Zastava automobili, da li je moglo bolje?

Losferan

Primećen član
Poruka
754
Gledam neki dan na uliciai automobil zastavu iz možda 2005 godine, dakle novija verzija u pitam se da li je moguće da neko dizajnira ovako ružno auto, dok je starija zastava 101 moglo bi se reći lep auto. Prosto neverovatno, zar nisu mogli angažovati nekog dizajnera iz Italije ako baš u Srbiji nema a znamo da ima sigurno.
Mogli su pre svega bolje dizajnirati auto, ubaciti u ponudu više motora, od 1.6 do 3.0 litara zapremine, atmosferaca nemora turbina. Nije nikakav bauk u to vreme napraviti motor pogotovu kad već imaš bazu. Mogla je to biti lepa priča. Moje mišljenje je da je sve propalo zbog korupcije. Evo kako bi trebala da izgleda zastava, naravno tu bi bio i hečbek i karavan verzija
https://www.magazinauto.com/zastava-101-mediteran-se-vratila/

Gledam neki dan na uliciai automobil zastavu iz možda 2005 godine, dakle novija verzija u pitam se da li je moguće da neko dizajnira ovako ružno auto, dok je starija zastava 101 moglo bi se reći lep auto. Prosto neverovatno, zar nisu mogli angažovati nekog dizajnera iz Italije ako baš u Srbiji nema a znamo da ima sigurno.
Mogli su pre svega bolje dizajnirati auto, ubaciti u ponudu više motora, od 1.6 do 3.0 litara zapremine, atmosferaca nemora turbina. Nije nikakav bauk u to vreme napraviti motor pogotovu kad već imaš bazu. Mogla je to biti lepa priča. Moje mišljenje je da je sve propalo zbog korupcije. Evo kako bi trebala da izgleda zastava, naravno tu bi bio i hečbek i karavan verzija
https://www.magazinauto.com/zastava-101-mediteran-se-vratila/
Moglo je mnogo bolja ali je to zahtevalo mnogo vecu slobodu I profesionalizam kako same fabrike tako i upravnog odbora...Dizaj Zastave je intalijanski kao i motori koji su u to vreme bili sasvim ok za pare ..Problem je bio razvoj i marketing u sta svaki uspesan brend danas ulaze jako puno ... profit koji je postojao u jednom trenutku su pojeli partijski skuzbenici bilo to ocuvanjem radnih mesta ili raspodelama...Na kraju ih je vreme tj konkirencija pojela kao i dve ostale koji se ponasaju na slican nacin

Gledam neki dan na uliciai automobil zastavu iz možda 2005 godine, dakle novija verzija u pitam se da li je moguće da neko dizajnira ovako ružno auto,

pricas o yugu
to je automobil iz 1980.
dizajn je star 40 godina..pricas kako je ruzan iz perspektive modernih automobila

u to doba to je bio revolucionarni dizajn i odlican gradski model ..malo je podsecao na starijeg brat golfa 1 ali je bio komapktniji.

u to doba to je bio lep i dobar dizajn.

FIAT128B1. Bila je odbačena verzija Fiata 128. Jedna od najvećih grešaka Fiata. Umesto da sami postanu proizvođači prvog modernog hečbeka, oni su odbačeni
koncept prepustili Zastavi. Počeo je da se proizvodi daleke 1971 godine. U to vreme posedovao je izuzetno napredan motor. Bregasta u aluminijumskoj glavi,
pokretana zupčastim kaišem (SOHC). Kec je prvo vozilo koje je imalo objedinjen prednji pogon, i poprečno postavljen motor i menjač. Nezavisno vešanje na obe osovine, i peta vrata prtljažnika. Praktično prvi hečbek na svetu. I da se zna, tri godine pre Golfa. Posedovao jednog sa 1300 kubika, 73 konjske snage, dvogrli Weber. Aluminijumske felne. Dobio sam ga kad sam položio 1988 godine. Bio je osamdeseto godište. U to vreme ZVER. Porediti ga sa sadašnjim modernim
autima, nema smisla.

Da, ali i poređenju s tadašnjim bilo je povuci - potegni. 1971. je to bio napredan auto, 1980 već su drugi takvi bili ispred, a u 21. veku kad se još pravio da ne pričamo, Zastava je u suštini opstajala zahvaljujući ogromnim barijerama za uvoz automobila. Za nov su bile dažbine bar koliko još jedan takav, a polovnjaci su se mogli uvesti do 4 godine starosti i to na tešku mućku, invalidske i gastarbajterske dozvole. U otvorenom tržištu Zastava nije imala nikakve šanse.

