Zanzibar

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.135
Vidim ima aranžmana za Zanzibar 10 dana (7 nocenja) sa avionskim kartama, izletima, osiguranjem od oko 900 evra...

Međutim možda može da se prođe i povoljnije u sopstvenoj režiji, videti stvari koji nisu na ruti turista, itd...
Ukoliko neko ima iskustva, bilo bi poželjno da podeli sa nama :)

U svakom slučaju ja ću tu staviti svaku informaciju koju nađem, možda još nekome bude korisna...

Sem osnovnih stvari i šta videti zanimaju me i koje vakcine treba primiti, da li treba da se prime, da li je vredno spojiti sa Safarijem i Kilimandžarom, koje su cene avio karata, koliko se putuje, kakve su cene tamo, na šta treba da se pazi, da li je bezbedno i slično...Tu bi zaista dobro došlo nečije lično iskustvo :cvet:

Neke osnove za početak :)

Zanzibar je jedinstveno afričko ostrvo koje je, za razliku od brojnih drugih egzotičnih destinacija u svetu, počelo da privlači turiste tek početkom 20. veka, zbog čega je Zanzibar danas idealna destinacija jer nije prezasićena turistima. Tirkizne plaže, toplo vreme tokom cele godine, podvodni svet i specifičan vajb Afrike svrstavaju Zanzibar među omiljene egzotične destinacije u svetu, a posebno na našim prostorima zbog pristupačnosti i povoljnih aranžmana agencija.

zanzibar-2.jpg

Odlazak na Zanzibar, posebno za one koji po prvi put odlaze na neku od dalekih egzotičnih destinacija, zahteva dobru informisanost i određenu vrstu pripreme

Putovanje na Zanzibar – osnovne informacije

Zanzibar je arhipelag u Indijskom okeanu, deo je Tanzanije i nalazi se na oko 30 kilometara istočno od kopnenog dela države sa populacijom od oko 1.300.000 ljudi. Formalno, Zanzibar obuhvata ostrva Unguja, Pemba, Latham i Mafia, ali se kolokvijalno Zanzibar odnosi na ostrvo Unguja, najeveće u arhipelagu i najpopularnije među turistima.

Iako Zanzibar pripada državi Tanzaniji, ima široku autonomiju sa nizom lokalnih institucija. Zahvaljujući povoljnoj poziciji za trgovinu, Zanzibar je još od pre 20 hiljada godina naseljeno područje, a za koje su se kroz istoriju borile Persija, Oman, Britanija, Portugal i druge zemlje.

Zanzibar

Najkraći rat ikada dogodio se na Zanzibaru i trajao je čitavih 38 minuta, a poznat je pod nazivom Anglo-zanzibarski rat.

Glavni grad Zanzibara je Zanzibar City, u okviru koga se nalazi i Stone Town, istorijski deo grada koji je pod zaštitom UNESCO. Na Zanzibaru se vozi levom stranom kolovoza, a vremenska razlika u odnosu na Srbiju je +1.

(spotted.rs)

Najpovoljnije varijante za putovanje na Zanzibar su preko Dohe, Dubajia ili Istanbula.

Qatar airways nudi letove od Beograda do Zanzibara sa presedanjem u Dohi, a pozitivna stvar je što Qatar airways nudi mogućnost da već pri kupovini karte bukirate i obilazak Dohe, glavnog grada Katara, u trajanju koje vam odgovara. Doha je nov, vrlo zanimljiv i dinamičan grad, a za građane Srbije i dela država regiona viza za posetu je besplatna i dobija se na aerodromu.

Zanzibar
Sletanje na Zanzibar

Let od Beograda do Dohe traje oko 5 sati, a od Dohe do Zanzibara oko 6 i po.

Viza za Zanzibar

Za dolazak na Zanzibar, odnosno u Tanzaniju, neophodna vam je viza. Viza za građane Srbije i drugih država regiona dobija se po sletanju na aerodrom i košta 50 dolara. Sve što je potrebno za dobijanje vize je novac i popunjen formular koji se popunjava po dolasku, a preporučuje se da kod sebe imate i dve fotografije veličine kao za ličnu kartu.

