''Занимљива'' ситуација

Замислите ситуацију: трговкиња сте и радите за пултом. Одете на породиљско. У међувремену вас мења нова колегиница која је врло симпатична и коју муштерије заволе. Вратите се са боловања и пословођа вас склони са вашег радног места које сте пре трудничког савесно и добро радили, и стави вас на лошије радно место - рецимо у магацин да вучете гајбе, са оправдањем да су се муштерије навикле на вашу заменицу.

Да ли бисте се одрекли свог радног места и прихватили лошије због добробити муштерија или бисте себично мислили само на себе и тражили обезбеђивање ваших законских права?

Hellen, ja od pocetka smatram da je to sasvim normalno i ne vidim sta drugi imaju protiv toga da covek trazi svoja zakonom garantovana prava.
Zakon postoji i sve lepo pise, ali to sto mnogi misle da sve treba da bude podredjeno njihovim zeljama, to je problem vremena iskrivljenih vrednosti u kome zivimo.

Мени у овој причи заиста нема ништа нејасно.
Родитељи данас у великом броју накарадно васпитавају децу.
Погубљени су и сами, чим себи дозвољавају реакције тог типа и то због ситуације која се редовно виђа у просвети.
Децу стављају под ''стаклено звоно'', не желе да им деца мош' мислити пате због промене учитељице.
Да извините и ја сам их мењала па нисам никад патила због тога.
Није учитељица мајка па да се осећам напуштено.
Деца се могу везати али не може ме нико убедити да ниво везивања такве мере да се дете, јадно, неће моћи привићи.
Реакција родитеља је на нивоу глупости немерљивих размера, проистекла из себичлука и бахатости.
Да постоји неки законски пропис све бих их казнила.

Реакција родитеља је на нивоу глупости немерљивих размера, проистекла из себичлука и бахатости.
Да постоји неки законски пропис све бих их казнила.
Ma to ja govorim od pocetka. Naslov u Blicu je trebalo da bude: Razmazeni roditelji prave deci probleme! z:mrgreen:

Ma, tako je Sofi, sve je to razmaženo i bezobrazno! :)

Šalu na stranu, sve se slažem...najlakše je reći "jao, kakve su nam škole danas"...
a jao, kakvi su roditelji, i kako odgajaju djecu - to nema veze....ma, važi... :neutral:

Ma to ja govorim od pocetka. Naslov u Blicu je trebalo da bude: Razmazeni roditelji prave deci probleme! z:mrgreen:
Ма има родитеља који су тотално нереални према целокупном животу, а према својој деци тек.

Лично и дан данас, као увелико пунолетна особа понекад осетим код мојих родитеља потребу да ме третирају на основу представа које су стекли кад сам имала ваљда десет године. Значи, желе да се поставе заштитинички. Шта ће мени њихова заштита за било шта данас?
Шта ће детету заштита од ствари које су у оквиру промене, чак не ни трауме!
Презаштитнички однос, то је лоше!
Родитељи морају да уче децу да се боре у животу, да их пуштају да осете и лоше ствари које су у складу са узрастом. Некад је немогуће сконити дете од тешких непријатности, али и то је живот при чему овај случај заиста не спада у тај домен.
Живот ломи, не пита је л' сме.

Сматрам да сваки човек треба да се сусреће у животу са патњом.
Патња је основ сазревања, умудривања.

Где сте видели човека коме све иде потаман да је дубокоуман и у невољи сналажљив.
Може, али је број таквих у траговима.

Страшно је какве све особине код деце могу да се пробуде таквим понашањем родитеља.
Увек се треба мислити унапред.

Poslednja izmena:
Postoji razlika u tome da stitis svoje dete i da od njega pravis debila!
Da ga stitis od svih poremecenih vrednosti koje su trenutno drustveno aktuelne, to ti je roditeljska obaveza, ali jos vise da od njega ne cinis mentalnog imbecila, sto je u ovom primeru slucaj.
A to sta je prava roditeljska mera u smislu ‘stititi ga od ovog ili onog‘ je toliko individualna i uz to kompleksna tema u vaspitanju da bi se o njoj moglo posebno diskutovati.

Где сте видели човека коме све иде потаман да је дубокоуман и у невољи сналажљив.