Da, ali i poređenju s tadašnjim bilo je povuci - potegni. 1971. je to bio napredan auto, 1980 već su drugi takvi bili ispred, a u 21. veku kad se još pravio da ne pričamo, Zastava je u suštini opstajala zahvaljujući ogromnim barijerama za uvoz automobila. Za nov su bile dažbine bar koliko još jedan takav, a polovnjaci su se mogli uvesti do 4 godine starosti i to na tešku mućku, invalidske i gastarbajterske dozvole. U otvorenom tržištu Zastava nije imala nikakve šanse.
Баш то је оно што многи не разумеју - било када да смо се отворили за слободну трговину, и аутомобила и свега осталог, би до изражаја дошла моћ отворене конкуренције.
Нас је, вероватно (и не само нас), прилично угрозила конкуренција из Кине. То 1980. није постојало - 2000. је већ било очигледно. Данас, 2020. у шали кажем да само ми нисмо из Кине, а све остало јесте.
Нисмо баш истрајно радили на "купујмо домаће", али и то је бескорисно ако не постоји довољна мера квалитета. Реклама може да "испегла" неке разлике, али не може да среди југа према голфу.

Сматрам да је грешка што смо се упустили у производњу југа. Требало је остати у класи кеца или слично, али не са кецом, наравно. Требало је 1990 да започнемо са наследником кеца.

Чини ми се да је "флорида" била у добром правцу, али је свакако требало наставити.

Наше трајање у 90тим свакако није помогло ничему, али би резултат у аутоиндустрији био практично исти и да је овде био мир. Исток и запад великим корацима напредују... а шта ми радимо?

Da, keca je trebalo proizvoditi do 1980 godine. Tada je baš sa trake i sišao petstohiljaditi primerak. Da su od svakog prodatog modela ostavljali za razvoj drugog
modela bar po sto maraka... A prodavan je širom Zapadne Evrope. Nemačka,Francuska, Luksemburg, Švajcarska, Belgija, Holandija i Velika Britanija. Balkan i Centralna Evropa takođe. Ali kada 1994 na zadnjim vratima koja neće da se otvore ni spolja ni iznutra, na crnoj foliji ispod tapacirunga,pronađeš natpis " Kakva plata, takva vrata." Onda znaš da je za tu auto industriju KRAJ.

Yugo je bio sasvim ok za dalje samo sto za to dalje plan nije postojao ...kuoci se vremenom zasite i tu su potrebne promene tj ulaganje u nove modele .. ako malo analiziramo prodaju po godinama mozemo videti da im je trziste govorilo vec 88 da je vreme za nesto novo samo sto nase firme ne samo Zastava za to nisu imale sluha .. npr Nemci su menjali svakih 6-7g Japanci su isli jos agresivnije ..Yugo 2 je trebao doci najkasnije do 89
19853,895
198635,910821.95%
198748,61735.39%
198831,583-35.04%
198910,391-67.10%
19905,659-45.54%
19912,509-55.66%
19921,311-47.75%

oni koji su bili bitni su pazili da se samo njihova resenja primenjuju

a oni nisu imali resenja sem promene branika i zmigavaca

florida je bila zadnja sansa koja je mogla biti iskoriscena da je bila bar 10 posto kvalitetnija, ali je imala glupe kvarove.

silni masinski inzinjeri nisu uspeli da je naprave funkcionalnijom

Jeftin i solidan Yugo je imao sanse sa malim ulaganjima, i pored uvoza polovnjaka.Uostalom, mogao se privatno proizvoditi u manjim kolicinama. Okupatorske vlasti, gladne provizija su namjerno unistili sve sto je imalo valjalo u drzavi.
Sasvim ista stvar je i sa IMT traktorima. I dan danas bi se solidno prodavali jer su bili pouzdani, jednostavni i jeftini za naseg seljaka.

У то вријеме СФРЈ је била ЈЕДИНА држава изван тзв. Г8 (група од 8 најразвијенијих држава) која је у потпуности производила свој аутомобил. То подразумијева руднике, челичане, ливнице... све редом до електронике и пластике. Какви год да су били Заставини модели, то није била мала ствар. Не знам шта нам је требало „освајање америчког тржишта” с аутићем који у САД није могао бити ни други него тек евентуално трећи аутомобил у кући. Наравно, деведесетих су га прогласили најгорим аутомобилом који се икада појавио на америчком тржишту, што је била само једна од злобних бодљи које су нам почеле стизати с ону страну баре. Није Југић био ни близу толико лош. Флориду (која се мени није допала, али нису ми се допадали ни остали аутомобили тог времена) је „нацртао” Пининфарина и она је била потпуно у складу са својим временом, савремена и обећавајућа... али онда су стигли ратови и то је био крај. Покушај да се Застава одржи након распада СФРЈ нису били успјешни (мислим да нису били ни могући). Причало се да Карићи отварају у Чачку производњу „нашминканог” Фићка с мотором Југа 45, али да су заустављени управо да тиме не би потпуно угасили Заставу тј. Југића на кога се Застава тада свела. (Марути је једно вријеме пријетио да се озбиљније умијеша, али то троцилиндрично гованце се и није баш прославило). У вријеме док се још продавао (са домаћим или Пежоовим мотором) Југић је коштао неких 4-5 сомића. Најближи по цијени су му били неки мали јапански прдавци који су коштали скоро 10 сома. Били су модернији, често љепши (мада ни то не увијек), али да су били ДВА ПУТА БОЉИ – сигурно нису.
Што се Стојадина тиче, радије од било каквог писања бих препоручио нпр. овај снимак:

pricas o yugu
to je automobil iz 1980.
dizajn je star 40 godina..pricas kako je ruzan iz perspektive modernih automobila

u to doba to je bio revolucionarni dizajn i odlican gradski model ..malo je podsecao na starijeg brat golfa 1 ali je bio komapktniji.

u to doba to je bio lep i dobar dizajn.
Pa ne, ja sam rekao da mi je dizajn stare zastave u redu tj stojadina, za ružno auto sam rekao da je ono iz 2000tih, ko je pominjao jugo iz 80ih? Evo link za koje sam rekao https://images.app.goo.gl/vmfXYJjRXLcXpwrd7

У то вријеме СФРЈ је била ЈЕДИНА држава изван тзв. Г8 (група од 8 најразвијенијих држава) која је у потпуности производила свој аутомобил. То подразумијева руднике, челичане, ливнице... све редом до електронике и пластике. Какви год да су били Заставини модели, то није била мала ствар. Не знам шта нам је требало „освајање америчког тржишта” с аутићем који у САД није могао бити ни други него тек евентуално трећи аутомобил у кући. Наравно, деведесетих су га прогласили најгорим аутомобилом који се икада појавио на америчком тржишту, што је била само једна од злобних бодљи које су нам почеле стизати с ону страну баре. Није Југић био ни близу толико лош. Флориду (која се мени није допала, али нису ми се допадали ни остали аутомобили тог времена) је „нацртао” Пининфарина и она је била потпуно у складу са својим временом, савремена и обећавајућа... али онда су стигли ратови и то је био крај. Покушај да се Застава одржи након распада СФРЈ нису били успјешни (мислим да нису били ни могући). Причало се да Карићи отварају у Чачку производњу „нашминканог” Фићка с мотором Југа 45, али да су заустављени управо да тиме не би потпуно угасили Заставу тј. Југића на кога се Застава тада свела. (Марути је једно вријеме пријетио да се озбиљније умијеша, али то троцилиндрично гованце се и није баш прославило). У вријеме док се још продавао (са домаћим или Пежоовим мотором) Југић је коштао неких 4-5 сомића. Најближи по цијени су му били неки мали јапански прдавци који су коштали скоро 10 сома. Били су модернији, често љепши (мада ни то не увијек), али да су били ДВА ПУТА БОЉИ – сигурно нису.
Што се Стојадина тиче, радије од било каквог писања бих препоручио нпр. овај снимак:
Druže meni je stojadin lep auto, jugo iz 80ih ok za to doba, ja pišem o autu koji se proizvodio posle 2000ih do 2008 valjda, da su bogdom pravili stojadina i posle 2000te bolje bi bilo.

Флорида се ни мени није допала својим изгледом (да се исправим, дизајнирана је у Италдизајну Ђорђета Ђурара), али тих година ми се многи аутомобили нису допадали, такав је био тренд. Ништа ми боље од Флориде нису изгледали ни нпр. Фиат или Цитроен из тог времена
:
Fiat_Tipo_1372_1990.jpg

Citroen-BX-1.6-TZI-1990-God-Kompletan-Auto-U-Delovima_18712809211959195393_slika_1516107693.jpg

Pogledaj Seata tad koji je isto tako bio na Fiat osnovi kao i Zastava a pogledaj ga sad ..Socijalizam brt opancari na vlasti politika očuvanje radnih mesta mora da kosta zdrave :)..kraj 80tih je bilo vreme uvođenja veoma racionalnog japanskog nacina prozvidnje tkz LENA ili Toyotinog ..Nismo samo mi tu platili cenu nego i mnoge nemacke firme koje nisu bile spremne su izgubile veliki deo trzista ...Naravno da su socijalisti sa svojom politikom ispastali najvise .. pogledaj Ford npr pre 30g i sad ..

Poslednja izmena:

Back