Deca na Zanzibaru

Važno je znati da na Zanzibaru prihvataju isključivo novčanice dolara štampane 2006. godine i kasnije, što znači da stariji novac ne vredi ništa, stoga pre dolaska pripremite novčanicu novijeg datuma za plaćanje vize.

(spotted.rs)

Jezik na Zanzibaru

Zvaničan jezik na Zanzibaru je Svahili, ali je znanje engleskog široko rasprostranjeno, pa nećete imati problema pri komunikaciji.

swahili-or-kiswahili-for-travelers-1454482-V7RH-5bfd8ae346e0fb0026413832.png

Hrana i piće

Vodu na Zanzibaru ne treba piti niti koristiti za pranje zuba, već kupovati i koristiti isključivo flaširanu i to samo onu vodu koja je zatvorena plastičnim omotačem sa oznakom da je voda sigurna. Takođe, bilo koje piće koje kupujete na ulici ili u prodavnicama mora da ima zaštitnu plastiku, dok je preporuka da u restoranima konobari flašice otvaraju pred vama kako biste bili uvereni da pijete sigurno piće.

Hrana na Zanzibaru

Pića sa ledom se ne preporučuju.

Kada je u pitanju voće, radi bezbednosti, preporučuje se konzumiranje samo onog voća čiju koru možete sami da skinete, a ukoliko je u pitanju voće koje se ne ljušti, koru treba veoma dobro oprati flaširanom vodom.

Na Zanzibaru dominira ishrana bazirana na morskim plodovima
što je i najsigurnija varijanta za obroke. Postoje i restorani sa jelima od drugih vrsta mesa, picama i drugom vrstom hrane, ali preporučujemo da probate različita jela lokalne kuhinje koja se najvećim delom oslanja na morske plodove, pirinač i krompir. Većina jela je prilično začinjena, a pica je uglavnom blago drugačija u odnosu na onu na koju smo navikli na našim prostorima.

Ostrvo Nakupenda na Zanzibaru
Ostrvo Nakupenda

Cene obroka u restoranima kreću se od 5€ za kompletan obrok, do najviše 20€ za ručak ili večeru u fensi restoranima. Hrana od morskih plodova je ovde prilično jeftina i zato probajte sva jela koja vam deluju zanimljivo, a koja ćete u Evropi platiti mnogo više.

(spotted.rs)

Vakcinacija

Vakcinacija za putovanje na Zanzibar nije potrebna ukoliko putujete direktno na Zanzibar. S druge strane, ukoliko posećujete i kopneni deo Tanzanije ili bilo koji kopneni deo Afrike, vakcina protiv žute groznice je obavezna. Ovo su zvanične preporuke Instituta Batut u Beogradu u kome možete dobiti savete i dokumentaciju sa savetima za put u tropska područja.

Ostrvo Nakupenda na Zanzibaru

Kada je u pitanju malarija, šansa da je dobijete na Zanzibaru je minimalna, a savet lekara je korišćenje preparata poput Autana za odbranu od komaraca. Oko kreveta u hotelima na Zanzibaru gotovo uvek se nalazi mreža kojom ste tokom noći potpuno zaštićeni od komaraca, tako da – bez brige.

Savet je da na putovanje ponesete probiotike koje možete uzimati tokom celog puta radi sigurnosti (da stomak bude okej), ali i lekove za prehladu, bolove ili temperaturu.

Kada je najbolje ići na Zanzibar?

Vreme na Zanzibaru je gotovo identično tokom cele godine, izuzev perioda od aprila do početka juna kada je kišni period. Ipak, i tokom kišnog perioda je moguće uhvatiti lepo vreme. Našu grupu je u aprilu služilo odlično vreme, sa samo jednim danom kada je padala kiša. Najbolje vreme za posetu je van kišnog perioda, ali u kom god periodu išli, pripremite se da napravite najbolje slike Zanzibara jer je ostrvo tokom cele godine vrlo fotogenično.

Zanzibar
Pingwe
Svi meseci, sem aprila, maja i juna, potpuno su sigurni i dovoljno topli za posetu jer je temperatura na Zanzibaru tokom cele godine od 22 do 32 stepena.

