Žarko Laušević

Tadić pomilovao Žarka Lauševića

| 29. 12. 2011. - 08:40h 09:26h

Predsednik Srbije Boris Tadić pomilovao je glumca Žarka Lauševića. Kako je za "Blic" potvrđeno u Predsedništvu, Tadić je odluku o pomilovanju doneo juče.

Poznati glumac je u Crnoj Gori 2001, posle više ukidanih presuda, pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora zbog prekoračenja nužne odbrane, kada je braneći brata i sebe ubio dva mladića, a jednog teško ranio.

aušević je, u noći između 30. i 31. jula 1993. godine, u podgoričkom kafiću "Epl", ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića. U obračunu je njegov brat Branimir ispalio jedan metak, koji nikoga nije pogodio.

Vrhovni kasacioni sud Srbije, čiji je Laušević državljanin, ranije je odbio zahtev njegove odbrane za vanredno ublažavanje kazne od 13 godina zatvora.

Veće Višeg suda u Podgorici 28. oktobra 1999, kojim je predsedavala sudija Svetlana Vujanović, supruga sadašnjeg predsednika Crne Gore, izreklo je presudu Lauševiću od četiri godine zatvora, za prekoračenje nužne odbrane.

Laušević je tada već bio u pritvoru duže od presude, pa je istog dana pušten na slobodu i decembra iste godine preko Mađarske odlazi za Sjedinjene Američke Države.

Vrhovni sud Crne Gore 22. marta 2001. donosi pravosnažnu presudu osuđujući Lauševića na 13 godina zatvora.

Posle više izrečenih presuda koje su ukidane pred Vrhovnim sudom Crne Gore, Laušević je 2001. godine pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 13 godina, zbog prekoračenja nužne odbrane. On je u pritvoru, do izricanja prvostepene presude, proveo četiri i po godine.

Inače, Laušević je "slobodan čovek" u Srbiji pošto je usvojen zahtev republičkog tužioca za odlaganje izvršenja zatvorske kazne i istovremeno povučena poternica koja je za njim bila raspisana.

Sud u Njujorku Lauševiću dopustio boravak u SAD
Žarka Lauševića su 2. jula 2009. uhapsili pripadnici Biroa za emigraciju i carine zbog boravka u SAD bez emigrantske vize. On je u pritvoru bio do 15. septembra iste godine, a sud u Njujorku je sledeće godine doneo i definitivnu odluku da mu dopusti ostanak u SAD-u, jer mu tamo živi porodica. Laušević živi u SAD-u od kraja 1999. godine.

Nisam pametan. Siguran sam da se svako od nas nasao u situaciji kada je ugrozen i tesko je stvar resiti verbalno. Nikad za ovog lika ne bih mogao reci da je ubica. Barem nije odavao takav utisak. Ne sumnjam da je bilo cupavo cim je napravio to sto je napravio. Ali opet, ko iole normalan nosi prangiju pa je jos i koristi? Sprasio je 13 metaka u ta tri nesrecnika, dvojicu je overio a treceg ucinio invalidom. Ne sumnjam ni u to da je svestan sta je uradio i da mu je velika kazna sto sa tim mora da zivi. Pitam se i da li bi neko drugi ko se nasao u istoj situaciji a nije Lausevic dobio pomilovanje...

Nisam pametan. Siguran sam da se svako od nas nasao u situaciji kada je ugrozen i tesko je stvar resiti verbalno. Nikad za ovog lika ne bih mogao reci da je ubica. Barem nije odavao takav utisak. Ne sumnjam da je bilo cupavo cim je napravio to sto je napravio. Ali opet, ko iole normalan nosi prangiju pa je jos i koristi? Sprasio je 13 metaka u ta tri nesrecnika, dvojicu je overio a treceg ucinio invalidom. Ne sumnjam ni u to da je svestan sta je uradio i da mu je velika kazna sto sa tim mora da zivi. Pitam se i da li bi neko drugi ko se nasao u istoj situaciji a nije Lausevic dobio pomilovanje...
Sve si lepo rekao..Koliko ima istih zrtava naseg ocajnog pravosudja,a nista se ne radi povodom njih..

