Zakonopravilo

Bole__Ser

Buduća legenda
Poruka
29.483
Sveti Sava je Zakonopravilom, ili Krmčijom, rimsko i vizantijsko pravo utkao u srpsko. Ova kompilacija, pored prevoda, sadrži i tumačenja samog Svetog Save.

3700_Freska_Sveti_Sava_Kraljeva_crkva_Studenica-610x510.jpg

Pored toga što je utemeljivač autokefalnosti srpske crkve i što ga danas slavimo kao „školsku slavu“, Sveti Sava je zaslužan i za istoriju srpskog prava.
Krmčija (od „krma“ – krmaniti, upravljati) ili Nomokanon (u prevodu sa grčkog: Zakonopravilo) predstavlja kompilaciju sačinjenu od raznih kanonskih zbornika. Prevođenjem ovih zbornika i njihovim priređivanjem za upotrebu u tadašnjoj, mladoj srpskoj državi, Sveti Sava je rimsko i vizantijsko pravo utkao u srpsko. Kompilacija, pored prevoda, sadrži i tumačenja samog Svetog Save.

U Zakonopravilu su, pored crkvenih, obuhvaćeni i građanski odnosi u društvu. Sveti Sava je težio tome da zaštiti zakonom i one najslabije. Dr Miodrag M. Petrović koji je Zakonopravilo priredio i preveo sa staroslovenskog, o njemu je rekao:

„Reč je o pravilniku koji reguliše život čoveka i obuhvata nasledno, stvarno, kompletno porodično pravo.
Takav zakonski spomenik u to vreme nije imao nijedan od danas civilizovanih evropskih naroda, izuzev zakonskog spomenika iz 1215. godine, zvanog ’Magna karta’, napisanog na latinskom jeziku i to na jednom podužem svitku pergamenta.“

Zakonopravilo Svetog Save bilo je osnova srpskog zakonodavstva, ali je izvršilo i veliki uticaj na zakonodavstvo Bugarske i Rusije.

Нисмо много одмакли.

И ови данашњи законодавци преписују од западног царства.

sa tom razlikom sto Sava nije prosto prepisivao tudje zakone, vec ih je i prilagodio potrebama i obicajima tadasnjih Srba...
ni sam nisam znao mnogo o tome,
dok nisam radio diplomski na tu temu.
Savina Krmcija ne sadrzi samo crkvene propise, vec regulise i porodicno i nasledno pravo, a takodje stvara osnove onoga sto se danas naziva socijalna politika...
toliko koliko smo tada bili ispred "razvijenog zapada", danas za njime kaskamo...

Ne preterujte...Kodex i
Digesta su osnova svekolikog prava i danas,a Savina Krmčija je samo prvi crkveni zakonik...
To što ima i elenata
graďanskog prava,ne
kvalifikije ga kao opšti
zakonski akt poput
Dušanovog zakonika...:cool:

naravno da nije opsti zakonski akt, ali bi bilo glupo reci da se propisi koji su sadrzani u Krmciji strogo verskog karaktera...
naprimer, odredjeni propisi se bave zastitom siromasnih i sirocadi, udovica, stite ih od samovolje muzevljeve familije...
u to vreme su ljudi, uglavnom bolesni, dolazili u Srbiju da se lece, jer su postojale bolnice u okviru manastirskih kompleksa...
prva takva bolnica je bila u manastiru Studenica, gde su pored lecenja takodje i proucavali medicinsku literaturu tada dostupnu na raznim jezicima...
dakle, nije Savina Krmcija zbornik crkvenih pravila...za to vreme je to bio civilizacijski pomak unapred u odnosu na zapad i katolicanstvo...
u Engleskoj je 300 godina kasnije donesen zakon da muskarci koji su radno sposobni a prose, sece im se ruka...
mi takve zakone u to vreme nismo imali.
plus, kad si pomenuo Dusanov zakonik,
Krmcija je bila jedan od osnova na kojima je taj zakonik nastao...

Hajde da ja ne filozofiram o izvorima Justinijanovog zakona koji je izvor i za Zakonopravilo u građanskom delu...
Codex i Digesta nezaobilazni u kontinentalnom pravu...
Što se tiče Dušanovog Zakonika,šerijat mu je bio glavni izvor!
Ovo se u našoj istoriji izbegava,kao i genetske veze s osmanlijama...
Mašala i Alah imanet!:hahaha:
Законоправило

Законоправило Светог Саве, Иловички препис из 1262.

