Засадио бих воћњак

Van_Helsing

Elita
Poruka
24.172
Имам неких неискоришћених четири ара, у склопу дворишта, и једина сврха им је та да ми одузимају време за одржавање травњака. Хтео сам да их искористим и засадим неки воћњачић. Мислио сам да то буду вишње, двадесетак комада, али нисам још одлучио. Има ли неко предлог неке друге културе?

Па не знам, не бих да ми створи превелику обавезу. Имам огромно двориште, скоро деветнаест ари, па ту има места и за башту, мали пластеник, крушке, лешнике, шантелију, дестак жбунова ароније...

Toliko višnjica na četiri ara.. :think: Mislio si 40?
Pa nije to sekvoja :D

4 ara je 20x20m što bi značilo da može komotno da stane 20 sadnica višnje a možda i više, zavisi kako planira da ih orezuje i koja je sorta u pitanju.
Višnja nije loš izbor zato što ljudi koji tako iz hobija posade neku voćku obično ne znaju ništa o voćarstvu, rezanju, tretiranju itd pa onda izbor treba svesti na voće oko koga treba najmanje rada i održavanja.
Moj predlog bi bio neka stara autohtona sorta recimo jabuke, kruške koje nisu nežne kao ove novije sorte i hibridi.

Sadnica oraha može da stane koliko hoćeš, ali kako će se razvijati
taj orah. Eno ja imam orah koji zauzima tri ara ko od šale.
Ne može koliko hoćeš, ima nauka koja se zove agronomija i kaže da stablu orahu treba 30-40kvm, naravno ako pustiš jedno stablo da raste nekontrolisano ono će biti ogromno ali nije to fazon nego da se iskoristi površina zemlje koju ima na najbolji način. Iz deset stabla održavanih oraha imaće mnogo više nego iz jednog neodržavanog. Znaš pošto su danas orasi?

Ista prica izgubih vec 4 godina nisam nista stigo da zasadim kako vreme leti,onaj sneg sto pade unisti rod tresnje ne znam dal ce biti ostalog a ima mesta za sve
Evo ti pazi za orahe, pomenusmo ih. Ako ima 4 ara mesta, računamo na najmanje prinose jer nije profi. Računamo da stavi 6 stabla umesto 10. Od prve berbe može da se dobije 30kg očišćenog oraha, u punom rodu 50kg. 6x50=300kg očišćenog oraha. Pošto je orah u Srbiji nemam pojma ajde neka bude 1000din.
Da računamo u najgorem slučaju da neće izvući 300kg nego 200kg, to neka bude zarada 200 000 din. Eto bajo letovanje a nema puno posla

Ma sve je zatrovano znas koliko drvo a rodi par saka oraha,sljive isto nista ne rode,mozda mora da se prska a to me ne zanima,evo smokva svake godine uspe a 300din kilo,ako nekog zanima to mene pare ne pa bih samo za svoj ukus,tresnja,kajsija,breskva i one sezonske poput dinje,jagoda
Pa ova dobra priča oko oraha je ako imaš neki plac sa kojim ne znaš šta bi a orasi uništavaju sve živo sav korov oko sebe plus dobiješ letovanje

Screenshot_20230722_140019_Gallery.jpg
Screenshot_20230722_135939_Gallery.jpg
20230722_140100.jpg

Vladan je rekao pametno da bi trebalo prvo proveriti zemljište.
I kod mene nešto jedva raste a drugo buja.
Ili samo jednostavno pogledati malo u komšiluku čega ima.

A koja bi bila svrha voćnjaka? Za sebe, porodicu voće ili za prodaju ili?

Ja da imam uslova sadila bih malo ove egzotičnije vrste ali to nije uopšte pametno. Kao što su neki rekli može 10 godina biti mlaka zima a onda jedan dobar minus koji će sve uništiti.

Kod mene raste sada sibirski limun, smokve, lešnik, badem, pistaći, šljive, orah na oko 5 ari pored ukrasnih drveća kao što su eukaliptus i judino drvo.
Posadila bih još i kaki jabuke i indijske banane za početak.

Back