Zajednica

Novo vreme nas je dodatno ukalupilo da je to model zivota koji je prevazidjen.
I meni je taj nacin zivota poznat kao zajednica.
Sve koje znam su se pre ili kasnije razisli sa ukucanima sto lepo, sto u svadji.
Ja nisam covek koji moze vise od tri dana da bude gost ili u gostima kod "familije".
Nije bezveze ona stara "svakog gosta tri dana dosta" :D

Porodicni / familijarni odnosi su sruseni novim "modernim" zivotnim stavovima
akcenat je da si sam i da sve mozes sam sve je za tebe a covek nije samotnjak
potrebna mu je neka vrsta zajednice.

Na selima gde je porodican posao zemljoradnja, stocarstvo, ratarstvo takav model zivota je
i danas moguc.

Kako se danas zove kad u istoj kući žive baba,deca,sin,snajka i unuci? Ima li toga više uopšte?
Jeste li živjeli tako i sa čijim roditeljima?
Ja sam probala i sa svojim i sa muževim i ni jedno mi se nije dopalo.

Jos nisam cuo nekoga da mu je lepo u zajednici, osim matorim prdonnjama koji maltletiraju mladje da ih sluze.

Ne mogu da se zamislim da zivim sa svojim roditeljima. Mama je jednostavno previse „srdacna“ i kod nje nema neke velike privatnosti. :D

Salu na stranu, sama mi je rekla da je na pocetku braka zivela u kuci svojih roditelja i da to nikom ne preporucuje. Jedva je cekala da se odseli.

Kako su ljudi ranije ziveli zajedno?Vise su se postovali i uvatavali ili je postojala tzv. porodicna „hijerarhija“ kojom su se odnosi regulisali?
Ili niko nikog nije ni pitao da li mu je lepo ili nije, vec je bilo „cuti i trpi“?

Ne mogu da se zamislim da zivim sa svojim roditeljima. Mama je jednostavno previse „srdacna“ i kod nje nema neke velike privatnosti. :D

Salu na stranu, sama mi je rekla da je na pocetku braka zivela u kuci svojih roditelja i da to nikom ne preporucuje. Jedva je cekala da se odseli.

Kako su ljudi ranije ziveli zajedno?Vise su se postovali i uvatavali ili je postojala tzv. porodicna „hijerarhija“ kojom su se odnosi regulisali?
Ili niko nikog nije ni pitao da li mu je lepo ili nije, vec je bilo „cuti i trpi“?

Cuti i trpi. Takav je bio obicaj, i to se podrazumevalo.

salis se za to mnogi jel da?
Pa nemam baš 1000 godina, al se sećam tih vremena 😁
na letnjim raspustima sam odlazila kod babe i dede na selo, i svi u selu su živeli u zajednicama, u svakom dvorištu. I meni je to bilo jako lepo da vidim.

Pa i dan danas, na kraju krajeva.
U selu jedne babe , nadomak beogradskog pašaluka, izrazdvajali su se iz zajednica, ali pomoravsko selo kod druge babe, još su svi u zajednicama. Uglavnom.

na letnjim raspustima sam odlazila kod babe i dede na selo, i svi u selu su živeli u zajednicama, u svakom dvorištu. I meni je to bilo jako lepo da vidim.

U selu jedne babe , nadomak beogradskog pašaluka, izrazdvajali su se iz zajednica, ali pomoravsko selo kod druge babe, još su svi u zajednicama. Uglavnom.

Tebi bilo lepo kao detetu koje dodje u goste :D Nikako ne podrazumeva da je bilo lepo svima koji su tu ziveli.

Može biti neka vrsta labave zajednice ,svakom svoj sprat i ulaz ali vidim ni to ove nove mlade neće.
Valjda se to može organizovati da svako ima svoj mir a da se pomazu po potrebi.
Ми смо живели са свекром и свекрвом на различитим спратовима.
Успела сам да одржим дистанцу, захваљујући којој није било ломова и свађа, али да могу да бирам свакако бих изабрала да живимо сами, у својој кући.
Трудићу се да моје дете живи само са својом породицом.
Тај мир је непроцењив, упућени једни на друго, биће много јачи и сложнији.

Ово последње.

pa jes lepo kad dodjes ko klinka i juris zweca po dvoristu i nisi pored sporeta sa bakom koja snaju naziva ludom
jer "tako se mese rezanci za supu, sta su te kuci ucili" !
:D

Mada ja sam rastao u basti sta znam ja :lol:

Nekako mi se cini da je u ovom ludovanju nekretnina bolje,naravno ko ima mogućnosti dići još jedan sprat na kući i poraditi na odnosima nego plaćati silne kamate i biti rob kredita čitav život.
Добро, опет причаш о некој врсти морања.
Али, да не мора, нико се никада не би одлучио да живи са родитељима, без обзира чији су.
Сем оних патолошки везаних за тате и маме, али такви бракови ионако не трају дуго, ако до њих уопште и дође.

Zove se skladna porodica
Постоји примарна и секундарна породица, не случајно.
У примарној си док си дете, а онда у секундарној свом детету ствараш примарну.
Мешање није добро, сем ако си принуђен.
Али, нека страна ту увек трпи.

Tebi bilo lepo kao detetu koje dodje u goste :D Nikako ne podrazumeva da je bilo lepo svima koji su tu ziveli.
Tačka sa koje se nešto posmatra je čudo. 😁
Znam u srednjoj školi , ja samo što ne predem kad padne sneg, oduševljena, a drugarice iz odeljenja su videle sneg iz drugog ugla : " Lako je , kažu, tebi da voliš sneg kad živiš u stanu, a mi moramo da prospemo pepeo, naložimo, počistimo stazu do kapije, odemo u šupu po drva" itd itd, i naravno ko bi ga onda voleo ako ga tako doživljava ?
Isto kao i ova priča o zajednici.
Ja jako volim selo, ali kao turista i gost. Zasad.

mislim da je, čisto iz evolutivne perspektive, bolje malo se odmaći od roditeljske kuće i mesta rođenja

čisto da svest mapira i obuhvati i neke druge ulice, predele, gradove, da se geni malo prošire i puste korenje po drugim delovima sveta, da ne ostanemo koncentrisani na jednom mestu

inače, taj oblik zajednice se zove zadruga, aka ne uspeti u životu

Постоји примарна и секундарна породица, не случајно.
У примарној си док си дете, а онда у секундарној свом детету ствараш примарну.
Мешање није добро, сем ако си принуђен.
Али, нека страна ту увек трпи.
Totalno me ne zanimaju misljenja koja razaraju porodicu

Back