Zaljubljenost je opasna i nezdrava

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.341
Mi se ne zaljubljujemo u svoju decu iako ih možda jako volimo. Ne zaljubljujemo se u naše prijatelje istog pola – osim ako smo homoseksualno orijentisani – iako nam je možda jako stalo do njih.

Zaljubljujemo se samo kada smo svesno ili nesvesno seksualno motivisani.

To samo po sebi i nije problem već to što je zaljubljenim ljudima poremećen um. Tako kažu stručnjaci. Da li se i vi slažete?

romantic-love-cover.jpg

Mi se ne zaljubljujemo u svoju decu iako ih možda jako volimo. Ne zaljubljujemo se u naše prijatelje istog pola – osim ako smo homoseksualno orijentisani – iako nam je možda jako stalo do njih.

Zaljubljujemo se samo kada smo svesno ili nesvesno seksualno motivisani.

To samo po sebi i nije problem već to što je zaljubljenim ljudima poremećen um. Tako kažu stručnjaci. Da li se i vi slažete?

romantic-love-cover.jpg
Не слажем се са тим стручњацима

Pa mislim da je u svakoj ljubavi pomalo poremećen um. Kada se ovo desilo sa ubistvima dece, na vajber grupama svedočim o histeriji. Ljudi su se toliko prepali da su iracionalno rešili da im uz razloga bezbednosti deca još par dana ne idu u školu. Evo sada idu. Iako nema razlike tih dana ovih dana. Tačno se osetio strah. Kad god su neke jake emocije u pitanju, nervni sistem ne funkcioniše isto kao i kad si hladne glave. Zato nikakve bitne odluke ne treba donositi u stanju jakih emocija, tek kad se smire.

Ako stupaš u brak zato što si zaljubljen to je garant propast
Pa nije on napisao zato što je zaljubljen. Već koliko sam razumela kako ulaziti u brak sa nekim u koga nisi zaljubljen makar malo? Zaljubljenost je upravo ta, da citiram erazma, koja svojom ludošću omogućava da sa nekim poželiš da živiš... Jer svi ljudi su više manje odbojni. Ako nema Zaljubljenost ko bi želeo da trpi drugoga? Posle se zavole, brinu, ali sam start je skoro nemoguće napraviti bez tih hormona. Tako je to kod mene.

Sva ta istraživanja dolaze sa Zapada koji se odavno prepustio racionalnim nad iracionalnim. Njihova društva da ne osvežavaju doseljenici sa Istoka oni bi odavno postali sami sebi nepodnošljivi.
Pa baš sam o tome pisala juče u temi Volim te. Ljubav je nakon celokupne filozofske misli Zapada na kraju postala jedna gotovo nedostižna vrlina. Lišena strasti, lišena sočnosti. Mir, razumevanje, intima, briga i to je to. Postoji neki strah od emocija, od strasti. Njih treba racionalno zauzdati.
Niko ne kaže da odluke ne treba donositi pametno, ali meni je dosadila taj stalni napor da se ljubav predstavi nekom idealnom vrlinom a Zaljubljenost nipodaštava. Ispada kao i da ne postoje letnje ljubavi, privremene ljubavi, male ljubavi, jednostavne, strastvene, tačkaste, štraftaste, neobične itd.

Pa kakav bi to brak bio bez ljubavi? Instant brak? Koliko bi on trajao bez ljubavi?
Statistički je dokazano da ima više brakova koji su sklopljeni bez ljubavi.
Takođe oni duže i traju.

Majke danas svojim ćerkama govore da se pametno udaju da im se ne desi kao majci da danas nema ni para ni ljubavi.
Udaš se za bogatog i nikakvih briga nemaš i još ti svi zavide.

Back