Nema takvih. "Na dobro se lako naviknuti". A kad se covek na njega navikne, onda se i opusti, ulenji, iskljuci cula, iskljuci razmisljanja... Ovde srecem 60-ogodisnjake koji ni svesni nisu sta je zivot, tako to biva kad ti sve ide potaman. Dodje mi ih zao, a onda pomislim kako su blazeni u svom neznanju. I osecam se kao da mi je dvesta godina...
Pitam se da li bi neko od tih roditelja znao da objasni sta znaci pojam "celiciti se".
Neki od nas nauce vrlo rano. A neki - nikad.

Postoji razlika u tome da stitis svoje dete i da od njega pravis debila!
Da ga stitis od svih poremecenih vrednosti koje su trenutno drustveno aktuelne, to ti je roditeljska obaveza, ali jos vise da od njega ne cinis mentalnog imbecila, sto je u ovom primeru slucaj.
A to sta je prava roditeljska mera u smislu ‘stititi ga od ovog ili onog‘ je toliko individualna i uz to kompleksna tema u vaspitanju da bi se o njoj moglo posebno diskutovati.
Ух да, нисам родитељ, али видим да је то један од најодговорнијих послова који прати многе људе кроз живот.

Nema takvih. "Na dobro se lako naviknuti". A kad se covek na njega navikne, onda se i opusti, ulenji, iskljuci cula, iskljuci razmisljanja... Ovde srecem 60-ogodisnjake koji ni svesni nisu sta je zivot, tako to biva kad ti sve ide potaman. Dodje mi ih zao, a onda pomislim kako su blazeni u svom neznanju. I osecam se kao da mi je dvesta godina...
Pitam se da li bi neko od tih roditelja znao da objasni sta znaci pojam "celiciti se".
Neki od nas nauce vrlo rano. A neki - nikad.
Слажем се, с тим што то може касније, кад је васпитавање у питању бити мач са две оштрице.
Човек који је свашта прошао у животу се може понети у васпитавању у стилу ''оно што не убије то ојача''. Не убије њега, али да ли његово дете има потенцијал снаге личности који може да изнесе на позитиван начин исте или сличне тегобе?
Баш сам данас нешто о томе размишљала....човек стварно да би био добар родитељ мора бити пре свега критичан према свом детету.
И да онда на бази те критичке анализе заузме став у васпитавању.
Тешко је то и јако одговорно.

Odgajanje deteta je, od svih kreativnih zadataka, najkreativniji!

Istina je da dete treba zaštiti od stvari sa kojima još nije, prema uzrastu, sposobno da se izbori, a mogle bi mu naneti trajne loše posledice...
Istina je i da je još važnije, osposobiti ga da se samo izbori sa teškoćama, jer u životu ga niko neće maziti, naprotiv!
Važno je i pokazati mu da se i neprijatnosti, nevolje, i nepravde mogu podneti (a da nije smak sveta), a i da se često sa njima može i izboriti, i da, u svakom slučaju, ne treba bežati od njih.

Roditeljski zadatak je da radosno i sa ljubavlju, pažljivo prati detetov razvoj, i samo malo ga podrži, ako skrene u pogrešnom pravcu, ili ne ume da "nađe put"... Takođe, zadatak roditelja je da pronađe šta je ono za čega dete ima sklonosti i talenta, pa da ga podrži u tome, a i da primeti šta je ono za šta dete nikako nema smisla, i da ga usmeri da "to" savlada bar u osnovnim crtama koje su mu neophodne za život, i da ga ne smara više time...

To se može postići jedino ako detetu pružimo priliku da sazna (i proba, koliko je moguće) što više stvari o svetu oko sebe, kako bi moglo da ispolji svoje osobine, i tako i samo shvati šta želi i može u životu. Kako dete koje držimo "pod staklenim zvonom" uopšte i može znati šta želi, kad pojma nema čega sve ima...

Nikada ne smemo zaboraviti da je dete pre svega, ličnost, koju moramo poštovati.
Nikada ne smemo smetnuti s uma da smo mi detetu najbolji prijatelji - a najbolji prijatelji ne sakrivaju životne činjenice od nas, zar ne? Pomažu nam onda, kada nam je potrebno, a ne nameću svoje stavove. Pa kako bi smo mi onda našoj deci to radili? Lagali ih da je svet idealan, onemogućavali ih da se osamostale, terali ih da ostvaruju naše ambicije...zar to pravi prijatelji rade jedni drugima?

