zamenjene uloge

Art Ista

Elita
Poruka
18.332
naleteh na interesantan film...rezirala ga je Eleonor Purija, premijerno je bio prikazan 2010. izmenivsi rodne uloge i stereotipe koje one nose sa sobom, radnja filma prati muskarca koji na kraju biva maltretiran od strane grupe zena...traje desetak minuta, i meni je bio vrlo interesantan, bas me zanima misljenje forumske javnosti

samo vas molim bez sprdnje i ako je ikako moguce, bez ljutih okrsaja na temi, za promenu, bilo bi dobro da se isprati tema bez pljuvanja po zenama ili muskarcima

zanima me sledece:
da li vi zene tako dozivljavate svet oko sebe, da li se osecate ugrozeno, i zasto? mislim na ovaj svet, ne onaj prikazan u filmu...
muskarci, kako bi ste se vi osecali da je svet ovakav kao u filmu?

...a sta pokazuje film?

...on dodje metafora zivota prosecne zene koja, ah, ne moze hodati ulicom od muske paznje:(?

...kako da ne...evo popadase k'o kegle muski oko nas...sto je mene blam kada vidim nerealnu zensku procenu svog izgleda i statusa u tudjim ocima:(

to je odgovor na pitanje? osecao bi se jako bedno? a zasto ne obrazlozis malo zbog cega?
kako bi se osecao na zvet kao u filmu

zasto, zato sto znam da zivot tako i funkcionise da se bas tako desava zenama u ovom tako modernom i "dobrom" svetu
ne mogu da zastitim ceo zensko rod, al sam se uvek umesao kad je neko bio grub prema zenama, cak sam sam hteo i glavu da izgubim
ovaj svet je svet jacih tako je evolucija predvidela, izgleda da nas je neki gen zahebo da nam dao da mozemo razmiljamo i osecamo
zato se osecam bedno

pa pogledaj film
ne, ne dodje tako, bar ga ja nisam tako shvatila

Pogledala sam i mislim da nije veran. Hiperbolisan je.

Zene najcesce same sebi prave problem iz ko zna kakvih kompleksa ali to nije politicki korektno kazati jer ako naglasim da oskudno odevena zena koja deluje raspolozeno za drustvo sebi pravi problem skocice deset devojaka da mi pojasni kako zena ima pravo da nosi sta hoce i da se ponasa kako hoce. Istina je da ima pravo ali onda i drugi imaju pravo da je procene kako hoce.

Problem imaju upravo zene zeljne paznje, lose procenjenog ponasanja, one koje se krecu u losem drustvu i kojima je flert svakodnevni manir. Kao drzava kada se bori protiv terorizma, jednom rukom se brani a drugom raspiruje vatru.

pa pogledaj film
ne, ne dodje tako, bar ga ja nisam tako shvatila
Dobar je film. Evo meni je dobar trenutak gde policajka trazi od muskog policajca da joj donese kafu, a to i nije tako nerealna situacija i danas ako bi on bio novajlija, a ona sefica ili stariji detektiv kakogod.
Mislim da nisu trebali da se fokusiraju na seksualno maltretiranje vec na vise ovakvih caka.
Isto tako je dobar trenutak kada ga je zena iako jedva hoda sa povredjenim testisima tera da pesaci do kola, a kada se nesto ona uzmemirila :roll:, onda ga je ostavila i rekla mu:"Cekaj tu, dovescu kola.".
Sto pokazuje koliko je egocentricna i koliko joj nije stalo do njega. Cak ni sa poslovnog sastanka nije mogla da izadje iako joj je partner bio u zivotnoj opasnosti, a opet ispade vazan njen uspeh na poslu.:lol:

U ovom filmu, ovaj muskarac maltene ima socijalni status kucnog ljubimca koji bilo kada moze biti zamenjen.

- - - - - - - - - -

Zene najcesce same sebi prave problem iz ko zna kakvih kompleksa ali to nije politicki korektno kazati jer ako naglasim da oskudno odevena zena koja deluje raspolozeno za drustvo sebi pravi problem skocice deset devojaka da mi pojasni kako zena ima pravo da nosi sta hoce i da se ponasa kako hoce. Istina je da ima pravo ali onda i drugi imaju pravo da je procene kako hoce.
Tacno, kada neka obuce crveni minic sta covek moze da pomisli.:roll::lol:

Mogu jedino da uzmem u razmatranje situaciju sa posla kada bi sigurno bio los osjecaj da mi se sefica obraca kao ova iz klipa ostalo je nakako previse nerealno da bih i pokusao da se poistovjetim.