Nosio je pištolj na preporuku policije jer mu je prećeno srmrću...No nebitno, samo ću da se osvrnem na poslednju rečenicu i reći da samo zato što je Žarko njegova krivica je veća, dok recimo moj komšija može da pobije pola ulice, pričaće se par dana i zaboraviti. Jedan glumac je pretučen na smrt nije mogao da se brani, pamti li neko njihova imena? Kolko treba da budemo svesni čina kada nam je život ugrožen od strane nekih bahatih mladića, i koliko treba trpeti da bi počeli da se branimo...Svako ima pravo da napadne ali mi nemamo pravo na odbranu...Da je onaj momak imao pravo da se brani od ona 4 makedonca, verujem da bi postao ubica, a ne jadan ubijen...Ne verujem da su oni nesrećnići, jer svako ko prvi počne i bije nekog do smrti nije nesrećnik nego bahati idiot kome je država dozvolila da radi to što radi, jer na nečije konstantno maltretiranje,reaguju tek kad je kasno.

Ja se slazem sa time sto si napisala Giovanna a Lausevica niti branim niti osudjujem. Kritikovao sam pravosudje jer je cemerno. On jeste javna i veoma poznata licnost pa samim tim ima i beneficije ali i vecu odgovornost. A sto se tice scenarija iz tog lokala, mi znamo samo njegovu verziju price jer je ove ostale izrokao. Uopste ne sumnjam da je coveku tesko ali ispada od njega sad neki velikomucenik, jos ce da ispadne i bestseler. I da ti kazem da nemam predstavu u kakvom sranju treba da se nadjem pa da izupucavam troje ljudi. Do sada nisam bio ni u pribliznom stanju besa...

Ja se slazem sa time sto si napisala Giovanna a Lausevica niti branim niti osudjujem. Kritikovao sam pravosudje jer je cemerno. On jeste javna i veoma poznata licnost pa samim tim ima i beneficije ali i vecu odgovornost. A sto se tice scenarija iz tog lokala, mi znamo samo njegovu verziju price jer je ove ostale izrokao. Uopste ne sumnjam da je coveku tesko ali ispada od njega sad neki velikomucenik, jos ce da ispadne i bestseler. I da ti kazem da nemam predstavu u kakvom sranju treba da se nadjem pa da izupucavam troje ljudi. Do sada nisam bio ni u pribliznom stanju besa...

Žarka sam pomenula samo u prvoj rečenici. Kad se desilo šta se desilo, u novimama su izlazili članci i čitalo se kako je i šta bilo. Ja sam se samo osvrnula na to da ovde svako može tebe da napadne iz čista mira, tuče, maltretira, a ti pravo na odbranu nemaš. To meni najviše smeta, ne zbog Žarka , već svih nas...Ostalo neću da komentarišem.

Nosio je pištolj na preporuku policije jer mu je prećeno srmrću...No nebitno, samo ću da se osvrnem na poslednju rečenicu i reći da samo zato što je Žarko njegova krivica je veća, dok recimo moj komšija može da pobije pola ulice, pričaće se par dana i zaboraviti. Jedan glumac je pretučen na smrt nije mogao da se brani, pamti li neko njihova imena? Kolko treba da budemo svesni čina kada nam je život ugrožen od strane nekih bahatih mladića, i koliko treba trpeti da bi počeli da se branimo...Svako ima pravo da napadne ali mi nemamo pravo na odbranu...Da je onaj momak imao pravo da se brani od ona 4 makedonca, verujem da bi postao ubica, a ne jadan ubijen...Ne verujem da su oni nesrećnići, jer svako ko prvi počne i bije nekog do smrti nije nesrećnik nego bahati idiot kome je država dozvolila da radi to što radi, jer na nečije konstantno maltretiranje,reaguju tek kad je kasno.