Законоправило Светог Саве из 1220. године је постао основни законик српске цркве, али и државе и тако је било на известан начин први српски устав.[50] Законоправило[51] је зборник закона са тумачењима састављен да се уреди велика област друштвених односа, првенствено црквених, али и грађанских. Настало је да би се према њему управљале или крмариле све цркве и зато се назива и Крмчија Светог Саве. Да би се то остварило морале су га имати све цркве. Најстарији сачувани препис је из друге половине XIII века. Од друге половине XIV века Савина крмчија се примењивала и у руској православној цркви.[52] Део Законоправила који се односио на црквено право сачињавали су: Синопсис Стефана Ефеског, Номоканон Јована Схоластика, Номоканон у 14 наслова, Правила светих апостола, Правила светих отаца, Одлуке Васељенских и Помесних сабора и Мојсијево законодавство (3. и 5. књига Мојсијева). Део који се односио на Грађанско право сачињавали су: Изводи из Новела Јустинијанових (око 550), правни зборник који је саставио Јован Схоластик, Collectio tripartita, збирка закона из Јустинијановог законодавства[53][54] и Прохирон (Закон градски) из 879. године, зборник византијског грађанског, кривичног и процесног права. Пресађивањем (рецепцијом) римско-византијског права Србија је постала саставни део европске и хришћанске цивилизације.

To znači Mmaheru da ako nisi u diplomskom pominjao izvore prava Krmčije,tvoj diplomski i jeste
primer razloga nepriznavanja naših diploma u svetu!
Još ako si studirao na nekom od Gigamegatrendova,baš mašala...:lol:No ni ja moju diplomu ne mogu tako lako nostrifikovati,ali zato mi štošta drugo ne mogu osporiti...:manikir:

To znači Mmaheru da ako nisi u diplomskom pominjao izvore prava Krmčije,tvoj diplomski i jeste
primer razloga nepriznavanja naših diploma u svetu!
Još ako si studirao na nekom od Gigamegatrendova,baš mašala...:lol:No ni ja moju diplomu ne mogu tako lako nostrifikovati,ali zato mi štošta drugo ne mogu osporiti...:manikir:

naravno da sam pominjao izvore prava Krmcije,
jer u suprotnom kao da nisam ni radio diplomski. :roll:
Uzgred, diplomirao sam na FPN odsek za Socijalni rad i socijalnu politiku,
i tema mi je bila "Uticaj SPC na razvoj mera socijalne politike srednjevekovne Srbije"
Sto se tice izvora Krmcije, mnogo toga jeste uzeto iz Prohirona i Justinijanovih novela,
kao i iz Mojsijevog zakonodavstva,
ali su ti propisi uskladjivani sa verom i obicajima naseg naroda.
Nije Sava samo prepisivao, kao sto to rade danas...

- - - - - - - - - -

Zakonopravilo je sjajan primer koliko se samo crkva trudila da se uspostavi sekularnost u državi. To su predivni primeri :ceka:

naravno, s tim da ne treba zaboraviti da su tada crkva i drzava bile jedno,
stoga ne treba da iznenadjuje pokusaj uredjenja i sekularnih pitanja...

Bole, ne zanosi se!

Svojevremeno su se mogli naci podaci da nema dokaza ko je tu glupost prepisivao.
Ali u euforiji nacionalizma koja jos uvek traje slobodno se ponosi jos neko vreme.

Inace nista Srbija nije dobila od Save,
ne zato sto Sava nije bio OK,
nego zato sto Sava se upleo u "duhovnost" da ga menja, a ne daono ostane u stanju kakvom smo ga dobili, da ne kazem prepisima!

B: samo autokefalnost crkve, nista vise...:roll:

ne razumem poentu tvog posta...?

katastrofa je to sto smo propali duhom...
sto su nam draze katolicke katedrale od nasih manastira i svetinja,
sto se stidimo svojih korena i kulture,
a divimo se tudjoj kulturi...
to je katastrofa!

Kako misliš ni traga ni glasa. U srpskome narodu Sava je otišao čak u kult. U užoj Srbiji nema mesta koje se ne naziva po Savi, Savina pećina, Savin put, Savin bunar...itd.

Ljude cine dela, a ne imena.
Dela imaju opis, smisao i rezultate.

A kada neko ponavlja "svetosavlje" ili "Sveti Sava" kao carobne reci same po sebi - tu nema dela!
I nema nicega.

P.S.
Bio sam ti postavio pitanje.

Na primer Sandor Petefi (Aleksandar Petrovic) je covek koji je izrekao misao:
"Covek je porod azdaje vecno mlade. O,... nema nade, nema nade."

I zato je velik pesnik.

A po cemu je Sava velik mislioc?

Poslednja izmena:

Rekao sam katasrofa u smislu i za teiste i za ateiste.
Jer ni jedni ni drugi me vide da u svetosavlju nema ni S od Save.

Jer sta je svetosavlje?!
Autokefalnost koju si pomenuo kao jedino sto bi se sa njim moglo kako-tako dovesti u vezu?

