Zašto Ameri ne vole fudbal (soker) i zašto ostatak sveta nije briga za američki fudbal?

PlaninskiKauboj

Zainteresovan član
Poruka
396
Šta mislite u čemu je stvar? Zašto je Amerika izolovana od sveta kad je reč o popularnosti jednog, a nepopularnosti drugog fudbala, tj.sporta?

Ja sam na osnovu brojnih komentara Amera zaključio da oni doživljavaju naš fudbal kao dosadnu igru a da im fudbaleri deluju kao mlakonje, tj. pi*kasti su im, a da njihov fudbal doživljavaju kao uzdubljivu igru koju igraju igrači koji su opasne "taf gaj" borbene sirovine.

Poslednja izmena:
Šta mislite u čemu je stvar? Zašto je Amerika izolovana od sveta kad je reč o popularnosti jednog, a nepopularnosti drugog fudbala, tj.sporta?
Американци обожавају европски фудбал и тај спорт је тамо у великој експанзији, то што су нама интересантније европске лиге и клубови је већ друга ствар.

Ja sam na osnovu brojnih komentara Amera zaključio da oni doživljavaju naš fudbal kao dosadnu igru a da im fudbaleri deluju kao mlakonje, tj. pi*kasti su im, a da njihov fudbal doživljavaju kao uzdubljivu igru koju igraju igrači koji su opasne "taf gaj" borbene sirovine.

Oni i ne gledaju taj njihov sport, nego više reklame, koje onda komentiraju sljdeći dan. Ustanovilo se nakon Super Bowl ljudi na poslu stalno pričaju o reklamama, a ne o sportu koji zauzima oko 20% od ta 2-3 sata.

Plus za ANog je to što ima stalno golova, dok u nogometu može biti 0-0. Drugo, minus je to što Anog ima komplicirana pravila, koja su dosta teška za razumijevanje. Amerikancima ide na živce što je nogomet bez zgoditaka, često, te što dugo traje bez prekida svakih max 15 minuta koje koriste za jedenje i odlazak na zahod i sl.

Anog ima dosta teška pravila i u biti je rugby, a ne nogomet. Ostalima je to dosadno jer se stalno prekida i nema kontinuiteta.

To je kao usporedba rugbya i nogometa- koji je zanimljiviji?

Osim košarke- pravi američki nacionalni sport nije AN, nego baseball.

Osobno, meni oba nisu nešto, nego su rukomet i vaterpolo 10 puta zanimljiviji za gledanje. Hokej bi bio, no teško se prati i nije televizičan.

zasto bi neko morao da voli fudbal?u Americi se igra takodje evropski fudbal,ali ne kao ostatak sveta.ali,kazi zasto bi neko morao da voli fudbal ili tenis?
neko voli da igra fudbal,ali ne gleda fudbal na tv.

Американци обожавају европски фудбал и тај спорт је тамо у великој експанзији, то што су нама интересантније европске лиге и клубови је већ друга ствар.
broj jedan kod njih je NFL-americki fudbal,zatim bejzbol,košarka i hokej na ledu...tu je i tenis,golf ,evropski fudbal i tako dalje

Američki fudbal je odličan sport za gledanje ,nabijen akcijom doduše u manjim isprekidanim intervalima sa dosta fizičkog kontakta ali i dosta kombinatorike i brzog čitanja protivnika. Dakle itekako je potrebna inteligencija za taj sport na određenim pozicijama,dok ostali služe da fizikalijama omoguće da se ideja sprovede, Imamo pravu kombinaciju inteligencije,reakcije,fizikalija,brzine i spretnosti integrisane u jedan tim tj pravi sistem gde svako radi ono što treba za tih desetak sekundi koliko traje akcija. Mana je što je kreativnosti jako malo i praktično ograničena na trenere koji pozivaju akcije i naravno kvoterbeka koji može lucidnošću da iznenadi ili uradi nešto više. Ostali su fizikalci. Evropski fudbal je sa te strane nekako opušteniji pa praktično sve pozicije imaju prilike za kreativnost.

