Zanat ugostiteljstvo

• Začetnik teme Začetnik teme CHIME
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

CHIME

Zainteresovan član
Poruka
300
Pre dilemom sam sto se tice upisa skola. Ici cu na neki zanat posto mi slabije ide ucenje,razmisljao sam o poslaticaru. Da li treba puno bodova za ugostiteljsku u Beogradu? Da li treba da imam bas talenat za oblikovanje torti i kolaca,ili se to sve uci tokom skolovanja i kasnije kad se zaposlim? Znaci mislim na neku kreativnost urodjenu ili se to moze i tamo nauciti. Da li znate kakvo je stanje sto se tice zaposlenje poslasticara u Beogradu,da li ima posla za poslasticare?

Moj sin je Kulinarski tehnicar u Ugostiteljsko-turistickoj skoli na Zelenom Vencu. Treba dosta bodova da bi se upisao, jer je potraznja velika, ali je skola kaubojska i ne zavrsava se tesko. Za trogodisnje smerove je potreban mnogo manji broj bodova imas dva dana praksu, a samo tri dana nastavu. Praksa u Hotelu Palas. Smer poslasticar postoji u ovoj skoli samo kao trogodisnji, tako da verujem da mozes da upadnes i sa manjim brojem bodova. Izadji na sajt skole pa pogledaj sve sto te zanima :)

-Za poslastičara ti ne treba puno bodova,prođa ti je zagarantovana.
-Uči jezike,nebitno koju školu upisao.
-Nadam se da imaš dobru vezu jer ti je bez nje slaba vajda od trogodišnje,naročito ako ne znaš jezike.:)
-Računaj da ćeš većinu stvari učiti na netu ako zaista želiš biti pro poslastičar.Školsko gradivo se nije menjalo 50-ak godina i ako se limitiraš samo na ono što si naučio u školi najdalje ćeš dogurati do pravljenja kupovnih kolača za slave i sahrane.
-Ako ne voliš to da radiš batali sve što sam gore napisao,nema vajde i napretka...Traži nešto drugo.

Ove godine sam završio za kulinarskog tehničara u Vrnjačkoj Banji i pišem iz iskustva.

Slazem se sasvim... taj posao moze da radi samo onaj ko jako voli da ga radi... A trenutno je velika guzva oko upisa, jer svi misle da ce posle skole moci da se zaposle na nekom brodu, a ne zato sto vole svoj poziv :(

Posao na brodovima je težak pakao!Veoma si ograničenog kretanja nakon 12-očasovne smene a i jedino do čega ti je stalo posle toga je da se naspavaš.Keš je fin al' ako vas to pokreće-materijalisti ste,to nije lepo i obično se obije o glavu.Ne moram pominjati kako vam godine lete dok stojite u mestu.To je posao koji se radi par godina da se namakne koji dinar,ni dan duže.

Poslednja izmena:
lepo si to rekao... govoris iz licnog iskustva? :( decko moje cerke je zavrsio dva fakultta i nema veze sa kelnerisanjem, ali se polomio ziv da nabavi preporuke da je radio kao kelner samo da bi dobio posao na brodu i sad je prosao sve testove. Zamisli! Uskoro putuje. Uzas!

Ovo sa brodom je iskustvo ortaka.Ja imam žešći strah od tih morskih i prekookeanskih brodova iako savršeno plivam,samo rečni dolaze u obzir.:lol:Dečko će kao kelner uzeti bolji keš od ovih u kuhinji,to stoji...OK je ako ima želudac za tako nešto,ja nemam.Srećno mu bilo.;)

Pa ja nisam neki vrsni poznavalac torti i kolaca,niti sam do sad ih pravio jedino sam malo gledao kako mi baba pravi i uvek su mi bili slasni njeni kolaci,ali od drugih zanata uglavnom mi se nista ne svidja,a ovo mi deluje najfinije. Pa me zanima da li je potreban talenat da bi bas postao vrsan poslasticar kao onaj Rudolf sa 24 sata kuhinje,ili sve to moze da se nauci ako budes uporan?

Evo krenuo sam da kupujem casopis torte i kolaci,ali kad bi ih i pravio sve to iziskuje puno para,a naravno ne mogu nikom da prodam. Jos sam cuo da mnogi kod nas prave torte i kolaci,mnoge i domacice koje nisu kvalifikovane za to,tako da je velika konkurencija,a i cuo sam da ljudi nesto nemaju para da kupuju torte i kolaci,drugacije je to ipak u Belgiji,Nemackoj,Austriji gde se poslastice uvek cne.

Sto se tice broda to sam pre hteo ali odustao sam,ne svidja mi se prvo zato sto si stalno na moru,drugo nisi nigde stacionaran,tj nisii na primer u inostranstvu u nekoj zemlji pa da mozes posle posla da odes u svoj stan nego si stalno na brodu.

Poslednja izmena:
Ako te pravljenje torti i kolaca ne cini jako srecnim i zadovoljnim sada kad ne moras to uopste da radis, u buducnosti ce ti sigurno biti tesko da radis nesto sto MORAS da bi ziveo. Jer vremenom svi poslovi dosade. Zato su muskarci koji povremeno kuvaju iz zadovoljstva bolji kuvari od zena koje to svakodnevno rade. Jer one to MORAJU da rade, pa nema elana, inspiracije itd. Razmisli sta bi te zaista cinilo srecnim u zivotu, jer posle nema ``puj pike ne vazi - predomislio sam se``.

Pa mene od zanata vecina poslova ne cini srecnim,a opet ne verujem da cu kasnije ici dalje jer mi ne ide ucenje i morao sam da propustim sesti razred visom silom. Meni je to simpaticno zanimanje,opet pre bi bio i poslasticar nego automehanicar,nego moje pitanje da li za one vrhunske torte i one kreativne torte,da li za to treba imati neki urodjeni dar i smisao ili se sve to moze nauciti ako si istrajan?

kopjuterski dizajn? Tehnoart ne zahteva mnogo poena na upisu. Kompjutersko modelovanje, takodje... Znam mladica koji je to zavrsio, odlicno radi u Corel-u i odmah je preko skole dobio posao u Boru na gradilistu. Placaju mu smestaj, hranu, boravak i prevoz petkom i ponedeljkom. Nikad nije bio neki djak, ali voleo da crta na racunaru, gejmer

Naša poenta je da uopšte ne moraš bit' poslastičar i bezveze gubiti vreme ako te to zaista ne zanima.To što voliš da krkaš tortu ne zvuči kao dovoljno jak motiv za 3 godine provedene u klupi.Probaj,napravi neku pa ćeš u zavisnosti od toga koliko si se mučio videti imaš li dara ili ne.Nema osobe koja nije nadarena za sport/umetnost/prirodne ili društvene nauke.

za poslasticarski posao treba da imas bar malo dara za umetnost i kreaciju

- - - - - - - - - -

budi konobar ... upisi trgovacku skolu ... geodetsku... masinsku... hemijsku (pekari se traze, a treba ti manje dara nego za poslasticarstvo...)

Back