Zakon o maskama?

Ulični Hodač

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.997
Da bi nešto bilo legalno i validno i da bi se moglo primenjivati kao zakonska regulativa treba da se proglasi zakonom i permanentno verifikuje u Narodnoj skupštini.
Mene zanima, budući da ne postoji zakon o obaveznom nošenju maski koji je parlament Srbije verifikovao, u kojoj meri je ilegalna sugestija Kriznog štaba i(li) Vlade Srbije?
Tj, ako zakon zvanično ne postoji i nije usvojen od strane skupštine Srbije, kolika je validnost Dr Kisić i Dr Konja ili Ane banane ?
Pravo građana da tuže trgovca ako ih ne usluži i mogu li pozvati sektor tržišne inspekcije?
Pravo građana da tuže policajca ako im piše kaznu radi građanske neposlušnosti (odbijanje nošenja maski)?
Pravo građana da tuže policiju ako im ukine pravo na slobodno kreteanje (zabrana ulaska u prodavnice)?

Misliš da ne treba nositi masku u javnom prevozu i zatvorenim prostorijama? Nošenje maski je preventivna mera da se zaštiti populacija od nesavesnih pojedinaca. Da je sreće, svi bi to radili i bez da se opominju.
Ali, ako ti se ne svidja, imaš izbor; idi peške i sedi kući.

Misliš da ne treba nositi masku u javnom prevozu i zatvorenim prostorijama? Nošenje maski je preventivna mera da se zaštiti populacija od nesavesnih pojedinaca. Da je sreće, svi bi to radili i bez da se opominju.
Ali, ako ti se ne svidja, imaš izbor; idi peške i sedi kući.
Mislim da ljudi treba da se informišu, i da ne veruju slepo svemu što čuju na tv-u. Vrlo dobro znam o čemu se radi, i po meni nije globalna opasnost po ljudski rod od izmišljene panademije korone, već je mnogo meća i sasvim realna opasnost oduzimanja građanskih prava i sloboda u distopijskom totalitarizmu u koji lagano tonemo.
Ovde mene zanima po kom zakonu Republike Srbije, šaka idiota sa vlasti tera ljude na restriktivne mere ?

iako se to možda ne čini na prvi pogled, Srbija je ipak ozbiljna zemlja koja vodi računa o zakonskim odredbama.Takve mere o obaveznom nošenju maski su uvele mnoge zemlje širom sveta i mi sledimo isti mehanizam. Osim što tako nešto može da se utera kroz objavu vanrednog stanja, može (a u ovom slučaju mislim da je to) da se prebaci na odluke pojedinačnih firmi.

Zakoni se, kao što Ulični hodač reče, donose u Skupštini. Zakon o nošenju maski ne postoji.

Uredbe (bylaws) ne smeju da budu u suprotnosti s Ustavom RS, zakonima ove zemlje i međunarodnim konvencijama (npr. o ljudskim pravima) koje smo propisali.

To nema nikakve veze s tvojim ličnim ili uverenjem Bosanke s bujnim poprsjem iz Kriznog štaba o nošenju maski, nego o održivosti pravnog sistema.

Čak je i jedan zločinac Josip Broz prešao s Kraljevine Jugoslavije na FNRJ preko švindla sa DFJ (sporazum sa Šubašićem) da bi se zadržao kontinuitet legalnosti i legitimnosti. Ne može se igrati s pravnim sistemom.

Mislim da ljudi treba da se informišu, i da ne veruju slepo svemu što čuju na tv-u. Vrlo dobro znam o čemu se radi, i po meni nije globalna opasnost po ljudski rod od izmišljene panademije korone, već je mnogo meća i sasvim realna opasnost oduzimanja građanskih prava i sloboda u distopijskom totalitarizmu u koji lagano tonemo.
Ovde mene zanima po kom zakonu Republike Srbije, šaka idiota sa vlasti tera ljude na restriktivne mere ?
Мудар си човек. (без сарказма)

Da bi nešto bilo legalno i validno i da bi se moglo primenjivati kao zakonska regulativa treba da se proglasi zakonom i permanentno verifikuje u Narodnoj skupštini.
Mene zanima, budući da ne postoji zakon o obaveznom nošenju maski koji je parlament Srbije verifikovao, u kojoj meri je ilegalna sugestija Kriznog štaba i(li) Vlade Srbije?
Tj, ako zakon zvanično ne postoji i nije usvojen od strane skupštine Srbije, kolika je validnost Dr Kisić i Dr Konja ili Ane banane ?

pravila kisicke i kona nisu validna, ali uredbe od brnabicke jesu.. moras malo da se pravno infornises kad vec ulazis u ovu materiju.

uredbe spadaju u podzakonska akta koje su po svojoj hijerarhiji nize pravne snege od zakona..ali imaju obavezujucu ulogu.

sto se tice konketno uredbi njih donoci vlada..sto se i desilo kod nas..zaboravljas da vlada na sednici proglasava mere.

uredbe moze vlada da donese kad proceni da je za primenu nekog zakona ona potrebna..a ovo spada pod zakon o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti.

ne sekiraj se..sve je zakonski pokriveno.
krizni stab predlaze mere, vlada ih usvaja i daje uredbe.