Kakvu odeću poneti?​

Vreme na Zanzibaru je tokom cele godine vrelo i prilično vlažno. Čak je i tokom noćnih sati temperatura prilično visoka. Najbolje je spakovati laganu odeću, svetlih boja i eventualno poneti poneki duks, za svaki slučaj.

Tura začina na Zanzibaru
Tura začina (@travel_wild_bloggers i @teonamango)

Zbog malarije i ujeda komaraca, preporučljivo je poneti i garderobu dugih rukava, mada iako je ovo savet koji ćete često pročitati na internetu, zbog vrućine, retko ko se odluči da zaista nešto tako i obuče.

Zbog visokog UV zračenja, obavezno koristite zaštitne kreme za sunčanje.

Bezbednost na Zanzibaru​

Da li je bezbedno posetiti Zanzibar? Ovo je često pitanje među onima koji planiraju put na Zanzibar. Ostrvo je potpuno bezbedno, a iako su incidenti retki, beleži se povećanje broja krađi, pre svega zbog sve više turista na ostrvu.

Pri kretanju kroz Stone Town tokom noći treba biti oprezan i kretati se u grupi jer je grad potpuno neosvetljen, a u večernjim satima je jako malo ljudi na ulicama. U hotelskim kompleksima van naseljenih mesta savetuju da se prostor kompleksa ne napušta niti da se šeta dalje od kompleksa po plaži zbog čestih napada i krađa. U hotelu su nas upozorili na ovo uz napomenu da se dešava da se ljudi kriju na palmama i da ih je teško uočiti, a da pri prolasku turista, skoče sa palmi i otimaju vredne stvari. Nismo imali prilike da ovo vidimo, ali budite oprezni.

Prison island Zanzibar
Prison Island

Oko hotelskih kompleksa uvek se nalaze čuvari, ponegde i sa oružjem. Policije u gradu ima, sa ili bez oružja, ali je veći deo njih potpuno opušten i leži po gradu – kao i većina ljudi na Zanzibaru.

(spotted.rs)

Bila je tema. Sve smo tamo napisali.

Nisam bio, ali iz price moje prijateljice na Kilimandzaro definitivno treba ici. Ali prvo se treba dobro pripremiti fizicki jer ne uspeju svi da se popnu na vrh.

Kilimandzaro je kao druga planeta. Potpuna ludnica. :D

kili.jpg

Safari je ok. Traje 3 dana. A smestaj je totalni vrh. Taj pogled na dolinu je vrh vrhova. Mislim da ne bi mogli da me izbace odande ako bih otisao.
Morala bi policija da dodje da me vodi na aerodrom.

A Zanzibar. More ko more. Ima to i blize. Ali je najjeftiniji od svega.

Za Kili penjanje cene su ako se dobro secam od 1000 do 5-6 hiljada. Zavisi koliko dana penjanja od 2 do 10. I da li porteri nose stvari ili nose i tebe. :D

https://climbkili.com/

Evo kod climbkili su cene od 2300 do 2600 za 7 ili 8 dana. Moja prijateljica je isla sa njima. Tako da eto preporuke.

Bila je tema. Sve smo tamo napisali.

Nisam bio, ali iz price moje prijateljice na Kilimandzaro definitivno treba ici. Ali prvo se treba dobro pripremiti fizicki jer ne uspeju svi da se popnu na vrh.

Kilimandzaro je kao druga planeta. Potpuna ludnica. :D

Pogledajte prilog 984120

Safari je ok. Traje 3 dana. A smestaj je totalni vrh. Taj pogled na dolinu je vrh vrhova. Mislim da ne bi mogli da me izbace odande ako bih otisao.
Morala bi policija da dodje da me vodi na aerodrom.

A Zanzibar. More ko more. Ima to i blize. Ali je najjeftiniji od svega.

