Zanat?

HappyFuneral

Domaćin
Poruka
4.545
Zanima me koliko skolovanih ljudi sa stalnim zaposljenjem znaju pored onoga za sta su se skolovali da urade jos nesto...

Poznajem dosta ljudi koji ne znaju ni osigurac da zamene kada "crkne".
Koji zovu komsiju da im zalemi neku zicu na daljinskom upravljacu...

Koliko bi novca ustedelo ljudima da pored onoga za sta su se skolovali, znaju bar jedan zanat?

Jel se nema vremena ili su ljudi samo lenji?

Mogu da zamislim koliko neko ko se pored svega bavi i obradom drveta, ustedi na stolariji u svojoj kuci...

Zanima me koliko skolovanih ljudi sa stalnim zaposljenjem znaju pored onoga za sta su se skolovali da urade jos nesto...

Poznajem dosta ljudi koji ne znaju ni osigurac da zamene kada "crkne".
Koji zovu komsiju da im zalemi neku zicu na daljinskom upravljacu...

Koliko bi novca ustedelo ljudima da pored onoga za sta su se skolovali, znaju bar jedan zanat?

Jel se nema vremena ili su ljudi samo lenji?

Mogu da zamislim koliko neko ko se pored svega bavi i obradom drveta, ustedi na stolariji u svojoj kuci...

Ja sam klasičan primer svestrane osobe...nikad ne bi dala nekome novac za ono što smatram da bi ja mogla da uradim.Znam i ja dosta žena koje ne znaju dugme da prišiju pa trče kod komšinice da im to uradi naravno za 50 dinara i treba da im uzmu pare kad su nesposobne jedno dugme da prišiju.:aha:

Ja sam klasičan primer svestrane osobe...nikad ne bi dala nekome novac za ono što smatram da bi ja mogla da uradim.Znam i ja dosta žena koje ne znaju dugme da prišiju pa trče kod komšinice da im to uradi naravno za 50 dinara i treba da im uzmu pare kad su nesposobne jedno dugme da prišiju.:aha:

A sta jos ti po kuci radis sto mislis da ti stedi dosta novca, ili sto moze da ti cak i donese novac (osim sivenja)?

Uzgred ja sam uvek bila za to da čovek treba da zna barem jedan zanat jer džabe je fakultet ako ne možeš da nađeš posao a treba jesti i plaćati račune.
Od zanata se niko nije obogatio ali niko nije ostao ni gladan, ni bos i go.;)

A sta jos ti po kuci radis sto mislis da ti stedi dosta novca, ili sto moze da ti cak i donese novac (osim sivenja)?

Ja po kući radim krečenje,farbanje stolarije,uređenje exterijera....e sad sam se setila kad smo moja majka i ja farbale fasadu i prolaze dve žene i jedna ne može da se načudi kako to da dve žene to rade a nas dve je u čudu gledamo i ne možemo da dođemo sebi :eek: šta tu ima da se zna izmešaš farbu pa na lotru i farbaš:lol:

Ako misliš na žene može štrikanje,pravljenje ukranisnih predmeta,tkanje...

šta tu ima da se zna izmešaš farbu pa na lotru i farbaš:lol:

Eto recimo meni nije problem da se dohvatim posla, al kad god sam uzeo da krecim, vise je kreca bilo na, sreca pa prekrivenom namestaju i na podu, nego na zidovima i plafonu.
Kada mi dodje prijatelj koji se eto molerajem bavi profesionalno, sa isom opremom ne prospe kap kreca...

Ako misliš na žene može štrikanje,pravljenje ukranisnih predmeta,tkanje...

Nisam mislio da delim poslove na muske i zenske. Pitao sam ovako uopsteno. :)

Eto recimo meni nije problem da se dohvatim posla, al kad god sam uzeo da krecim, vise je kreca bilo na, sreca pa prekrivenom namestaju i na podu, nego na zidovima i plafonu.
Kada mi dodje prijatelj koji se eto molerajem bavi profesionalno, sa isom opremom ne prospe kap kreca...