pravila kisicke i kona nisu validna, ali uredbe od brnabicke jesu.. moras malo da se pravno infornises kad vec ulazis u ovu materiju.

uredbe spadaju u podzakonska akta koje su po svojoj hijerarhiji nize pravne snege od zakona..ali imaju obavezujucu ulogu.

sto se tice konketno uredbi njih donoci vlada..sto se i desilo kod nas..zaboravljas da vlada na sednici proglasava mere.

uredbe moze vlada da donese kad proceni da je za primenu nekog zakona ona potrebna..a ovo spada pod zakon o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti.

ne sekiraj se..sve je zakonski pokriveno.
krizni stab predlaze mere, vlada ih usvaja i daje uredbe.
Dobro, daj nam te uredbe vlade Republike Srbije da ih pregledamo.Dakle, ja se ovde jasno pozivam na dokument koji će potvrditi da su maske zakonom regulisane kao obavezne.
Evo ovde se sve uredbe i akti mogu pronaći, pa ti lepo izdvoj taj pravni validan dokument koji ima pravnu snažnost o obaveznom nošenju maski.
http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/fp/covid19
https://www.mgsi.gov.rs/lat/dokumen...u-donete-od-pocetka-vanrednog-stanja-do-danas

Lepo ti se objasni ali ti tvrdoglavo teras dalje.
mislis da si nesto nasao pa zapeo.
vlada na sednici donose uredbe kojima omogucavaju prmenu zakona ako se proceni da je to potrebno.

i oni su to uradili.

stvarno vise necu da gubim vreme sa tobom.

evo pa citaj

http://www.cekos.rs/uredba-o-merama-za-sprečavanje-i-suzbijanje-zarazne-bolesti-covid-19-prečišćen-tekst

Član 2.​

(1) Dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti COVID-19, za vreme boravka na javnim mestima u zatvorenom prostoru, građani su dužni da, zbog sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19, obavezno nose zaštitne maske i održavaju međusobno rastojanje od najmanje jedan i po metar između dva lica koja ne borave u istom domaćinstvu, odnosno na svaka 4 m2 može biti prisutno jedno lice

Poslednja izmena od moderatora:
.
Ovo je odredba koja je stupila na snagu 17. 07. 2020-te. Znači od juče, što indikativno govori da do tog dana zakonska regulativa o obaveznom nošenju maski nije postojala i da su kršili zakon terajući ljude da nose maske i rukavice.

O Boze.. stvarno cu prestati da te citam..ali ajde..poslednji pokusaj da te unormalim i da ti nesto objasnim.

U nastavku dajemo prečišćen tekst Uredbe zaključno sa poslednjim izmenama objavljenim u "Sl. glasniku RS", br. 100/20 od 16.07.2020. godine koje su stupile na snagu 17.07.2020. godine.

znas sta znaci" zakljucno sa poslednjim izmenama"?
znaci da su tu i prethodne izmene.

idi odmori..iskocice ti vena na celu od sekiracije sto nisi u pravu :mrgreen:

znas sta znaci" zakljucno sa poslednjim izmenama"?
znaci da su tu i prethodne izmene.
Eto, izvoli demantuj me. Daj taj dokument kojim je vlada Republike Srbije pre 17. 07. 2020-te izglasala obavezno nošenje maski i rukavica.
Pogotovo me zanima onaj period vanrednog stanja kad je ukinuo paralament. Ko je tad verifikovao dokumente
, i na osnovu kojeg zakona je terao ljude da na bespotrebnu samodisciplinu i širio paniku putem mas medijia.

i jos jednom..uredba je podzakonski akt i njega donosi vlada i ne treba da se verifikuje u parlamentu.
to je prakticno instrument koji obezbedjuje da se zakon (koji se verifikuje u parlamentu) sprovede... to je izvedeni akt

u ovom konkretnom slucaju se radi o zakonu o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti

Poslednja izmena:
Eto, izvoli demantuj me. Daj taj dokument kojim je vlada Republike Srbije pre 17. 07. 2020-te izglasala obavezno nošenje maski i rukavica.
Pogotovo me zanima onaj period vanrednog stanja kad je ukinuo paralament. Ko je tad verifikovao dokumente
, i na osnovu kojeg zakona je terao ljude da na bespotrebnu samodisciplinu i širio paniku putem mas medijia.

post ti je editovan i upozoren si sa c1 jer si predsednika republike Srbije nazvao psihopatom i fasistom
to je tvoje misljenje na koje imas pravo ali prema Pravilniku Foruma Krstarice zabranjeno je :
-vređanje, omalovažavanje, govor mržnje i svaki vid provokacije
-izrugivanje nad javnim ličnostima, nekadašnjim i aktuelnim vladarima i sl.
https://www.krstarica.com/info/pravilnik/

@Nina
Lepo od tebe što se brineš za ugled predsednika Republike Srbije.Samo me zanima, jel svima edituješ postove i kažnjavaš ih sa C1 na negativnu konstataciju o predsedniku, il samo meni? Mislim da je u pitanju ovo drugo. I nije u pitanju nikakva uvreda, jer je to notorna dijagnoza. Kao što je i tvoja personalna opsesija sa mnom. A sloboda govora je nešto što je Ustavom Republike Srbije zagarantovano.

Back