Za Kili penjanje cene su ako se dobro secam od 1000 do 5-6 hiljada. Zavisi koliko dana penjanja od 2 do 10. I da li porteri nose stvari ili nose i tebe. :D

https://climbkili.com/

Evo kod climbkili su cene od 2300 do 2600 za 7 ili 8 dana. Moja prijateljica je isla sa njima. Tako da eto preporuke.
Hvala ti... :)

Ja sam videla neki aranzman sa Safarijem i Kilimandzarom za oko 1500 evra, ali verovatno zavisi i od tura, smestaja i svega ostaloga.

Samo sto mene nesto ne privlace aranzmani...Ne znam koliko su tamo ture zastupljene na svakom koraku i da li se preporucuje ici u sopstvenoj reziji.

Moja prijateljica je isla preko climbkili-ja 5 dana penjanja i 3 dana safari. Pretpostavljam da ju je izaslo 2500-3000. Plus avion do tamo.

Imaju portere koji nose stvari i prave hranu, kuvaju, levo desno.
I vodice koji govore engleski.

Kaze da se osecala bezbedno i da nijednom nije imala utisak da je u opasnosti ili da joj je zivot ugrozen.

Inace kad se penjes tamo na Kili. Ostavljas stvari i dokumente kod rendzera/policije i upisujes se u spisak onih koji su usli u rezervat i otisli na planinu i kada i sa kojim vodicima itd.

Tako da ne mozes da nestanes tek tako i da te niko ne trazi. To je neka mera bezbednosti.

To je preporuka, da ides sa proverenim ekipama i vodicima. :ok:

A ovako neko bekpekersko setkanje po africi, mislim da ne dolazi u obzir nigde vise.

Bukvalno mi ovde nemamo pojma sta se tamo desava.

Odes na primer u Kamerun, kao lepa zemlja, vamtete tamtete, a tamo je sad rat izmedju onih koji govore francuski i onih koji govore engleski.

I ako ne znas gde da ides ili ne znas francuski, ode pravo u kazan. :D

Tanzanija bukvalno zivi od turizma. To im je glavna grana privrede. Tako da im nije cilj da sjebu nekog belca i da se procuje da nije bezbedno.

Ali to je ako se ide utabanim stazama. Ako ides sam kojekude, tu nema nikakvih garancija. Bar ja tako vidim situaciju. :D

Hvala ti... :)

Ja sam videla neki aranzman sa Safarijem i Kilimandzarom za oko 1500 evra, ali verovatno zavisi i od tura, smestaja i svega ostaloga.

Samo sto mene nesto ne privlace aranzmani...Ne znam koliko su tamo ture zastupljene na svakom koraku i da li se preporucuje ici u sopstvenoj reziji.

Cista pretpostavka. Recimo da mozes da odes tamo avionom i odsednes u hotelu.

Ali moras da zakazes i dogovoris penjanje ili safari sa nekim, pre nego sto odes.

Da ne odes tamo i evo ja dosla hocu da se penjem, a oni ti kazu nema mesta do marta. Ili neki scenario gde sedis nedelju dana u hotelu i cekas da se penjes sa nekim.

E sad mozda postoje tamo na licu mesta neke ekipe jeftinije, ali mislim da se ne isplati rizik, da ne dogovoris nista unapred i da onda sansas da odes na drugi kontinent pa kako bude.

Cista pretpostavka. Recimo da mozes da odes tamo avionom i odsednes u hotelu.

Ali moras da zakazes i dogovoris penjanje ili safari sa nekim, pre nego sto odes.

Da ne odes tamo i evo ja dosla hocu da se penjem, a oni ti kazu nema mesta do marta. Ili neki scenario gde sedis nedelju dana u hotelu i cekas da se penjes sa nekim.

E sad mozda postoje tamo na licu mesta neke ekipe jeftinije, ali mislim da se ne isplati rizik, da ne dogovoris nista unapred i da onda sansas da odes na drugi kontinent pa kako bude.
da, ali sam ja vise mislila na Zanzibar a Safari i Kilimandzaro usput...mada iskreno ne pentra mi se 3 dana :rumenko: Videcemo...taj deo jos dobro treba da istrazim...