Komercijalizacija NFL-a naročito te jedne superbowl utakmice je naravno sociološki fenomen za sebe ali činjenica je i da su tu upravo najplaćeniji sportisti na svetu...tako da mislim da je "žrtva" sa njihovog stanovišta bila vredna.

Jedino u čitavoj priči što mi smeta je što to nikakve veze nema sa reči "football", niti se igra loptom(reč koja u suštini označava konkretno geometrijsko telo) u pravom smislu niti nogom :lol: Dakle realno naš fudbal ima puno pravo na to ime.

Inače ovaj period kada je NFL sezona mi je omiljen od avgusta do februara. Zahuktava se premier liga tokom subote i nedelje a onda od 19h u nedelju pa do sitnih sati spektakl...još kada uleti i NBA :heart:

Zato sto je fudbal navodno Engleska izmisljotina,a oni su dugo bili pod Englezima,pa ga zato ne prihvataju.

Ima više razloga. U novije vrijeme, problem koji ima nogomet tamo je što nije masovni sport, već sport za srednju klasu pa na više. Pay 2 play je potpuno ludilo i koči razvoj nogometa u SADu. Ono što je u ostatku svijeta nogomet, tamo je košarka. Svi ju igraju na igralištima. Ali predviđaju da bi svejedno u budućnosti trebao biti 3. sport iza NFLa i NBA. Baseball će izgubiti publiku skoro potpuno jer je prosječna starost navijača vrlo visoka i mladi ljudi slabo to prate.

Ima više razloga. U novije vrijeme, problem koji ima nogomet tamo je što nije masovni sport, već sport za srednju klasu pa na više. Pay 2 play je potpuno ludilo i koči razvoj nogometa u SADu. Ono što je u ostatku svijeta nogomet, tamo je košarka. Svi ju igraju na igralištima. Ali predviđaju da bi svejedno u budućnosti trebao biti 3. sport iza NFLa i NBA. Baseball će izgubiti publiku skoro potpuno jer je prosječna starost navijača vrlo visoka i mladi ljudi slabo to prate.
Za fudbal i ne treba nesto previse dovoljna je lopta i nadjes 2 kamena drveta ili sta god da ti glume gol dok je za kosarku i bejzbol potreban pravi teren i ako ga nemas tesko da ces moci da improvizujes to je razlog sto je fudbal popularan u celom svetu i mahom u siromasnim drzavama.

Za njih nije ništa više mačo od nabildovanih likova u tesnim helankama koji skaču jedni na druge i grle se i rvaju.. ima li šta pederskije od toga :)

broj jedan kod njih je NFL-americki fudbal,zatim bejzbol,košarka i hokej na ledu...tu je i tenis,golf ,evropski fudbal i tako dalje
Не спорим само кажем да наш ногомет није у толиком запећку тамо како се обично мисли.

Američki fudbal je jako popularan tamo jer kreću od malih nogu. Srednjoškolski timovi imaju i do 100 igrača koji se često rotiraju u toku igre (menjaju kompletne timove za napad i za odbranu) a uz to još idu i "cheerleaders" kojih može da bude i preko 30. Svi su oni jako popularni po školama i centar su svih zbivanja. Sve u svemu, fudbalska utakmica je spektakl sa dosta prekida koji omogućavaju da se ljudi socijalizuju, nahrane, napoje, odu do wc-a... Pravi fudbal je prosečnom amerikancu dosadan baš kao što je većini šah. Interesantno je da je naš fudbal jako popularan medju devojčica školskog uzrasta. Postoje mnoge male lige.

U Americi ima dosta novih doseljenika, legalnih i nelegalnih, iz centralne i južne Amerike kao i iz Evrope koji rade na propagiranju "pravog" fudbala. Još se nije primio u velikoj meri iako su dovodili velike zvezde tipa Pele, Bekam, Ibrahimović...