Ko nama moze garantovati to da li je on teista, satanista, ateista ili sta vec?

Jer!...
Svako ko je u srednjem veku zeleo da bude ideolog na tlu Evrope morao se deklarisati kao pripadnik "Hriscanstva",
i "njegovih" institucija,
a kojeg i kakvog, za ili protiv, u meri ovoj ili meri onoj ... je stvar koja se javno morala precutati, bar dok ne izvojuje pobedu!

Elem, u Savinom slucaju mi nismo dobili razliku izmedju kao recimo Marksa, Lenjina, Staljina, Trockog itd.

Dobili smo: nista od Svetosavlja.
Po cemu je ono razlicito od "Grckoslavlja" (obratiti paznju na navodnike u vezi termina) ili bilo cega drugog?

Poslednja izmena:
Hajde da ja ne filozofiram o izvorima Justinijanovog zakona koji je izvor i za Zakonopravilo u građanskom delu...
Codex i Digesta nezaobilazni u kontinentalnom pravu...
Što se tiče Dušanovog Zakonika,šerijat mu je bio glavni izvor!
Ovo se u našoj istoriji izbegava,kao i genetske veze s osmanlijama...
Mašala i Alah imanet!:
hahaha:
Законоправило

Законоправило Светог Саве, Иловички препис из 1262.

Законоправило Светог Саве из 1220. године је постао основни законик српске цркве, али и државе и тако је било на известан начин први српски устав.[50] Законоправило[51] је зборник закона са тумачењима састављен да се уреди велика област друштвених односа, првенствено црквених, али и грађанских. Настало је да би се према њему управљале или крмариле све цркве и зато се назива и Крмчија Светог Саве. Да би се то остварило морале су га имати све цркве. Најстарији сачувани препис је из друге половине XIII века. Од друге половине XIV века Савина крмчија се примењивала и у руској православној цркви.[52] Део Законоправила који се односио на црквено право сачињавали су: Синопсис Стефана Ефеског, Номоканон Јована Схоластика, Номоканон у 14 наслова, Правила светих апостола, Правила светих отаца, Одлуке Васељенских и Помесних сабора и Мојсијево законодавство (3. и 5. књига Мојсијева). Део који се односио на Грађанско право сачињавали су: Изводи из Новела Јустинијанових (око 550), правни зборник који је саставио Јован Схоластик, Collectio tripartita, збирка закона из Јустинијановог законодавства[53][54] и Прохирон (Закон градски) из 879. године, зборник византијског грађанског, кривичног и процесног права. Пресађивањем (рецепцијом) римско-византијског права Србија је постала саставни део европске и хришћанске цивилизације.

Car Dusan rodjen oko 1308 , a preminuo 20.decembra 1355 i kada je to , Dragoljube , pre vremana stiglo Osmanlijsko carstvo na teritorije Dusanove Srbije , a o "genetskoj vezi " u to vreme i da ne pitam?

katastrofa je to sto smo propali duhom...
sto su nam draze katolicke katedrale od nasih manastira i svetinja,
sto se stidimo svojih korena i kulture,
a divimo se tudjoj kulturi...
to je katastrofa!

Не само да се дивимо, него почињемо и да поштујемо и славимо...

У мом граду се већ традиционално организује Светосавска недеља.

Манифестација која је у потпуности, седам дана, у духу Светосавља.

И онда, одмах после Савиндана, по школама почињу припреме приредби за Дан заљубљених.

Нико се том приликом не сети да деци објасни да је тог дана Св.Трифун, зашто се он слави (поготово у нашем крају који је традиционално виноградарски) и шта се тог дана ради.

Где је ту Црква?

Зар није боље да (уместо да у храмовима уводе подно грејање) новац уложе у организован превоз ученика до винограда, где би деца на лицу места научила неке ствари, уместо да по школским холовима цртају срца и славе Св. Валентина?

О маскенбалима за Ноћ вештица да и не причам...

Удаљили смо се ми и од Светосавља и од Православља, захваљујући нечињењу Цркве.

Џаба било и верске наставе.

Bakonja,ni ovaj s5 nije dobar za kuckanje...Elem,šerijat je izvorno
Mojsijev zakon-oko
za oko -pasta za zube...Svejedno da li turki ili čivutski...
Bat,a koga je u najvećim bitkama Dušan pobeđivao?!

Да ли се негде на интернету може пронаћи текст Законоправила преведен на модерни српски језик? Пробао сам да пронађем преко Гугла, али нисам успео.

Да ли се негде на интернету може пронаћи текст Законоправила преведен на модерни српски језик? Пробао сам да пронађем преко Гугла, али нисам успео.
Možda mmaher može da da odgovor na to+voje pitanje. Pošalji mu PP!

Back