E nasao sam gde je tacno bila. :klap:

Ngorongoro Serena safari lodge

To je krater Ngorongoro (UNESCO World Heritage Site known as the Eighth Wonder of the World)

Ona kad je bila taj njen video kako izlazi iz sobe na terasu je savrsenstvo nesto.

Ali nasao sam neke druge malo starije video snimke na youtube.

E nasao sam gde je tacno bila. :klap:

Ngorongoro Serena safari lodge

To je krater Ngorongoro (UNESCO World Heritage Site known as the Eighth Wonder of the World)

Ona kad je bila taj njen video kako izlazi iz sobe na terasu je savrsenstvo nesto.

Ali nasao sam neke druge malo starije video snimke na youtube.

:woho: ovo je neverovatnooooooooo lepoooooooooooo....ali pogledaj molim te cenu za jednu nocccccc :rida:

ggg.png

Ali za jednu osobu je 47 hiljada. :D

I to je safari 3 dana. Znaci mozda moze samo dva nocenja. :D

Ima i nekih jeftinijih na bookingu. 19 hiljada nocenje.

Ali ovaj lodge je bas bas bas vrh. :D

Bas mi se svideo. :heart:

Dobro sam procenio, Ako je 300 dolara dan penjanja na Kili, a ona je isla 5 dana to je 1500 i neka je i tri nocenja to je jos toliko.

Taman ona cena sto sam procenio da ju je kostalo 2500-3000.

Mozda jos nesto za safari. A mozda je dobila i popust ako je sve ugovorila preko Climbkili-ja posto imaju na sajtu 3-4 opcije za safari i ovo je jedna od njih.

Ali za jednu osobu je 47 hiljada. :D

I to je safari 3 dana. Znaci mozda moze samo dva nocenja. :D

Ima i nekih jeftinijih na bookingu. 19 hiljada nocenje.

Ali ovaj lodge je bas bas bas vrh. :D

Bas mi se svideo. :heart:

Dobro sam procenio, Ako je 300 dolara dan penjanja na Kili, a ona je isla 5 dana to je 1500 i neka je i tri nocenja to je jos toliko.

Taman ona cena sto sam procenio da ju je kostalo 2500-3000.

Mozda jos nesto za safari. A mozda je dobila i popust ako je sve ugovorila preko Climbkili-ja posto imaju na sajtu 3-4 opcije za safari i ovo je jedna od njih.
daaa....ova varijanta je lux varijanta...ipak nemam ja te pare da dam za 5 dana...a sve i da idem otisla bih u Aziju pre na 3 nedelje :)))
tj. volela bih da vidim jednom samo trazim neku...mnogo povoljniju opciju :rumenko::lol:

ali da je prelepo...jesteee :ok::heart:

dalje savet:

NOSITE KEŠ, KARTICA SE VEĆINOM NE PRIHVATA

Plaćanje se na Zanzibaru obično obavlja u dolarima ili tanzanijskim šilinzima, pa vam preporučujemo da zamenite novac. Jedan evro vredi oko 2300 tanzanijskih šilinga.

Što se tiče kupovine karticom, uzmite u obzir da je ova zemlja slabo tehnološki razvijena, kao i da je životni standard znatno niži nego kod nas. Zato nemojte da vas začudi ako u radnjama ili buticima nema opcije plaćanja karticom, uvek nosite keš sa sobom.

Pored toga, verovatno ćete imati poteškoća da nađete bankomat na Zanzibaru. Oni se nalaze samo u Stoun Taunu i ima ih svega nekoliko u samom centru grada. U blizini plaža ih nema. Obezbedite se na vreme i podignite dovoljno novca.

(diskodrugarputovanja.rs)

POŽELJNO JE DAVANJE BAKŠIŠA

Zanzibar je jedno od onih mesta gde se podrazumeva da se mora ostaviti bakšiš kada vam se pruža neka usluga. Ako to ne učinite smatraće vas nekulturnim i sledeći put ćete dobiti niži kvalitet usluge.