A da stavimo u perspektivu: Liga im je osnovana tek 1996. godine. Prosečna posećenosti pre korone je bila 21.305 gledalaca po utakmici. Poredjenja radi, za američki fudbal je prosek 56.100 gledalaca a za NBA košarku 17.857

Za fudbal i ne treba nesto previse dovoljna je lopta i nadjes 2 kamena drveta ili sta god da ti glume gol dok je za kosarku i bejzbol potreban pravi teren i ako ga nemas tesko da ces moci da improvizujes to je razlog sto je fudbal popularan u celom svetu i mahom u siromasnim drzavama.
Da. Ali u Americi je manje popularan i od košarke i od Američkog nogometa. I ti recimo izađeš van i svi igraju ili košarku ili Football. Znači ako želiš igrati nogomet, uglavnom ga moraš trenirati. Tu ima 3 nivoa. Da bi zaigrao na nivou di putuješ i igraš s drugom talentiranom djecom ti treba hrpetina para. To sa loptom i 4 cigle je tako u ostatku svijeta, u Americi nije. Dosta njihovih bivših igrača priča o p2p problemu, pogotovo je bilo aktualno nakon što su propustili SP u Rusiji. Jer realno Ameri imaju sve da budu supersila, ali gube hrpu talentirane djece samo zbog toga što klinci nemaju para.

Pa prati se sve vise...fora je sto basket i njihov fudbal...em su tamo duze a nije samo stvar ni toga...to je ogroman biznis i sad ti da toliko ulozis u fudbal bukvalno na biznis polju ukrstas koplja sa citavom evropom tako da sa tog biznis aspekta nema zelje da se toliko promovise jer nosi previse rizika...a imas sve protiv sebe...a i sa druge strane odvuces fanove od kosarke i njihovog fudbala u kome su bogovi...pa rizikujes na puno polja...
Tako da ne isplati im se bas...Big risk small reward sa finansijskog aspekta jer dovoljno beru iz ova ostala dva pa nebi nista vise profitirali...

Generalno u SAD vole fudbal vise nego sto mi mislimo, daleko vise, cak prema nekim anketama medju mladima fudbal je drugi sport po popularnosti iza americkog fudbala koji je ipak neprikosnoven tamo.
Recimo na SP u Brazilu 2014 utakmica izmedju Portugala i SAD kao i mislim utakmica 1/8 finala izmedju Belgije i SAD je imala vecu gledanost nego finalna serija plej ofa lige u bejzbolu a mislim da su po gledanosti te utakmice bile tu negde sa Super bowlom sto je recimo pre 20 godina bilo nezamislivo i u domenu naucne-fantastike.
Tamo je svakako americki fudbal broj 1 , bejzbol vec vise nije ono sto je bio pre a i sto neko rece publika luda za bejzbolom je sve starija, kosarka isto nije bas toliko popularna tamo kao sto mi mislimo (mislim da je kosarka popularnija kod nas nego u Americi) , pogotovo ne medju belom populacijom, cak i ta popularnost koju kosarka ima tamo je najvise zahvaljujuci crnackoj populaciji , tamo maltene svi tereni za basket nalaze se po crnackim kvartovima, ono tamo ako oces da pikas basket moras u njihov kraj da ides (i uglavnom svi ti NBA profesionalci dolaze sa tih ulicnih terena, slicno kao sto Brazilci u fudbalu dolaze sa ulicnih terena i sa plaza ), tako da na neki nacin kosarka nije americki vec Afro-americki nacionalni sport (ono sto sam negde na netu procitao komentar nekog Amera kao "who cares about basketball , what is that sport , handball for niggers" (nazalost mnogi tako rezonuju kosarku tamo) , mada i medju crncima je ipak popularniji americki fudbal a sto se tice hokeja to je prvenstveno kanadski nacionalni sport a ne americki i tu su Kanadjani zaista neprikosnoveni, zaista su prava hokejaska super-sila i hokej je kod njih ubedljivo sport broj 1.
Generalno meni je americki fudbal veoma glup i dosadan sport, ono pokusavao sam u par navrata da ga gledam i da pocnem da ga pratim ali zaista nije me nicim "kupio" i sarmirao , mada ja mislim da verovatno ni Amerikanci ne vole toliko taj sport koliko je on duboko utemeljen u njihovu kulturu i koliko je stvar tradicije, inace mislim da Amerikanci toliko vole americki fudbal jer je to jedini pravi autenticni americki sport koji igraju samo oni i nesto sto je samo njihovo , mislim kad pogledamo njihove ostale sportove i profesionalne lige ono NBA je prepun stranaca i u poslednjih 15-20 godina manje-vise primat su preuzeli stranci , sto Evropljani, sto igraci sa svih meridijana i iz svih mogucih delova sveta (ono cak i razne zemlje koje nemaju nikakvu kosarkasku tradiciju imaju po nekoliko NBA igraca), u bejzbolu koliko je meni poznato uglavnom dominiraju Latino igraci tipa Kubanci, Portorikanci, Venecuelanci, Dominikanci, itd (jer u tim zemljama bejzbol je jako popularan, cesto i nacionalni sport, slicno kao kod nas kosarka recimo) , hokej i NHL tu uglavnom dominiraju ti severnjaci tipa Kanadjani, Rusi, Skandinavci i Evropljani tipa Cesi, Slovaci, Nemci, Svajcarci i gde se vec najvise igra i voli hokej ali americki fudbal je jedini sport koji je 100% americki i za koji je ja mislim izvesno da ce ostati samo americki i da nikad nece biti internacionalizovan kao recimo NBA, NHL ili MLB liga.

