Zastava M57 (Tetejac).

DavidB92/BackUp

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.160
Zastava M57 je polu-automatski pištolj kojeg je u bivšoj Jugoslaviji proizvodila tvrtka Zastava Oružje (danas Zastava Arms). Riječ je o kopiji sovjetskog pištolja Tokarev TT-33. Pištolj je prihvaćen 1957. dok se masovno počeo proizvoditi 1960. godine. Bio je službeno oružje u jugoslavenskoj vojsci i policiji.
Tehničke razlike između jugoslavenskog i sovjetskog pištolja gotovo su neznatne a najznačajnije su da M57 koristi okvir kapaciteta devet a TT-33 kapaciteta osam metaka. Veći kapacitet okvira je razlog za nešto većeg rukohvata kod M57. Također, vodilica povratne opruge se kod Zastavinog modela sastoji od dva dijela.
Pištolj koristi streljivo kalibra 7,62x25 TT dok je Zastava Oružje tijekom 1970-ih počela proizvoditi sličan pištolj koji je koristio 9x19 Luger streljivo.
Dužina200 mm
Masa869 gr
Visina130 mm
Streljivo7,62x25 TT
Dužina cijevi116 mm
Broj žljebova4
Kapacitet spremnika9 metaka

Yugo_Tokarev_M57.jpg

ponosan vlasnik :) (naravno sve uz papire i dozvolu). a imam i cz99. stoji sto deki kaze no nije toliko problem trzaj koliko brzina metka. metak je tako brz da mozes isprazniti sarzer u nekog (hipoteticki) i da ga ne ubijes. metak mu samo proleti kroz telo. zato ga mnogi namerno koriste kao pistolj za "ranjavanje" a ne za ubijanje. jer ako tacno ne potrefis da si pucao na neki organ ili gde vec, sto je vrlo tesko u brzoj situaciji, stvarno nema sanse da ubijes nekog. opet,neki namerno i ne zele.mozes pucati u coveka proleti mu metak nije mu nista i pogodi drugog coveka tek iza njega.

Иначе Застава армс производи неколико верзија овог пиштоља у различитим величинима и калибрима али и неким разликама:
М57 7,62*25
М57А 7,62*25 (има кочницу са леве стране)
М70А 9*19 (димензије М57 али у калибру 9мм) -не мешати са М70 7,65мм
М70АА 9*19 (има кочницу са леве стране)
М88 9*19 механизам и исти као на М57 али је мањих димензија
М88А 9*19 (има кочницу са леве стране)

Nikad se u životu nisam ispromašivao kao onda kad sam pucao iz ovog pištolja.

Precizniji sam bio i sa .44 Magnum.
То је већ до тебе - осим ако пиштољ није био неки изакан који је ко зна колико пута падао на навлаку...
Иначе што се прецизности- задовољава потребе службеног оружја...

Back