Visina bakšiša obično zavisi od same usluge, ali se kreću otprilike ovako:

• od 5 do 10$ dnevno bakšiša za lokalnog vodiča,
  • 1$ za nosača torbi,
  • 10% od ukupne porudžbine u restoranima za konobare,
  • 1$ dnevno za spremačice.

a evo i jednog clanka, to za decu u Africi da im se nosi nesto, neki slatkisi sam cula od putnika...ali takodje su rekli da se neki mrsti kada dobiju slatkise i ocekuju pare :)

Posle cu pogledati preporucene destinacije i cene hotela...
______________________________________________________________________________________________
Naša avantura na ostrvu Zanzibar započela je letom Fly Dubai kompanije, sa presedanjem u Dubaiju. Let do Dubaija traje nešto više od 5 sati, kao i let Dubai-Zanzibar. Insajderski savet je da kada raspoloživost to dozvoljava rezervišete mesta do Exit-a, jer zaista vredi na ovim letovima imati dodatan prostor za noge. Ono što uvek naglasimo klijentima jeste da obroci i piće, kao i zabava na letu nisu uključeni u cene, a njih je moguće unapred rezervisati prilikom kupovine karte, ali i u samom avionu (plaćanje može biti gotovinom ili karticom). Cene pića i kafe su oko 2-3$, a sendvič ili hladni obrok oko 5-7$. Čekanje od nešto više od 5 sati u Dubaiju prekratili smo u Free Shop radnji, kao i u dva-tri restorana i kafića na samom terminalu.

Na Zanzibar se može ići tokom cele godine, ali najveća vlaga i kišni period je tokom marta, aprila i maja, pa je moja preporuka svima koji planiraju odlazak na ovo ostrvo da to urade od juna do septembra. Od decembra do februara takođe su visoke temperature i velika vlaga, a moguće su i kiše, ali u tom periodu je visoka sezona i odlična posećenost. Sve koji posete Zanzibar očekuje jedan spori ritam, bez brige i stresa, jer tako živi većina njegovog stanovništva. Ni oko čega se ne uzbuđuju, nigde ne žure i žive jednim potpuno različitim tempom od našeg.

Prilikom prvog susreta sa destinacijom, veliko iznenađenja za mene je bio sam aerodrom na Zanzibaru, koji je prilično mali i ruralan. Proces dobijanja vize se vrši na licu mesta - jedan formular se popunjava u samom avionu, sa ličnim podacima, a drugi po sletanju na licu mesta. Potrebno je i skeniranje otisaka prstiju i slikanje, a cena izdavanje je 50$ po osobi, i preporuka je da je platite MASTER ili VISA karticom.

2180_prelepa-plaza-na-zanzibaru_640x440.jpg

Na Zanzibaru ćete uživati u prostranim plažama sa najfinijim belim peskom

PLIMA I OSEKA

Obale Zanzibara odlikuju tirkizno plavo more i bele peščane plaže i to je ono najlepše iskustvo koje nosim sa ovog putovanja. Najlepže plaže su definitivno na severo-zapadnoj strani ostrva oko mesta Nungwi. Međutim, budite spremni da se naviknete na velike razlike između plime i oseke i to na celom ostrvu (pogotovo na jugu i istoku) i tokom cele godine. Na svakih 6 sati dolaziće do smenjivanja „low tide“ i „high tide“, pa treba znati da kada se povuče more, nažalost u to vreme nije moguće kupanje u njemu. Naravno, ovo vreme možete provesti u opuštanju na hotelskom bazenu ili odlasku na neki od izleta koji će vam omogućiti da destinaciju upoznate i iz drugog, bližeg ugla. Jedan od najkorisnijih aksesoara tokom ovog putovanja će vam biti obuću za vodu, jer ima dosta algi i korala u plićaku.

IZLETI

.Za sve koji žele da dožive sasvim drugačiji prizor on onog koji imaju u rizortu, i da se bliže upoznaju sa načim života lokalnog stanovništva koji karakteriše veliko siromaštvo, svakako je preporuka da obiđu glavni grad Stown Town, izuzetno rustičnog izgleda. Zanimljivo iskustvo za većinu putnika može biti poseta farmi začina (kojih ima više na ostrvu), što je jedan edukativan i zabavan doživljaj za različite uzraste. Odlazak u šumu Jozani Forest svakako je avantura koja će oduševiti ljubitelji prirode – susret sa coobus majmunima biće zanimljivo za sve članove porodice.

