ZAPOSLITI TRUDNICU

• Začetnik teme Začetnik teme adj
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

adj

Početnik
Poruka
7
Moja situacija je malo složena.Osnovao sam preduzetničku radnju i poslujem kao paušalac.Supruga mi je zaposlena u drugoj firmi na određeno na 6 meseci i ugovor joj ističe 31. decembra 2011.U septembru je otišla na trudničko bolovanje, termin je u maju 2012.Pošto ne očekujem da joj u sadašnjoj firmi produže ugovor i posle 31.12.2011.da li je izvodljivo i po zakonu da je ja primim u svoju firmu da bi ona imala godinu dana staža i ostvarila svoja prava kao trudnica i porodilja.Molim za pomoć i savet od svih koli znaju propise iz ove oblasti.Kakva su njena prava u slučaju da je prijavim, ili ne?kakve bi bile moje obaveze prema njoj i državi i šta mi je najpametnije činiti?HVALA UNAPRED SVIMA.SRBIJI TREBAJU BEBE, ALI MORA NEKO I DA IH RODI!!!!!!!

Mislim da možeš da je prijaviš u svojoj radnji kao zaposlenu, u roku od 8 dana od prestanka ugovora u toj firmi, da joj se ne bi prekinuo radni staž.Znam da porodiljsko mora da otvori mesec dana pre termina porođaja, za vreme trajanja tog bolovanja ti joj uplaćuješ zaradu i doprinose, a kada to prođe kroz socijalno, država sve refundira, sa nekim zakašnjenjem.Nisam sigurna, ali mi se čini da ona stiče pravo na porodiljsko i posle 6 meseci neprekidnog staža, ali s obzirom da joj prestaje ugovor, to nije rešeno, znači ne može da ostvari pravo na porodiljsko ako joj ne produže ugovor.Ne znam koliko sam ti pomogla, ovih stvari se sećam, jer sam bila u kancelariji sa knjigovođom, pa sam ponešto zapamtila, ali možda se nešto u međuvremenu promenilo.

Back