....ma šta znam šta ko traži - ali belodana je istina da smo mi pod centralizovanim režimima vladavine , bar vek ipo.....ako se u ovome slažemo , onda složićemo se da svo vladajuće dobro ili zlo na državnom zajedničkom planu ,dolazi od vladajućeg režima - pa ako kukakomo kako nam nije dobro , onda to zlo dolazi iz centra vlasti , a ona je vazda prestona....stoga može se reći , da za pučanstvo zlo dolazi iz prestonice....to su jednostavne logičke stvari......
...ova belodanost može da se cenzuriše , briše , omalovažava ali ničim ne može časno i pošteno da se pobije - jer je ovakva logička stvar starija od nas....možda je stara ili starija i od same države ( u pojmovno organizacionom smislu - nje , takve logičnosti , bilo je još i za vreme plemenskih vođa i takozvane velike plemenske kuće )....poenta je što ljudi brane neodbranljivo , pa tako na svetlost dana izvode svog malog parazita , koji svu svoju sreću gradi na tuđoj nesreći....
...sa nekim stanja u državi , nezavisno od lične odgovornosti u demokratskom smislu svakog njenog sužnja , ne možemo sa njima poistovetiti svakog , i zaključiti da je to stanje u državi uzrok njegovog karaktera....tako da svaki žitelj prestonice , karakterno nema veze sa karakterom prestone vladavine....čak može se reći da je prva žrtva te vladavine , jer joj je na dohvat ruke....
...meni je Manda simpatičan , ne samo kao zanatlija u oblasti kojoj je delovao i sebi egzizstenciju obezbeđivao , pa i kao čovek - o kome sam samo kroz njegov zanad mogao da naslućujem i zamišljam njegovu ličnost....svakako da je to subjektivizam najnižeg ranga , no živimo u svetu velikij manipulacija i idola , pa hteo nehteo u loncu sam....
....ovde je značajnija ova rečenica : "Idem kući kume , dosta je !" ....njen značaj , te svakodnevne uobičajene rečenice , uzdigao je zanatlija na filozofski tron....sokratovski izlaz - imam utisak....onda čovek hteo , ne hteo , sebi mora da postavi pitanje , kakav sam to "ja" , kakav je to svet u kome "ja" živim , kad ovaj ide u smrt i nju identifikuje sa kućom - svetim domom; zar ovaj moj svet ne zaslužuje takve ljude pa oni beže iz njega !?
.....i kad čovek krene tim stazama razmišljanja , odlazi daleko !
...no da rečem , Manda je žrtva , karaktera prestone vladavine.....u takvom kontekstu može se i posmatrati ona čuvena jadikovka nad prestonicom kažem , može , a i ne mora !