2178_hotel-the-residence_640x440.jpg

Bazen hotela The Residence Zanzibar 5* pruža prelep pogled na more

HOTELI PRILAGOĐENI VAŠIM POTREBAMA

Za sve hedoniste na prvom mestu preporučujem hotele Zanzibar Collection grupacije. Od njih četiri, dva su „adults only“ što znači da su samo za goste iznad 16 godina - to su The Palms Zanzibar 5* i Zawadi Hotel Zanzibar 5*, koji pružaju potpunu privatnost i personalizovanu uslugu. Sastoje se od samo 6-9 vila u celom rizortu, od kojih svaka ima privatni deo plaže sa ležajima i baldahinima za odmor. Druga dva hotela iz ove grupacije su Breezes Beach Club & Spa 5* i Baraza Resort & Spa Zanzibar 5*, oni su porodični rizortovi koji imaju dosta sadržaja i nalaze se u prelepom vrtu. Sve plaže na Zanzibaru su javne, ali svaki rizort ima svoj deo plaže koji je malo izdignut i pripada hotelu, tu se nalaze ležaljke i suncobrani i tu lokalno stanovništvo i prodavci nemaju pristup. Inače, u večernjim satima se ne preporučuje izlazak iz rizorta bez pratnje loklanog vodiča, dok je preko dana to već moguće, ali svakako uvek treba biti na oprezu.

Od hotela bih još preporučila i The Residence Zanzibar 5*, koji je jako veliki rizort, pa je posebno interesantna vožnja takozvanim „buggy“-jem u samom rizortu. Dodatno se izdvaja i po odličnoj hrani, što ga čini pravim izborom za gurmane.

Hoteli koji su idealni za putnike koji žele srednju klasu su Bluebay Beach Resort & Spa 5* i Sultan Sands 4*, sestrinski hoteli pozicinirani jedan pored drugog. Oni takođe imaju lepu plažu i divan vrt, te su izuzetno prijatni za odmor i sve generacije. Za parove i putnike na medenom mesecu bih posebno preporučila Essque Zalu Zanzibar 5*, vrlo je mali i intiman rizort sa prelepim bazenom i pogledom na more. Ono što je karakteristično na celom ostrvu jeste da duva vetar, pa su negde mogući i talasi, a dobro je znati da sunce zalazi već oko 18h.

ŠTA JOŠ TREBA ZNATI?

Vakcine nisu potrebne ako dolazite iz Evropskih država, a ukoliko dolazite iz Afričkih zemalja ili želite da idete na neki safari, potrebna je vakcinacija od žute groznice. Inače, na ovom ostrvu ima dosta komaraca, pa se preporučuje da nosite neko zaštitno sredstvo za mazanje. Zanimljivo je da svako veče u skoro svim hotelima, dok su gosti hotela na večeri, zaposleni prskaju sprej protiv komaraca u sobama. Takođe, skoro svi kreveti imaju zaštitne mreže za komarce, kako bi gostima bio prijatniji boravak.

2179_deca-zanzibara_640x440.jpg

Deca Zanzibara će se rado družiti sa vama i ulepšati vam dane odmora

Stanovništvo se većinom bavi poljoprivredom i uzgajanjem začina, što im je i glavni izvor prihoda i zarade. Ako želite da obradujete lokalnu decu, ponesite im iz Beograda slatkiše i igračke, jer oni žive u velikoj bedi i nemaštini, tako da će im to svakako izmamiti iskren osmeh na licu i veliku zahvalnost za vaš skromni poklon.

Na Zanzibaru se vozi levom stranom, putevi su jako loši, pogotovo prilazi hotelima, pa će vas do hotela od 5* dovesti neasfaltiranim seoskim putem, kojim se vozite 15-ak minuta.

Zvanični jezik je Swahili, ali skoro svi govore engleski. Menjačnice postoje na samom aerodromu, pa je preporuka da se odmah zameni deo novca, kao i da se nose dolari.

(travelhouse.rs)

Back