Nisam mislio da delim poslove na muske i zenske. Pitao sam ovako uopsteno. :)

Pa ne kažem ima i žena koje znaju da poprave televizor samo što je to retko.:)

Ovo je dobra tema. Ja sam zavrsio srednju medicinsku skolu, i jedno vreme sam radio u bolnici u srbiji. Dok sam bio u srbiji, niti sam znao sta da radim, niti sam se nesto preterano ni interesovao, sto bi rek´o Ekrem Jevric: Kuca poso, poso kuca. U mom slucaju, kuca, posao, provod. Jedno sam vreme malo svirao u jednom bendu, tezgario pa je i tu kapala po neka parica, vise iz hobija nego profesionalno. Malo me je kao vojska dovela u red, ali cim sam se skinuo, nije proslo par meseci, opet sam radio po starom. Od hrane sam znao samo jaje da ispecem i to jedva :D E onda sam otisao iz srbije, i sve se promenilo, nema roditelja, nema nikoga da se oslonis na njega, bio sam primoran sve da radim sam. Naucio sam vrlo brzo da kuvam, cak i neke vrste torti i kolaca, brisanje prasine, pranje i susenje vesa se podrazumeva. Sve bastenske poslove sam naucio posto sam u startu radio to jako cesto na crno (kosenje trave, sredjivanje zive ograde, sredjivanje drveca, kresanje grana itd...). Posto sam se vec par puta selio takodje sam naucio i maltene sve oko sredjivanja stana (krecenje, gletovanje, postavljanje laminata). Jedino sto se bojim raditi nesto oko vode (vodoinstalaterski radovi) i oko struje. Ovo nista nije na nivou profesionalca, ali sasvim ok izgleda i ne bi nikada niko rekao da je uradio to jedan pocetnik. Stavise kada su mi dolazili neki prijatelji, pitali su kojeg sam majstora zvao. A takodje sam sa tim samostalnim radom dosta i ustedeo, posto je ovde satnica za majstora jako paprena, 30ak e pa navise.Sada kad vidim, da sam ostao u srbiji verovatno bi opet te sve poslove izbegavao, ali ne kajem se sto sam naucio, jel takva znanja su uvek dobrodosla.

Ovo je dobra tema. Ja sam zavrsio srednju medicinsku skolu, i jedno vreme sam radio u bolnici u srbiji. Dok sam bio u srbiji, niti sam znao sta da radim, niti sam se nesto preterano ni interesovao, sto bi rek´o Ekrem Jevric: Kuca poso, poso kuca. U mom slucaju, kuca, posao, provod. Jedno sam vreme malo svirao u jednom bendu, tezgario pa je i tu kapala po neka parica, vise iz hobija nego profesionalno. Malo me je kao vojska dovela u red, ali cim sam se skinuo, nije proslo par meseci, opet sam radio po starom. Od hrane sam znao samo jaje da ispecem i to jedva :D E onda sam otisao iz srbije, i sve se promenilo, nema roditelja, nema nikoga da se oslonis na njega, bio sam primoran sve da radim sam. Naucio sam vrlo brzo da kuvam, cak i neke vrste torti i kolaca, brisanje prasine, pranje i susenje vesa se podrazumeva. Sve bastenske poslove sam naucio posto sam u startu radio to jako cesto na crno (kosenje trave, sredjivanje zive ograde, sredjivanje drveca, kresanje grana itd...). Posto sam se vec par puta selio takodje sam naucio i maltene sve oko sredjivanja stana (krecenje, gletovanje, postavljanje laminata). Jedino sto se bojim raditi nesto oko vode (vodoinstalaterski radovi) i oko struje. Ovo nista nije na nivou profesionalca, ali sasvim ok izgleda i ne bi nikada niko rekao da je uradio to jedan pocetnik. Stavise kada su mi dolazili neki prijatelji, pitali su kojeg sam majstora zvao. A takodje sam sa tim samostalnim radom dosta i ustedeo, posto je ovde satnica za majstora jako paprena, 30ak e pa navise.Sada kad vidim, da sam ostao u srbiji verovatno bi opet te sve poslove izbegavao, ali ne kajem se sto sam naucio, jel takva znanja su uvek dobrodosla.

