zamena

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
kad mirujes nisi sav svoj, vrtis kanale pa naletis na pola epizode neke turske serije
dabogda imao, pa nemao kazu - da je najgora kletva

zamislite situaciju..ili sebe kao roditelja ili kao dete u toj situaciji
zamene vam dete ili vas na rodjenju
saznate slucajni, potrazite istinu i nadjete prave roditelje ili pravo dete
sta dalje?
ko bi bio vise roditelj dotasnji ili po krvi
koje dete bi zeleli da ostane sa vama, staro ili vase pravo
sto zivot moze da bude zaeban samo kad hoce..bilo je takvih slucajeva i u rl

Verovatno ne bih ništa učinila. Sklona sam da se povučem I zahtevam sve od sebe. Biološke pretpostavljam da ne bih ni upoznala. Težila bih civilizovanim odnosima. Svi ti haosi, frasovi, čudesa...ne znam Dive, mnogo godina imam za to...računam da su ljudi izgrešili...i sta ja sada tu mogu...samo mogu da živim najbolje što umem a to znači distancu od roditeljskih haosa

Ljubinka?Cicak?Kanudler?Ostali delovi enterijera foruma,standardna kuckajuca ekipo a vi da saznate nisu vam matorci bioloski matorci?

pa odgovorila sam. Volela bih ih jos vise... i cenila... jer nas odnos je sad zreo. Posle 30 godina, oni su moji roditelji i to je kraj.
Bioloske bih upoznala ako su neki normalni ljudi

Zamena dece na rodjenju ne postoji niti u teoriji niti u stvarnom zivotu. Do 1960. godine drzavne sluzbe su krile neke dokumente koji nisu ukazivali da je to uopste i postojalo. Niti je postojalo u bivsem jugoslovenskom drustvu, niti je postojalo u srpskom drustvu nekada. Zamena kao ocigledna pojava ima za posledicu vidljivu radnju a to u mnogim slucajevima nije izvodljivo ni teoretski niti prakticno. Zapadne zemlje ne poznaju termin janicar, dok u Srbiji je to cest govorni termin. U svetskim kulturama postoje termini, kao sto su konvertit, drustveni konvertizam, novoverski konvertit. Ljudsko drustvo ne poznaje za termin zamena, janicar. Termin je stvaran godinama kao i sama ideologija stvaranog odnosa izmedju. U Srbiji, je slucaj, da zamena postoji u novom konteksu koga je dominirajuca srpsko polipatridna pogana seoska elita stvorila. Seoska pogana srpska elita je usvojila na misaonom planu i percipirala objekt rata kao stvarni objekt u zemlji. U objektu ratova gde strada srpska sirotinja najcesce dolazi i do zamene. U vreme ratova stradaju deca samo od onih Srba koji takodje usvoje od stvarane seoske pogani ideju objekta rata. Od gradskog srpskog naroda seoska pogan je stvarala ovce koje su stradale kroz ratove ustvari u stvarnom zivotu , jer mir samo privremena kategorija , i produzetak je rata drugim sredstvima u Srbiji. Srpske ovce su stvarane na razne nacine, Puno nacina na kojima funkcionise kolonijalizam koji koristi zamenu kao izvor svog postojanja. Nacini na koji su stradali i prolazili kroz razna mucenja Srbi pojedinacno ,moze se smatrati jednom vrstom zamene. Zamena kao iskustvena cinjenica i kategorija se pokazala izvorom zivota za one Srbe koji koriste u stvarnom zivotu ovakav oblik postojanja zivota u interesu svoje porodice a na stetu onih Srba sa kojima su navodno braca,gospoda ili drugovi a prema kojima izvrsavaju razne radnje zamene unutrasnjih subjekata. Najcesce se ovakav oblik zamene koristi da bi se za posledicu izvrsilo rasturanje porodica, segregacija dece , diskriminacija, ropski polozaj. Najcesce prinudom se vrsi zamena i nikada nije ni postojala. Srbin Srbina poljubi tri puta za srecu, zdravlje i ljubav ovaj drugi Srbin kaze Skinuo mi gace, pa jos trazi da se gleda u zivotinju sa mnom, ili Srbin Srbinu kaze Neka nasa deca budu dokaz i ponos nase sloge, a u stvarnosti se deca zamenjuju od jednog brata deca zavrse skolu u inostranstvo , a od drugog brata deca zavrse jedva i osnovnu skolu, jedan brat dozivi i praunuke, drugi brat dozivi da sahrani dete u ranom detinjstvu, jednom bratu zdrava deca, drugom bratu bolesna deca, jednom bratu sve ,drugoj sestri ili drugom bratu nista. U Srba, pravi nacin na koji se vrsi zamena u stvarnom objektu vremena. Zamena je rec poganog nagonskog karaktera koja je usvojena iz klasicne skole i ustvari ona ne poznaje za etiku i empatiju, drustveni ugovor, zajednicu kao oblik postojanja, negira usvojene vrednosti.

Ja bih isto kao Cicak, ne mogu da nadjem sada da je citiram.

Da saznam da su mi neki drugi ljudi bioloski roditelji, volela bih da ih upoznam, da vidim kako izgledaju, ko su i sta su. Ako su normalni ljudi (recimo neka geska u porodilistu), bilo bi lepo da uspostavimo neki prijateljski odnos, ako je to moguce. Naravno da bi moja osecanja prema sadasnjim roditeljima pa sve i da mi nisu bioloski ostala ista i nepromenjena jer roditelj je onaj koji te je odgajio, negovao i brinuo o tebi.

Da znam da mi je dete zamenjeno, isto tako, volela bih da ga vidim...mislim da je strasno saznanje da tvoja krv negde tamo zivi a ne znas ni kako je. Pokusala bih da stupim u kontakt i da razvijem neki normalan odnos sa tim detetom i porodicom ako je to moguce. Sigurno da ne bih trazila da mi vrate dete, niti bih pravila haos toj porodici i detetu, ali bi bilo lepo da se druzimo, vidjamo. Teska tema stvarno.

Ljubinka?Cicak?Kanudler?Ostali delovi enterijera foruma,standardna kuckajuca ekipo a vi da saznate nisu vam matorci bioloski matorci?

Pa nista...
Pored oca ionako prodjem kao pored turskog groblja.
Imam dete. I sada mi je on daleko vaznji od roditelja ma kako mozda bezdusno zvucalo. Mislim, presla sam period kada bih se mozda cimala oko toga. Mada, ja i nisam nikada bila maza.

Back