Apsolutno se slazem sa ovim! Pravosudje, zakoni, sve nam je ocajno nazalost...

on je prvo sa nekoliko metaka pucao u prazno tako da nije sve sprasio u te nesrecnike ako se uopste mogu tako nazvati(ako je verovati lausu, oni su bez velikog razloga poceli da ih biju a to nisu ljudi nego debili)

Poslednja izmena:
Da nije pomilovanje samo predizborno ulizivanje?Drzava nam je tolika karikatura,da me nista ne iznenadjuje.Mislim da je trebao da odsluzi celu kaznu,koliko toliko zbog sebe samog,a opet i taj momenat krvne osvete nije zanemarljiv.Dali bi i izasao ziv iz zatvora u ono ludacko vreme?Dali covek uopste zeli nazad u Srbiju?Cemu da se nada,ulogama u serijama rekordne gledanost?

Da nije pomilovanje samo predizborno ulizivanje?Drzava nam je tolika karikatura,da me nista ne iznenadjuje.Mislim da je trebao da odsluzi celu kaznu,koliko toliko zbog sebe samog,a opet i taj momenat krvne osvete nije zanemarljiv.Dali bi i izasao ziv iz zatvora u ono ludacko vreme?Dali covek uopste zeli nazad u Srbiju?Cemu da se nada,ulogama u serijama rekordne gledanost?

Po zilioniti put, odsluzio je kaznu.

Da li ti svarno misliš da je toliko lud da se vrati i glumi? On vrlo dobro zna šta bi bilo kad bi se vratio. Odsluzio je deo i u Americi.

You just shot an unarmed man.

He should have armed himself if he's gonna decorate his saloon with my friend.

Unforgiven (1992)

Clasic-Movie-Posters-UNFORGIVEN_-CLINT-EASTWOOD_-1992-large-1155204391.jpg

Sto se Zarka tice, svoje misljenje formiram na osnovu onoga sto kaze o njemu vecina glumackih velikana, pocevsi od Bate Zivojinovica, Petra Bozovica, Dragana Nikolica, Milene Dravic, Nede Arneric, MisE Janketica...Ako svi oni kazu za njega da je dobar covek zaSto bih ja mislila suprotno.To sto sE desilo, desilo se, i pItanje je kako bi bilo ko od nas postupio....Nikada nemojmo suditi ljudima u cijim cipelama nismo bili...Sa druge strane, treba imati u vidu i to da se sve desilo 90 ih kada je soc.patologioja vladala ulicama, kada su opasni momci bili u modi i ciji model ponasanja su preuzimali momci od 20,21,22... godina...i, tako se desio splet nesrecnih okolnosti, Zarko kome su u to vreme pretili, na predlog treceg opstinskog suda kupuje pistolj usled sve cescih pretnji, prekid predstave i nazalost desilo se to sto se desilo.Drago mi je da postoji vise ljudi koji ga razumeju umesto onih koji ga ne razumeju, i nadam se da ce jednog dana se vratiti i vratiti se svom poslu i nama koji ga volimo...U svakom slucaju ako uzmemo u obzir da je za prekoracenje nuzne samoodbrane u stanju emocionalne uzbudjenosti najveca kazna 5 godina, moze se reci da je svoj dug drustvu vratio..

Sto se Zarka tice, svoje misljenje formiram na osnovu onoga sto kaze o njemu vecina glumackih velikana, pocevsi od Bate Zivojinovica, Petra Bozovica, Dragana Nikolica, Milene Dravic, Nede Arneric, MisE Janketica...Ako svi oni kazu za njega da je dobar covek zaSto bih ja mislila suprotno.To sto sE desilo, desilo se, i pItanje je kako bi bilo ko od nas postupio....Nikada nemojmo suditi ljudima u cijim cipelama nismo bili...Sa druge strane, treba imati u vidu i to da se sve desilo 90 ih kada je soc.patologioja vladala ulicama, kada su opasni momci bili u modi i ciji model ponasanja su preuzimali momci od 20,21,22... godina...i, tako se desio splet nesrecnih okolnosti, Zarko kome su u to vreme pretili, na predlog treceg opstinskog suda kupuje pistolj usled sve cescih pretnji, prekid predstave i nazalost desilo se to sto se desilo.Drago mi je da postoji vise ljudi koji ga razumeju umesto onih koji ga ne razumeju, i nadam se da ce jednog dana se vratiti i vratiti se svom poslu i nama koji ga volimo...U svakom slucaju ako uzmemo u obzir da je za prekoracenje nuzne samoodbrane u stanju emocionalne uzbudjenosti najveca kazna 5 godina, moze se reci da je svoj dug drustvu vratio..