Ja sam ovde video samo gomilu predrasuda... Takođe ne vidim ko ženama bilo šta brani? Ispade sada da svakoj ženi zvižde na ulici, da svaku maltretiraju, da ovo, da ono... Mislim da je ovo bilo čisto "hajde da snimim nešto što će da mi donese malo popularnosti i koji dinar više", ne vidim poentu ovog filma... Kao da prikaže muškarca kao ženu i obrnuto? A to su inače prikazali tako što muškarac gura kolica? Kao da je to izmišljanje tople vode... Ili ono trčanje bez majice kod žena, generalno protiv golotinje nemam ništa, ali takođe je realno da muškarci reaguju na ženske grudi tako kako reaguju, ne baš kao žene na muške (osim u slučaju prenapucanosti a tih je ne tako veliki broj), pa, ukoliko vam se to sviđa vama niko to ne brani... Itd, itd...

Dobar je film. Evo meni je dobar trenutak gde policajka trazi od muskog policajca da joj donese kafu, a to i nije tako nerealna situacija i danas ako bi on bio novajlija, a ona sefica ili stariji detektiv kakogod.
Mislim da nisu trebali da se fokusiraju na seksualno maltretiranje vec na vise ovakvih caka.
Isto tako je dobar trenutak kada ga je zena iako jedva hoda sa povredjenim testisima tera da pesaci do kola, a kada se nesto ona uzmemirila :roll:, onda ga je ostavila i rekla mu:"Cekaj tu, dovescu kola.".
Sto pokazuje koliko je egocentricna i koliko joj nije stalo do njega. Cak ni sa poslovnog sastanka nije mogla da izadje iako joj je partner bio u zivotnoj opasnosti, a opet ispade vazan njen uspeh na poslu.:lol:

U ovom filmu, ovaj muskarac maltene ima socijalni status kucnog ljubimca koji bilo kada moze biti zamenjen.

- - - - - - - - - -
Tacno, kada neka obuce crveni minic sta covek moze da pomisli.:roll::lol:

subidai zene karijeristkinje se vecinom upravo tako ponasaju

Ja sam ovde video samo gomilu predrasuda... Takođe ne vidim ko ženama bilo šta brani? Ispade sada da svakoj ženi zvižde na ulici, da svaku maltretiraju, da ovo, da ono... Mislim da je ovo bilo čisto "hajde da snimim nešto što će da mi donese malo popularnosti i koji dinar više", ne vidim poentu ovog filma... Kao da prikaže muškarca kao ženu i obrnuto? A to su inače prikazali tako što muškarac gura kolica? Kao da je to izmišljanje tople vode... Ili ono trčanje bez majice kod žena, generalno protiv golotinje nemam ništa, ali takođe je realno da muškarci reaguju na ženske grudi tako kako reaguju, ne baš kao žene na muške (osim u slučaju prenapucanosti a tih je ne tako veliki broj), pa, ukoliko vam se to sviđa vama niko to ne brani... Itd, itd...

naravno da je ovo malo prenapucano ko i sve sto mora da se uklopi u 10ak minuta
al je jako realno ovo svaka zena u svom zivotu barem jednom dozivi mozda ne silovanje al kazu da svaka zena bude barem jednom u situaciji na ivici silovanja
u juznoj africi svaka zena bude u svom zivotu, po proseku, tri puta silovana.

al je jako realno ovo svaka zena u svom zivotu barem jednom dozivi mozda ne silovanje al kazu da svaka zena bude barem jednom u situaciji na ivici silovanja

Jeste, ali onda i svako od nas muskaraca biva bar jednom napadnut i dodje u opasnu situaciju, zar ne?

