Zaslužiti

• Začetnik teme Začetnik teme Araon
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Araon

Elita
Poruka
18.385
Često čujemo danas po internetima "ima da me poštuju kao što sam zaslužio/la!" ili "ako te ne tretiraju kako zaslužuješ, od*ebi to" i slično.

Pa me zanima, da li smatrate da se sve lepo zaslužuje samim postojanjem neke osobe ili ta osoba mora da ponudi nešto? Tipa, da nešto i dokaže i pokaže pre tog tretmana ili vi od starta pružate sve lepo, mesecnebozvezdice?

Šta je to što smatrate da zaslužujete kao persona automatski?

Zapravo, ne zanima me puno, ali ajde.

Misliš na krilaticu "Svakom prema zaslugama"?

Pa, kada se malo osvrneš shvatiš da u životu sve tako funkcioniše, u svakom odnosu. Prijateljskom, partnerskom, poslovnom. Svaki odnos je usledično-posledičan. Koliko dobiješ toliko i pružaš. Samo što je potrebno vreme da shvatiš da li je ono što pružaš barem približno slično onome što dobijaš. Nešto kao vaga samo se taj tas klacka i nekada prevagne nekada ne pa onda uzimaš neki prosek, a taj prosek je u stvari ono što ti ili mami osmeh na lice (u partnerskom odnosu) ili izaziva nesanicu i lošu probavu.

Misliš na krilaticu "Svakom prema zaslugama"?

Pa, kada se malo osvrneš shvatiš da u životu sve tako funkcioniše, u svakom odnosu. Prijateljskom, partnerskom, poslovnom. Svaki odnos je usledično-posledičan. Koliko dobiješ toliko i pružaš. Samo što je potrebno vreme da shvatiš da li je ono što pružaš barem približno slično onome što dobijaš. Nešto kao vaga samo se taj tas klacka i nekada prevagne nekada ne pa onda uzimaš neki prosek, a taj prosek je u stvari ono što ti ili mami osmeh na lice (u partnerskom odnosu) ili izaziva nesanicu i lošu probavu.

Nekako je internet preplavljen sadržajima i lajf koučevima koji ti objašnjavaju kralju/kraljice, sve si zaslužio/la, ti si Bog i tako.

Pa me zanima, očekuju li ljudi zaista od starta tretman kralja/kraljice i da li tako pristupaju drugima.

Nastupam tako da svako zaslužuje poštovanje, a onda ga može i izgubiti svojim ponašanjem.

Nemojmo mešati osnovnu kulturu i osnovno poštovanje sa zaista poštovanjem i tretiranjem nekoga ne znam kako uzvišeno.

Meni su govorili kad sam bio mali:
Ne brini mili, jednoga dana ce se pojaviti devojka koja ce te voleti bas onakvim kakav jesi.

Nekad je ovo utešno, nekad zabrinjavajuće.

Nekako je internet preplavljen sadržajima i lajf koučevima koji ti objašnjavaju kralju/kraljice, sve si zaslužio/la, ti si Bog i tako.

Pa me zanima, očekuju li ljudi zaista od starta tretman kralja/kraljice i da li tako pristupaju drugima.
Baba i deda su najbolji koučevi naše mladosti. S kim provodiš vreme od njega i upijaš savete, hteo ili ne hteo. Nažalost, danas su to društvene mreže i treba dosta snage upregnuti da odvojiš pravi savet od praznih reči.

Biti kraljica je dosadno. Dobiti sve na tacni, a ni malo se ne potruditi ili sebe dati je - monotonija. Teška monotonija. To mi je jednako kao i sedeti na udobnoj klupi koja gleda u prazan zid.

Nemojmo mešati osnovnu kulturu i osnovno poštovanje sa zaista poštovanjem i tretiranjem nekoga ne znam kako uzvišeno.

Nekad je ovo utešno, nekad zabrinjavajuće.
Vezano za lajf kouče- Srbija je retka zemlja koja ima Bosance za Lajf kouče😍

Rekoh ja jednom čoveku iz sveta sa lepim imenom i prezimenom da mi samo pare ne traži, a da imam, dala BiH mu. Kad on: "Pa, žao mi je, ali mi samo pare trebaju. "
Pare će i u tanjir, pa će da ih pojede jer ne zna da se najskuplje stvari ne kupuju nikakvim parama.