nece. nema sanse.

Godina prodje, dan nikad - fenomenalna knjiga. Emocija bola, zaljenja i patenje zbog onog sto se desilo ne prestaje od pocetka do kraja knjige. Poucna knjiga koja treba da svima nama bude "kocnica" u ovim teskim vremenima (koja traju cini mi se jos od 1990 godine) da prepoznajemo slicne situacije i budemo mudri kako bi razum i dobra volja pobedila.

Ja nisam dovoljno strucan pa da sudim Zarku (Bog ce) i ne mogu puno da doprinesem necemu sto bi porodicama ubijenih ili Zarku dalo neku utjehu ali mogu da kazem par reci sto se tice praštanja...

...Koliko god ljudi pobio, osakatio ili unesrećio to neće ni 0% vratiti onoga koga sam izgubio. Da hoće osveta bi bila jedini način. Osvetom postajem samo još jedan u nizu promašaja Božijeg stada kome je data ta čast, to iskušenje kojem nisam mogao da odolim. Nisam izabrao OPROST nego OSVETU. Kao što jednom reče Vuk Karadžić : "Ljudi su gusto posejani, ali retko niču". Izgubiti nekog je teško bez obzira šta je uzrok. Krivca uvek možemo pronaći i zaraznu želju za osvetom uvek možemo utoliti sa nekim. A šta se desi posle? Odeš na grob tom istom kojeg si izgubio i ne osjećaš ništa. Praznina. Pogrešio si. Shvataš kasno. Pitaćeš se vremenom da li si možda mogao i da oprostiš...kako bi izgledalo da to nisi uradio. Kasno. Žalićeš za prilikom koju si imao a više ne možeš - da OPROSTIŠ!!!
Laušević kao i svi mi za nekoliko godina, decenija... neće nas biti. Međuim ostaće djela iza nas uklesana kao u kamenu ploču da je bila jednom jedna istinita tragična priča čiji je oprost spasio mnogo duša...

Pokušajmo da niknemo...oni koji su uspjeli to danas ih slavite kao krsne slave...

Gledala sam Šmekera sinoć. Stvarno je vanserijski glumac.
Skino je pijanicu za Oskara. A u dijalozima sa Radmilovićem, Radmilović se i ne primećuje koliko je ovaj dobar.

Eto. Kad bi se sad pravio rimejk ovog filma, ubeđena sam da niko od mlađih glumaca ne bi mogao ovo ovako da izvede.

А горан Јевтић, онај из параде и анђела, као не би одувао такву улогу?
Ijao, meni je on totalno gej u svim filmovima i predstavama gde sam ga gledala. Ne može da se oslobodi tih svojih gej pokreta nikako. A i glas mu je nekako gej. Možda nije u stvarnosti, i neemam nikakvo predubeđenje o gejevima da se razumemo, ali nije mi za ovaj film, ima dosta tuča i sl-ne, ne nikako...

Možda bi Đuričko (u mlađim danima) bio dobar, šta znam. Bar za ovaj film. :)

Al inače ta scena sa Radmilovićem, ima ih dve u filmu mi je pravo iznenađenje. Ja nisam neki stručnjak, ali znam da Radmilović važi za našeg najvećeg glumca. Žarko ga oduvao bukvalno.
Šteta, nisam mogla da nađem scenu na netu.

Back