir :))

mozda bih za prvo dete mogao da kazem (mozda zvuci cudno) da je donekle bio neki osecaj/potreba da se oduzim svojim roditeljima za cuvanje mene kao i pruziti mogucnost novom stvorenju da oseti ukus gurmanske pljeke, hladnocu kad izadjes iz morske vode pa dune vetric, hrskavu teletinu u makau itd itd...
nabadam odgovore. nekako bi me iritiralo da je jedini razlog nekontolisanje urodjenih nagona za produzenjem vrste (ne volim misao da radim nesto iskljucivo po nagonu bez mogucnosti racionalizacije)

Naravno da nije samo nagon u konkretnim slucajevima.
Ali uopsteno posmatrajuci mislim da vecina zena ima taj nagon, instinkt za decom, jace ili slabije izrazen u pojedinim momentima...
Sto se pak gadjenja tice, tesko da mogu na isto da ti odgovorim, ljudi radjaju ljude, a ne zivotinje...

decu poredimo sa kucama, macama, miševima, pilićima.. u smislu: joj, kako je mali/sladak kao miš/pile
za nekog čoveka možeš reči da je konj, žena kobila, svinja i sl.
Nego zašto sad ne mogu da se setim više životinja sa kojima poredimo muškarce?
konj, som, majmun
a žene kobila, svinja, kokoška, ćurka, krava, jao :(

Back