ZAKASNELO SAZNANJE I..STID...

Pocetkom Januara meseca ove godine,bio sam deset dana u Svedskoj,i to u glavnom gradu Stokholmu.Moram

odmah naglasiti,da sam odusevljen lepotom i nekim posebnim sjajem,koji poseduje Stokholm,a koji nema cini mi se,

ini jedan drugi,evropski grad.Socijalna pitanja,u svedskoj su uredjena,moze se reci,skoro do savrsenstva.Onaj rezim

koji se u istocno evropskim zemljama,nazivao komunizmom,pretstavlja pravu kreaturu,prema nacinu kako je u

svedskoj reseno pitanje standarda ljudi.Posle obilaska grada,uzduz i popreko,moji prijatelji mi rekose,da su rezervisali

karte,da pogledamo jedan film.Nisam imao pojma,o kakvom i kom se filmu radi.Bio je to film,pod nazivom:

"U zemlji krvi i meda".Rezija:Andjelin Zoli. Sta da vam kazem.U uvodu filma,naznaceno je,da je rediteljka filma,dve

godine prikupljala i proucavala dokumentaciju,o strasnim ratnim zlocinima,koji su vrseni devedesetih godina

proslog veka,u Bosni.Samo podatak,da je silovano oko 5O.OOO hiljada muslimanskih zena,kao i trogodisnja

opsada Sarajeva,od strane paravojnih grupa ,izazvala jekod mene tesku mucninu.Mogu reci potpuno slobodno,

da me je po prvi put,bilo stid,sto sam etnicki pripadnik ove zemlje srbije.Nadam se,da se tako nesto,nikada vise

nece ponoviti.

....nije zgodno , verujem.....ali imaj na umu da su svi genocidno čistili teritorije.......katolici i muslimani , uspešno to rade ceo prošli vek sa pravoslavcima uz blagoslov svijih imama , biskupa pa i nekih papa - ne samo na teritoriji BH , već su često prelazili drinu "majku joj 'bem"- i za sobom ostavili su preko stotinak masovnih grobnica , o kojima se ćuti i dan dani....naše patriote idu poklanjaju se senima muslimana i katolika , mrsko im i da pomenu ove žrtve......samo Mustafa , veliki bosanac , u jednom trenutku , u sekundi , pobio bedno mučki , teroristički , preko tri hiljade smederevskih žitelja , ostaće zapisano u nemačkim izveštajima - o tome švedi i cela današnja evropska elita ćuti i smišljeno nam prišivaju sve i svašta , dok nas zajedno sa rujama ne istrebe......međ zverima , mi smo crne ovce.....možda im je tako lakše svoju đavoljsku dušu da podnose - multi kulturološku !

....taj film je čista jednosmerna propaganda - nego ti Lorde , zapitaj se kod koga si bio u goste i kome si poverio , kao gost , sebe i svoj život.....jer ruku na srce , sve da su muslimani i katolici anđeli nebeski ., žrtve nad žrtvama , takvu podlost sa takozvanim "umetničkim istinama" , samo svom gostu mogu da prirede potpuni bedni ništaci.....razmisli o karakteru tih ljudi !....ipak su oni vikinzi , koji su ratovali sa hitlerovskom armijom na svim frontovima i činili genocide i kao fašisti , a i kao imperijalna sila, kolonijalna , pre toga.....ima međ njima još živih koji o tim zločinima mrtvi ladni i dan dani svedoče , kao da su delili žrtvama lekove protivu smrti......

....morao sam ova da reknem !.......konačno , svak onaj koji nije učestvovao u tim genocidnim radnjama , na sve tri strane , nevin je do boga , za vjeke vjekova .....tako to stoji !....
....I nije me stid za genocide koji su šveđani radili po svim kontinentima , kao što su to isto ćinili , francuzi , englezi , italijani , nemci , rusi , bosanci svih veroispovesti , hrvati , ameri , japosi , srbi , arapi i mnogi drugi kinezi , indijci i bog te pita ko sve ne - te ja sa njima nema ama baš nikakve veze......
......po tim pitanjima genocida , stidim se samo što stanovništvo moje države , kakvo takvo , krije stotine i stone masovnih grobnica u koje su njihovi preci.......toga treba da se stidimo , a ne sa ništacima ćutke da rehabilitujemo zločince i njihove potomke uzimamo za patriote od uzora....treba zbog toga da nas bude sram od žrtava - predaka i potomstva koje se još nije rodilo !

Poslednja izmena:
mizaca;bt300059:
---------------- Nisi trebao postavljati ovaj tekst.

....tekst zavrednjuje pažnju i naprosto je potreban na svakom mestu.......ja stvar gledam , bar mi se čini , bez osećaja manje vrednosti , strasti , mržnje a ponajmanje iz ljubavi.....jednostavno onakve kakve su.....a prevashodno su interesne i imaju višestruke ciljeve , od kojih su mnogi utvrđeni u prvom milenijumu hrišćansko judeističke vladavine evropom.......tako da ne treba stvar gurati ispod tepiha.......