Često čujemo danas po internetima "ima da me poštuju kao što sam zaslužio/la!" ili "ako te ne tretiraju kako zaslužuješ, od*ebi to" i slično.
Ne vodim se takvom filozofijom. To je prevaspitavanje. Ja pustim ljude da se pokažu u svojoj pravoj prirodi pa onda adekvatno odgovorim.
Ne zavodim red i disciplinu u ljubavnim ili prijateljskim odnosima. Neka vrsta svojevrsne pozitivne selekcije...

Meni je ideal žena iz pripovetke "Prvi put sa ocem na jutrenje", a ne neka sponza.

Pa me zanima, da li smatrate da se sve lepo zaslužuje samim postojanjem neke osobe ili ta osoba mora da ponudi nešto? Tipa, da nešto i dokaže i pokaže pre tog tretmana ili vi od starta pružate sve lepo, mesecnebozvezdice?
Ne volim mnogo trgovinu u prijateljskim ili ljubavnim odnosima.
Više mi odgovara dubina.
Tako da nudim sebe tako što sebe otvorim nekom. Ako mu se ne sviđa neka traži drugo i bolje, lepše, pametnije... Nije problem...

Od drugih ništa... Čovek je u prirodi sam i sve mora sam. Drugi ljudi su bonus i najgore je shvatati ih for granted.

Termini.
Pristojnost, poštovanje, ceniti nekog...
Da li po tebi postoji razlika između poštovanja i cenjenja nekog?
Recimo ja sam poštovanje uvek shvatao kao pristojnost, a cenjenje ovako kako ti smatraš poštovanje...

Stava sam da poštovanje ne možeš da zahtevaš, moraš da ga zaslužiš
Najjače poštovanje je zasnovano na ljubavi (bilo koje vrste)

Na ljubavi, ali svakako i na vrednostima koje osoba ima. Ne moramo ih uopšte voleti.

Termini.
Pristojnost, poštovanje, ceniti nekog...
Da li po tebi postoji razlika između poštovanja i cenjenja nekog?
Recimo ja sam poštovanje uvek shvatao kao pristojnost, a cenjenje ovako kako ti smatraš poštovanje...

Postoji jasna razlika, mogu da cenim tvoju sposobnost da uspeš u politici, npr, znači da si sposoban u neku ruku. To ne znači da i poštujem to u skladu sa mojim vrednostima.

Na ljubavi, ali svakako i na vrednostima koje osoba ima. Ne moramo ih uopšte voleti.
Ali, imaš pozitivnu emociju prema njima. Što je pozitivnija, veće je poštovanje
Postoji jasna razlika, mogu da cenim tvoju sposobnost da uspeš u politici, npr, znači da si sposoban u neku ruku. To ne znači da i poštujem to u skladu sa mojim vrednostima.

Zapravo, ne zanima me puno, ali ajde.

Свако људско биће заслужује да се према њему односе људски. Ту нема двојбе, свако од нас има то достојанство.

Али са друге стране, ми треба да проценимо да ли се залуд дајемо другоме ако он не поштује здраво и нормално понашање.

Kad ulazim u odnos sa nekim, iako sam uzdržana i pažljivo sve posmatram, otvorena sam ne mislim ništa loše i osoba može u mene da ima puno poverenje.

E, sad, prema ponašanju i stavu prema meni i generalno sledi moje dalje ponašanje... Ne bih odmah naravno stavljala ruku u vatru, takve stvari dolaze posle puno toga.. Ali neki normalan odnos sa poštovanjem svako "zaslužuje" od prve.

Kad ulazim u odnos sa nekim, iako sam uzdržana i pažljivo sve posmatram, otvorena sam ne mislim ništa loše i osoba može u mene da ima puno poverenje.

E, sad, prema ponašanju i stavu prema meni i generalno sledi moje dalje ponašanje... Ne bih odmah naravno stavljala ruku u vatru, takve stvari dolaze posle puno toga.. Ali neki normalan odnos sa poštovanjem svako "zaslužuje" od prve.
Žene su obično sklonije predrasudama.
Koliko ih kod tebe ima, šta misliš?

Ok. Još jedno pitanje. Da li u tvoj krug ljudi puštaš samo te koje poštuješ ili si više "interesno" raspoložen u stilu "ovaj mi odgovara zbog ovoga pa ću sa njim više itd".

Da li imaš širi i uži krug ljudi odvojen ili je izmešano?

Back