Pa da, muka coveka natera da sve nauci. Ja za sve kucne poslove zovem zeta. Nedavno mi je sklopio policu za knjige, tako da uglavnom prolazim za dzabe :)

A ja, dragi moji, sam zaposlen i imam oko 4k.
Žena mi je nezaposlena al radi stalno ,pazi na decu i brine o kući, šije po meri i radi popravke i prepravke.
Pravi torte i organizuje dečije rođendane, na crno.

Vodi računa o dvorištu,bašti ,nešto živine i par jagnjadi koje s proleća kupim da se do jesni podgoje .
Imamo rasne pse pa se i oko toga bakćemo ,malo ona ,malo deca , malo ja.

Ja obrađujem nešto zemlje, proizvodim stočnu hranu ,koju prodajem jer mislim da mi se ne isplati da tovim svinje ili bikove ko što sam ranije radio.
Ponekad kupim bika ili tele od komšija ,zakoljem, popišem dovoljan broj zainteresovanih u firmi i prodajem meso u paketima po 5 kg.
Nekad pravim kobasice pa nešto prodam kolegama a nešto potrošimo mi.
Pečem rakiju od voća iz moje bašte a ponekad kupim voće kad je jeftino ,u rasadniku.

Sviram u kafanama i po svadbama, krštenjima, rođendanima
Popravim ponekad neku tamburu, zalepim ispoliram prekucam pragove.

Pravim stvarčice od drveta i metala, stolove stolice, klupe.
Lepim pločice,malterišem, betoniram, armiram.
Laminat, stiropor fasade, krečenje.
Postavljam i pokrivam krovove i radim instalacije, uglavnom za svoje potrebe a ponekad i kod drugih.

Popravljam manje kvarove na automobilima, farbam i krpim limariju.
Prevezem traktorom šljunak pesak,drva.

Sečem drva motorkom...................

A znam i da budem vet akušer prilikom porođaja mojih životinja .

Kosim travnjake i trimerom krčim zapuštene.

Sadim voće i vinograde ,postavljam stubove

Razmišljam da zapatim pčele. Ne zbog cene meda nego zato što mi je pokojni otac bio pčelar.
Samo se bojim jer mi je žena alergična na ujed a to verovatno znači da su i deca.
Pecam i pletem mreže,za ribu i one ležaljke.

Svašta probam i lepo mi je, tako mi i treba kad nisam osto u Nemačkoj na baušteli, nego se vratio da učestvujem u ratu.

E , da i to znam, da pucam, bem ti svestrana čoveka.

Besmisleno mi je da za neke sitnije popravke po kuci zvati majstore jer sam umijem da ih obavim : farbanje stolarije, vecinu elektricarskih radova, vecinu manjih gradjevinskih radova poput betoniranja plocnika, izlijevanja zidova, sitnijih popravki itd, popravke kucnih uredjaja itd.Umijem i da krecim, nije ni to nikakva mudrost, ali posto imam prijatelja koji je jeftin i odlicno radi taj posao njemu sve povjerim.

Imam stalni posao u struci, ali da ga nemam i da treba od necega da zivim mislim da bih se vrlo brzo obucio i bio vrhunski keramicar, vodoinstalater, stolar ili zidar, smatram da bi mi ti poslovi isli od ruke, a po onome sto vidim te zanatlije zaradjuju vise nego pristojno jer su ti zanati medju najtrazenijima.

Dakle, onaj ko hoce da radi moze i sa zanatom naci posao i moze zaraditi i vise nego pristojnu platu, nije sramota raditi nijedan posten posao, sramota je biti bez kinte u dzepu i samo kukati kako nema posla, kako je za to kriva nesretna drzava, neko treci itd.