....recimo , malo naših ljudi zna da su švedske vlasti kroz istoriju kupovale oprost za zločine koje će tek da počine.....stvar je toliko bila da kažem rasprostranjena i visoko profitabilna , da je jedan od papa dao im rok od tri meseca da zatvore ovaj biznis , mislim da kupe oprost za sve grehe moguće koje su osmislili unapred i da se firma zatvori i likvidira zbog visoke , enormne profitabilnosti....u tom likvidacionom rok , čak je i sam njihov kralj kupio oprost zato što će sve članove porodice , naročito braću i sve njihove da pobije , jer su mu objektivna pretnja......
...na ovakvim temeljima je njihova duhovnost i njena ljudskost.......no i sa tim se živi !

"mizaca"- Draga Kolegice sa Foruma.Nista ne treba stavljati pod tepih (sto rece Klega Loncar). O svemu treba otvoreno da se pise.Tacno je,da
su i ostali narodi cinili lose stvari (ubistva,zverstva) ali to neka boli,i neka se njihovih ne dela,stide,pripadnici tih naroda.Ja se stidim samo onoga,
sto su cinili pripadnici naroda,kome ja pripadam.Nikada nisam pristalica optuzivanja drugih,a da zlocince iz redova svog naroda,proglasavam za
"heroje".Ja znam (ili pretpostavljam),da su i drugi imali svoje "Arkane". Ali,to je za osudu,koju treba da im izrekne narod,ciji je taj izrod bio.
Inace draga moja "mizaca",malo vam zameram,sto ste vec i u nekim drugim vasim napisima,insistirali,da se mnoge stvari,na iznose ovde javno.
Ta politika "guranja raznih zlocestoca "pod tepih",to se meni ne svidja.I verujte "mizaca",da cu sve sto mi smeta kod mog naroda, vrlo
dobronamerno i posteno,uvek javno iznositi,u nadi da se nesto popravi.

Lord Gledston;bt300067:
"mizaca"- Draga Kolegice sa Foruma.
koleginica mizaca je ostavila seriju nacističkih komentara ispod posta koji sam posvetila svom dedi, na dan kad je umro, samo zato što sam pomenula da je pevao jednu pesmu safeta isovića.

toliko o mizaci.
u mizaci ima humanosti, senzibiliteta i intelekta koliko mleka u komadu uglja.

Poslednja izmena:
sanja*;bt300071:
koleginica mizaca je ostavila seriju nacističkih komentara ispod posta koji sam posvetila svom dedi, na dan kad je umro, samo zato što sam pomenula da je pevao jednu pesmu safeta isovića.

toliko o mizaci.
u mizaci ima humanosti, senzibiliteta i intelekta koliko mleka u komadu uglja.

Ti si pokusala da tuđu pjesmu predstavis kao pjesmu nekog drugog naroda.I zasmetala ti je istina.A posto vrlo dobro znas moderatore i uzivas "nekakvu reputaciju" na ovom forumu moje predstavljanje cinjenica si volsebno izbrisala.Mnogo si sebi dala za pravo.

A tome ko sam i kakva sam nije tvoje da sudis.Ovakvim vrlo zajedljivim komentarom si samo pokazala ko si ti u stvari.I iako ces i ovaj komentar volsebno izbrisati imam i potrebu i pravo da ga napisem zbog onih koji uvazavaju i drugu stranu medalje.Ruzno je drugom pripisivati svoja obiljezja.Od mene toliko.

......mi imamo strašan pojmovni problem - kao narod.....i to je strašno....svak od nas ponaosob treba mnoge pojmove da razluči i sa njima se obračuna....danas je XXI vek.....svojetanje tuđih dela ili nedela prvo je krađa , pa posle je i pogubno......ponašamo se kao svraka koja se kitila perjem lepih ptica , pa kad je svaka izčupala svoje i pokoje njeno , od nje je ostala ružna i odvratna ptičurina neprepoznatljivog identiteta , koju nije htelo ni jato svraka......
....sledstveno rečenom ispred - tirjanin zločinac , ubica , masovni ubica , ratni zločinac ma ko on bio i sl. , ne može pripadati jatu ljudskoga roda , jatu mog stanovništva , mom komšiluku , mojoj famili , pojim predcima ili potomcima.....oću reći , takovi ljudi nemaju porod , rod , narod.....ne pripadaju nikom do đavoljem ništavilu......
....i šta ja imam tu da se stidim.....to nema veze samnom makar da mi je iz oka ispao - kako se ono kaže.....takvih ima međ svim narodima.....mi smo mali narod , pa međ nama manje ima takvih....mnogoljudne države imaju takvih i za izvoz , ali one su silne , a silne su baš zbog takvih ništaka.....no i međ silnim narodima ima ljudi koje netreba povezivati sa ništačkim silnicima....jednostavno to je tako.....siguran sam da i međ šveđanima ima ljudi , i to više nego ovakvih kakvi si Lordovi domaćini bili , koji nikad ni u snu ne bi bilo kog časnog i poštenog čoveka povezali sa nekim ratnim zločincem , samo što su igrom slučaja hodali po istoj geografskoj širini i dužini......

