Zasto britanske pjesme nemaju akcenat?

Jel to toliki tabu? Britanci kad medjusobno raxgovaraju, ne mogu ih razumit. Kad pjeva Robert Plant ili Ian Gillan, svaku rijec im mogu razumit.

ne znam! al isto to sam bukvalno i ja primetio, godinama, al eto sve sam to smatrao nebitnim
vrlo zanimljivo...al zaista....
da kad reče gillan on baš ima amerikanizan izgovor
child in time savršen primer, ili blind man, još tisuće...

Jel to toliki tabu? Britanci kad medjusobno raxgovaraju, ne mogu ih razumit. Kad pjeva Robert Plant ili Ian Gillan, svaku rijec im mogu razumit.
Drugačije se akcentuje kada se peva nego kada se govori, ali se akcenat itekako čuje u pevanju. Toliko se čuje da meni nekad zasmeta recimo kada Danci ili Šveđani pevaju na engleskom.

Lingvisticki, pevanje ima efekat da neutralise akcenat koji je kreiran razlicitom intonacijom samoglasnika. Pevanje i govor nisu isto. Slogovi u pevanju su mnogo duzi, protok vazduha je veci i pritisak vazduha je jaci, samim tim I artikulacija je drugacija. Engleski naglasak je jos uvek prisutan u pevanju, ali nije naglasen iz gornjih razloga. Izgovaranje reci pri pevanju zvuci jednostavnije i tecnije i bez izrazenog naglaska.
Zato engleske pesme zvuce "americki" i lakse se razumeju, jer americki engleski se smatra neutralnim engleskim bez akcenta.

Slične teme

Back