A ja, dragi moji, sam zaposlen i imam oko 4k.
Žena mi je nezaposlena al radi stalno ,pazi na decu i brine o kući, šije po meri i radi popravke i prepravke.
Pravi torte i organizuje dečije rođendane, na crno.

Vodi računa o dvorištu,bašti ,nešto živine i par jagnjadi koje s proleća kupim da se do jesni podgoje .
Imamo rasne pse pa se i oko toga bakćemo ,malo ona ,malo deca , malo ja.

Ja obrađujem nešto zemlje, proizvodim stočnu hranu ,koju prodajem jer mislim da mi se ne isplati da tovim svinje ili bikove ko što sam ranije radio.
Ponekad kupim bika ili tele od komšija ,zakoljem, popišem dovoljan broj zainteresovanih u firmi i prodajem meso u paketima po 5 kg.
Nekad pravim kobasice pa nešto prodam kolegama a nešto potrošimo mi.
Pečem rakiju od voća iz moje bašte a ponekad kupim voće kad je jeftino ,u rasadniku.

Sviram u kafanama i po svadbama, krštenjima, rođendanima
Popravim ponekad neku tamburu, zalepim ispoliram prekucam pragove.

Pravim stvarčice od drveta i metala, stolove stolice, klupe.
Lepim pločice,malterišem, betoniram, armiram.
Laminat, stiropor fasade, krečenje.
Postavljam i pokrivam krovove i radim instalacije, uglavnom za svoje potrebe a ponekad i kod drugih.

Popravljam manje kvarove na automobilima, farbam i krpim limariju.
Prevezem traktorom šljunak pesak,drva.

Sečem drva motorkom...................

A znam i da budem vet akušer prilikom porođaja mojih životinja .

Kosim travnjake i trimerom krčim zapuštene.

Sadim voće i vinograde ,postavljam stubove

Razmišljam da zapatim pčele. Ne zbog cene meda nego zato što mi je pokojni otac bio pčelar.
Samo se bojim jer mi je žena alergična na ujed a to verovatno znači da su i deca.
Pecam i pletem mreže,za ribu i one ležaljke.

Svašta probam i lepo mi je, tako mi i treba kad nisam osto u Nemačkoj na baušteli, nego se vratio da učestvujem u ratu.

E , da i to znam, da pucam, bem ti svestrana čoveka.

Respekt brate!

Za svaki posao treba imati bar malo smisla! Ko ga nema džaba mu dobra volja - više kreča po nameštaju nego po zidovima!
Imam prijatelja koji bi zaista hteo da uradi mnogo toga ali je njegova najveća pomoć pri radu ako ode iz kuće dok se posao ne završi.:hahaha::rotf:

...šta tu ima da se zna izmešaš farbu pa na lotru i farbaš:lol:
...

:eek:

odakle si kad znas tu rec?

e da, da ne bude da 100% trolujem :)

pored toga sto deljem programiranje znam i da cuvam i sisam ovce :mrgreen:

al ozbiljno. znam i prilicno sa drvetom (police, klupe, ograda i sl. krupnije stvari), a s obzirom da mi je deda bio zidar i da sam odrastao uz zidariju, snalazim se i sa tim - znam skoro sve o zidanju kuce sem postavljanja rebara za krov i razvlacenja instalacija - nesto vise, nesto manje
sto se poljoprivrede tice - morao bih da prelistam uputstvo :mrgreen: nije bas da znam mere

sve u svemu - da svet stane, uspesno bih sebi sazidao kucu i uzgajio rucak :D

a sad kad opadne lisce idem u potok da osisam koju vrbu pa da uvezbam pravljenje korpi

homo shumadikus omnipotentus - svemajstor :P

al priznajem - ne znam da osusim meso, napravim vino, ispecem rakiju i nista oko struje i vozila. za prvo sam genetski nesposoban, za drugo sam bio mali (deda davno prodao vinograd) a ostalo mi nisu dali da radim - bio sam mali (a ni voznja me nije interesovala dalje od prelazenja od tacke A do B)
sad sam veliki i nemam vise vremena ...a i dalje sam slab vozac, pih

Poslednja izmena:

Back