.....oću reći nisam za preuzimanje odgovornosti sa pojedinca na kolektiv.......nezavisno od ovog , kao ljudi treba u našim okolinama da širimo ideju o pravičnosti iz koje treba da bude vladavina pravde....oću reći treba kao država da sudimo svim zločinima i zločincima , jer zločin nikad nije patriotski čin , ma kako pesnici pevali , političari propovedali i popovi držali besede......

....i nema šta ja tu da se stidim......jednostavno zločince na sud , a prijatelje obavezno obazrivo birati !

Potpuno podrzavam Koleginicu "sanju",i mogao bih da potpisem,sto je napisaala,kao svoje misljenje.Mislim,da je Koleginica "mizaca". i suvise
duboko,zagazila u vode,koje neodoljivo potsecaju na los nacionalizam. Sto se tice zamerki,koje doticna Koleginica "mizaca",dodeljuje nasoj dragoj
Koleginici "sanji",ja mogu reci sledece:Veoma sam uvek (i sada naravno), veoma cenio poznatog bosanskog pevaca,Safeta Isovica.Njegove
pesme,smatram da spadaju u sam vrh bosanskih sevdalinki.Imam gotovo sve njegove hitove snimljene,i sa velikim zadovoljstvom ih slusam
u casovima odmora i psihickog opustanja.Safet isovic je Kralj sevdaha,i tu niko,pa ni postovana "mizaca",nema sta da daje svoj komentar.

.......muljatori , opaki društveni paraziti , kažu : nikad nije nešto onakvo kakvo je , već kako svetina misli......nekad se to govorilo : ono što narod želi božija je zapovest......
......ovo su temelji strategije manipulacije sa pojedincima i ruljom.......i tako je počeo nacionalizam , sa manipulacijom......
......naravno , manipulacija ima scensku obradu , a ona mora bar da bude internacionalna , kosmopolitska i multikulturološka......školski primer ovakvog scenskog manipulativnog komuniciranja sa budućim opakim nacionalistima uradile su sarajevske bezbedonosne službe sredinom osamdesetih , i tu scensku obradu videla je cela bivša SFRJ-otovska mladež.......ovaj klip posmatrajte iz ovog ugla :
.....u ovom klipu imate sve i mnogo više !

Njažešća je garderoba , ili kako se to kaže kostimografija muzičara , pa kad se uzme u obzir Tifin i Goranov ples , razumeće se slike koje su niže prikazane radi upoređivanja i verovatno zaključivanja !

hqdefault.jpg

Važno je da dodam , da svaka sličnost , garderobna / uniformna slučajna je i nije namerna - kad je reč o meni , a kad je reč o ljudima na slikama , e to je za razmišljanje !?
Neki ljudi sa ovih slika , predstavljaju prestonu elitu - privilegovani su oha ha.....slike iz njihovog života dokazuju njihov ketmanizam , koji su uvijali u muzičko kulturne sevdalinke.......njih država , tolerišući im poresko i svako drugo bezakonje više potrebuje nego aleksinačke rudare ili šikanirane i otpuštene radnike koji su trbihom za kruhom napustili naše prostore !
No slike su slike.....dugo ostaju ljudima u pamćenje......pa tako mnogim ljudima ostale su slike "USAMLJENIH VUKOVA SA BALKANA"
36isil.jpg

......PA KAKVE TO VEZE IMA SA SEVDAHOM ?........pa trebalo bi da ima veze sa stršću.....a strastno se može voleti i ljubiti religija.....pa religiozni fanatizam može da bude sevdah , životni....
"Sevdalinka predstavlja jedinstven narodni glazbeni izraz u Bosni i Hercegovini, koji se može pohvaliti dugom i bogatom tradicijom. U brojnim slučajevima sevdalinka se jednostavno zove i "sevdah". Sama riječ potječe od arapske riječi "sawda" što znači "crna žuč" ........"

....arapski muhamedanski fanatizam , ako mogu tako bliže da geografski stvar da lociram , kod svojih jurišnika u svetoj borbi toleriše i pospešuje religijsko lukavstvo , podlost čak i javno verolomstvo zarad postizanje kranjeg cilja - pobede muhamedanstva brisanjem svih religija......tako da jedan muhamedanac fanatik , opkružen hrišćanstvom , zaista duhovno je izložen crnoj , da crnja ne može biti žuč - koja ga duboko frustrira na svakom životnom planu , a koja se ogleda i u pesmi.....uostalom , sve sevdalinke manje više su pesme muhamedanskih ratnika , od turskih do današnjih vremena !

Na kraju da kažem , slušam sevdalinke rado - pa slušali su ih podjednako dobro četnici , ljotićevci , nedićevdi , partizani , ustaše - ali prevashodno handžar borci , kao svoju duhovnu baštinu , hranu.........znajući ovo , sa nevericom i uz dužno poštovanje prihvatam fanove i ljubitelje - isključive , sevdalinki....čudni su duhovni putevi kroz ljudsku svest , a odveć je krvava prošlost - tako da ništa ničije ne potpisujem , a naročito ništa što dolazi od slikovitog sevdaha Tife i Gorana ; pa eto slikovito preporučujem i drugima !

Back