U Africi ne znam prosek, iskren da budem i ne zanima me... A što se tiče toga da svaka žena u životu bude na ivici silovanja, prvo, to ne da nije tačno, nego... Postoje neke koje ni pištoljem ne bi mogle da nateraju nekoga da ih je*e, drugo, ja znam mnogo njih koje nisu imale te situacije, pa, ne znam koja je to svaka... Drugo, u ophođenju prema ženama, kao što i sam reče karijeristkinje se i ponašaju prema zaposlenima kao prema kerovima, tako da tu ne igra ulogu pol nego moć... Ja lično znam npr par žena koje su rekla da mrze šefice, dok sa šefovima nikad nisu imali problem... To ne znači da je svaka žena kao šefica drkoš a ni obrnuto, ali prosto nije pravilo... Po ovom "filmu" ispade da se prema ženama ophode kao prema dzukelama, a da li je to baš tako? Evo, prođi gradom, niko ne zviždi ni za kim, ja u životu nisam čuo tako nešto... Nije to baš tako kako se priča... A takođe znam i za seksualna uznemiravanja muškaraca, kao i za sigurne kuće za muškarce, a da ne pričam o muškarcima koji su bili žrtve psihičkog zlostavljanja, što je po meni gore nego fizičko, i ne pričam ovo samo zbog muškaraca, ja lično više volim kada me neko prebije nego kada me psihički cima.

U Africi ne znam prosek, iskren da budem i ne zanima me... A što se tiče toga da svaka žena u životu bude na ivici silovanja, prvo, to ne da nije tačno, nego... Postoje neke koje ni pištoljem ne bi mogle da nateraju nekoga da ih je*e, drugo, ja znam mnogo njih koje nisu imale te situacije, pa, ne znam koja je to svaka... Drugo, u ophođenju prema ženama, kao što i sam reče karijeristkinje se i ponašaju prema zaposlenima kao prema kerovima, tako da tu ne igra ulogu pol nego moć... Ja lično znam npr par žena koje su rekla da mrze šefice, dok sa šefovima nikad nisu imali problem... To ne znači da je svaka žena kao šefica drkoš a ni obrnuto, ali prosto nije pravilo... Po ovom "filmu" ispade da se prema ženama ophode kao prema dzukelama, a da li je to baš tako? Evo, prođi gradom, niko ne zviždi ni za kim, ja u životu nisam čuo tako nešto... Nije to baš tako kako se priča... A takođe znam i za seksualna uznemiravanja muškaraca, kao i za sigurne kuće za muškarce, a da ne pričam o muškarcima koji su bili žrtve psihičkog zlostavljanja, što je po meni gore nego fizičko, i ne pričam ovo samo zbog muškaraca, ja lično više volim kada me neko prebije nego kada me psihički cima.

tacno je ovo i za sefice, i za muskarce i za sve...sto ne znaci da je manje tacno ovo sto sam ja reko
mislim zao mi je ako ti se hebe za afriku meni se ne hebe, ljudi oni ljudi mi.

tacno je ovo i za sefice, i za muskarce i za sve...sto ne znaci da je manje tacno ovo sto sam ja reko
mislim zao mi je ako ti se hebe za afriku meni se ne hebe, ljudi oni ljudi mi.

Nisam rekao da nije tačno, u prvo nisam ulazio jer ne znam a drugo je prepumpano, ne kažem da nema, ali si mnogo preterao...

Jesu ljudi, ali kada budem Afrikanac brinuću se kako će oni i šta će oni... Ne volim ulogu dežurnog pandura koji će drugima da govori šta i kako oni treba da rade... Imaju slobodnu volju, ako im se ne sviđa život neka rade na sebi, ja se borim za ovo ovde.

Pogledala sam i mislim da nije veran. Hiperbolisan je.

Problem imaju upravo zene zeljne paznje, lose procenjenog ponasanja, one koje se krecu u losem drustvu i kojima je flert svakodnevni manir. Kao drzava kada se bori protiv terorizma, jednom rukom se brani a drugom raspiruje vatru.

naravno da je hiperbolisan, to je i bila namera

neke zene umeju sebi da naprave problem o kom pricas, ne sve...cak te koje same sebi prave problem spadaju u manjinu, cini mi se

ne bih rekla da je to poenta filma, vise mi lici na pokusaj da se nesto sto smo svi prihvatili zdravo za gotovo prikaze na neki drugi nacin, kroz drugu dimenziju
jer realno, da li bi ti smela, za razliku od vecine muskaraca, da sama prodjes nekom mracnom nepoznatom ulicom tek tako, bez odredjene doze straha?

pri tom ne promovisem da su muskarci generalno, nasilnici i ludaci, to i ne mislim, jednostavno me film podstakao na razmisljanje, da li se zene osecaju ugrozenije? i da li to zaista i jesu i ako je tako, zbog cega?

Back