- Poruka
- 42.240
Zar to nije previše ploda za jedno domaćinstvo?Ма, не, Дуки, то је двадесетак стабала. Каква зарада...
Jesi li razmišljao o kupini?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zar to nije previše ploda za jedno domaćinstvo?Ма, не, Дуки, то је двадесетак стабала. Каква зарада...
Ma nema, kako to misliš kajsija ukus džanarike? Pekao sam i jednu i drugu s tim da džanariku ne volim, ne svidja mi se ukus, kajsija kad se lepo odradi ispadne vrhunska rakija.Има у мојој околини засада кајсије, али то не рачунам. Има укус као мја џанарика...
Кајсија, плод. Индустријска. Поштујем само аутохтоне врсте. Причам о укусу плодаMa nema, kako to misliš kajsija ukus džanarike? Pekao sam i jednu i drugu s tim da džanariku ne volim, ne svidja mi se ukus, kajsija kad se lepo odradi ispadne vrhunska rakija.
Moj sistem pečenja rakije je da ne radim prepek nego da odbacim prvu frakciju (metil) i onda teram dok ide jaka rakija, što bi rekli srce rakije. To bude oko 60° i onda razblažim destilovanom vodom. Ono što ide dalje posle srca, to sipam u idući kazan pomešam sa kominom i opet isto. Kad se dobije rakija na 60° ona se pusti par sedmica da odleži a posle se blaži, tako ima najbolji ukus. Šljiva je posebna ona se tako jaka sipa u drveno bure i tek kasnije kad dobije boju i ukus onda se blaži destilovanom vodom
Pa dobro normalno je da je svaka stara sorta ukusnija od ovih modernih, kao što je najbolja šljivovica od požegače, to je ono pravo. Ali i ove nove sorte kad se ispoštuje zrelost i ostalo mogu da budu ok. Recimo ja sam pekao šljivovicu od sorte Stenlej i bila je sasvim ok, dva koplja ispod požegače i čačanske rodne ali sasvim dobra rakijaКајсија, плод. Индустријска. Поштујем само аутохтоне врсте. Причам о укусу плода
postoji votje koje ne sme da se okopava uopste jer ima povrsinske zile koje se lako osteteBajo šanse nisi imo ko Tybura protiv Aspinalla sad u subotu
Krušku kad udarim na vašar obrnem na 900
Koje voće?postoji votje koje ne sme da se okopava uopste jer ima povrsinske zile koje se lako ostete
Интересантан начин печења. Код мене ћале пече на стари начин, са препицањем, с тим да ракију 'препира' кроз воду. Колико би то било 'прва фракција'? И докле тераш кад прекинеш на 60 степени?Ma nema, kako to misliš kajsija ukus džanarike? Pekao sam i jednu i drugu s tim da džanariku ne volim, ne svidja mi se ukus, kajsija kad se lepo odradi ispadne vrhunska rakija.
Moj sistem pečenja rakije je da ne radim prepek nego da odbacim prvu frakciju (metil) i onda teram dok ide jaka rakija, što bi rekli srce rakije. To bude oko 60° i onda razblažim destilovanom vodom. Ono što ide dalje posle srca, to sipam u idući kazan pomešam sa kominom i opet isto. Kad se dobije rakija na 60° ona se pusti par sedmica da odleži a posle se blaži, tako ima najbolji ukus. Šljiva je posebna ona se tako jaka sipa u drveno bure i tek kasnije kad dobije boju i ukus onda se blaži destilovanom vodom
To je provereno najbolji način pečenja rakije jer se najbolje očuva ukus. Neka vrsta prepeka ide samo u poslednjem kazanu kad se sakupi sva slaba rakija iz prethodnih kazana i pomeša sa kljukom, i to se onda na kraju sipa u onu jaku rakiju iz prethodnih kazana. Nadam se da si me razumeoИнтересантан начин печења. Код мене ћале пече на стари начин, са препицањем, с тим да ракију 'препира' кроз воду. Колико би то било 'прва фракција'? И докле тераш кад прекинеш на 60 степени?
А колико одбацујеш у старту?To je provereno najbolji način pečenja rakije jer se najbolje očuva ukus. Neka vrsta prepeka ide samo u poslednjem kazanu kad se sakupi sva slaba rakija iz prethodnih kazana i pomeša sa kljukom, i to se onda na kraju sipa u onu jaku rakiju iz prethodnih kazana. Nadam se da si me razumeo
Što se tiče toga dokle teram i gde je granica kad prekidam, dobro pitanje, neko to radi na gradometar ali ja pratim ukus i jačinu, tj. stalno probam rakiju na luli
Ne prekidam na 60 nego teram dok ide lepa rakija, "srce". Ne znam koliko je to jer pratim ukus, verovatno 35-40 stepeni
Pa da tako i ja radim, metil je teži od vode i padne na dno, lepo se vidi u staklenoj posudi, tegli koju staviš ispod lule dokle mu je nivoКод мене ћале пече на стари начин, са препицањем, с тим да ракију 'препира' кроз воду.
Koliko se nakupi metila u tegliА колико одбацујеш у старту?
Аха, капирам.Koliko se nakupi metila u tegli
Metil je u stvari ta prva frakcija. Neko ne stavlja vodu i teglu nego samo jednostavno odbaci prvih pola litra / litar koji krenuАха, капирам.
Probaj, igraj se malo sa time, stekni iskustvo... Ništa ne možeš da pokvarišОве године немам шта да печем, имам само нешто џанарике, али то ће да заврши у џему. Млад засад. А догодине, ако бог да, пробао бих твој систем печења. Бар један део. Јер ми и овако печена ракија, на стандардан начин, важи за добру.
Ja sam odavno ukapirao da je bolje kupiti voće za rakiju i vino nego ga sam gajiti... na žalost tako je...Ове године немам шта да печем, имам само нешто џанарике, али то ће да заврши у џему.
Само се бојим да, ако будем много 'градирао' испод луле, не завршим негде испод казана!Probaj, igraj se malo sa time, stekni iskustvo... Ništa ne možeš da pokvariš
Imaš i na netu i na specijalizovanim forumima i bolje objašnjeno, meni je ovaj savet dao jedan enolog iz mog grada
Po malo, ja samo lizućem ko ker moodaСамо се бојим да, ако будем много 'градирао' испод луле, не завршим негде испод казана!![]()