I uvek, kad se "zaletimo" u vaspitavanju deteta, znaćemo da li smo se zaleteli u pogrešnom pravcu ako ,samo na trenutak, zamislimo: "Kako će ta osoba živeti kada nas više ne bude? Da li će umeti da stekne prave prijatelje? Da li će se slomiti pred teškoćama? Da li će biti pošten čovek, kako prema drugima, tako i prema sebi? Ili će se povesti za lošim uticajima, samo da bi imala "prijatelje" koji to nisu?
Da li će biti sposobna da brine o sebi i svojoj porodici? Da li će umeti da se snađe u nevolji? Hoće li se "poneti" u uspehu, pa tako izgubiti prave prijatelje i procenu sopstvene vrednosti?

Ima toga još...

Da ti ljudi pojma nemaju sta hoce,a posebno da ne misle najvise na decu vec se inate, najbolje govori cinjenica da nameravaju da decu prepisu u drugu skolu. Pa, i tamo ih ceka neka nova uciteljica! Verovatno im je ta skola udaljenija od ove. I, sta se postize? Jadna deca sa takvim roditeljima. z:((
:lol:Ово је нови моменат....ако је то истина, дозволићу себи да кажем да су у питању дилеје.

Danas sam procitala u Blicu, jedan roditelj je svoje dete ispisao, a na cas je doslo 3 djaka tog odeljenja.
Mislim da bi te roditelje trebalo kazniti umesto sto se s njima tako titra, sto vidim da ovi nadlezni i rade!
Znaci, ti roditelji su kompletni idioti i zao mi je sto ih ima cak toliko i zao mi je te dece!
Jer, apsolutni je apsurd da ispisuju decu i upisuju u drugu skolu kod neke pete uciteljice zato sto nece da deca budu kod ove koju ni ne poznaju!!!!
Mi smo zemlja apsurda, pa me ne bi cudilo da uskoro deca pocnu da odredjuju kad ce da idu u skolu a kada ne!

Вечерас сам гледала у Београдској хроници репортажу о следећем:
учитељица је била на трудничком боловању, за то време разред је водила нека друга учитељица...прва учитељица се вратила са трудничког и логично преузима своје одељење назад...међутим деца са све родитељима не желе назад ту прву учитељицу...у знак протеста деца из тог разреда већ три дана нису дошла у школу...прва учитељица је дала и изјаву видно преплашена уз тврдњу да је неки од родитеља чак хтео и физички да је нападне...данас јој је у школу дошао само један ђак.

Радња се одвија у О.Ш. Стеван Синђелић.

Линк нисам нашла, али претпостављам да је још неко гледао емисију.

Ах да, инспекција већ трећи дан није изашла на терен.

Мене овакве ствари заиста потресају јер фантастично презентују на колико ниске гране нам је спало друштво.

Шта бисте урадили да сте на месту учитељице бр1, бр2, на месту директора школе...како бисте санкционисали децу, те родитеље?

Јесу ли ту деца ишта крива?

Шта рећи о реакцији родитеља те деце?

ZaebaTa situacija...mada prva uciteljica svakako ima pravo na svoje radno mesto.

Ako su deca našla bilo kakav razlog da se ne ide u školu ona će ga iskoristiti... šta je to čudno?
Roditelji će tvrditi kako su njihova deca uvek u pravu... šta je tu čudno?
Uplašena učiteljica će se verovatno i sama povući iz tog razreda... šta je tu čudno?
A direktor će ćutati još malo zarad besplatnog marketinga, kakvog - takvog, uslišiće đačke zahteve ali će od ministarstva tražiti da finansira popravke u školi, krečenje ili nove prozore... šta je tu čudno :lol:

ZaebaTa situacija...mada prva uciteljica svakako ima pravo na svoje radno mesto.

Jedna učiteljica neka uči đake,a druga neka vaspitava roditelje...Na kraju 4.razreda proveriti stečeno znanje kod obe grupe,pa ako neko bude imao nesto protiv neka zamene učiteljice...Za 4 godine ponoviti test...U međuvremenu deca će napuniti dovoljno godina da se i fizički obracunaju sa roditeljima ako im se nesto nije svidelo prethodnih godina.
Nadležni ce možda usput reagovati,a ako ne bio bi red da bar nas forumase pozovu na malu maturu...​
z:poz:z:poz:z:poz:

Back