gost 129086
Buduća legenda
- Poruka
- 27.221
S obzirom da kažeš da ti je nos zapušen tokom cele godine (da li postoji i svrab u predelu nepca, suzenje očiju i sl.) verovatno se radi o alergiji na grinje.
To bi trebalo da se ispita alergološki.Rade se kožne probe (uglavnom samo one), a za preciznija ispitivanja dokazuju se specifična antitela u krvi (koja ti govore da si senzibilisan na alergen).Pored toga urade se još neki testovi,rendgen i sl, ali da ne širim.
Ukoliko se dokaže alergija započinje se terapija sa lekovim-kortikosteroidi (sprej za nos) i antihistaminici (tablete).Ako nema poboljšanja počinje se specifičnom imunoterapijom u vidu vakcina koja ima za cilj da smanji odgovor tvog organizma na konkretan alergen i koja traje min 1-2 godine.
Svakako je korisna upotreba rastvora koji imitiraju "morsku vodu" za ispiranje nosa, pogotovo kod upotrebe kapi za nos i ostalih preparata, ali oni ti samo olakšavaju tegobe a ne
otklanjaju uzrok.
Ukoliko se eventualno ne radi o alergiji, druga mogućnost je vazomotorni rinitis,ali to je druga priča.
Znači kod lekara na ozbiljnija ispitivanja.
E ja sam bila kod deset lekara za jednu istu bolest i sva mišljenja su bila podeljena i sa različitim dijagnozama pa me interesuje kako i zašto je to tako.