Zanimljiva ideja za veceru :)

Jeo sam na ekskurziji u Pragu u hotelu musli sa vocnim jogurtom i mnogo mi se dopao... :D Uvek ga jedem sa mlekom ali je bio izvrstan...
E sad me zanima da li je moguce napraviti home-made vocni jogurt od obicnog jogurta i dzema ili slatkog?:whistling:

Nema potrebe da pravis vocni jogurt ako u müsli dodas sveze voce.. pogotovo ne sa pudingom!
Musli, ili original "Birchermüesli", je sasvim jednostavan recept nazvan po svajcarskom lekaru Dr. Bircheru, koji ga je i sastavio propagirajuci tzv. zdravu ishranu..
Original recept po njemu: ovsene pahuljice treba najmanje 12 sati potopiti u malo hladne vode, zatim masi dodati izrendane jabuke, obogatiti je sa kondenzovanim mlekom ili slatkom pavlakom, mlevenim orasima (lesnicima, bademima), zasladiti medom ili secerom (po ukusu) i sluziti sa hlebom i buterom

* * *
iz Google:
Dr. Bircher (1867 -1939) vazi kao izumitelj musli :)
Müesli nije izum modernog doba!

Ovo, po svom pronalazacu, ciriskom lekaru Dr. Bircher-Benneru, jelo nazvano "Birchermüesli" datira sa pocetka 20.-tog veka kao deo tzv. "zdrave ishrane", koju je on sam propagirao. U medjuvremenu, jelo je dobilo reputaciju medjunarodnog znacaja. Od pra-recepta, sastavljenom od ovsenih pahuljica, voca i mleka, tj slatke pavlake, razvile su se u medjuvremenu mnogobrojne varijante. Danas je jogurt jedan od osnovnih sastojaka koji se dodaje gotovim mesavinama, kojih uostalom trziste nudi u nebrojenim varijantama.
Ali, zasto ne bi, kao nekad, ovu mesavinu sami napravili?
Time bi izbegli, vecinom visok procenat secera u gotovim proizvodima, sto i jeste cilj zdrave ishrane.

* * *
Ja pravim ovu izvanrednu poslasticu, koja se moze sluziti i kao dessert, na sledeci, veoma jednostavan nacin:

8 kasika ovsenih pahuljica potopiti u nesto soka od narandze;
voce po izboru (jabuke, kruske, grozdje, narandze, kivi, maline, jagode, kupine, banane...zavisi od ukusa i broja osoba) iseckati na kockice a jabuke izrendati na krupno rende;
dodati svemu jos 1-2 case jogurta i po ukusu mlevenih ili seckanih oraha

Znaci, dajte masti na volju.. Svako voce koje nudi sezonsko trziste, pogodno je za müesli
Prilagodite recept svom ukusu i ukusu vasih najmilijih..
GRESKE SU, PRAKTICNO, ISKLJUCENE!
(pokusajte bar ;) )

Uzivajte, prijatno! :bye:

PS: vocni jogurt se pravi tako sto se u mleko pre kiseljenja dodaje sveze voce, ev. mozda malo zelatina.. ali nikako puding!
( :( Zalim, ne mogu dati tacan recept jer kupujem gotov vocni jogurt..)

Poslednja izmena:
Vocni jogurt sa muslijem ja pravim ovako:
prelijem jogurtom pahuljice ( ovsene, psenicne, razane, po volji ) i ostavim da odstoji nekoh desetak minuta. Dodam malo meda, iseckano voce ( kajsija, sljiva, jagoda , malina ... ) ili izrendano ( jabuka, dunja, kruska... ) .Kombinacija jogurta i meda da onaj divan ukus kao kod kupovnih vocnih jogurta
Pravim i slanu varijantu:
jogurtom prelijem pahuljice, ostavim da odstoje i dodam rendanu sargarepu, rotkvu, kupus... po volji pravite kombinacije

nema šanse da u kupovni voćni jogurt stavljaju med . Bilo bi preskupo za proizvodnju a ionako kad se to sve sjedini važno je samo da li je slatko dovoljno .
Ovo je čisto tehnički odgovor na kombinaciju sastojaka a u kućnoj izvedbi istoga jela - svakako ide med umjesto šećera .

Voćnijogurt se može napraviti od početka (kiseljemnjem mleka, nada sumnjam da će to neko da radi) ali i može vrlo brzo sa gotovim jogurtom. Napitak je vrlo ukusam, dobar je za decu i osvežava za vreme letnjih vrućina.
Materijal:

1 litar jogurta
200 gr svežeg voća (naravno možei zamrznoto) - višnja, kajsija, malina, brekva ili ....
200 gr euro krema (po mogućnosti beli deo)
ako neko baš voli slatko ili su višnje kisele dodati malo šećera.
Postupak:

Sastojke staviti u blender i izblendirati. Ohladiti ipiti.
Ukoliko nemate blender ispasirajte voće i dodajte ga jogurtu uz dodatak eurokrema. Dobro promešati, skoro mutiti, Efekat je isti kao u blenderu. :super:

Back