Takodje u SAD ima sve vise migranata iz raznih delova sveta, pogotovo iz Meksika i Centralne Amerike, takodje ima puno migranata i iz Afrike, Azije, Evrope, itd, demografija se sve vise menja sto isto ide u prilog fudbalu, tako da ce sigurno u narednom periodu fudbal u SAD jos dodatno i sve vise dobijati na popularnosti.

Nije, i kod Rusa je najpopularniji fudbal, fudbal ali hokej je tu veoma blizu, ali ipak je fudbal broj 1 po popularnosti, odprilike u Rusiji je hokej kod njih popularan kao kod nas kosarka, na neki nacin ono sto je nama kosarka njima je hokej.
Takodje u Rusiji su veoma popularni i razvijeni borilacki sportovi i tu su prava velesila, MMA, boks, rvanje, dzudo, itd.
Recimo imaju Fedora koji je najveci teskas u MMA istoriji, pa sad Habiba (sigurno najveceg ikad u svojoj kategoriji) , pa imaju Aleksandra Karelina najveceg olimpijskog rvaca ikad, recimo u boksu u ovom veku (znaci u poslednjih 20 godina) je bilo vise teskaskih prvaka sveta iz zemalja bivseg Sovjetskog Saveza nego iz svih ostalih zemalja na svetu zajedno : braca Klicko, Ruslav Dzagoev, Nikolaj Valuev, Aleksandar Povetkin, Sultan Ibragimov, Oleg Maskajev, Sergej Liahovich , Oleksandar Usik , doduse nisu sad svi iz Rusije, ima tu boraca i iz drugih bivsih sovjetskih republika ali ipak sve je to produkt nekadasnje sovjetske skole koju su drzali Rusi.
Tako da i borilacki sportovi kod njih su veoma popularni i cenjeni, tu su mozda i najuspesniji (pogotovo kada se radi o teskasima) , imaju odlicnu skolu, dosta ulazu i to i reklo bi se da imaju tu neku posebnu snagu i cvrstinu koja ih odvaja od drugih (kao sto recimo crnci imaju tu brzinu i motoriku).

Tako da odprilike kod Rusa ipak je i dalje fudbal na prvom mestu, pa onda veoma blizu je hokej pa onda ti borilacki sportovi (MMA, boks, dzudo, rvanje, itd).

Svaka čast onom ko igra fudbal iz razonode, gledanje fudbala ne TV i bilo kog drugog sporta čisto gubljenje vremena. Odlazak na fudbalsku utakmicu na tribine OK ali u EU, kod nas tribine drže dileri i huligani koji služe ljudima na vlasti za razna (ne)dela protiv konkurencije ili običnih ljudi koji dignu glas, takođe im služe da u slučaju rata teraju obične ljude na linije i rovove, zato su zaštićeni i mogu da rade šta hoće. I ko će tu normalan ići na tribine? Da je to rešeno tu bi se okupljali porodični ljudi sa decom.

Back