Zanimljive vesti iz sveta, zivota, nauke, ljubavi, svemira..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Francuskinja Mari-Luiz Virt, koja iako je u 100. godini svakog jutra otvara svoj bistro u mestu Isberg na severu Francuske, šaljivo je rekla da je tajna dugovečnosti raditi "baš ono što se ne sme", dodala je da nikad nije mnogo šetala i da jede sve a i da voli da popije neku čašicu sa mušterijama.

"Ceo život sam provela ovde u bistrou i vlasnik sam postala 1954. godine kada je umro moj otac", rekla je Frans presu visoka baka s plavim očima, uvek doterana i raspoložena za šalu.

Njena mala kafana se nalazi pored crkve Isberga, mesta sa oko 10.00 stanovnika oko sat vremena vožnje od Lila. Mari-Luiz je rekla da su poslednji radovi na kafani bili 1958. godine i da je od tada sve ostalo u istom stilu.

Baka, rodjena 23. novembra 1917. godine, sa 14 godina je počela da pomaže ocu u kafani.

"Roditelje smo morali da slušamo u to vreme. Dok je sada obrnuto, roditelji slušaju decu. Drugarice su dolazile u bistro da me vide, ali mi je majka govorila da je moje mesto iza šanka da ih služim a ne da pričam", rekla je Mari-Luiz imitirajući strog glas majke.

Baka je ispričala da u njeno vreme nije bilo viskija, već se služilo pivo i bela slatka vina popun Pernoa i Dibonea kao i čuveno piće Rikar, omiljeno radnicima.

Mari-Luiz svakog jutra u 8.15 otvara kafanu, koja nema naziv jer, kako je rekla, "nije potreban naziv kad se pije dobro pivo". Obavezno popije jedno alkoholno piće sa prvom mušterijom i kaže da je tajna dugovečnosti "raditi baš ono što se ne sme".

"Jedem sve što mi je kao zabranjeno, majonez i kornišone", rekla je ona i dodala da nikad nije nešto šetala kako svi preporučuju. "Više volim da se vozim kolima kao i deca", rekla je ona.

Mari-Luiz se nije nikad udala i nema decu. Nema mobilni telefon, ne zna da koristi internet i nikada nije imala bankarsku karticu.

"Kad nemam para u novčaniku, onda grdim da mi je djavo kriv, a kad ima para, onda se zahvalim dobrom bogu", dodala je ona i rekla da obožava ukrštene reči a televiziju gleda samo kad je neka emisija o putovanjima.

Iako je rekla da je "sahranila brojne prijatelje", baka dodaje da će ostati verna svom bistrou i mestu iza šanka ali i "radoznala mala zverka" kako je sebe šaljivo nazvala.

Francuzi su poznati po dugovečnosti a mnogi smatraju da je to zbog konzumiranja vina, ali u umerenim dozama.

(Beta)

Upamtite naziv K2-18b jer se radi o planeti za koju su astronomi izjavili da ispunjava SVE uslove za život.

Oko svoje matične zvezde, na udaljenosti od 111 svetlosnih godina od Zemlje, planeta orbitira u zoni u kojoj bi bilo spektakularno naći bilo kakvu drugačiju planetu osim onih čiju površinu prekrivaju stene.

https://www.krstarica.com/zivot/teh...oja-ispunjava-sve-uslove-za-kolonijalizaciju/

Evo nam pravog životnog putovanja. Možda ne nama, ali unucima...što da ne.

Sa Trampom, Kimom, Putinom ovo je prava karta u jednom pravcu.

Arheolozi u Egiptu pronašli su dve drevne grobnice u južnom gradu Luksoru, saopštilo je danas egipatsko Ministarstvo za antikvitete.
Jedna grobnica ima pet ulaza koji vode u pravougaonu prostoriju, u kojoj se nalaze jedna mumija, naslikane drvene maske za sahranjivanje i glinene posude.
Druga grobnica je duboka šest metara i u njoj se nalaze ostaci drvenih kovčega i drugih artefakata.
Slike na zidovima ukazuju da grobnice potiču iz perioda 18. dinastije faraona koji vladali oko 3.500 godina, navodi agencija AP.
Naučnici još nisu identifikovali ko je sahranjen u pronadjenim grobnicama.

(Beta)

Izuzetan, 530 miliona godina star fosil sadrži verovatno najstarije ikad otkriveno oko, objavili su arheolozi. Ostaci izumrlog morskog stvorenja sadrže primitivni oblik oka kakvo se danas može naći kod rakova, pčela i vilinih konjica, prenose strani mediji.
Stručnjaci su ga otkrili analizirajući dobro očuvane ostatke zglavkara trilobita pronađenih u Estoniji.
Ti preci paukova i rakova živeli su u morima u razdoblju paleozoika, pre otprilike 541 do 251 milion godina.
Arheolozi su ustanovili da je drevno stvorenje imalo primitivan oblik kompozitnog oka, optički organ koji se sastoji od spleta sićušnih ćelija poznatih kao omatidije, slične onima kod današnjih pčela.

https://www.krstarica.com/zabava/za...tavlja-najstarije-arheolosko-otkrice-do-sada/

Ovo je spektakularno otkriće, otvara nove vidike...

S tim u vezi...
Simpozijum arheologa u Grčkoj.
Sala puna naučnika iz celog sveta.
Ustaje grčki stručnjak, traži reč i kaže

- Mi, pre tri godine, kopajući na terenima Sparte, na dubini od 4,5 m našli žicu.
Procena je da je lokalitet star između 5 i 6 hiljada godina.
Ushićen, poentira "To je dokaz da smo u to vreme imali žičanu telegrafiju..."

Aplauz.
Javlja se Crnogorski predstavnik, pa će...
-Mi prošle godine kopali na Cetinje...
Starost terena između milion ipo i 2 miliona godina.
Na dubini od 25 met. nismo našli ništa.
Tajac u sali...
Ču se nekoliko glasova - "Pa, šta to dokazuje ?"

- Dokazuje, dokazuje.
Da smo u to vreme imali bežičnu tekegrafiju, .slavodobitno će Crnogoras !

Poslednja izmena:
Ovo je najnoviji dokaz da su Srbi prvi stigli na planetu Zemlju
odmah posle majmuna

- - - - - - - - - -

milion manje milion više, čak i ne zaokružuju cifru...

a mi sjebasmo sve za 100 godina
sad se brzo živi

Nešto je drugačiji redosled !
Amebe, Srbi, majmuni, hijene...
A, onda su međusobnim ukrštanjem nastali Šiptari i Hrvati.
Znatno kasnije šarplaninci !

Pilot putničkog aviona koji je leteo ka Cirihu neplanirano je prizemljio letelicu na aerodrom u Štutgartu zbog putnice koja je agresivno reagovala jer joj nije poslužen šampanjac, saopštila je danas nemačka policija.

Članovi posade aviona nisu mogli da smire 44-godišnju Švajcarkinju, putnicu "biznis klase", koju je razljutilo odbijanje osoblja da joj posluži još penušavog vina na noćašnjem letu iz Moskve.

Neimenovana žena morala je da napusti putnički avion "erbas A320" i da plati 5.000 evra, navela je policija.

Dodaje se da 43 putnika na letu ni u jednom trenutnu nije bilo u opasnosti, a da će ukupni troškovi zbog neplaniranog sletanja najverovatnije iznostiti više desetina hiljada evra.

(Beta)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back